Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 07:00 - Геолози твърдят, че са открили времето на разпъването на Исус
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 3260 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 18.10.2012 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От време на време учените изкачат с нещо ново. Къде вярно, къде не. Последно американски и немски геолози излизат с твърдението, че са открили времето на разпъването на Исус. Това се базира на анализи на сеизмичната активност в района на Мъртво море.
  В Новия завет се споменава, че в момента на смъртта на Исус на кръста е имало земетресение:

"А Исус, като извика пак със силен глас, предаде дух. И ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха, гробовете се разтвориха и много тела на починали светии бяха възкресени, които, като излязоха от гробовете след Неговото възкресение, влязоха в светия град и се явиха на мнозина.
 А стотникът и онези, които заедно с него пазеха Исус, като видяха земетресението и това, което стана, много се уплашиха и казаха: Наистина Този беше Син на Бога!" (Матея 27:50-54)

Както е добре известно Исус заедно с учениците си яде предпасхална вечеря, вечерта е заловен и на другия ден е разпънат следобед. Денят на разпъването му е петък и това е 14 авив. Сега най-новото твърдение е, че Исус е разпънат на 3 април 33 година. Според еврейския календар датите се различават с ползвания от повечето хора съвременен леко видоизменен римски езически календар наричан Григориандски календар, при който датите са изнесени с 10 дни напред в сравнение с Юлианския. По тази причина определянето на една дата от еврейския календар всяка година се пада на различна година от римския календар, но пък от позицията на еврейския календар и пълнолунията и новолунията датата си е на правилното място. С една дума еврейския календар е правилен, а нашия не! Но както и да е.
  Когато някой, пък бил той и учен изскочи с нещо, което не е достатъчно добре обосновано направо ми става смешен. В този случай отново е така. С абсолютна сигурност мога да кажа, че не са уцелили датата. По простата причина, че годината не е вярна.
  От векове хората не са единни в мнението си през коя година е разпънат Исус. Като се вземе предвид, че повечето не са много умни и не разсъждават с главите си както трябва, това продължава и до днес.  
 Маркус Шваб и Ахим Брауер от немския център за геоложки проучвания German Research Center for Geosciences и американеца Джеферсън Уйлямс от Supersonic Geophysical са направили анализ на геологичната активност в района. Те са изучили три вида образци от плажа Ен Гади на Мъртво море. Годишните слоеве на седиментите  според тях показват два случая на силна сеизмична активност, които са оказали влияние върху земната кора. Едно голямо земетресение е имало през 31 г. сл. Хр., а второ подобно е се е състояло някъде в периода 26-36 г. сл. Хр.  Във връзка с това Джеферсън Уйлямс заявява:

„Точният ден от седмицата и датата от месеца успяхме да определим с голяма сигурност, но точната година е под въпрос”.
 
 Да, обаче няма начин да знаете точната дата според Григорианския календар и да не знаете годината. Или знаете и двете или нищо не знаете. Подобно изказване е немислима глупост. Така например 14 авив (нисан) през 2012 г. е на 6 април, а през 2011 г. на 19 април. 

  В основата на изследването са взети под внимание и по-ранни проучвания, публикувани в списанието Nature. На базата на тези проучвания те определят 33 г. сл. Хр. като година, в която е "станало разпъването". Разбира се грешат. Когато се прави нещо подобно се четат и книги. Като не четат раннохристиянски автори и това, което те пишат още 100 години, дори и да разполагат с някакви данни няма да могат да кажат нещо смислено подобни пишман учени.

В общи линии заключението на учените е следното: и четиримата автори на каноничните евангелия пишат, че разпъването е станало по времето, когато Пилат Понтийски е бил прокуратор на Юдея, което е между 26 и 36 г. сл. Хр. Те твърдят, че взимайки под внимание това плюс еврейския календар, астрономическите изчисления и данните от геологията, че най-вероятната дата, на която е станало разпятието, е 3 април 33 г. сл. Хр. Всъщност тази дата е посочена в търсенето на евтина сензация. Те не са взели под внимание разликите между еврейския и Григорианския календар и оттам идва и глупавото изказване на Джеферсън Уйлямс цитирано по-горе.

 В една от предстоящите ми книги обяснявам коя с точност е годината, но ще трябва малко да почакат, за да я прочетат и да поосмислят нещата. Датата пък я знаем - тя е 14 авив (нисан).



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. antoninus - Изследването е грешно
19.06.2012 09:35
Според Матей Матей 2:1-3 и Лука 1:5, Исус се ражда по време на управлението на цар Ирод Велики. Въпросният Ирод е живял в периода 73 пр. Хр. - март 4 пр. Хр. в http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%BE%D0%B4_I_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8
Приемникът на Ирод Велики също се казва Ирод. Но той е Ирод Архелай и е управлявал в периода 4 пр. Хр. - 6 сл. Хр.
Но как да сме сигурни, че Исус не е роден през времето на Ирод Архелай? Матей 2:22 казва: Но като чу, че над Юдея царувал Архелай, наместо баща си Ирода, страхуваше се да иде там; и, предупреден от Бога насъне, оттегли се в галилейските страни. Различни изследователи посочват, че Исус е роден есента. Това означава, че най-вероятно е било до 5 г. пр. Хр (но може да е било и предишна година). И тъй като Исус е живял 33 години, то смъртта му не може да бъде по-късно от 28 г. сл. Хр.
Т.е изследването е напълно погрешно.
цитирай
2. antoninus - 31 г. сл Хр според Данаил е годината на смъртта на Месия
19.06.2012 10:46
В пророческите истории 1 ден е 1 година Езекил 4:6; Числа 14:34/
Колко време още юдеите щяха да се радват на Божията особена благодат като народ? Виж Данаил 9:24
Седемдесет пророчески седмици са само малко повече от една година. Те са символични (обозначават 490 години) и трябваше да стигнат до помазването и разпятието на Месия, 34 г.. сл. Хр.
Световната история ни дава съвсем определено годината – 457 преди Христа – като седма от управлението на Артаксеркс. Така ние можем да приемем, че пророчеството за 2300-та дни или години и “отрязаните” от него 490 “определени” години започваха от 457 г. пр. Хр.
Вземеше ли се това събитие за начална точка, получаваше се пълна хармония в приложението на всички събития, предсказани в обяснението на оня период в Даниил 9:25-27. Шестдесет и девет седмици, първите 483 от 2300-та години, трябваше да свършат до Месия, Помазаника. Христовото кръщение и помазването Му със Светия Дух в 27 г. сл. Хр. изпълниха точно това пророчество. В средата на 70-тата седмица Месия трябваше да бъде посечен. Три години и половина след кръщението Му, през пролетта на 31 г. сл. Хр., Христос бе разпнат. Седемдесетте седмици или 490-те години трябваше да се отнасят специално за евреите. В края на периода еврейската нация запечати отхвърлянето на Христос, като започна да преследва Неговите ученици и в 34 г. сл. Хр. апостолите се обърнаха към езичниците.
http://www.thegodlove.com/svetlina2/12.html
цитирай
3. antoninus - Данаил 9 глава 25-27 25 Знай, п...
19.06.2012 14:26
Данаил 9 глава 25-27
25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.
27 И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица, а в половината на седмицата ще направи да престанат жертвата и приносът; и един, който запустява, ще дойде яздещ на крилото на мерзостите; и гняв ще се излее върху запустителя до определеното време.

И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица - тук се показва периода от кръщенето на Исус до смъртта на дякон Стефан - когато евангелието започва да се проповяда на езичниците. 3 години и половина е до смъртта на Исус, след това още 3.5 г до смъртта на дякон Стефан.
цитирай
4. ernest - В отговор
19.06.2012 17:14
Ще кажа. Първо: Никъде в Библията не пише Исус да е живял 33 години. Това няма библейско покритие. Явно брат не си чел макар и демо изданието на Измамата за Коледата. Там ги обяснявам нещата. Второ: За сериозни могат да се приемат историческите данни, ако има такива, когато говорим за история. В История на Църквата съвсем ясно пише, че Исус е роден по времето на Ирод Велики. Не съществува двоумене по този въпрос. Трето: темата е за разпъването и възкресението на Исус. И глупавите геолози, които ръсят неземни глупости.
цитирай
5. antoninus - ernest
19.06.2012 22:53
Повечето хора вярват, че е живял 33 години http://pitagorid.blog.bg/drugi/2010/03/30/kak-se-izchisliava-datata-koga-da-se-praznuva-velikden.520595.
Така че ако се вземе в предвид това становище, със сигурност е умрял преди 33 г. сл. Хр. (това е мнение 1).
Стъпвайки на Словото - в Книгата Данаил ясно се посочва кога е разпнат - пролетта на 31 г. сл. Хр.
Т.е. дори според широко разпространения мит, че Исус е живял 33 години, пак не излиза, че е умрял 33 г. сл. Хр.
цитирай
6. ernest - Точно така
19.06.2012 23:42
Абсолютно си прав! Само с една забележка, че е живял повече от 33 години.
цитирай
7. antoninus - именно
20.06.2012 15:08
ernest написа:
Абсолютно си прав! Само с една забележка, че е живял повече от 33 години.

Да, именно - показах на база на масово разпространеното мнение от 1 страна, а и на база на словото, че не е умрял през 33 г.
Наистина е живял 33 г., а повече
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677431
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930