Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2017 13:10 - Оцени своя стил на живот
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 883 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.07.2017 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наскоро в една книга за здравословен живот попаднах на тест - Оцени своя живот. Ще използвам цитат от книгата "Наслади му се" от д-р Памплона:

"Да се занимаваш със здравето си и да придобиваш здравословни навици, може да бъде действително забавно и същевременно творческо занимание. Да водиш здравословен начин на живот не означава да правиш от земята ад - точно обратното! Истинска наслада е промяната към нова философия на по-здравословен живот.

Освен храненето съществуват още седем основни фактора, които се оказват решаващи за здравето. Ако ги превърнем в основа на своя стил на живот, то той би бил приятен и удовлетворителен." (Наслади му се, стр. 13) 

Осемте фактора според Памплона са:

Хранене
Въздух
Вода
Слънце
Въздържане от токсини
Физически упражнения
Почивка
Добро душевно разположение

image   За увеличаване на големината можете да кликнете върху снимката
Споменатата книга е сравнително добра, но лекарите на съвременната западна медицина страдат от един постоянно срещан недостатък. Това са частичните и непълни знания. Според мен има още няколко много важни фактора. Един от изключително важните фактори, без който въобще не може да се говори за здраве и дълголетие е правенето на пречиствания. 
Десетият изключително важен фактор, без който няма истинско здраве и дълголетие (става въпрос за над 120 г., нещастниците, които си въобразяват, че дълголетие е 120 г. не са наясно с този фактор) е енергийното зареждане или енергийната трансформация (можете да погледнете по-предната ми статия Йога и дълголетие  за примери на дълголетници, които са наясно с този фактор). 
 
Не съм съгласен с Памплона и с една от точките за положителни навици - храненето в определени часове. Има държави, където много от хората живеят прекалено разчетено на часове и е прието храненията да бъдат в точен час, което е една много голяма глупост нямаща нищо общо със здравословния начин на живот. Човешкият организъм след някое хранене понякога има нужда да пропусне следващо "почасово" хранене или просто не се нуждае от такова. Най-добре функционира организма, ако има разлика между храненията от 7 до 9 или повече часове. 

Добре е да се знае и че всички хора се различаваме и ако за едни даден начин на хранене с определени преобладаващи храни е подходящ, добър или препоръчителен, то при други същият не е. Така има здравословно храненене по генотипове и кръвна група. Примерно при дадена кръвна група се препоръчва повече месо, а при други да се избягва или да е по-рядко. Но като цяло най-често се приема балансираното хранене - приемане на правилен % белтъчини, въглехидрати и мазнини по метода на Бари Сиърс. Методът е проверен и работи много добре при спортуващи хора (Забележка извън метода на Бари Сиърс - понякога за определен период някои спортуващи (в зависомост от спорта) намалят приемането на мазнини с цел орелефяване или частично орелефяване.). Също така за човешкия организъм като цяло са необходими около 90-93 вида витамини и минерали. Препоръчително е за всички да имат и един ден седмично, когато да не се яде (независимо дали с пречистване по йогийски метод на стомаха и червата, като аз правя от десети клас редовно или не). През 2016 г. учен доказа полезността от гладуването и получи Нобелова нарграда за това.
И само още една забележка. Като пише Памплона за бонбони и сладкиши вероятно става въпрос за злоупотреба. Ако някой примерно изяжда по една бонбона на ден не е проблем. На 11 юли беше международен ден на шоколада. Без да имам намерение да постя и да правя пречистване около 9.30-10 часа изядох един банан, една праскова и два сандвича с кашкавал подправени с куркума и левурда. Вечерта ме почерпиха с шоколад и изядох 2 квадратчета и ядох чак на другия ден, като не бях ял 30 часа (просто не ми се ядеше, ако бях решил да постя щеше да е няколко дни или още поне с предварително пречистване от типа шанк пракшалана или с 200 пъти наули). Какаото е много полезно. В един постингите си за дълголетници - "Чудеста на дълголетието" споменавам за индианец на име Хавиер Переира живял 169 г., който всеки ден е ял семена от какао, богати на антиоксиданти. Моето любимо питие е натурално какао, но си правя периоди от по няколко месеца да не го пия (ползвам и други билки). Памплона би трябвало да има предвид, че много хора покрай сладките прекаляват със захарта, което е вредно (аз почти не употребявам захар, но полезните мед или стевия).




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2678002
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930