Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2017 17:21 - Какво не се знае за Джинсите?
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 4501 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 21.05 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Джинсите са създадени от латвийския евреин Якоб Йофис, по професия шивач емигрирал в САЩ и сменил името си на Jakob Davis. Когато заминал да живее в Рено, Невада през 1869 г. отваря магазин за шиене на палатки, одеала за коне и покривала за влакове използвани предимно от работещите по железницата. За прозводството на тези неща Якоб Йофис използва два вида здрав материал. Това са така наречените Denim и Duck. През януари 1871 г. при него дошла съпругата на местен дървосекач. Тя му поръчала да направи за съпруга й колкото се може по-здрави панталони. Така Якоб ушил от деним здрави панталони и произвел през следващите година и половина още 200 броя подобни панталони. Тъй като нямал достатъчно пари, за да патентова изобретението си (таксата за патент била 68$) се обърнал към еврейския емигрант от Германия Лоб (по-късно Леви) Щраус (1829-1902). Панталоните от брезентен плат деним използван при производство на палатки и биват официално патентовани на 20 май 1873 г. Леви Щтраус прави фабрика за производство на панталони от деним наречени jeans, в която главен ръководител става Якоб Йофис. 

image

Патентът за панталони от деним

През 50-те години нa XIX век започва златната треска в Калифорния където от Ню Йорк се премества имигрантът от Германия Леви Щтраус и премества бизнеса си с продукти за употреба, включващ и дрехи, където по-късно след изобретяването на джинсите от Якоб Йофис златотърсачите започват да носят масово панталони от здравия деним материал. В Америка носенето на дънки първоначално се разпространява сред дървосекачите, каубоите и златотърсачите. Станали са известни като джинси и деним, а в България още дънки (от английската дума donkey - магаре). Терминът Denim произлиза от френската фабрика за производство на тъкани за дрехи Serge de Nimes в Nimes, където се опитали да възпроизведът произвежданата в Геноа (Италия) тъкан, от която по-късно започват да произвеждат дънките. Синият цвят индиго идва oт багрител призвеждан от натурални материали призлизащи от Индия. Технологията на произвеждания индигов цвят в Индия произлиза от дълбока древност. През Средновековието в Европа бил внасян оцветителя индиго, но все още бил доста скъп и лукс, поради големите търсения в страни, като Персия, Ливан и Гърция.

  Въпреки разпространената версия за дънките появили се по време на златната треска в Калифорния, подобни дрехи са се носели и по-рано. Още от XVI-XVII век в северна Италия е било разпространено носенето на груби сини дрехи от работниците. В Геноа се произвеждали такива сини дрехи от груб здрав материал (деним). Подобна груба синя материя, понякога деним е била използвана и при униформите във флота на различни държави.

image

image

Флотски униформи от XIX век от груба синя материя

  По време на социализма през 50-те и началото на 60-те години в повечето соц държави е било абсолютно забранено носенето на дънки. Вкарвали са в концентрационни лагери и дори е имало разстрели. В България са ги вкарвали в лагера в Белене, а в СССР има един известен случай с процес, по време на който първоначално били осъдени на 15 затвор, но в последствие направо на разстрел през 1961 г. на няколко души. Това са Ян Рокотов, Владислав Файбишенко и Дмитрий Яковлев, които търгували на черния пазар с валута, злато и чуждестранни стоки, включително и джинси. Когато водели към разстрел Владислав Файбишенко той извикал:   "Все едно! Джинсите са най-хубавите дрехи!" 

   В наше време в някои държави по света е забранено носенето на джинси.    

Джинсите започват да получават популярност извън САЩ посредством американските филми, предимно уестърни, а през втората половина на 60-те години стават модерни и доста масови. Особено популярна става кройката чарлзстон (широки около глезените).  

Обикновените дънки се превръщат в рок мода и започват да се носят масово по време на хипи движението, когато навлиза и унисекс1 обличането и младите жени започват да носят дънки покрай рока през втората половина на 60-те. A рокаджийската мода на носенето на дънки скъсани (отрязани) на коленете или бедрата се появява около 1969-1970 г., но се популяризира с появата на пънк движението през 1976-1977 г. Член от пънк групата Sex Pistols отваря бутиков магазин в центъра на Ню Йорк, където се продават скъсани дънки за 80 $. А вече масовостта на носенето на скъсани джинси достига в края на 80-те с глем метъла, глем рока, както е и до момента - от глем метъла. В миналото2 също е било модерно да търкат дънките с тухла, за да придобият определен леко изтъркан вид. В наше време или човек може сам да си ги направи или да се купят по магазините скъсани дънки, но за да се постигне това им състояние те са обработвани с разни химикали (което е много вредно за носещите ги).  

image

Модата с широките дънки в долната част тип чарлзстон популярни през 60-те и началото на 70-те години.

image

Дори при скъсаните дънки има разлики. Някои са скъсани по-нормално, докато други по-грозно. Снимка на английската пънк група Sex Pistols от 70-те години с грозно скъсани дънки на единия от членовете.

image

Снимка на рок рупата с пънк елементи Ramones от 1977 г., където носят скъсани дънки

image   Снимка на слийз глем метъл групата Vinnie Vincent Invasion3 от около 1988 г., където един от членовете има скъсани дънки

image


Снимка от дебютния сингъл на глем метъл групата Skid Row от 1989 г., където някои от членовете на групата са със скъсани дънки 

По-долу включвам и един хубав клип на Лос Ангелиската глем метъл група XYZ, където може да се види глем метъл модата понякога включваща скъсаните дънки.
 
Английското издание Daily mail съобщава, че във Великобритания бизнесът с джинси годишно се определя на милиард и половина паунда. Като цените за скъсани джинси в Gucci достигат до 725 паунда (около 1500 лева), а във веригата Lidl 7.99. Носенето на скъсани дънки включва модели от Diesel и Balmain, като цената за чифт може да достигне до 1800 паунда (3 000 лева). В Selfridges цените зa скъсани дънки са 555 паунда (около 1200 лв). Най-често използваната машина за производство на скъсани дънки е 2500W Laser Sharp DenimHD Abrasion System. Дънките на Levi"s и Abercrombine $ Fitch са правени скъсани ръчно.

В България се намират евтино за по няколко лева, както скъсани дънки, така и ластични дънки, но за да проверя за тази статия нещата минах през два фирмени магазина, за да отбележа до каква стойност стигат цените. В магазин на Roberto Cavalli видях скъсани дънки за 220 лв. В магазин на фирмата с глупавото име Kocca имаше скъсани дънки за 230 лв., а също имаше и стандартни черни глемърски ластични дънки с шипове по тях (абсолютно същите шипове, каквито имам на единия си глемърски елек с нашивки и гръб), които продаваха за "дамски" (едвам се сдържах да не започна да се смея в магазина). Точно такива ластични дънки с шипове по ръбовете са стандартна глем метъл мода и носят някои от групите и ако аз трябва да излизам на сцена бих си направил точно такива. Дънките струваха 231 лв.

image
Предпочитам стречове и много рядко нося скъсани дънки. На снимката от август съм със скъсани стречове.

Ластичните дънки - стреч са специална рок мода. Те са създадени през 1978 г. на принципа на клиновете на група Kiss4 от Питър Голдинг, който сe занимава с дизайнерство и от 1974 г. държи магазин за облекло ACE на King’s Road в Лондон, като модни дрехи за рок звезди, които бързо стават популярни сред рок изпълнителите. На 14 май 2008 г. в Ню Йорк е представена Peter Golding"s Collection of Rock & Roll Art . Ластичните дънки, наричани още стреч се разпространяват най-много сред глем метъл групите и слушащите глем метъл, от където и доста жени започват да ги носят. 

image

Модният магазин ACE, където за първи път се появяват ластичните дънки, като мода за рок звезди


image

Модният магазин на Golding

image


Снимка на Metallica от 1984 г. Единствено басиста Cliff Burton отляво е носел дънки чарлстон, другите всички са носели ластични дънки до 1985 г. На снимката James Hetfield все пак е със скъсани дънки. На един концерт през 1985 г., където свирили с глем метъл (АОR) групата Bon Jovi oсвен музикантите, всички глем метъли в публиката фенове на Bon Jovi били с ластични дънки и това тотално вбесило Джеймс Хетфилд и той от тогава не носи ластични дънки.

image

А ето ги и самите Bon Jovi (свирещи AOR/Glam Metal) през онзи период

  image
Снимка на съвременната глем метъл група Reckless Love oт новата вълна глем метъл групи, на която всички са с ласични дънки

image

Снимка на групата Gunner от новата вълна на глем метъла, които са с ластични дънки и скъсани дънки

По-долу включвам линк към два нови клипа от 2017 и 2016 г. на Gunner. Носят дънки, латични дънки, кожени панталони и клинове. На втория клип Trough the Night може да се види китариста с плътен клин и шарки на пума.

В наше време вече има разработени смарт джинси, които могат да посочат посоката на ползвателя им издавайки вибрации. А в Египет са пуснати партиди от отровни джинси. Египетското разследване показало, че произведени в Израел джинси съдържат вредни отровни вещества и са използвани, като биологично оръжие. В Япония пък е пусната партида от здравословни подмладяващи джинси съдържащи подмладяващо вещество и само за един ден са изкупени всичките 50 000 произведени джинси...    

  ----------------------------------------------------  

1 Uniseхs - един пол. Теорията за джендъра и премахване разликата между половете:
  http://ernest/tq-i-toi/2017/01/29/otkachalkite-na-svatba-myj-se-ojeni-za-smartfona-si-drug-za-.1506289  

http://ernest.blog.bg/drugi/2015/05/08/teoriiata-za-gendyra-myj-li-ste-ili-jena-ili-quot-neshto-quo.1359881  

Жените до 60-те години на ХХ век са носели само поли и рокли. По време на движението за еманципация ръководено предимно от бисексуални и лесбийки започват да се появяват първите единични случаи на жени носещи панталони - всички до една бисексуални и лесбийки. По време на Първата световна война през 1914 г. лесбийките в Лондон измислят начин как да се обличат, като мъже - те създават доброволчески отряд към полицията и униформите на някои от тях, по тяхно желание включват и панталони. (По принцип униформата дори на полицайките е била с поли!) Това е първото легално носене на панталони от жени в Западната цивилизация.
Истинските жени в наше време, дори и да носят дънки или клинове, поне през част от времето през топлите месеци носят още поли или ролки.

image

Oтделът на жените полицайки в Лондонската полиция в началото на ХХ век, където униформите им са с поли. В центъра Мери Алън (лесбийка) имала връзка с жена на име Miss Tagart, но също и с Мери Дамер Даусън.

image

Маргарет Дамер Даусън - създателка на лондонския лесбийски отдел на полицията. Откакто сложила униформата и панталона никога повече не ги свалила. По този начин облечена тя се срещнала през 30-те години с Хитлер, на когото била голяма почитателка.

image

В края на XIX и началото на ХХ век половете са се различавали по начина на обличане. Жените са носели единствено рокли и поли.

2 Преди няколко месеца след един концерт един човек около 42-43 г., който се запозна с мен ми разказва на батко, като казваше, че ние младите "нищо не знаем" как на времето те правели дънките метълски. По неговия метод баща му му купил чисто нови дънки. Той ги сложил на дръвника и шат с брадвата два пъти и ето ти метълските дънки. 

 3 Vinnie Vincent е китарист с виртуозна техника на китара участвал за няколко албума в групата Kiss.

 4 Създателите на клиновете са Ню Йоркската глем група Kiss на принципа на мъжки дрехи за аристокрацията съществуващ в повечето европейски държави от около 1000 г. Явно на жените им е харесала мъжката глем рок мода, след като са започнали и те да носят клинове и ластични дънки. Както е добре известно още от възникването на глем метъла, както е и до сега момичетата пощуряват по глемърите и те са с най-красивите момичета.

http://ernest.blog.bg/muzika/2016/09/19/glem-rok-glem-metyl-pop-metyl-melodik-metyl-heir-metyl-sliiz.1477346

В наше време освен в глем метъла клинове и тричетвърти клинове се носят от нормално от мъже в спорта (джогинг клинове, клинове при колоездачи и др.) и цирковото изкуство.

image

Снимка на глем рок групата Kiss от 1974 г., на която добре се вижда, че басиста Паул Стенли е с клин (100% мъжка дреха!)

image

Снимка на Ню Йоркската глем рок група Kiss със сценични костюми от 1976 г., на която всички са с клинове

image

Световноизвестната група-атракция KIss през 2017 г. със сценично облекло (всички са с клинове)

image

Снимка на Оли - вокалист в съвремената глем метъл групата Reckless Love
от 2013 г. от концерт след издаването на дебютния им албум, където е с клин

image

Ренесансова мъжка мода от XVI век

image

Мъж и жена от аристокрацията от XIV век

image

Илюстрация от XII век. Мъжете от аристокрацията от Средновековието до средата на XIX век са носели плътни по краката трика. От простолюдието единствено шутовете и цирковите артисти още са имали право да носят остри обувки и подобни трика плътно по краката.

image

Средновековни шутовеТагове:   джинси,


Гласувай:
3
01. lexparsy - Само ще подчертая гениалността на ...
30.11.2017 12:46
Само ще подчертая гениалността на идеята на Леви Щраус.
По това време не е имало здрави платове за дрехи за тежка работа, езда и пр., но се е доставял много плат за палатки, който освен това е бил непромокаем! За тези цели се използвали кожи, които се купували от индианците и трапери... а тебили скъпи...
Та той купува плат за палатки започва да шие панталони, които стават популярни особено по време на златната треска, когато не можели да пътуват с много дрехи а цял ден били по реките....
Ама през Соца имаше много фалшиви, дето боята им е вредна за кожата, и сега има...аз се обривам..
Де да можеше да си купя едни от оригиналните... от миналия век :-)))
цитирай
2. ernest - Aми не знам
01.12.2017 14:51
веднъж видях едни стари американски дънки носени доста години. Такова нещо не бях виждал. Платът беше два пъти по-дебел от тези каквито има тук и дънките бяха съвсем здрави.

Аз нося само стреч - ластични дънки и се обличам и изглеждам, както музикантите от глем и Glam-AOR групите. Дори преди около година си взех нов гардероб специално за глемърските ми дрехи, тениски, кожени якета, кожени панталони, стречове, гривни, колани, шалчета, всичко. Имам над 6-7 чифта стречове различни цветове. Дори на аватарната снимка на блога от преди 3-4 г. съм със светлосини стречове, сега са скъсани. (Не си падам много по скъсаните дънки, но все пак имам такива и понякога нося. Предпочитам здрави ластични.)


Статия за глем метъла:

http://ernest/muzika/2016/09/19/glem-rok-glem-metyl-pop-metyl-melodik-metyl-heir-metyl-sliiz.1477346

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 1480109
Постинги: 472
Коментари: 924
Гласове: 899
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930