Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 11:07 - Десетте Божии заповеди, II част
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2492 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 15.09.2014 16:04



Тъй като някои хора ме помолиха да напиша още нещо като анализ по този въпрос, който разгледах в по-ранен постинг ще доуточня някои подробности. Тези заповеди са дадени на хората, за да се научат и да знаят как да живеят. За да може да различават доброто от злото и да не живеят в грях спрямо Господ. Десетте Божии заповеди дават възможност на хората да разберат какво е грях и тези, които откажат да ги спазват ще бъдат съдени от Бог за неспазването им.

Плочите, които дава Бог на Синайската планина са две. Въпреки че не е споменато изрично в Библията, може да се каже, че на първата плоча са включени заповедите онасящи се до взаимоотношенията между човека и Господ, а на втората между хората. Така на първата плоча са написани първите четири заповеди, а на втората останалите шест.

В Библията не са поставени отделни цифри към всяка една заповед, за да се вижда коя е първа, втора и тн., но за улеснение на читателите аз го правя. Да започнем със заповедите и какво точно ни казват те:

1. Да нямаш други богове освен Мен!

Тази заповед неслучайно е поставена като първа. Господ Бог Създателя на небето, земята съвсем неслучайно поставя тази заповед като първа. Той забранява на хората да се покланят на каквито и да е било други богове. Преди около 3000 години, когато е дадена тази заповед по цялата земя отдавна вече е имало много езически народи покланящи се на всевъзможни божества. Според книгата на Енох много от хората са научени от нефилимите (синове на падналите ангели) на методи на контактуване с демоните и именно тогава възниква и езичеството и окултизма в различните му форми. Всяко едно поклонение на други богове е поклонение към демони и е омразно на Господ.

2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

Втората заповед е свързана с първата и доуточнява неща свързани с първата заповед и се явява един вид нейно продължение. Господ забранява хората да си правят изображения (статуи или рисунки1) на нещо, което може да се види на небето (като примерно слънцето, луната или звездите), на земята (растение, животно, местност, езеро или извор, на каквито са се покланяли езичниците) или на нещо, което е във водата (риба, костенурка, морско животно и тн.) или нещо, което се намира под земята. Това се отнася както въобще да се правят изображения (дори и снимки2), така и да им се покланят хората.
В тази заповед още се уточнява, че Господ показва милост към тези хора, които обичат Господ и пазят неговите заповеди и в същото време наказва тези, които не ги спазват дори до трето и четвърто поколение. 

В същата глава на книгата Изход (20 глава), в която се съдържат заповедите още се споменава:

"Тогава рече Господ на Моисея: Така да кажеш на израилтяните: Вие сами видяхте, че ви говорих от небето. Покрай Мене да не правите и сребърни богове, нито да си правите и златни богове." (Изход 20:22-23)
 

3. Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

Тази заповед на се нуждае от коментар. Господ не счита за безгрешни хората, които споменават името му напразно. Когато се говори за Господ и се споменава името му трябва да се внимава. Това се отнася и за тези, които споменават името му, но си правят каквото на тях им кефне, без да се съобразяват с Божиите заповеди и морал.


4. Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

Това е най-дългата от десетте заповеди. Съботата започва от петък вечер на смрачаване (а не от 12 в полунощ) и свършва в събота при здрач. Тя е свещена. С навлизането на християнството сред бившите езичници някои песвдо-християни през II век създават лъжедоктрина, от която заменят съботата с неделята и това се води като отличителен белег на авторитета (авторитарността) на римокатолическата църква, тъй като на римокатолически събори е взето решението тя да бъде променена (дори и в техните Библии е променена). Каква е лъжедоктрината и по какъв начин са били измамени част от християните със замяната на съботата ще можете да научите от предстоящата ми книга "Езическите празници и чествания в християнството".

На друго място в Библията се спомената, че всеки, който не спазва съботата трябва да бъде убит (за да се отмахне греха и да няма такива хора, които да си въобразяват, че може безнаказано да правят каквото им кефне) и, че това е заповед дадена за Вечен Завет:

"Шест дена да се работи, а седмият ден е събота за света почивка, света Господу; всеки, който работи в съботния ден, непременно да се умъртви. Прочее, израилтяните да пазят съботата, като я празнуват във всичките си поколения по вечен завет." (Изход 31:15-16)

5. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

Това е единствената заповед с обещание. Разбира се тази заповед е дадена на народа на Израел, по времето когато те пътуват към обетованата земя и те не са езичници. В повечето случаи тя не важи и не се отнася за родители, които са грешници или езичници, които биха научили децата си на глупости.

6. Не убивай.

Заповедта се отнася за хора, а не както кришнарите и будистите биха искали да кажат, че е и за животните. Като вървите без дори да знаете понякога настъпвате по някоя мравка или инстинктивно удряте по някой комар през лятото, който ви хапе. Това са нормални неща.
Има случаи, когато трябва да бъдат убивани и хора. Така например има заповеди, при които Господ заповядва да бъдат убивани хора при различни ситуации, за да се отмахне греха. Така например скоро, след като са дадени десетте Божии заповеди и израилтяните са в пустинята залавят един възрастен човек, който събирал дърва и се допитват до Господ какво да го правят и отговорът е - да бъде убит:

"Когато израилтяните бяха в пустинята, намериха един човек, който събираше дърва в съботен ден. И ония, които го намериха като събираше дърва, доведоха го при Моисея и Аарона и при цялото общество. И туриха го под стража, понеже не беше още изявено що трябваше да сторят с него. И Господ каза на Моисея: Човекът непременно трябва да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни вън от стана. И тъй, цялото общество го изведе вън от стана и го уби с камъни, та умря, според както Господ заповяда на Моисея."(Числа 15:32-36)

Блудниците също по Божия заповед трябва да бъдат убивани. Когато някоя мома се омъжи и се окаже, че не е девствена трябва да бъде убита:

"Но ако е истинно това нещо, че не се е намерило девство у момата, тогава да изведат момата и да я поставят пред вратата на бащиния й дом, и мъжете от града й да я убият с камъни, та да умре; защото е сторила безчестие в Израиля, като е блудствувала в бащиния си дом. Така да отмахнеш злото изсред себе си." (Второзаконие 22:20-21)

Друга заповед за убиване на хора е директно свързана с една от десетте Божии заповеди:

"Който хули баща си или майка си непременно да се умъртви." (Изход 21:17)

Разбира се тази заповед не се отнася за родители грешници или езичници!

Също така по време на война. Ако хората не воюват против враговете си когато бъдат нападнати по време на война, тях ще ги убият - това е самозащита. Има случаи и на самоубийства по време на война и това не е грях, както някои хора биха си помислили. Така например по време на заробването на България жените са били изнасилвани или много от тях закарвани в робство и продавани, други взимани за харемите. Много чисти и достойни жени са предпочитали да се самоубият, вместо да попаднат в ръцете на турците и да се гаврят с тях. Има случаи когато направо масово са се самоубивали. Така например около Каварна 30 млади моми направо са скочили от скалите в морето. Това пред Господа не е грях, а е добро! Те са запазили своята чест и вяра. През първи век по време на първата еврейско-римска война се самоубиват около 100-200 000 души. Само в Йотапата се самоубиват около 40 000 души, предпочитайки смъртта, отколкото да попаднат в ръцете на римляните-езичници след 47 дни обсада.

7. Не прелюбодействай.

Прелюбодействието или още наричано блудство, блудодеяние включва както извънбрачния секс, така и секса преди брака. Тази заповед се отнася за всички независимо дали вече са си създали семейство или не. В миналото хората, които са се покланяли на Бог дори и преди да бъдат дадени тези десет заповеди много добре са знаели, че прелюбодействието е грях пред Бог. Така например 400 години преди времето на изхода от Египет, когато са дадени 10-те Божии заповеди, Йосиф попада като роб в къщата началника на охраната на фараона и неговата блудна жена езичница иска да легне с Йосф и той отказва, тъй като много добре знае, че това е грях и е противно на Бог. В Библията са включени много допълнителни заповеди относно прелюбодейството. В повечето от тях се казва, ако бъдат хванати прелюбодейци или примерно жена, която се омъжи се окаже, че не е девствена да бъдат убити и по този начин да се отмахне греха, който да не се разпространява. За дъщерите на свещениците, ако бъдат заловени, че блудстват направо се предвижда изгаряне:

"Ако свещеническа дъщеря се оскверни с блудство, тя безчести баща си: с огън да бъде изгорена." (Левит 21:9)

Във връзка с темата можете да прочетете и постинга, който съм разработил във връзка с християнското семейство:

http://ernest.blog.bg/history/2012/11/21/21-noemvri-den-na-hristiianskoto-semeistvo.1022485
 
Въвежането  на сексологията в някои страни и цялата порнография (разголени рисунки още от времето на Ренесанса, филми, снимки списания, интернет сайтове и тн.) е грижливо налагана и разпространявана от хора членуващи в тайни луцифериански общества покланящи се на дявола, които се стараят да манипулират обществото и да унищожат християнството и християнския морал с цел да бъдат отделени от Господа. 

8. Не кради.

Тази заповед не се нуждае от някакво разяснение. Дори и езическите народи са наказвали за кражби. Според Крумовите закони примерно се режели ръцете на крадците.


9. Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.

Тази заповед се отнася да не се свидетелства лъжливо в съд, но лъжата като цяло в над 98% от случаите също е грях.

"Който говори лъжа няма да устои пред очите ми." (Псалми 101:7)

"А колкото за страхливите, невярващите, нечистите, убийците, блудниците, чародеите, идолопоклонниците и всичките лъжци, техният дял ще бъде в езерото, което гори с огън и сяра. Това е втората смърт." (Откровение 21:8)

В някои случаи примерно по време на война разбира се има нещо такова, наричано "военна хитрост" и дори и в Библията в Стария завет можете да намерите моменти, където се среща някаква форма на лъжа. Но не можете да лъжете и да мамите с цел лична изгода и да си въобразявате, че ще минете безнаказано - Господ ще съди такива хора! 

10.Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.
  
Пожелаването на чужди неща е грях и не е правилно. Почти винаги то води до сериозни последствия. Ако някой примерно пожелае нивата на някого, той може да го убие или да извърши някаква измама, за да я придобие. Това от своя страна в много от случаите ще доведе него да го убият и тн. Но ако в този човек няма такива желания спрямо чужди вещи, за да краде или да мами, то няма да има проблеми между хората. Ще дам още няколко примера. Ако някой пожелае жената на ближния си, то може да се стигне до това той да я изнасили, а като го хванат да го убият, да го вкарат в затвора и тн. Това се отнася и за жените блудници (курви), които пожелават чужди мъже или гаджета. Грешници са и хората, които се женят (или омъжват) и са готови да се разведат за щяло или нещяло. Грях е и да се сменят гаджетата и някой да започне да ходи с някого, без да има намерение да бъде с него (нея) цял живот. Такива неразумни хора ще бъдат съдени и наказани от Бог заради блудствата си. Така хората трябва да се задоволяват с това каквото имат и Господ им даде, а не да ламтят за чуждото. Ако Господ благоволи да им даде добре, но да не гледат постоянно в "чуждото канче", както се казва. 

 Десетте Божии заповеди са променени в римокатолическите библии. През ранното Средновековие  римокатолическата църква излязла с лъжливата теза, че Библията може да се чете само на "трите свещени" езика: еврейски, гръцки и латински и, че няма право да бъде превеждана, но подобна глупост никъде не се споменава в Библията. В ранните векове на християнството свещените библейски текстове са били превеждани на много езици. Така например още през IV век е бил направен превод на немски, но след векове езикът се е видоизменил и когато е Мартин Лутер прави тайно скрит в замъка Вартбург така наричания септемврийски превод на Новия завет папата и римокатолическата църква полудява. Започват война срещу германците. По време на Реформацията Библията се превежда на различни езици и римокатолическата църква е виновна за смъртта на над 50 милиона души от онзи период. Уйлям Тиндъл взима превода на Мартин Лутер и по негов пример прави преводи на Библията на английски. Повече от десетилетие се крие, но римокатолическата църква го залавя в Брюксел и на 6 октомври 1536 г. го изгарят (за това, че си е позволил да превежда текстове от Библията). Неговите последни думи на кладата са молитва към Бог да отвори духовните очи на английския крал, за да може Библията да се разпространява свободно: "Боже, отвори очите на краля на Англия". Господ наистина чува тази молитва и няколко години по-късно Библията е общодостъпна в цяла Англия.

Ако случайно не сте чели първия ми постинг той е:

http://ernest.blog.bg/history/2012/10/15/desette-bojii-zapovedi-koi-sa-te.1009852

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1 В разваленото съвременно общество в повечето училища в така наречените "християнски държави" децата от съвсем малки биват учени да рисуват (което е правене на изображения) и така изкуството се поставя над Божиите заповеди. А децата още от съвсем малки съгрешават спрямо Бог. Но в първите години и векове на християнството истинските християни не са си правели изображения и не са рисували каквото и да е било. Практиката на рисуване и правене на изображения произлиза от езичеството. Съвсем не случайно е и явлението на обладаване от демон и проявата на "гениално" рисуване от такива обладани от дух хора. Друга тактика, за да накарат децата да съгрешават са празниците, като примерно Хелоуин или Коледа с Дядо Мраз или Santa Claus, или специално за България още - да си поставят мартеници.

2 Има християнски общества, които не си правят снимки (което е правилно) и дори нямат документи със снимки, тъй като е забранено да се правят каквито и да е изображения. Телевизията и киното разбира се също влизат в тази забранена графа. В началото на ХХ век много от църквите директно са казвали, че киното е грях, но вече те са се приспособили и привикнали към него и са претръпнали към нарушението на Божиите заповеди и греха. Съвсем неслучайно първите филмови студия (като Columbia pictures, Metro Goldlwin Mayer, 20 Century Fox и др.) са собственост и са ръководени от хора членуващи в тайни окултни, луцифериански общества, които спокойно показват това на логотата на фирмите си. Началните кадри на филмите снимани от Columbia pictures примерно винаги започват с изображение на египетската богиня на магията Изида, която държи факла в едната си ръка и е считана за "просветителка на света", като "факлата" е символ на окултно просветление.




Гласувай:
3



1. vandela007 - Римокатолическата църква полага ...
29.01.2013 19:25
Римокатолическата църква полага големи усилия да привлече колкото се може повече езичници. Езичниците се кланят на идоли, за да не се "уплашат" от втората Божия заповед, църквата я премахва, но компромисно въвежда иконите и статуите в църквата.

Тъй като езичниците имат женски божества, за да ги удовлетвори, Църквата-майка въвежда поклонение на Дева Мария.

За да не липсва на езичниците поклонение на много богове, Църквата въвежда поклонение на светци.

За да не чувстват езичниците дискомфорт, покланяйки се в Библейската събота, се въвежда поклонение в неделя, Деня на слънцето. Слънцето "излъчва светлина", а това е името на Излъчващия светлина. Така всички, които се покланят в деня на слънцето, всъщност се покланят на Излъчващия светлина, а не на Бога. От първите страници на Библията (от Авел и Каин), до края (до Откровение) въпросът е: на КОГО се покланяме!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666159
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031