Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2014 07:18 - Открийте разликите, манипулациите на християнските (библейските) филми - 9 Ноевият ковчег от 1999 г.
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 3453 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 14.04.2014 21:41


 Този филм (Noah"s Ark) за разлика от повечето филми със сюжети по Библията, не само че не е много сериозен, но на моменти са включени и пародийни измислици на принципа на английския хумор, който само те си го разбират и му се смеят. Умишлено са объркани и смесени две случки. Тази на историята с Ной и случката с Лот1, но дори и те не са направени точно по Библията. Като цяло на този филм може да се гледа единствено като на богохулна пародия - подигравка с библейските истории от Стария завет.
Главната роля - тази на Ной се играе от актьора Джон Воуг. Той е баща на Анджелина Джоли - филмова актриса, членуваща в тайни общества, включително от юни 2007 г. в глобалистичната организация CFR - Съвет за международни връзки създадена от масони и илюминати в началото на ХХ век за влизането и популяризирането на Новия Световен Ред. Както обикновено някои от артистите снимани във филма са участвали във филми с противни на християнството тематики и морал.

Филмът започва с надписи:

За по-силно въздействие позволихме си да представим по-драматично събитията от епоса за Ной и потопа...

От "драматично", обаче всичко се превръща в пародичнo. Меко казано - филм като за идиоти.
 
Още в началото филмът започва с битка между Содом и Гомор. Ной ги гледа как се бият, но не участва. Лот е сред участващите. Когато свършва битката Лот и Ной разговарят. Лот го пита за Господ, но Ной не може да му обясни нищо и се съгласява, че никой не Го е виждал и не Го е чувал - при чувал казва: "Вероятно". Тоест Ной не знае защо въобще вярва - по този начин искат да го изкарат глупак. Някои от предците на Ной, като Енох са чували Бог и са спазвали заповедите му.

 image

Ной пита Лот

image

Лот му казва да излъже

image

Ной казва: "Вероятно"
 

По-късно в същия разговор Лот казва на Ной като види жена му да я излъже, че е ранен, за да може да остане на оргията след боя. Лъжата е грях и по този начин създателите на филма се опитват не само да осмеят и подиграят Лот, но също да изкарат и Ной грешник. Според Библията Лот също е праведен и се покланя на Господ. По тази причина той е избавен и не е убит с грешниците от Содом и Гомор.

 
Когато идва жената на Лот ето такъв разговор водят:

Съпругата на Лот: "Къде е мъжът ми?"

Ной отговаря уклончиво: "Връща се с армията."

Съпругата на Лот: "Защо не се върна с теб?"

Ной лъже: "Защото е ранен."

Съпругата на Лот: "Ранен ли? Ранен, значи! Не ми се вярва. Всичко ще измисли, само да не се прибере. Когато събираха доброволци, той първи се записа. Едва запитали го, и той се втурна! Изчезна като светкавица. И не си мисли, че не знам, че той ти е най-добрият приятел и заедно сте го измислили."
 

image


image 

image
 

Съпругата на Лог и тази на Ной си разменят някоя и друга дума. Жената на Лот е предстанена, като опърничава, сприхава и неприятна жена.

Жената на Ной: "Няма нужда да ни обиждаш."

Жената на Лот: "Да ви обиждам ли? Никога, никого не съм обидила! Аз съм избухлива, а не скандалджийка."

След тези нейни думи към разговора се намесват децата. Те се обръщат към майка си (съпругата на Ной) с думите:

"Мамо, затова ли Лот не иска да се прибира в къщи?
 
Ядосана с вик съпругата на Лот скача към едното дете, но в яростта си попада в един от казаните за боядисване с червена боя.
 

image

След като изнервената и сприхава жена на Лот се опитва да удари едно от децата на Ной пада в казан с червена боя за боядисване на дехи

 image
 

В опита да направят комично-пародийна сцена жената на Лот директно влиза в един от казаните и ий се подават краката и рита   

 
По време на разговор-молитва с Бог Ной се застъпва за Содом, за да не бъде разрушен, ако има праведни хора в него, но според Библията това прави Авраам:

Авраам се приближи и рече: Ще погубиш ли праведния с нечестивия? Може да има петдесет праведника в града; ще погубиш ли мястото, не ще ли го пощадиш, заради петдесетте праведника, които са в него? Далеч от Тебе да сториш такова нещо, да убиеш праведния с нечестивия, така щото праведният да бъде като нечестивия! Далеч от Тебе това! Съдията на цялата земя няма ли да върши правда? И Господ каза: Ако намеря в Содом петдесет праведника, вътре в града, ще пощадя цялото място, заради тях. А в отговор Авраам рече: Ето сега, аз, който съм прах и пепел, се осмелих да говоря на Господа; може би на петдесетте праведника да не достигат пет; ще погубиш ли целия град, поради липсата на пет души? Той каза: Няма да го погубя ако намеря там четиридесет и пет. А Авраам пак Му говори, казвайки: Може да се намерят там четиридесет. Той каза: Заради четиридесетте няма да сторя това. А Авраам рече: Да се не разгневи Господ и ще кажа: Може да се намерят там тридесет. Той каза: Няма да сторя това, ако намеря там тридесет. А Авраам рече: Ето сега, осмелих се да говоря на Господа; може да се намерят там двадесет. Той каза: Заради двадесетте няма да погубя града. Тогава Авраам рече: Да се не разгневи Господ и аз ще продумам пак, само тоя път. Може да се намерят там десет. И той каза: Заради десетте няма да го погубя. А като престана да говори с Авраама Господ си отиде" (Битие 18:23-33)

Въпреки че по-в началото на филма показваха, че Лот избягва жена си, преди да побягнат от Содом пък показват, че жена му се чуди направо защо се е омъжила за него. Така създателите на филма въобще се подиграват с идеята за любовта. Можете да видите постинга ми за тези манипулации с обявяването на любовта за болест:

http://ernest.blog.bg/drugi/2011/10/25/liubovta-klasificirana-ot-uchenite-kato-quot-bolest-quot.841395

Друга подробност е, че Лот и жена му са сами, но според Библията те имат две дъщери:

"Когато се зазори, ангелите настояваха пред Лота, казвайки: Стани, вземи жена си и двете си дъщери" (Битие 19:15)


image

image

Подигравката с любовта


image

Лот сваля пръстена от ръката на жена си, която се е превърнала в солен стълб

image

Лот си отчупва пpъст от жена си за спомен

image

По-късно във филма една от най-големите идиотщини в тази пародия - Лот пази пръста на жена си в пластмасова кутийка (пластмасата е открита преди около 150 години)

image

В пародийна сцена Лот убива един от неговите хора, който иска да убият и да плячкосат ноевото семейство 

Когато животните започват да влизат в ковчега, освен регионалните животни и тези идващи от Африка, като слонове виждаме и кенгуру от Австрали, както и пингвинчета от Антарктида. Това е пълна глупост. Дори сред идиотизмите, които са много във филма направо търговец, който обикаля в наводненото пространство с лодка им дава шапка за едното пингвинче. Няма да се спирам подробно на този изключително глупав филм, но само ще включа нагледен снимков материал и обяснения към някои по-скрити символики.

 image

image

image

Пингвинчето с шапката 

image

Въпреки че Лот по-рано във филма убива човек, за да предпази Ной, когато го вижда в кивота с неговите хора го нападат и се води битка, за по-идиотско са го направили като пират с едно око и дори косата му я няма 

Лот напада, но не се бие, а като вижда мечка и орангутаните напука кораба със закани. След като се връща на неговия плавателен съд Лот кара неговите хора да хвърлят запалени неща върху Ноевият ковчег, за да подплашат животните. След като Господ потопява двата им кораба Ной разговаря с Бог и о, чудо във филма Бог казва, че е сгрешил и не иска да повтаря грешката си, че е направил хората. По този начин искат да изкарат, че Господ греши, но според цялото учение на Библията това не е така. Преди това Ной в разговора си с Бог му казва, че "ангелите не могат да станат по-лоши" - но всъщност част от ангелите стават лоши като се отделят от Бог и последват Луцифер. Това във филма е заблудителен ню ейдж. 
 

image

Господ казва, че е сгрешил и не иска да повтаря "грешката" си два пъти

  image


Не само това, но във филма показват, че Господ не знае какво трябва да прави, дали да унищожи и Ной и трябвало пак да премисли. Тази идиотска пародия е пълна с глупост, след глупост. 

 

По някое време виждат видение и казват, че това би трябвало да е раят. Но в специално нарисуваното за филма видение е представено мексиканско селище в близък план с две пирамиди, а по-далече още една-две. Както ацтеките, така и другите народи като толтеки, тлашкали и маи са принасяли човешки жертвоприношения на върховете на пирамидите, които са били плоски и специално предназначени за тази цел. Така с това видение там където принасят човешки жертвоприношения е раят - раят за сатанистите и поклонниците на дявола.
 

image 

 Видението с мексиканските пиpамиди, на които се извъpшвали човешки жеpтвопpиношения

В даден момент Хам възстава против баща си и решава да направи рул на кораба. Двамата се сбиват понеже Бог не е позволил да има рул и по-късно Ной полудява. Така праведният и избран от Бог Ной, който се старае да следва Господ и да Го слуша се превръща в посмешище. Започват да му се подиграват.
image

Ной полудява

image

Хам, който си е поставил превръзка с пера точно както правят ацтекските жреци

image
Не само това, но и майката (съпругата на Ной) също полудява. Докато му се подиграват Хам си е направил превръзка на главата с пера подобно на ацтекските жреци. Тук става въпрос за скрит сиволизъм и съпоставка между двете религии тази на жертвоприношението на хора и лудият вярващ в Бог. Това е поклонението на дявола, Луцифер и поклонението на Бог. 

 image  


Езическият символизъм продължава да бълва. Конят, който е възседнала полудялата майка също получава име от древногръцките езически вярвания - Пегас.


Според Библията Ной изпраща два пъти гълъб:

"Тогава изпрати гълъб, за да види дали са престанали водите по лицето на земята. Но гълъбът, понеже не намери почивка за нозете си, върна се при него в ковчега, защото водата бе още по лицето на цялата земя.  И той простря ръка та го взе, и внесе го при себе си в ковчега. А като почака още седем дни, пак изпрати гълъба от ковчега." (Битие 8:8-10)

Но във филма веднъж е изпратен гарван. Гарванът е птица на смъртта и на някои от езическите божества, като примерно на нордическия Один.
 

image

В невероятния бълвоч от подигравки от страна на създателите на този изключително богохулен филм Бог проговаря на Ной и му казва, че имал нужда от още едно мнение (нали си спомняте, че Бог според тях не знаел какво да прави) и подигравайки се с Ной му казва, че те трябва да умрат и, че не е кой знае какво "Това не е краят. Дреболия е. Като да преминеш през вратата на рая". Въпреки че праведният Ной е избран от Бог:

"А Ной придоби Господното благоволение. Ето Ноевото потомство. Ной беше човек праведен, непорочен между съвременниците си; той ходеше по Бога." (Битие 6:8-9)

Точните думи във филма са:

"Нуждаех се от още едно мнение, но кого да попитам? Съжалявам Ной, но реших да започна съвсем на чисто. Още от греха на Адам в рая, всичко беше грешно. Човечеството създаде кървав свят, където добро и зло се превърнаха в едно. Корабът и всички на борда му ще потънат в бездната на забравата. Това не е краят. Дреболия е. Като да преминеш през вратата на рая."
 

image

image

image


След казаното от Бог Ной започва да си посвирва и да танцува, а Господ започва да се смее и в крайна сметка Бог решава да ги пощади. А после му казва, че на следващия ден ще му даде знак и му казва да изпрати птица. Ной отговяря, че вече бил пратил гарван, а Бог казва, че гарванът е птица на лошите предназнаменования (окултен символизъм) и заявява да изпрати гълъбица.

След като засядат на върха на Арарат синовете на Ной и техните избранници се хращат за ръце в кръг (окултна алюзия, като по време на някакъв езически ритуал) и той се опитва да извършви сватбена церемония, но в крайна сметка жена му поема инициативата (направо невиждано), като казва разни думи. А накрая в цялата тази богохулна измислица Ной, като за капак казва: "Господ едва ли ще възрази на това." 
 

image

Първо Ноевите синове вече са били женени:

"В същия тоя ден влезе в ковчега Ной, и Сим, Хам и Иафет, синове Ноеви, и жената Ноева, и трите жени на синовете му с тях." (Битие 7:13)

Второ при сватбите не е имало церемонии, но единствено в езичеството. Но младоженците просто пред Господ са казвли на момите си: "Аз се женя за теб", а жените: "Аз се омъжвам за теб" и това е всичко. Господ се счита, че е съчетаващият и никой друг не може да бракосъчетава някого, тъй като не е Бог, за да го прави. Също така е имало сватбени веселби.

PS

Наскоро излезе нов богохулен филм под името Ной и времето специално е подбрано преди Великден - за да го гледат хората, които са настроени на библейски теми.


------------------------


1 Според Битие 14:12 Лот е племенник на Авраам (наследник на Ной). 
 



Тагове:   ноевият ковчег,


Гласувай:
2



1. debeloto - браво, хубава статия, поучителна ...
10.04.2014 18:07
браво, хубава статия, поучителна най-вече за невярващи, за да видят вредата от филмите и да се пазят, в тия филми не може да се намери стойност. почти няма филм, в който да не се подиграват с Господ и да не осмиват вярата по някакъв начин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665336
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031