Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 13:23 - Исус намираше греха за отвратителен. Докато се уповаваме на Бога, също можем да смятаме греха за отвратителен. 93
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
2



Тъй като Исус преживя целия Си земен живот в упование в Отец и никога не се поддаде на изкушението да се отдели от Него дори за миг, дяволът не можеше да Го изкушава с грехове, множествено число. За Исус греховете бяха отвратителни и отблъскващи.

В боговдъхновените писания са ни дадени толкова много доказателства. В Евр. 1:9 за Христос се казва: "Възлюбил си правда и намразил си беззаконие." "Животът на Исус": "Всеки грях, всяко разногласие, всяка скверна лъст, предизвикани от греховете, бяха мъчение за духа Му." "Избрани вести": "Мразейки греха със съвършена омраза, Той [Исус] събираше в душата Си греховете на целия свят." АБК: "Характерът Му разкриваше съвършена омраза към греха." , "Христос винаги таеше в Себе си изключително силна омраза към греха." , "Защо не можем да осъзнаем значението на думите "Христос бе изкушаван"? Макар че остана свободен от греха, фините сетива на божественото Му естество правеха контакта със злото едно неизразимо мъчение." "Животът на Исус": "Исус мразеше само едно нещо на света - греха. Не можеше да види нещо лошо, без да почувства болка, която не бе в състояние дори да прикрие." "Животът на Исус": "Исус страдаше съразмерно със съвършенството на святостта Си и с омразата към греха... За Него бе отблъскващо да е заобиколен от човешки същества, контролирани от Сатана."

Понякога хората се опитват да доказват, че Христос е бил изкушаван със злото по същия начин, както грешният човек е изкушаван, когато живее отделен от Христос. Казват, че греховете и изкушенията на Сатана са били привлекателни за Исус, но Той стискал зъби, стягал се и отказвал да действа така, както естествените Му желания Го карали. Едва ли може да има по-голяма заблуда.

Според друга теория Христос е бил привлечен от лоши неща, изпитвал е страст, алчност и гняв, но поради любовта Си към Отец, отказвал да направи това, което иначе би се радвал да направи. Боговдъхновеният доклад не поддържа такова становище. Вярно е, че любовта Му към Отец е била силна, но е вярно и че омразата Му към греха е била неописуема. За Него грехът е бил отвратителен, а не привлекателен.

Добрата вест е, че Исусовото отношение към греха и злините може да бъде и наше. Не е необходимо да живеем по християнски, желаейки да се присъединим към света и греховете му, а в същото време да стискаме зъби и да се напрягаме да не го направим. Не е необходимо да се опитваме да си създадем толкова голяма любов към Бога, че да се откажем от естествените си инстинкти, за да Го направим щастлив. Можем да постигнем същата победа, каквато постигна Исус - победа над греховните желания, а не само над греховните постъпки. Победа, която обхваща нещо много по-голямо от поведението - желанията и вкусовете на сърцето. За нас греховете могат да бъдат толкова отвратителни, колкото бяха и за Исус.

Доказателствата от вдъхновените писания са изключително силни. "Вести към младите": "Когато сме облечени с Христовата правда, няма да имаме никакъв вкус към греха... Можем да правим грешки, но ще мразим греха, причинил страданията на Божия Син." "Великата борба": "Чрез собствените си мъчителни преживявания научиха какво зло е грехът и колко голяма е неговата сила, вина и страдание; започнаха да гледат на него с отвращение." "Великата борба": "В обновеното сърце има омраза към греха." В "Свидетелства" се говори за преобразения човек: "Предишният му живот започва да му изглежда отвратителен и омразен и той намразва греха." "Животът на Исус": "Когато познаваме Бога така, както имаме привилегията да Го познаваме, животът ни ще бъде живот на постоянно послушание. Оценяването на Христовия характер и близостта ни с Бога ще ни накарат да намразим греха."

Наслаждавате ли се на греховете или ги намирате за отвратителни и омразни? Разликата се състои в това, дали познавате Бога така, както имате привилегията да Го познавате. Не намразвате греха, като се опитвате много упорито да го мразите. Научавате се да го мразите, като правите всички възможни усилия да опознаете Бога и да общувате с Него ден след ден. На какъвто и етап да се намирате в изучаването на темата за спасение чрез вяра единствено в Христос, винаги завършвате по един и същ начин. Познавате ли Го? Опознаването на Христос е основата на всички неща, които ще последват - познание за Христос и вечен живот.

"95 тезиса за оправдание чрез вяра" на Ма̀ртин Лутер:

image
icebarbi.blog.bg/drugi/2011/01/04/martin-luter.661793






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2133774
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930