Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2013 11:43 - Самоубийствата
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 1542 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2013 10:05


Наскоро имаше два случая на самозапалили се в знак на протест срещу правителството, които починаха и трети, когото спасиха. Добре е, че хората най-после се вдигнаха и протестират борейки се срещу несправедливостите, но чак пък да се самоубиват е ненужно. Във Варна миналата седмица дори правеха анкета дали да бъде наречено мястото, където се е самозапалил варненския самоубиец на неговото име. През 1981 или 1982 г. в Полша в знак на протест против системата имаше няколко случая на самозапалили се. Струва ми се, че и в Чехословакия имаше един подобен случай. Днес никой не помни имената на тези хора, единствено техните близки. В повечето случаи самоубийството е глупост и признак, че човек не е в състояние да направи нищо повече, много от хората, които се самоубива извършват това в момент на психически срив или нещо подобно, но разбира се има макар и съвсем малко ситуации, при които саможертвата и самоубийството са признак на сила, чест, достойнство и висша добродетел.

През Средновековието във Верона представители от два рода са водели непрекъсната борба и са се предизвиквали и убивали едни други. Двама влюбени, чиято трагична и затрогваща история ние познаваме от леко манипулираната творба на автор от благородническите среди в Англия подвизаващ се под псевдонима "Шекспир" преразказва в негова драма за трети или четвърти път как умират Жулиета току що навъшвайки 14-години1 и Ромео на 16-годишна възраст и едва тогава тези родове престават да се избиват и издигат паметен надпис, който се е изгубил още преди стотици години. Трудно е да кажем нещо за случилото се, а още по-малко да осъдим тяхната постъпка. Във връзка с темата, ако желаете можете да прочетете още постинга:
http://ernest.blog.bg/drugi/2011/10/25/liubovta-klasificirana-ot-uchenite-kato-quot-bolest-quot.841395

Както казах има и случаи на доброволна саможертва имаща формата на самоубийство. Това може да се случи примерно когато някой се хвърли в огъня на пожар и спасява хора, при някаква форма на катастрофа, при която човек се жертва за да спаси някого и тн. Ще разкажа и още една истинска история (историята за Ромео и Жулиета е истина!, а не плод на перото на анонимен автор-окултист познат единствено с псевдонима си, можете да прочетете постинга ми: http://ernest.blog.bg/history/2010/09/07/koi-e-avtoryt-pisal-pod-psevdonima-shekspir.602067

 Преди повече от 25 години приятел на братовчед ми от морското училище в Бургас бил на плаване. Нещо се случило и е имало буря и много хора в морето (или океана), които са се давели. Той скочил във водата и спасил много хора, но в крайна сметка не успял да излезе. Саможертвата на този човек, който се казваше Ганчо е наистина героична.

През Средновековието след задкулисни игри между майордома Пипин Къси (който измества законната меровингска династия) и папа Стефан II, както и измамата, плод на техните договаряния известна като Donatio Constantini през VIII век възниква Папската държава, от която днес е останала единствено Ватикана. Папската държава ръководена от алчни и безскрупулни владетели наричани папи в продължение на повече от 1000 години е водила войни със съседните държави и княжества на италианския полуостров с цел увеличаване на владенията на папите. По време на различните войни, включително и между различни държави и владетели в Италия, в които са се намесвали папските войски, те до такава степен са се чувствали привилегировани и "освободени от грях"2, че нямало никакъв морал. Нещо съвсем обикновено било папските войски когато завладеят някое селище да изнасилят всички попаднали им жени и момиченца. По тази причина повечето достойни жени и момиченца се самоубивали, когато папските войски побеждавали и влизали в техните селища.

През I век по време на юдео-римската война, когато след убийството Яков Праведния (брата на Исус Христос) в Храма в Ерусалим възниква въстание и за кратко време евреите се освобождават от римляните, след идването на легионите на Веспасиан падат убити над 600 000 души. Някои градове са обградени от римските войски и десетки хиляди юдеи предпочитат да се самоубият пред възможността да попаднат в робство и жените им да бъдат изнасилвани от римляните. Така се самоубиват около или над 100 000 души.
По времето на Отоманското нашествие на балканите през XV-XVI век много жени са се самоубивали, за да не станат жертва на посегателствата на нашествениците и да запазят вярата си.

Хора се самоубиват при различни подбуди от полудели или алчни субекти свикнали на определен стандарт на живот, до разобличени мошеници или хора под влиянието на демонично действие. Разказвали са ми за хора, които са свикнали да живеят охолно с много пари и изведнъж след започването на кризата зациклили и тъй като не можели живеят на "стандарта", с който свикнали с по 1000-1500 лв. на месец на човек се самоубили. Това са идиоти и гевезлъци3. Случва се милионери, които са банкрутирали да се самоубият. Често срещано явление е хора взели пари от банките да не могат да ги върнат и да се самоубиват. Има хора както понякога може да се види във филмите, които след като са разкрити в някакви задкулисни игри и мошеничества се самоубиват, тъй като не са в състояние да живеят и обществото да ги презира като се знае какво са извършили. Има жени, които подложени на постоянно насилие от мъжете им пияници не могат да издържат повече и се самоубиват. Има хора пристрастен към различни неща и не могат да си представят да живеят без тях и са готови да се самоубият. Много глупави момичета и жени са готови да се самоубият, ако нещо се случи и няма фейсбук4, което е гевезлък. В САЩ пък някакъв мъж се развел с жена си понеже не му позволявала да влиза във фейсбук да си играе на игрите. Случва се хора в резултат на демонично действие да се самоубият. Някъде около 1986 г. един от хеви-метълите в Габрово се самоуби на един таван заедно с приятелката си. Причината не беше ясна. До колкото ми е известно нямаха проблеми с родителите си. Всичко си им беше на ред, но се самоубиха (мисля, че обесиха). Една доста важна подробност, обаче е, че Борислав, както се казваше момчето, което бе на около 18-годишна възраст последно време беше започнал да се увлича не само по сатанинските метъл групи, но и проявяваше интерес към сатанизма. Няма никакво съмнение, че тяхното самоубийство беше в резултат на демонично действие. В съвременната рок музика има откачено направление наричано емо5, което се появява около 2000-2003 година, в което феновете постоянно се самоубиват или правят опити за самоубийства използвайки всевъзможни най-дребни поводи. Примерно 2 лъжици захар в чая вместо 1 и половина, двойка или тройка в училище или казана дума на криво от някого. Това е въпрос на философия (начин на мислене) на този вид измамени младежи. Голям брой самоубийства има сред наркоманите, които не винаги са наясно какво правят. Когато започнало хипи движението много наркомани скачали от небостъргачите, като си мислели, че могат да летят. Още около година преди да навлезе хипи движението, момчетата започват да имат малко по-дълги коси6 от обикновеното като влияние за това оказват групите The Beatles и Rolling Stones. През 1965 г. 15-годишен младеж от Кливланд се самоубива заради това, че наставникът му го принудил да се подстриже и това е отразено в пресата.

Колкото и да ми е странно и направо да не ми се вярва, че се е случило с мен и днес да не ми пука за такива неща, трябва да си призная, че съм правил опит за самоубийство през 1988 г. Като ми е писано да живея и да оцелявам, явно няма как да умра, дори и зорлян да се мъча да го направя. Правейки си психологически самоанализ мога да кажа, че повода за опита за самоубийство не бе един, но като главен катализатор и външен фактор най-отгоре повлияват сложни и неизяснени взаимоотношения свързани с неподходящо момиче. Това съвсем не бе някаква любовна история, но по-точно липса на любов. Също така от решаващо значение е и самодоказването – както кажа нещо, че ще го направя. А може би и демонично действие (по онова време нито съм бил кръстен със Светия Дух, нито съм имал сила и духовни дарби от Светия Дух). Това беше момиче, с което по едно време през втората половина на 1987 г. имах намерение да започна да ходя. За мен тя бе абсолютно неподходяща – пиеше и пушеше, а по-късно си дадох сметка, че дори не ми харесва (не беше красавица). Никога дори не бих целунал момиче, което е пушачка или пиячка. Известно време преди да си рязна вените просто е трябвало да си изясним дали ще има нещо между нас и да си останем добри познати... а тя знаеше и, че условието за да бъде с мен е да не пие и да не пуши и да се държи както трябва. В това, че примерно не ме е обичала и е била неподходяща за мен, няма проблеми - времето на тия неща в живота ми просто не е било дошло - едва когато написах книгата "Лъжата за св. Валентин Поглед назад към произхода на брачните брачните церемонии и сватбените тържества" през 2009 г. разбрах как наистина трабва да са тези неща и какво точно искам7 (аз не живея според стандартите на този свят, но според Библията). Все ще се намери някоя, с която нещата да са такива каквито трябва. Винаги е имало такива, които да ме харесват и дори случаи на по няколко моми, които да искат да се бият за мен, но аз не съм се възползвал от това. Едва след написването на споменатата книга разбрах защо Господ по-рано не ми е дал жена и не ми е било дошло още времето за тези неща (до33-34 годишна възраст дори половата ми система още не се беше развила напълно). След опита за самоубийство години наред се чувствах претръпнал на тема любов – не бях в състояние да изпитвам нищо. Години по-късно през 1995-1996 г. видях едно момиче, което ми харесваше и имах склонност да започвам да се влюбвам в нея, но изпитвах страх от това. Страх ме беше да се влюбвам, тъй като не я познавах. Тя беше от едно съседно селище и не знаех каква е. Единствено по косвен начин научих името й. В мое предаване две момичета взеха награди. Втората беше накъдряне във фризьорски салон и когато я видях накъдрена разбрах името й. Веднъж я видях, че е пушачка (което в моите очи означаваше – дефектна8) и това беше напълно достатъчно да ми стане неприятно и да стигна до заключението, че трябва взема решение дали да се опитам да се запозная с нея или да престане да съществува за мен. Без да влизам в излишни подробности мога да кажа, че в крайна сметка след известно време и някакъв опит да си уредя среща с нея, като не разбрах, дали са й казали започнах да отбягвам възможностите да може да ме срещне (обикновено някъде по автобусите, знаех кои хваща най-често като отива на училище и ги отбягвах, а тя в продължение на няколко години продължаваше стотици пъти ми звъни на всяко мое предаване и в къщи по телефона, но без да се обажда, когато аз вдигна, понякога затваряше, а друг път само слухтеше и нищо не казваше. Най-често по около 30 пъти седмично, но е имало моменти и по повече). Всичко отдавна е свършило. Като резултат от това останаха написани от мен стихотворения с малко повече фантазия и хипербола, така просто се питвах да се науча (и се научих) да пиша поезия за текстове на песни. Включвам линк към постинг с някаква моя поезия:

http://ernest.blog.bg/poezia/2009/10/30/malko-poeziia.425228

След време също разбрах, че когато му дойде времето и си намеря подходяща (правилната) няма да съм съвсем безчувствен като парче лед. Вероятно полезно за излизането ми от бечувственото състояние, в което се намирах години на ред е, че харесвам и специфичен тип от рок музиката, в който се пее предимно за любов. В някои случаи умерено дозирано определени форми на рок музиката наистина могат да бъдат полезни!     
      
Свидетели сме на самоубийства от религиозна подбуда при мюсюлманите и различни секти от всякакъв характер и вероизповедание. При някои секти хитри мошеници се възползват финансово като карат своите последователи да се самоубият и им оставят всичките си пари и имоти. Още Юлий Цезар пише в "Записки за Галската война" за безстрашието на галските войни, които спокойно падали в битка, което се дължало на тяхната религия, тъй като те вярвали в прераждането9 . В мюсюлманството срещаме самоубийци атентатори и тн. Но през първите 300-400 години след възникването на мюсюлманството не е било така и никой не се е саможертвал по подобен начин. Може би ще ви е интересно как възниква това? Всичко започва от един невероятен мошеник на име Хасан-и Сабах, приятел на известния арабски поет Омар Хаям. През 1092 г. Хасан-и Сабах създава своя собствена шиитска секта на безстрашни войни исмаилити самоубийци, станали известни сред европейските рицари в Светите земи като асисини. С хитрост-измама Хасан през 1090 г. успял първо да се сдобие с крепостта Аламут от управителя Али Махди, който бил предан на Багдадският халиф. Ето и описание на манипулативните измами, с които водача на сектата действал своите последователи:

  Хасан-и-Сабах превърнал близката долина в "Райска градина", за което преминаващия през тези места през 1271 г. Марко Поло пише:

  "В красива долина, закътана между две планини, той е създал разкошни градини, изобилстващи с всички възможни плодове и благоуханни храсти. Различни по големина и форма палати са издигнати на разни места, украсени със злато, рисунки и коприна. По малки тръбопроводи из постройките навсякъде текат потоци от вино, мляко, мед и бистра вода. Обитателките на палатите са грациозни и красиви девойки, които изкусно пеят, свирят на всякакви инструменти, танцуват и са много опитни във флирта и любовното съблазняване. Облечени разкошно, те непрестанно играят и се забавляват в градините и беседките, а пазачките им са прикрити вътре в помещенията и им е забранено да се показват. Целта, която преследва водача им със създаването на тези удивителни градини, е следната. След като Мохамед е обещал на всички, които му се подчиняват удоволствия в рая, където ще ги очакват всевъзможни плътски наслади в компанията на красиви нимфи, той, водачът иска неговите последователи също да го приемат за пророк и равен на Мохамед, който има власт да допуска в рая, създаден по неговите представи. За да няма достъп нежелан посетител до прекрасната долина, владетелят й е издигнал на входа непревземаем замък, през който се прониква в долината по таен проход."

   Хасан-и-Сабах избирал от околността подходящи младежи за моделиране на убийци, които трябвало да са на възраст от дванадесет до двадесет години и да са податливи на манипулиране. За начина на промиване на мозъците им Марко Поло още разказва:

  "Всеки ден той организирал приеми, на които говори за прелестите на рая и в определен момент дава нареждане на десет-дванадесет младежи да се поднесат опияняващи напитки и когато те изпаднат в полусънно състояние, ги пренасят в различни палати и части от градината. След като се свести от летаргичното състояние, в което е изпаднал всеки младеж е смаян от красивите предмети, от прекрасните девойки, които го заобикалят, пеят, свирят и се мъчат да привлекат вниманието му с нежни милувки, като му поднасят прекрасни храни и напитки, докато опияненият от разкоша и насладите сред реки от мляко и вино млад човек повярва, че наистина е попаднал в рая и не желае да се раздели с удоволствията му. След като минат четири - пет дни, отново приспиват младежите и ги извеждат от градината. Когато ги заведат при водача, на въпроса му къде са били, отговорът неизменно е: "В рая по благоволение на Ваша милост."А след това разказват с подробности за видяното на събралите се около водача, които ги слушат с удивление и интерес. След това водачът се обръща към присъстващите: "Нашият пророк ни обещава, че който защитава Алах, ще наследи рая и ако вие ме слушате и вършите каквото ви кажа, това, за което ви разказаха, ви очаква."
 
  За да бъде още по-убедителен към новите си последователи Хасан накарал да изкопаят дълбока и тясна яма в пода на залата му за аудиенции. Един от учениците му влизал в нея, така че само главата му се виждала над пода. Около врата му слагали диск от две части, които се закопчали, а в средата оставала дупка. Това създавало впечатлението, че на пода стои отсечена глава на метален поднос. За да направи сцената изглеждаща още по-реална, Хасан изливал прясна кръв на подноса. Новопостъпилите виждали човек, който бил поставян в дупката с подноса, понякога главата дори по заповед на великия водач на сектата можела да говори. Известно време след като виждали представлението с отрязаната глава човекът излизал от дупката и новопостъпилите "случайно" го срещали. А Хасан им казвал: "Видяхте главата на човек, когото всички познавате и който умря. Аз го съживих, за да говори със собствения си език."

  После главата на човека, когото новопостъпилите са видели била наистина отсичана и оставяна за известно време на място, където правоверните да могат да я виждат. Въздействието на този трик плюс убийството увеличавало ентусиазма за мъченичество до "нужната степен". За да не се самоубиват за по-бърз достъп до "Рая" новите асисини били инструктирани, че само, ако изпълняват заповедите на Хасан ще влязат в обещания рай, който те видели със собствените си очи. Сектата на асисините известни още като хашишини от отварата от хашиш, която използвали представлява първият исторически известен случай на промиване на мозъци.
   
Асисините и тамплиерите имали намерение да се обединят. Веднъж един представител на тамплиерите се срещнал с предводителя на асисините наричан Стареца от планината и докато си говорели той дал знак на двама асисина и те скочили и се самоубили в пропаста. До такава степен били предани и готови да умрат или да се самоубият по команда.

При обикновенни обстоятелства не е правилно човек да се самоубива. Животът е изключителен дар от Бог, човек живее само веднъж и самоубийството в изключително и много, много редки случаи може да бъде оправдано. В повечето случаи самоубийството е грях, но има и такива когато не е.
 
---------------------------------------------------

1 По онова време още не се е била разпространила езическата практика на честването на рождени дни, което започва около 200 години по-късно.

2 Папата мошеник и еретик Григорий VIII измисля чистилището и въвежда индулгенциите, с които срещу такса заплащана на папата се прощават всички грехове. Наглите папи през вековете дори правели списъци с различни грехове и всеки грях си имал своята цена. Не само това, но хората можели да си предплатят дори и за години напред спокойно да съгрешават. Полският папа окултист Йоан Павел II също манипулативно беше обявил индулгенции (прощаване на греховете) с цел икуменизъм. Да прощава греховете може единствено Бог и никой друг!  
 
3 Човек трябва да умее да се радва на малките и обикновени неща от живота. Ако не може да се радва на малкото, когато има голямото пак няма да е доволен и радостен, но все нещо ще му липсва. Относно парите - те се печелят. Човек на единия ден може да няма, но на другия изведнъж да стане богат.  

4 Фейсбук е най-хитрата система за разузнаване и контрол, която съществува в наши дни. Всички разговори и всяка информация се пазят. Нищо не се трие. Профили не се трият, но само се замразяват и ако някой си е замразил профила и след примерно 2 години иска пак да го стартира с очудване вижда, че всичко му се пази. А хората, които си нямат представа как функционира света си дават данните и доброволно си казват всичко каквото правят и ги следят постоянно. Тъй като и българската полиция е достатъчно неразумна от няколко години да си комуникира чрез фейсбук и тях ги следят. Собствениците на Фейсбук имат няколко присъди за продажби на лични данни. Във фейсбук влизат прекалено много хора и по тази причина, освен средство за следене и контрол това е и добро средство за реклама. Аз също имам фейсбук, ако ми потрябва за нещо, но много рядко влизам и ако сега трябваше да взимам решение дали да си откривам акаунт най-вероятно не бих си направил. 
  В пустинята Невада в момента се строи огромна постройка (или комплекс от постройки), където да бъдат  съхранявани завинаги данни за всички. Както телефонни разговори, така и интернет данни за всеки индивид. Което е грубо нарушение на личното пространство и нарушение на повечето конституции в света.

5 Терминът "емо" произлиза от хардкора в началото на 90-те години с термина emotional hardcore, но само на думи. В музикално отношение съвременното емо и този вид хардокор нямат нищо общо.

6 В продължение на много векове средната коса на мъжете в Европа не е била много къса, както това става в началото на ХХ век. Между 10 и 22, или дори до 24 см. си е била съвсем нормална мъжка прическа за около 40-50% от мъжете и по-специално сред благородническото съсловие. Дори благородниците често са носели перуки с дълги коси от около XVI век до XIX век. В резултат на леко психическо изкривяване получено от Първата и Втората световна война "пост военен синдром" мъжете масово започват да носят по-ниски прически от обикновеното. Докато са били войници те са били принудени да носят къси войнишки прически. По времето на Наполеоновите войни примерно мъжете в армията още доста често са имали много по-дълги коси от тези, които в наши дни се считат за "нормални". В подредие 1 към мой постинг също коментирам това http://ernest.blog.bg/history/2013/03/27/.1020915

7 Неправедно живеещите хора, които хал хабер си нямат за духовния живот често си казват "никога не става, каквото искаш", но това не е вярно, напротив зависи какво искаш. Ако искаш нещо, което не е грешно и е по волята на Бог е много добре и Господ го дава. Исус Христос неслучайно казва:

"Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори. Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък?  или, ако поиска риба, да му даде змия? И тъй, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, Който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него!" (Матея 7:7-11)

"Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде. В това се прославя Отец Ми, да принасяте много плод; и така ще бъдете Мои ученици." (Йоана 15:7-8)

"Истина, истина ви казвам, ако поискате нещо от Отца, Той ще ви го даде в Мое име. До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна." (Йоана 16:23-24)


8 Дефектни (развалени) според мен (а и Библията) са тези, които пият и правят секс преди сватбата или годежа, по-малко дефектни са метросексуалните - тези, които се бръснат около половите органи и по тялото, тъй като това е поправимо, но просто са измамени от киното, рекламите и модата. Разбира се пушенето също е порок, но е поправимо и не е кой знае какъв проблем, но е вредно за дадения човек.
Мой препоръчителен постинг за християнското семейство:
http://ernest.blog.bg/history/2012/11/21/21-noemvri-den-na-hristiianskoto-semeistvo.1022485

9 Според юдеизма и християнството човек живее само веднъж и след това по време на Деня на страшния съд се явява на съд пред Бог за всичко, което е правел в живота си. В зависимост от това кой как е живял ще бъде наказан или ще получи награда.
   
 


 



Тагове:   самоубийствата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673234
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930