Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 16:31 - Един от най-хубавите романтично-приключенски филми
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 12141 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.05.2013 21:23


Тази година се навършват 30 години от създаването на един от най-хубавите романтични приключенски филми. Това е Paradise (Рай). Преди около 3 години го гледах за първи път и от тогава е единия от любимите ми приключенско-любовни филми. Когато на времето е излязъл са го сравнявали с филма Синята лагуна, който се появява на екраните две години по-рано през 1980 г. Ако трябва да ги степенувам на първо място ще поставя Paradise, на второ продължението на Синята лагуна - Завръщане в Синята лагуна от 90-те години1 и едва след тях първия филм Синята лагуна от 1980 г. Поне на мен ми харесват в тази последователност.
 Действието във филма Перъдайс се развива през 1823 г. в пустините на Арабския полуостров. Дейвид е младеж, син на евангелски проповедник от Бостън, САЩ на име Джеймс Мак Брайд (от ирландски произход). Той пътува из изтока заедно с баща си и майка си. Сара е англичанка, младо момиче в пубертета, което пътува заедно с нейния прислужник Джофри натоварен от баща й лорд Скот да я заведе до Лондон. Баща й работел към английската Източно индийска компания имаща итереси и сделки в региона. Сара и Дейвид се срещат в Багдат и пътуват с един и същ керван, който е под покровителството на приятел на бащата на Сара на име Хабуш. Нападнати са от араби търговци на роби под предводителството на шейха Абдул Ел Азис, известен като Чакала и се спасяват само Дейвид, Сара и нейния прислужник. Останали тримата се опитват да намерят начин да стигнат до цивилизацията. Когато прислужникът Джофри е убит от арабските престъпници, търговци на роби остават само двамата в една непозната страна. Те намират красив оазис, изпратен като подарък от съдбата в непосредствена близост до морето, който се превръща в малък техен Рай и наред с това откриват любовта.

 

image
На пазара за роби в Багдат

image
Сара, Дейвид и Джофри откриват място подобно на пещера с воден източник

image
Пътуване из пустинята

image
Красива гледка със залез по време на пътуването

image
Сара и Дейвид се забавляват и закачат на плажа

image

image

Сара и Дейвид в техния малък рай

image
Сара и Дейвид влюбени

image
Филмът съдържа и някои еротични голи сцени, но не са прекалени и пошли, все пак не бих го препоръчал за лица под 13 години

Включвам кратък списък от любовни и любовно-романтични филми. Някои изключително добри, други по-слаби:

A Good Year (2006)
A wak to remember
Зона Замфирова (изключителен филм с много забавни моменти, не мога да не го гледам поне по няколко пъти годишно)
Can"t buy me love (младежки с любовна история)
Christmas in Boston (приятна любовна история)
Emma (1996) (любовна история сред аристокрацията, времето се развива някъде към края на викторианската епоха)
Kate & Leopold (пътешествие във времето и любов неподлежаща на време и пространството)
Mannequin on the Move (1991), (Малко като приказка, но прекрасна историйка)
Notebook (на две места е прокарана ню ейдж идеята за прераждането в птици, но като изключим тази еретична глупост е добър филм)
Sweet Home Alabama (любовта може да започне от деца и каквото и да се случи, тя не може да бъде заменена и остава завинаги)
Splash (1984) (Като изключим, приказната страна за съществуването на русалки (идеята произлиза от езичеството и тн.), филма е наистина приятен)
The Captain from Castille (1947), (Приключенски, цветен, хубав филм)
Nouvelle France (2004) (Драма по истински случай от XVIII век в Канада, при която римокатолически свещеник прецаква любовта и живота на двама влюбени)


------------------------------------

1 През 2012 г. излзе филм под името Blue Lagoon: The Awakening (Синята лагуна: Събуждането), който обаче има много малко общо с класическите два филма. Това е посредствен младежки филм, в който почти няма романтика или поне е доста окълцана и смачкана и няма място за Бог в живота на младежите, а грях. Грехът и нарушенията на Божиите заповеди се прокрадват почти навсякъде. Едната от приятелките на главната героиня Ема й казва, че трябва да преспи с куортърбека заради нея, а друга да му направи вуду магия. Момчето Дийн Макмалън пък отива и говори на гроба на майка си, което е класически начин на измама въведен във филмовата индустрия от поклонниците на дявола, тъй като контактуването с мъртвите е забранено от Господа. Когато Дийн преспива с Ема по-късно й разказва за първото момиче, с което е спал (нарушение на Божиите заповеди) и се смее. Дори посредствения младежки филм Prom (Балът) от 2011 г. е по-добър. А да не говорим за приключенския Six days seven nights (Шест дни, седем нощи) от 1998 г. с участието на Харисън Форд, в който любовната история също малко или много е греховна, при която двама души попадат на необитаем остров.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673062
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930