Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 16:51 - Чудесата на дълголетието 3 част
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2863 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2017 11:53


По принцип няма такова нещо, като случайно дълголетие, но това е въпрос на закономерности и е свързано с начина на живот, който човек води, упражненията, които прави и какво поема в тялото си - храна, вода и течности. Билки1, а в добавка зависи и от гена (гена може да се променя в положителен аспект от йогите и др.). Някои хора с ген на дълголетие са предразположени за по-дълъг живот. Примерно 90-100 г., но пак зависи какво прави и как живее съответния човек. 
Но всичко казано се отняся за ниското, обикновено ниво на дълголетници до 120-130 г. Както гласи сентенцията: "Глупавите хора не живеят дълго, но умните." Освен че мозъчната дейност - когато човек работи с мозъка си удължава живота си2, то много от умните хора имат достатъчно мъдрост да се съобразяват с начина на живот, който водят. Проучвания направени сред учените доказват, че те средно живеят 6-7 години повече от другите хора. Oще може да се каже, че по принцип при повечето хора придобиването на вредни за здравето им навици е много по-лесно, отколкото придобиването на полезни, но умните хора контролират този процес с развиването в себе си на полезни и добри навици и качества. Сред лошите качества могат да се посочат: алчност, лъжа, поквара, разврат, мързел, безделие, лакомия, пушене, алкохолизъм, наркомания и т.н., сред добрите качества могат да се посочат: моралност, честност, вярност и коректност във взаимоотношенията, ученолюбивост, прилежност, спортуване. Да живее дълго, оставайки млад може, само този, който успее да премине през рамките на естествения подбор и установеното статукво и сам открие някои от тайните на живота, жизнената сила и младостта. А това може да направи единствено много умен човек.

 Едни от най-интересните хора на нашата планета са йогите. Има различни нива на овладяване на тялото3. Без да броим окултната и религиозна страна на част от ученията на йогите (човек може да прави йога и да не приема тези неща), упражненията и пречистванията са много полезни. В наше време имайки предвид, че има твърде много замърсявания, токсини и вредни вещества в храните и околната среда - това, което се продава по магазините е повече от препоръчително да се правят пречиствания. Пречистванията дават възможност на организма да изхвърли много от вредните вещества, които се натрупват в тялото. Включвам мой постинг към един от видовете пречиствания:    

 http://ernest.blog.bg/drugi/2013/12/21/prechistvaniia-1-prechistvane-na-cherniia-drob-jizneno-vajno.1221282

Сред йогите се срещат много дълголетници. Дори до невъобразима възраст. Някои от тях имат възрастен вид, но здраво вътрешно тяло и не се интересуват от външния си вид, други по-рядко успяват да си запазят и външния вид (в наше време външния вид много лесно се оправя, но е добре човек да умее да си поддържа вътрешното състояние на организма). Аз лично съм виждал снимка преди време при мой човек с когото се е срещал дядо му преди 30-35 г. на йога на 126 г., който изглежда на тридесет и няколко.

image

 

На пъpвата снимка индийския йога Свами Дев Мурти и неговият учител Шри 1008 Ятиджи Махарадж през 1957 г. на снимката неговия учител отдясно е на 120 години.

На втоpата снимка Свами Дев Мурти и неговият учител Шри 1008 Ятиджи Махарадж през 1987 г. На снимката учителя му е на 150 години и вече е с очила4.

Дев Мурти за първи път идва в България през 1969 г., а през 2009 г. пристига за втори път. Той е известен с различни невероятни изпълнения, като това да легне върху стъкла от натрошени бутилки. Върху него поставявт чугунена плоча, а върху нея се качва слон. Дев Мурти може да задържи с ръце четири автомобила, които тръгват с пълна газ, да дърпа със зъби 20-тонен камион, както и отгоре му да мине валяк. Но това е по-скоро шоу програма, отколкото нещо сериозно. Един от неговите коронни номера (това е нещо по-сериозно) е островърхо копие от арматурно желязо, натиснато в корема или гърлото му, да се огъне като клечка.
Линкове към йога шоу на Свами Дев Мурти в Хамбург от 1959 г. разделено на 5 части и доста от кадрите са снимани с различни камери от ралични ъгли, като по този начин се вижда по-добре всичко каквото прави:

https://www.youtube.com/watch?v=-nQ9uhxuKTU&spfreload=10

https://www.youtube.com/watch?v=E3NLa8HtNb8

Има случаи на йоги, които вдигат с една ръка по половин или един тон, а други много повече. Шри Чинмой, който изтъква, като важен фактор дългите бягания е вдигнал 7 000 паунда (3 175 кг) с една ръка. Вднъж вдига за половин час тежина от 5948 паунда (което е около два тона и половина).

image

 Шри Чинмой 
 

image

Шри Чинмой вдига малки слончета

image

Чинмой вдига четирима едри мъже

image

Шри Чинмой вдига малък самолет (2006 г.)   

image

Известният от няколко столетия йогин Картикея Джи. Снимка, когато е бил на 305 г. през 40-те години на ХХ век 


Махарши Картикея Джи е ученик на Сри Удия Баба. По-голямата част от живота му не е документирана, но от поколение на поколение повече от 300 години се разказват предания за него. Разказват, че от ранна възраст показвал гениални способности. Можел да тълкува древните индуски писания, без да са го поучавали в тях и от ранна възраст можел да вижда в бъдещето. Той живее 324 г., като на 24 септември 1963 г. в 20.30 вечерта спира сърцето си и съзнателно напуска тялото си (е това си е чиста проба индуска глупост), което е известно като махасамадхи.

При умеещите техники на дълголетие (както и на подмладяване) календарните години не са от значение. Някои от йогите като Деварха Баба не си казват годините, но са го засекли и има данни за него от преди около 250 г., докато двамата йоги, които ги откриха преди 3-4 г. си казаха, че са на по 700 г. Организмът при владеещите техники на подмладяване и дълголетие (има и на увеличаване на силата, но те са свързани с тази на огромното дълголетие над 500 г.) функционира на други принципи и по различен начин от този на обикновените хора. Така при едната от най-лесните техники със задвижването на енергийните центрове човешкият организъм започва да функционира като 25 годишен и постепенно се променя и външния вид на по-млад, а при друга, известна като кая-калпа като 30-годишен. Аз ползвам първата техника от тази година.


В този постинг информацията ще се ъпдейтва!

----------------------------------------------------------------------

1 За да не бъда голословен ето ви една рецепта-биостимулатор за дълъг живот (тази е за първо ниво до 120 г., за повече се иска повече знания и правенето на още неща, но има и рецепти за 200 и над 200 г. живот, ползвам две такива):


Две глави кромид лук се очистват от люспите, настъргват се ситно в емайлиран съд и се прецеждат през ситно сито или марля. Ако пък имате машина за сокове процедурата е улеснена. Прибавят се 500 гр. мед и добре се разбъркват. Взема се преди ядене по 1 супена лъжица 3 пъти на ден до изчерпване на количеството. Може да се прави няколко пъти в годината. Добре е да се прави през пролетта и есента при смяната на сезоните.


2
Според една идея - твърдение, която не подкрепям напълно, повечето от хората използват около 3-4% от мозъка си, а по-умните до 10%*. Тоест мозъкът има скрити заложби и хората, които използват умствена дейност би трябвало да използват по-голям капацитет от мозъка си. В една хипотеза, която за момента не е доказана научно се твърди, че, ако човек успее да използва 20% от мозъка си ще може да владее тялото си**. И някои изследователи считат, че именно това правят някои от йогите владеещи определени техники. Тук е мястото да спомена нещо по-сериозно и истинно, че  само 5% от генетичния код на хората е активен. Тоест останалите 95% са спящи и не се знае каква е тяхната функция. Вероятно именно йогите успяват да задвижат някои скрити възможности в генетичния код. За да бъде умен някой само до известна степен оказва влияние мозъка, по-важен решаващ фактор е епифизата, от която зависят и свръхспособностите.
* Първи разпространява тази идея Дейл Карнеги през 30-те години на ХХ век, като твърди, че повечето хора ползват само 3% от мозика си, a само някои около 10%, но това не е потвърдено научно.

** Твърди се, че делфините използват 20% от мозъка си, но няма нужда да ви обяснявам, че не владеят телата си, просто имат орган за ориентиране и 2-3 пъти по-богат речник от думи. Те използват около 120 000 звука. Децата гении не използват много повече от мозъка си. Едно от качествата при децата гении и въобще при гениалните хора е, че те се занимават дълго и прилежно, упорито с определени неща, които им харесват и им се отдават и това е причината на постигнатите от тях достижения.

3 Някои йоги са в състояние да правят невероятни неща. Има техники човек да стане невидим*, може да стане безтегловен или дори да левитира във въздуха. Така например по време на съревнование между шестима йоги по левитиране през 1993 г. йогинът Субха Чандра се вдигнал над земята 90 сантиметра, като прелетял** във въздуха 187 см и се намирал във въздуха над земята в продължение на 3-4 минути. Съществуват техники, при които десетки и дори стотици години може да не се храният или да не пият вода или да стоят в странно състояние на анабиоза като препарирани и после да се върнат към живота. Преди няколко години йогин поставен в стъклена кутия и наблюдаван през цялото време изведнъж изчезва. Запитан после какво е станало, дали е невидим твърди, че се е преместил за няколко часа в паралелни светове. 

image

Демонстрация на преминаване на валяк през Свами Дев Мурти


Има документирани случаи на йоги, които са били заравяни в земята за по 40 дни в състояние на хипнобиоза и после "събуждани". Най-ранното освидетелствано показно, което е направил йога пред европейски представители на науката е от 14 март 1837 г. на Садху Харидас в Лхор, Индия (сега Пакистан). След предварителна уговорка пред махараджата, английски (Макгрегър) и френски (Мюре) лекари той влязъл в медитация и скоро след това спрял сърцето си и престанал да диша. Лекарите го прегледали и констатирали, че е мъртъв (поне според техните представи). Запечатали с восък носа, ушите и устата му. Поставили тялото му в платнян чувал и след това в дървен ковчег запечатан с печат на махараджата и го заравят в гроб в земята. Така Харидас прекарал 40 дни. През всичките тези дни тялото му се охранявало от войници. На разсъмване на 23 април пред събралата се тълпа от жителите на Лахор Харидас се събудил. Извадили го от гроба. Чувалът, в който е поставено тялото му вече бил хванал плесен. Лекарите отново прегледали тялото. Тялото на Харидас било вкочанено, а езикът му посинял. Учениците на йогата започнали да разтриват тялото му в продължение на половин час, след което той започнал да диша, а след това отворил очите си. И пред изумения махараджа казъл: "Сега вярваш ли ми?" След около час от изваждането от ковчега Харидас вече бил в отлична форма.

Световноизвестният етнограф и културовед Мирча Елиаде в книгата "Образи и символи Размисли върху магическо-религиозната символика" не скрива удивлението си от йогите с думите:

"Без изобщо да съм компетентен в тази област, аз самият бях поразен в Ришикеш и на други места в Хималаите, от великолепното физическо състояние на йогите, макар че те почти не се хранеха. Един съсед на моя kutiar в Ришикеш беше naga, гол аскет, който практикуваше едва ли не всяка вечер pranayama и никога не изяждаше повече от шепица ориз. С тяло на най-съвършен атлет, никой не би могъл и да си помисли дори, че той е недохранен или уморен."

"...доколкото зная, още никой не е дал задоволително обяснение на учудващата младост на йогите."

Ще цитирам още Венцислав Евтимов с книгата "Йога Практическо ръководство" от 1981 г., където пише:

"Многобройните европейски пътници, които са успели да срещнат в Индия хата-йоги, потвърждават факта, че тези, които са на 80,90 и повече години, изглеждат на не повече от 30 или 40 години. Посетилият преди 15 години нашата страна йога Жое Клемендоре на своите 45 години изглеждаше като 20-годишен младеж." ("Йога Практическо ръководство", стр. 15) 

Трябва да се изясни, че единствено по-елементарните и глупави хора гледат годините. Но има два вида възраст - календарна и биологична, които понякога не отговарят.

При спортуващите и ходещи по състезания има момент на възход и достигане на оптимални възможности, след което настъпва момент на занижаване и западане. Нивото на силата и здравето започва да се понижава с всяка изминала година. По тази причина, в тези видове спорт, при които се aкцентира основно върху физическите възможности на човека, рядко може да се срещне спортист над 30-32 години. Пикът на повечето от обикновените хора е между 25 и 30 години, след което силата и възможностите спадат. Треньорите, знаейки тази закономерност, се стараят да тренират децата от малки, така че да успеят до пиковия момент по време на състезанията да изцедят от организма на спортиста най-доброто. Но при практикуващите йога и знаещи по някоя тайна организмът продължава да се развива и ако човек желае може да стане по-силен с по-високи физически показатели при над 50-60 годишна възраст. Има начин не само да се запази младостта, но човек да увеличи многократно физическите си показатели и способности.

* Едва ли ще намерите някой, който да знае техниките да става невидим и да си го каже открито, докато примерно тези, които умеят техниките да стават безтегловни са както доста голям брой хора, така и не го крият. Последният известен случай на йоги умеещи техники да стават невидими е от около XVI век в Индия. В кралския двор имало шестима йоги умеещи техника да стават невидими и петима са убити, като само един оцелява. Петимата започнали да си правят шеги с жените в харема на владетеля и постепенно били заловени и убити и останал само един, който не се занимавал с такива глупости и по това време бил на 16 години. Той доживява дълбоки старини. Историческа личност е и е по-известен с разпространението на будизма в Индия.

** В европейските исторически източници също има споменавания за левитация. Така например през 1657 г. 12-годишно момче в Шепъртън Малет, графство Съмърсет (Англия) е прелетяло една ограда и над 30 метра. Хората, които го видели решили, че е "омагьосано". Сред руските православни личности, които са левитирали са: Василий Блаженний и Серафим Саровский. Римокатолическият францискански монах Йосиф от Карпетино, Италия, когато се молел се издигал във въздуха. След смъртта му бил обявен за светец, а след възникването на космонавтиката през ХХ век е обявен за "покровител на космонавтите". Има 230 римокатолически така наречени "светци", които са левитирали във въздуха, което обикновенно се наричало "възнасяне". През някакъв период от историята на римокатолическата църква дори е издадена папска була забраняваща на монасите по време на меси да летят.

 4 Има техники човек да има перфектно зрение за цял живот. Този йога явно не ги знае. Аз ги знам и за 3 месеца мога да го оправя такъв... Може да напиша малка книжка с някои от техниките за възстановяване на зрението и как човек може да има перфектно зрение цял живот, колкото и дълго да живее (разбира се знам и техники за подмладяване и дълголетие и ако напиша такава книжка ще е поне след 70-80-100 г.). Но за сега не съм напълно сигурен дали да го направя. (Книжката за зрението е готова)

 image

 









Тагове:   дълголетие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677715
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930