Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02 15:04 - Здравословна мода на 60 часови гладувания
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 153 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.02 15:26


Свидетели сме, как в наше време науката преоткрива неща, които отдавна са известни, още от древността. Гладуването, оставането без храна се нарича аутофагия на клетките. На 3-ти октомври 2016 г. японския учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за откритие и изследване на механизмите на аутофагията.

image

image

Нобеловият лауреат Йошинори Осуми

image


image
image

Доказано е от науката, че гладуването изчиства клетките и междуклетъчното пространство на клетките. Гладуването кара от състояние на бездействие стволовите клетки към състояние  на обновление на организма. По този начин, като въздейства възстановително, така и влияе подмладяващо на организма.

Модата по гладуванията траещи 60 часа (два дни и половина) започва преди около година, след получаването на Нобеловата награда на Осуми и даването на научно потвърждение за ползата от гладувания. Първо сред холивудските артисти и компютърните специалисти в САЩ и бързо се пренася и в други среди. Това е най-новата здравословна модна тенденция.

Пирагор и всички адепти в неговата Питагорейска школа са практикували всяка година гладувания траещи 40 дни. Питагор твърдял, че гладният пост подобрява мозъчна дейност. Вече е доказано от съвременната наука, че гладуванията действително подобряват мозъчната дейност. Нивото на невротрофинитесе увеличава и се подобрява умствената дейност.

В Новия завет се споменава, че исус христос отива за 40 дни в пустинята и пости:

"И след като пости четиридесет дни и четиридесет нощи най-после огладня." (Матея 4:2)

Библейският пост обикновено е без храна и вода (когато е по-къс). При по дългите пости само не се яде, но се пие вода (или евентуално течности). В книгата Йона е описан тридневен пост (наричан още тримерене) без вода и храна, където цяла Ниневия се покайва и обръща с молба Господ да не унищожи града им след 40 дни:

"И Йона като започна да върви през града един ден път, викаше и казваше: още четиридесет дни и Ниневия ще бъде съсипана. И ниневийските жители повярваха в Бога; и прогласиха пост и се облякоха с вретище, от най-големия между тях, до най-нищожния; понеже вестта беше стигнала до ниневийския цар, който, като стана от престола си, съблече одеждата си, покри се с вретище и седна на пепел. И обяви и прогласи из Ниневия указ от царя и от големците му, с тия думи: Човеците и животните, говедата и овцете да не вкусят нищо, нито да ядат, нито да пият; но човек и животно да се покрият с вретище; и нека викат силно към Бога, да! Да се върнат всеки от лошия си път и от неправдата, която е в ръцете им. (Йона 3:4-8)"

Но както е ясно при по-дългите пости от три дни се пие вода. А в някои пости имащи и пречистваща цел на организма може да се пият билки. Също така при някои видове пречиствания може да се пият и сокове, което едва ли е нужно да обяснявам, че е полезно.

В културите не много народи се практикуват гладувания - пречиствания на организма. А има и такива, които са свързани с религиозни практики. 
В християнството в началото са постели (пълен глад) два дни седмично. За да се различават от фарисеите, които също постели два дни седмично, християните постели през различни дни.

Най-добрият български лечител през ХХ век Петър Димков обяснява в книгите си много добре действието и ползата от гладуванията, които са полезни, както, като профилактика, така и при лечение на различни видове заболявания (хората, които правят пречиствания почти не боледуват). Той препоръчва при различни заболявания няколко дневни гладувания. 

Херодот споменава, че египтяните били най-здравият народ. Те правели веднъж в месеца пречистване на организма с билкови треви траещо три дни и нищо не ядели през това време.

При практикуващите йога1 също се препоръчва да се прави веднъж седмично да се прави прочистване и да не се яде. Диетолозите също препоръчват един ден седмично да не се яде.

Изследванията на учените са доказали, че когато човек се храни веднъж на ден (или поне при над 7-8 часа между храненията, а най-добре на 12 часа) организмът функционира най-добре и има най-много енергия, детоксикира се (намалят токсините в организма) и се регенерира. Ако се яде поне на 12 часа е доказано, че се отделя най-голямо количество от хормона отговарящ за тези функции.

Въпреки че през повечето време могат да се правят здравословни гладувания, счита се че преходните моменти между сезоните са най-подходящото време за правенето на пречиствания, когато по естествен нначин на повечето хора променят начина си на хранене. След няколко седмици ще бъдем в преходен период, когато е желателно да се правят няколкодневни пречистващи гладувания.


---------------------------------------------------------

1 От малък се интересувам от здравословен живот. Обичам да се поддържам, включително да правя пречистващи гладувания. Да съм бил около втори клас, когато ме учиха на някои неща от пранаяма - дихателни упражнения, да се науча как да дишам (повечето хора не дишат правилно). Горе-долу около това време (може би година по-късно) започнах понякога и да бягам сутрин (по около 2-3 км, а от 4 г. насам, като започнах да се развивам и да ставам по-силен от когато и да е било преди, през топлите месеци започнах да бягам на плажа три пъти повече от по-рано - по 9-10-12* км), а от 6-7 клас реших да започна да правя йога (и по-рано съм правел някои упражнения) и си подбрах система от упражнения. Кога точно съм започнал да правя йогийски пречиствания не съм сигурен, но в 10 клас вече правех такива веднъж седмично по един ден (поне 24 часа). Обикновено предпочитам ден и половина. Въпреки че се случва някои години да правя малко пречиствания (от 15 до 30 пъти годишно), все пак това си остава основно нещо за мен. Миналата година в продължение на месеци бях на много строга диета и временно бях решил да не правя пречиствания (така или иначе лятно време не обичам да ям и зорлян ме карат да вкуся нещо), след това преминах на свободен режим за около три месеца, но вече пак си влизам в нормално състояние с редовни пречиствания (в момента съм на 4-ти ден пречистване, но за сега нямам намерение зорлян да правя от този път 21 дни, колкото толкова) и преобладаващо здравословно хранене.  
Понякога организма сам си влиза в режим на пречистване. Организма си има памет.
В зависимост от човека и случая и моментното състояние на организма могат да се правят и два пъти седмично йогийски пречиствания.
Има и йогийско пречистване в система с цел подмладяване, когато в продължение на 10 дни се правят пречиствания и се пият билки, но пък след всяко пречистване се консумира храна (вероятно това е предназначено, за да може да се прави от всякакви хора, а не само тези, които могат да изкарат спокойно 10 дни без храна). 
След пречистване организмът работи по-добре и има повече сила.

* При бягането на големи разстояния също или не се яде или съвсем малко. Като се спортува редовно организма сам си чувства, колко е най-добре. Индианците тараумара от Северно Мексико са хората, които бягат най-големи разстояния в света. Те не участват в маратонски състезания, тъй като бягат бавно. При експерименти в маратонски състезания се оказва, че на 42 км. те още не са загрели и са последни. Те не бягат, за да се състезават. Когато бягат от предната вечер почти не ядат. Най-много една лъжица чиа. В миналото са бягали по 300-350 км за два дни до индианците от крайбрежието да търгуват. През това време те са си носели по малко чиа за през това време - 1-2 чъжици чиа на ден. През 2009 г. за тях излезе книгата бестселър Born to Run (Роден да бягаш) на Christopher McDougall (от петнайсетина години насам се продават най-много книги и има най-голям брой бестселъри, които са над 20 пъти повече от по-рано, дори не може да се направи приблизителен списък на хилядите книги бестселъри).  Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 1335668
Постинги: 446
Коментари: 906
Гласове: 867
Календар
«  Февруари, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728