Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 15:04 - Здравословна мода на 60 часови гладувания
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2107 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.08.2018 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Свидетели сме, как в наше време науката преоткрива неща, които отдавна са известни, още от древността. Гладуването, оставането без храна се нарича аутофагия на клетките. На 3-ти октомври 2016 г. японския учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за откритие и изследване на механизмите на аутофагията.

image

image

Нобеловият лауреат Йошинори Осуми

image


image
image

С течение на времето в клетките се натрупва така наречения боклук - ненужен материал. По време на гладувания този боклук се изчиства и изчезва. По този начин се получава изчистване на организма на клетъчно ниво. Йошинори Осуми открива и гените отговарящи за изчистването и аутофагията.
Освен че е доказано от науката, че гладуването изчиства клетките и междуклетъчното пространство на клетките то кара от състояние на бездействие стволовите клетки към състояние  на обновление на организма. По този начин, както въздейства възстановително, така и влияе подмладяващо на организма.

Модата по гладуванията траещи 60 часа (два дни и половина) започва преди около година, след получаването на Нобеловата награда на Осуми и даването на научно потвърждение за ползата от гладувания. Първо сред холивудските артисти, компютърните специалисти и хората занимаващи се с умствена дейност в САЩ и бързо се пренася и в други среди. Това е най-новата здравословна модна тенденция.

Питагор и всички адепти в неговата Питагорейска школа са практикували всяка година гладувания траещи 40 дни. Питагор твърдял, че гладният пост подобрява мозъчна дейност. Вече е доказано от съвременната наука, че гладуванията действително подобряват мозъчната дейност. Нивото на невротрофините се увеличава и се подобрява умствената дейност.

В Новия завет се споменава, че Исус Христос отива за 40 дни в пустинята и пости:

"И след като пости четиридесет дни и четиридесет нощи най-после огладня." (Матея 4:2)

Библейският пост обикновено е без храна и вода (когато е по-къс). При по дългите пости само не се яде, но се пие вода (или евентуално течности). В книгата Йона е описан тридневен пост (наричан още тримерене) без вода и храна, където цяла Ниневия се покайва и обръща с молба Господ да не унищожи града им след 40 дни и Бог се смилява виждайки смирението и покаянието им и не ги унищожава:

"И Йона като започна да върви през града един ден път, викаше и казваше: още четиридесет дни и Ниневия ще бъде съсипана. И ниневийските жители повярваха в Бога; и прогласиха пост и се облякоха с вретище, от най-големия между тях, до най-нищожния; понеже вестта беше стигнала до ниневийския цар, който, като стана от престола си, съблече одеждата си, покри се с вретище и седна на пепел. И обяви и прогласи из Ниневия указ от царя и от големците му, с тия думи: Човеците и животните, говедата и овцете да не вкусят нищо, нито да ядат, нито да пият; но човек и животно да се покрият с вретище; и нека викат силно към Бога, да! Да се върнат всеки от лошия си път и от неправдата, която е в ръцете им. (Йона 3:4-8)"

Но както е ясно при по-дългите пости от три дни се пие вода. А в някои пости имащи и пречистваща цел на организма може да се пият билки. Също така при някои видове пречиствания може да се пият и сокове, което едва ли е нужно да обяснявам, че е полезно. В България е известен и разпространен "методът на Лидия Ковачева" - пост на сокове.

Понякога се прави пост за Божието благословение или с допитване към Него. Ще дам още два примера за библейски пост.

"Тогава прогласих там пост при река Аава, за да се смирим към нашия Бог, и да просим от Него добър път за нас, за чадата ни, и за всичкия ни имот." (Ездра 8:21)

И даденият пост е успешен и приет от Господа:

"Постихме, прочее, и молихме се на нашия Бог за това, и Той ни послуша." (Ездра 8:23)

Кралица Естир пости преди да се обърне с огромна молба към Артаксеркс:

"Тогава Естир заповяда да отговорят на Мардохея; Иди събери всички юдеи, които се намират в Суса, и постете за мене, не яжте и не пийте три дни, нощем и денем; и аз и момичетата ще постим подобно; тогава ще вляза при царя, което не е според закона и ако погина, нека погина." (Естир 4:15-16)

И в този случай молбата на Естир е чута от Бог и приета благосклонно и тя има успех в начинанието си.

В културите на много народи се практикуват гладувания - пречиствания на организма. А има и такива, които са свързани с религиозни практики. 
В християнството в началото са постели (пълен глад) два дни седмично. За да се различават от фарисеите, които също постели два дни седмично, християните постели през различни дни. В миналото постът започвал от залез слънце до следващия залез, сега някои го практикуват и часово - до определен час. А от време на време има по-дълги пости (на глад).

Най-добрият български лечител през ХХ век Петър Димков обяснява в книгите си много добре действието и ползата от гладуванията, които са полезни, както, като профилактика, така и при лечение на различни видове заболявания (хората, които правят пречиствания почти не боледуват). Той препоръчва при различни заболявания няколко дневни гладувания. 

Херодот споменава, че египтяните били най-здравият народ. Те правели веднъж в месеца пречистване на организма с билкови треви траещо три дни и нищо не ядели през това време.

При практикуващите йога1 се препоръчва веднъж седмично да се прави прочистване и да не се яде. Диетолозите също препоръчват един ден седмично да не се яде. Експерименти с мишки показват, че ако един ден от седмицата не им се дава храна са по-здрави, организмите им функционират по-добре, по-малко боледуват и живеят по-дълго.
В миналото по времето на СССР направили експеримент с кокошки от някакъв колхоз, които вече не можели да снасят яйца. Били подложени на дълъг пост, само на вода и след поста старата им перушина изпадала, поникнали им нови пера и кокошките отново започнали да снасят яйца. Регенерирали се.

Изследванията на учените са доказали, че когато човек се храни веднъж на ден (или поне при над 7-8 часа между храненията, а най-добре на 12 часа) организмът функционира най-добре и има най-много енергия, детоксикира се (намалят токсините в организма) и се регенерира. Ако се яде поне на 12 часа е доказано, че се отделя най-голямо количество от хормона отговарящ за тези функции.

Въпреки че през повечето време могат да се правят здравословни гладувания, счита се че преходните моменти между сезоните са най-подходящото време за правенето на пречиствания, когато по естествен начин повечето хора променят начина си на хранене. След няколко седмици ще бъдем в преходен период, когато е желателно да се правят няколкодневни пречистващи гладувания.


---------------------------------------------------------

1 От малък се интересувам от здравословен живот. Обичам да се поддържам, включително да правя пречистващи гладувания. Да съм бил около втори клас, когато ме учиха на някои неща от пранаяма - дихателни упражнения, да се науча как да дишам (повечето хора не дишат правилно). Горе-долу около това време (може би година по-късно) започнах понякога и да бягам сутрин (по около 2-3 км, а от 4-5 г. насам, като започнах да се развивам и да ставам по-силен от когато и да е било преди, през топлите месеци започнах да бягам на плажа три пъти повече от по-рано - по 9-10-12* км, струкрурата на организма ми е, като на гепард - това са най-бягащите животни в света), а около 7-8 ми клас реших да започна да правя редовно йога (и по-рано съм правел някои упражнения) и си подбрах система от упражнения. Кога точно съм започнал да правя йогийски пречиствания не съм сигурен, но в 10 клас вече правех такива веднъж седмично по един ден (поне 24 часа). Обикновено предпочитам ден и половина. Йошинори споменава за метода на аутофагия - гладуване (неядене) и дори съм добавил и едно клипче, но всъщност се оказва, че повечето хора все още не са наясно, че, за да има по-добър ефект преди самото гладуване (няма значение дали 1-2 или повече дни) трябва да се направи изчистване на стомаха и червата.  
Въпреки че се случва някои години да правя малко пречиствания (от 15 до 30 пъти годишно), все пак това си остава основно нещо за мен. Миналата година в продължение на месеци бях на много строга диета и временно бях решил да не правя пречиствания (така или иначе лятно време не обичам да ям и зорлян ме карат да вкуся нещо, слънчевата светлина ми дава много сила (ако не ви се е случвало да тренирате по над 4 часа на ден, както съм от няколко години насам не знаете, какво е сила), но за сега не съм преминал само на слънцеядство, но при определени условия или за определен период от време и това може да стане), след това преминах на свободен режим за около три месеца, но вече пак си влизам в нормално състояние с редовни пречиствания (в момента съм на 4-ти ден пречистване с неядене, но за сега нямам намерение зорлян да правя от този път 21 дни, колкото толкова - направих само 5 дни понеже пътувах извън града, но можех двойно или тройно повече) и преобладаващо здравословно хранене. (Казват че 21 дни глад изчиства генетични неправилности и склонности към заболявания.) При 5-6 дни глад не изпитвам нищо, силен съм си, някои дни ми се тренира, но се въздържам от тренировки през това време. Както е ясно по време на такива пречиствания ще не ще човек сваля и килограми (примерно 4-5) и е удобно средство и за орелефяване. Аз нося най-малък номер тениски - S, но понякога и те ми стават големи и мога направо да нося детски размери.
Понякога организма сам си влиза в режим на пречистване. Организмът си има памет.
В зависимост от човека и случая и моментното състояние на организма могат да се правят и два пъти седмично йогийски пречиствания.
Има и йогийско пречистване в система с цел подмладяване, когато в продължение на 10 дни се правят пречиствания и се пият билки, но пък след всяко пречистване се консумира храна (вероятно това е предназначено, за да може да се прави от всякакви хора, а не само тези, които могат да изкарат спокойно 10 дни без храна, лесно е, поне за мен). 
След пречистване организмът работи по-добре и има повече сила.
Има и йогийски начин да не се яде. Най-известният е слънцеядство - преминаване на слънчева светлина. В момента има между 50 000 и 100 000 души, които живеят от слънчева светлина. Има случаи на цели семейства и дори малките им деца също сами преминават на слънчево прана зареждане. Методът може да се нарече също и слънцесинтеза или енергосинтеза. А може да се живее и само на сокове и течности.
Един на 11-12 души коренно се различава от останалите. Така например моя организъм не е пригоден да се храни с храна (не знам дали открих това след продължителни занимания с йога упражнения преди няколко години). Ако ям храна, която се дъвчи, няма значение дали месо или растителна храна до час и половина - два в oколо 90% от случаите започвам да преживям храната, а някои видове храни направо ги изплювам до няколко часа, като например кренвиршите, които не ми понася организма (в редките случаи преди да науча, че това е много вредна храна, това се случваше, а и с други вредни храни, ако не съм знаел, че са вредни, също така за разлика от другите хора често чувствам вкуса на храната в стомаха, която съм ял, примерно сладолед и половин - един час или повече ми е приятно сладичко в стомаха). А при това въобще изплювам част от нещата, които ям след 2-3 часа, примерно люспите от домати или чушки. Мога единствено да пия сокове или мляко (не прекалено често) и да не преживям и организма ми да приема нормално тази храна. Разбира се усещам и голямата сила на слънчевото прана зареждане, а също и другите методи на енергийно зареждане. Открих тази суперспособност с преживянето и детектването на храните преди около 17 г., но едва преди 1-2 години си дадох сметка, че всъщност еволюирам и организма ми се подготва за друг етап (твърди се че имало напреднали цивилизации, които живеят на сокове, а други на слънчева светлина). Вероятно съм придобил тази способност с преживянето от правенето на йога упражнението наули и още нещо. (Последните години се случва и да преподавам йога.) Не е изключено организма ми вече има някаква настройка за сокове и енергийно прана хранене. Така или иначе свръхспособностите ми започнаха да се развиват едва преди няколко години. A въобще ям малко по-малко, като количество от повечето от другите хора (с изключение на празниците, на празник се яде като на празник). Като ученик много се чудех защо другите деца ядат закуски в междучасията (никога не съм правил такова нещо), а в 10-ти клас, като бяхме на едно място всички заедно и ни даваха еднакво храна забелязах, че другите деца ядат около 30% повече храна от мен и аз не мога да изям това, което те ядат (вече от години правех йога упражнения и по това време вече всяка седмица редовно правех пречиствания с гладувания).
Известни случаи на хора, които не ядат храна са Прахлад Джани (повече от 70 г.), който е изследван и наблюдаван в изолирана среда от учени (по-долу включвам като втори клип), Двраха Баба (забелязали са го, че в продължение на около 180-200 г. нищо не яде, но понякога пие вода и мляко, 4-ти клип), Бабаджи (понякога, като се среща с хора през последните хиляда и пет-шест стотин години и го почерпят яде по някой плод), Дмитрий Лапшинов (не е ял 4 г. - 3-ти клип) и др.

* При бягането на големи разстояния също или не се яде или съвсем малко. Като се спортува редовно организма сам си чувства, колко е най-добре. Индианците тараумара от Северно Мексико са хората, които бягат най-големи разстояния в света. Те не участват в маратонски състезания, тъй като бягат бавно. При експерименти в маратонски състезания се оказва, че на 42 км. те още не са загрели и са последни. Те не бягат, за да се състезават. Когато бягат от предната вечер почти не ядат. Най-много една лъжица чиа. В миналото са бягали по 300-350 км за два дни до индианците от крайбрежието да търгуват. През това време те са си носели по малко чиа за през това време - 1-2 чъжици чиа на ден. През 2009 г. за тях излезе книгата бестселър Born to Run (Роден да бягаш) на Christopher McDougall (от петнайсетина години насам се продават най-много книги и има най-голям брой бестселъри, които са над 20 пъти повече от по-рано, дори не може да се направи приблизителен списък на хилядите книги бестселъри).  















Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2671486
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930