Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2019 10:32 - Благословение или проклятие?
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 876 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.01.2020 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато Господ дава десетте заповеди на завета и останалите 313 наставления – заповеди, повечето от които включени в книгата Второзаконие Той дава благословение на тези, които Го слушат и спазват заповедите му и проклятие на тези, които живеят нечестиво и не спазват заповедите и наставленията му. Библията изобилства с примери. Включвам по-голямата част от 28 глава на книгата Второзаконие. Благословенията са до 14 стих, а проклятията са четири пъти повече от 15 до 67 стих. Така според избора с начина на живот, който всеки води е под благословение или проклятие от Бог.

И всичките тези благословения ще дойдат върху теб и ще те постигнат, ако слушаш гласа на ГОСПОДА, своя Бог.
3 Благословен ще бъдеш в града и благословен ще бъдеш на полето.
4 Благословен ще бъде плодът на утробата ти, плодът на земята ти и плодът на добитъка ти, малките на говедата ти и малките на овцете ти.
5 Благословени ще бъдат кошът ти и нощвите ти.
6 Благословен ще бъдеш във входа си и благословен ще бъдеш в изхода си.
7 ГОСПОД ще предаде разбити пред теб враговете ти, които се надигат против теб; по един път ще излизат против теб, а по седем пътя ще бягат пред теб.
8 ГОСПОД ще заповяда за теб благословението в житниците ти и във всичко, което предприема ръката ти, и ще те благославя в земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава.
9 ГОСПОД ще те утвърди като свят народ за Себе Си, както ти се е заклел, ако спазваш заповедите на ГОСПОДА, своя Бог, и ходиш в Неговите пътища.
10 Тогава всичките народи на земята ще видят, че ти се наричаш с ГОСПОДНОТО Име, и ще се страхуват от теб.
11 ГОСПОД ще ти даде изобилни блага в плода на утробата ти, в плода на добитъка ти и в плода на земята ти, в земята, за която ГОСПОД се закле на бащите ти да ти я даде.
12 ГОСПОД ще отвори за теб доброто Си съкровище, небето, за да дава дъжда на земята ти на времето му и да благославя всички дела на ръцете ти; и ти ще заемаш на много народи, но няма да вземаш назаем.
13 И ГОСПОД ще те направи глава, а не опашка, и ти ще отиваш само нагоре, а не надолу, ако слушаш заповедите на ГОСПОДА, своя Бог, които днес ти заповядвам да пазиш и вършиш,
14 и ако не се отклоняваш нито надясно, нито наляво от думите, които днес ви заповядвам, за да следваш други богове и да им служиш.

15 Но ако не слушаш гласа на ГОСПОДА, своя Бог, да внимаваш да вършиш всички Негови заповеди и Негови наредби, които днес ти заповядвам, тогава всички тези проклятия ще дойдат върху теб и ще те постигнат.
16 Проклет ще бъдеш в града и проклет ще бъдеш на полето.
17 Проклети ще бъдат кошът ти и нощвите ти.
18 Проклети ще бъдат плодът на утробата ти и плодът на земята ти, малките на говедата ти и малките на овцете ти.
19 Проклет ще бъдеш във входа си и проклет ще бъдеш в изхода си.
20 ГОСПОД ще изпраща върху теб проклятие, смут и разорение във всичко, което предприеме ръката ти да направиш, докато бъдеш изтребен и бързо погинеш заради злината на делата си, защото си Ме оставил.
21 ГОСПОД ще направи да се залепи за теб мор, докато те довърши от земята, в която отиваш, за да я притежаваш.
22 ГОСПОД ще те поразява с изтощение, с треска, с огън, с възпаление, със суша, с главня и с мана болести по растенията* и те ще те преследват, докато погинеш.
23 И небето ти, което е над главата ти, ще бъде бронз, а земята, която е под теб — желязо.
24 ГОСПОД ще обръща дъжда на земята ти в прах и пепел; ще слиза върху теб от небето, докато бъдеш изтребен.
ГОСПОД ще те предаде разбит пред враговете ти; по един път ще излизаш против тях, а по седем пътя ще бягаш пред тях; и ще бъдеш преследван по всичките царства на земята.
26 Трупът ти ще бъде храна на всичките небесни птици и на земните зверове и няма да има кой да ги разгонва.
27 ГОСПОД ще те поразява с египетските циреи, с хемороиди, със струпей и с краста, от които не можеш да се изцелиш.
28 ГОСПОД ще те поразява с лудост и със слепота, и със смущение на сърцето;
29 и ще вървиш пипнешком по пладне, както слепият опипва в мрака, и няма да благоуспяваш в пътищата си, а ще бъдеш само потискан и ограбван непрекъснато, и няма да има кой да те избави.
30 Ще се сгодиш за жена, но друг мъж ще лежи с нея; ще построиш къща, но няма да живееш в нея; ще насадиш лозе, но няма да ядеш от плода му.
31 Говедото ти ще бъде заклано пред очите ти, но ти няма да ядеш от него; магарето ти ще бъде грабнато отпред теб и няма да ти се върне; овцете ти ще бъдат предадени на враговете ти и няма да имаш кой да помогне.
32 Синовете ти и дъщерите ти ще бъдат предадени на друг народ и очите ти ще гледат и ще копнеят за тях непрекъснато, но няма да има сила в ръката ти.
33 Народ, когото не познаваш, ще изяде плода на земята ти и целия ти труд; и винаги ще бъдеш само потискан и мачкан.
34 И ще полудееш от гледката, която очите ти виждат.
35 ГОСПОД ще те поразява с мъчителни циреи на колената и по краката, от които няма да можеш да се изцелиш, от петата на крака ти до темето на главата ти.
36 ГОСПОД ще заведе теб и царя, когото си поставил над себе си, при народ, който нито ти, нито бащите ти са познавали; и там ще служиш на други богове, на дърво и камък.
37 И ще станеш за учудване, за поговорка и за присмех сред всичките народи, сред които ГОСПОД ще те отведе.
38 Ще изнасяш много семе на полето, а ще събираш малко, защото скакалецът ще го изяде.
39 Ще засаждаш и обработваш лозя, но нито ще пиеш от виното, нито ще събираш гроздето, защото червеят ще ги изяде.
40 Ще имаш маслини по всичките си области, но с масло няма да се помазваш, защото маслините ти ще окапват.
41 Ще раждаш синове и дъщери, но те няма да бъдат твои, защото ще отиват в плен.
42 Всичките ти дървета и плода на земята ти ще владее скакалецът.
43 Чужденецът, който е сред теб, ще се издига все по-нагоре и по-нагоре от теб, а ти ще падаш все по-надолу и по-надолу.
44 Той ще ти заема, а ти на него няма да заемаш; той ще бъде глава, а ти ще бъдеш опашка.
45 И всички тези проклятия ще дойдат върху теб и ще те преследват, и ще те стигнат, докато бъдеш изтребен, защото не послуша гласа на ГОСПОДА, своя Бог, да пазиш заповедите Му и наредбите Му, които Той ти заповяда.
46 И ще бъдат за знамение и за чудо върху теб и потомството ти до века.47 Понеже не си служил на ГОСПОДА, своя Бог, с радост и веселие на сърцето заради изобилието на всичко,
48 затова ще слугуваш на враговете си, които ГОСПОД ще изпрати против теб, в глад, в жажда, в голота и в лишение от всичко; и Той ще сложи железен ярем на шията ти, докато те изтреби.
49 ГОСПОД ще докара против теб народ от далеч, от края на земята, както лети орел; народ, чийто език няма да разбираш;
50 народ със свиреп вид, който няма да уважава стария и няма да пожали младия.
51 И той ще яде плода на добитъка ти и плода на земята ти, докато бъдеш изтребен; няма да остави нито жито, нито ново вино, нито масло, нито малките на говедата ти, нито малките на овцете ти, докато те унищожи.
52 Ще те обсади във всичките ти порти, докато по цялата ти земя паднат стените ти, високите и укрепените, на които си се надявал; и ще те обсади във всичките ти порти по цялата ти земя, която ГОСПОД, твоят Бог, ти е дал.
53 Тогава, при обсадата и скръбта, с които врагът ти ще те притесни, ти ще ядеш плода на утробата си, плътта на синовете си и на дъщерите си, които ГОСПОД, твоят Бог, ти е дал.
54 Нежният и изтънчен мъж между вас ще гледа със зло око на брат си, на жената на пазвата си и на останалите от децата си, които му остават,
55 и няма да даде на нито един от тях от плътта на децата си, която яде; защото няма да му остане нищо в обсадата и скръбта, с които врагът ти ще те притесни във всичките ти порти.
56 Нежната и изтънчена жена между вас, която не би дръзнала да постави стъпалото на крака си на земята поради изтънченост и нежност, ще гледа със зло око на мъжа на пазвата си, на сина си и на дъщеря си,
57 заради рожбата си, която излиза между краката й, и заради децата си, които ражда; защото ще ги яде тайно поради липсата на всичко при обсадата и скръбта, с които врагът ти ще те притесни при портите ти.
58 Ако не внимаваш да вършиш всичките думи на този закон, които са написани в тази книга, и да се боиш от това славно и страшно Име, ГОСПОД, твоят Бог,
59 тогава ГОСПОД ще направи твоите язви и язвите на потомството ти изключителни, големи и продължителни язви и лоши и продължителни болести.
60 И ще върне обратно върху теб всичките египетски болести, от които си се страхувал, и те ще се залепят за теб.
61 Също и всяка болест и всяка язва, която не е записана в книгата на този закон, ГОСПОД ще докара върху теб, докато бъдеш изтребен.
62 Ще останете малко на брой, докато по множество бяхте като звездите на небето, защото ти не послуша гласа на ГОСПОДА, своя Бог.
63 И както на ГОСПОД му беше драго за вас, да ви прави добро и да ви умножава, така на ГОСПОД ще Му бъде драго да ви унищожава и да ви изтребва; и ще бъдете изтръгнати от земята, в която отиваш да я притежаваш.
64 И ГОСПОД ще те разпръсне между всичките народи, от единия край на земята до другия край на земята; и там ще служиш на други богове, дърво и камък, които нито ти си познавал, нито бащите ти.
65 И между тези народи няма да намериш покой и стъпалото на крака ти няма да намери място за почивка; там ГОСПОД ще ти даде треперещо сърце, помрачени очи и отчаяние на душата.
66 Животът ти ще виси на косъм пред теб и ти ще се страхуваш денем и нощем, и няма да си уверен за живота си.
67 Сутрин ще казваш: О, да беше вечер! — а вечер ще казваш: О, да беше сутрин! — заради страха, който ще ужасява сърцето ти и заради гледката, която ще виждат очите ти.

На следващите Господа е дадено да благославят, но в Новия завет Исус също показва, че в някои случаи дори нещо, което не дава плод може да се прокълне, като в случая със смокинята описана в Евангелие от Марко 11 глава.

Марк 11:12-14
А на сутринта, когато излязоха от Витания, Той огладня.
13 И като видя отдалеч една разлистена смокиня, отиде, за да намери нещо на нея; но като дойде до нея, не намери нищо, освен листа, защото не беше време за смокини.
14 И Той й каза: Отсега нататък никой да не яде плод от теб до века! И учениците Му чуха това.

На другия ден Петър констатира в Марк 11:20-21:

20 И така, като минаваха на сутринта, видяха, че смокинята е изсъхнала до корен.
21 И Петър си спомни и Му каза: Равви, виж – смокинята, която Ти прокле, е изсъхнала.

Поуката от случката със смокинята е, че всички трябва да даваме плод пред Господа и ако някой не принася плод - ще му се случи същото, както на смокинята.

Първият човек проклет от самия Бог е Каин за нечестива постъпка - убийството на брат му Авел:

"И сега проклет си от земята, която отвори устата си да приеме кръвта на брата ти от твоята ръка" (Битие 4:11)

Похулването на Господ и Светия Дух носи проклятие. Единственият непростим грях е похулване на Светия Дух. Още по времето на Моисей синът на една израилтянка и египтянин по време на скарване с израилтянин похулва Господ и проклина. След като го слагат под стража, Моисей се обръща към Господ какво да го правят и Бог казва:

"Изведи вън от стана, онзи който прокле и всички, които са го чули, нека турят ръцете си на главата му и цялото множество нека го убие с камъни." (Левит 24:14)

Божията заповед е всеки, който похули Господ да бъде убиван:

"Който похули Господнето име непремено да се умъртви, цялото общество да го убие с камъни, бил той чужденец или туземец, когато похули Господнето име да се умъртви."(Левит 24:16)

В Стария завет също е включен един случай на проклятие от пророк Елисей, когато го дразнят някакви малки деца. Той ги проклина и се появяват две мечки, които разкъсват 42 от тях:

"А той, като се озърна назад и ги видя, прокле ги в Господното име. И излязоха из дъбравата две мечки та разкъсаха от тях четиридесет и две деца." (4 Царе 2:24)

В същото време е добре да се знае, че ако нещо или някой е благословен от Бог не може да бъде проклет (но само благословен) и ничии думи нямат въздействие върху него. Като пример може да се посочи историята с Валаам в книгата Числа 22 глава. Или още Голиат, който проклина Давид с боговете си в 1 Царе 17:43, но Давид го убива с един камък от прашката си. Oт книгата Числа 22 глава виждаме, че обикновен човек няма силата да прокълне или да благослови, както божия човек. Именно по тази причина Моав изпраща да повикат Ваалам, който се съобразява с волята на Бог и казва:

"Пренощувайте тука, и ще ви дам отговор, според каквото ми каже Господ."

Всеки с начина си на живот сам определя дали да е благословен или проклет от Бог!




Гласувай:
2



1. nedovolen - Господ никога никъде и на никого не е ...
17.08.2019 14:55
Господ никога никъде и на никого не е заповядвал нищо.
Заповедите са в различни по-дебели и не толкова книжки.
Така мисля, без да каня никого.
Примерно първата - не кради, може да е - живей правилно.
:)))
цитирай
2. ernest - Никак не съм на твоето мнение, включвам десетте Божии заповеди
17.08.2019 15:51
Да нямаш други богове освен Мене.
Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.
Помни съботния ден, за да го освещаваш.
Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.
Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.
Не убивай.
Не прелюбодействувай.
Не кради.
Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.
Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665405
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031