Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 23:31 - Светия Дух
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 6876 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 21.12.2010 12:06


 На днескашния ден в България се отбелязва ден на Светия Дух, но много християни не са наясно за какво наистина става въпрос. Исус Христос казва на своите ученици да не напускат Ерусалим, да пребъдват в молитва и ще им изпрати Светия Дух. В Новия завет за кръщението със Светия Дух пише:

"Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно.И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха.
И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий, и наченаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше да изговарят." (Деяния 2:1-4)


 Така с изпълването със Светия Дух чийто признак е говоренето на езици идва сила върху християните и свръхестествени явления. Духовните дарби описани в Коринтяни 12 глава произтичат именно от Светия Дух и молитвата в Духа. Кръщенето със Светия Дух, както и духовните дарби от Светия Дух, които практикуват ранните християни е описано в Новия завет с полагането на ръце:

"И когато Павел положи ръце на тях, Светият Дух дойде на тях; и говореха на езици и пророкуваха." (Деяния 19:6)

Тогава апостолите полагаха ръце на тях и те приемаха Светия Дух. (Деяния 8:17)

"Но те пак останаха доста време, като говореха дързостно за Господа, който свидетелстваше за словото на Своята благодат, като даваше да стават знамения и чудеса чрез техните ръце." (Деяния 14:3)

 "Не пренебрегвай дарбата, която имаш, която ти се даде чрез пророчество с полагането на ръце от старейшинството." (1 Тимотея 4:14)

По тази причина ти напомням да разпалваш дарбата от Бога, която имаш чрез полагането на моите ръце. (2 Тимотея 1:6)

"А Павел влезе при него и като се помоли, положи ръце на него и го изцели."(Деяния 28:8)

За съжаление още през II век повечето християни вече не са били кръстени със Светия Дух, нямали и не са приемали пророчествата и проявленията от Светия Дух и дори са се противопоставяли на това като по този начин са се превърнали в сектанти. Сред малкото хора известни, че са били кръстени със Светия Дух и са говорили езици по онова време е Паликарп епископът на Смирна. Около 160 г. Юстин пише в своето съчинение „Диалог":

 „Пророческият дар остава с нас и досега." и „Сега сред нас има жени и мъже, притежаващи дарбите на Божия Дух."
 
 Още в пет томния труд Adversus Haereses (Срещу ересите) в последния том около 190 г. Ириней, епископът на галската църква в Лион, пише за хора неназовани по име кръстени със Светия Дух и притежаващи дарбата говорене на езици, които пророкуват или имат дарбата тълкуване:

  „Затова апостолът заявява: „Ние говорим мъдрост сред тези, които са съвършени", като нарича „съвършени" тези, които са приели Божия Дух и които чрез Божия Дух говорят на всякакви езици, както и самият той. „Подобно чуваме и много братя в църквата, които имат пророчески дарби, говорят чрез Духа на всякакви езици, за обща полза осветяват скритите неща в човека и обявяват Божиите тайни."

 През III век еднствено монтанистите са говорили езици и са пророкували от Светия Дух и Тертулиан е най-известният техен представител. Той е признат както от католическата, така и от православната и протестантската църква като духовен авторитет.
 В крайна сметка след създаването на църковната институция с нов център Рим (вместо да е Ерусалим) и остават малки групи от християни новациани и монтанисти, които продължават да практикуват говоренето на езици с духовните дарби, но са подложени на гонение от римокатолическата църква, която доста бързо се превръща в пародия на християнството. През XVII век в Севените (Франция) няколко младежи изпълнени със Светия Дух започват до пророкуват. Католическия свещенник в местноста заповядал на бащата на единия да го набие, но още на следващия ден и той самия започнал да пророкува. Много скоро от примерни католици хората в местността били обявени за еретици от католическата църква и започнала война. Няма да навлизам в подробности, но от тогава насам в Англия и САЩ има тук таме случаи на кръстени със Светия Дух, а в Топека Канзас започва първото по-масово съживление, което бързо стига до Лос Анжелис и само са няколко месеца стига до Норвегия и различни части на света. Така част от църквите приемат говоренето на езици, а други не. Тъй като говоренето на езици може да бъде лесно имитирано от мошенници голяма част от християните още през 50-те години на XX век попадат под влиянието на различни фалшиви проповедници-лечители, а след време и на лъжливи доктрини. Днес това е сериозен проблем с който много малка част от християните са наясно.             




Гласувай:
1



1. panazea - Честит празник!
24.05.2010 20:01
Бъди благословен!
цитирай
2. maranatha - Разлика между глосолалия и ксеноглосия
24.05.2010 21:30
На Петдесятница се практикува ксеноглосия, т.е. говорене на разбираеми чужди езици. В момента всички харизматици практикуват глосолалия, т.е. бръщолевене на нещо, което напомня за чужд език. Проф. Уилям Самарин е изследвал стотици и хиляди записи на глосолалия и е устанновил, че няма нито един случай на говорене на действителен чужд език. В скорошен клип в ютюб беше доказано с медицински експеримент, че когато говорят "езици", харизматиците не използват мозъчния център на езика, т.е. някой друг говори вместо тях. Кой е този друг говорител, не е трудно да се досетим.
цитирай
3. ernest - Има различни източници на глосология
25.05.2010 22:17
Темата е докта широка и може да се кажат много неща написах нещо накратко. Да има и подобно демонично действие. При първото проявление на Светия Дух и говоренето на езици описано във 2 глава на Деяние на апостолите езиците са на околните народи от които има присъстващи и чуват думите на Бог. В наше време като, че ли по-скоро това са ангелски езици. През 60-те години са правени експерименти включително и от католическата църква (която ненавиждам) така нареченият Ватикански експеримент като са записали 100 души и е доказано, че тези хора наистина говорят думи от древни езици. Да има хора които са под влиянието на фалшиви доктрини и с най-добри намерения говорят на някакви езици. Често само срички или по една-две думи и ако се вгледаме в делата и състоянието им наистина прилича на демонично действие. Понякога наистина е такова. Такова например е движението на "Светия смях" започнало в църквите Wineyard Churches и преминало през Пенсакола, Флорида. Някои християни, които въобще не са наясно какво става са приемали това за съживрение, но е точно обратното. Божието слово казва по плодовете им ще ги познаете. Виждал съм запис с жена която вие като вълк и е обладана от демон на вълк и всичко това става в църква, но в църквите е пълно с толкова отклонения, че почти всички съществуващи църкви са малко или много секти. Въпреки че много от протестантите са избегнали някои по-раншни католически ереси от 50 години насам са бъкани с лъжеучители и фалшиви учения.
Аз лично имам няколко дарби от Светия Дух. Говоря на различни езици и когато поискам мога да си ги сменям, пророчествата и говоренето на Светия Дух може да се каже, че се изпълняват понякога доста бързо. Например отварям си устата и Светия Дух вместо да говори на езици директно ми казва нещо и се случва това което ми е казал след минути да стане, друг път казва неща, които се случват след 2 години. Говоренето на езици е изцяло библейска практика, но както вече казах "по плодовете им ще ги познаете".
цитирай
4. maranatha - Интересно, но
26.05.2010 18:57
виж 13 тема - Харизмата на духа. Знам, че е дълга, но ако я изглеждаш до края, ще получиш доста интересна информация за говоренето на езици.

http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=37&Itemid=60&lang=bg

цитирай
5. ernest - Относно Уолтър Вейт
26.05.2010 19:53
От 2 години имам няколко филма на Уолтър Вейт. Все още не съм гледал всичките му неща, но знам, че в някои отношения е като мен поне някои познати са ни сравнявали. Като имам повечко време ще видя по обстойно страницата на български. Благодаря
цитирай
6. анонимен - Уолтър Вейт е сладур, но и греши т...
04.03.2011 00:58
Уолтър Вейт е сладур, но и греши типично по адвентному с предоверяване в адвентните доктрини!
Поне така мисля аз, като бивша адвентистка.
цитирай
7. maranatha - Аз поне не познавам...
06.03.2011 14:03
друг евангелизатор, който се осмелява да назове нещата с истинските им имена. Ако изгледаш поредицата "Възпламеняване на Реформацията" не може да не ти направи впечатление, че той е сред малкото защитници на протестантизма в днешно време. Всички останали се срамуват от своето протестантско наследство и приемат йезуитските доктрини за някакъв бъдещ антихрист, за духовното формиране, визуализацията, позитивното мислене, алфа курсовете и всички останали "бонуси" на контрареформацията.
http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51&Itemid=60&lang=bg
цитирай
8. анонимен - друг евангелизатор, който се ос...
10.03.2011 01:28
maranatha написа:
друг евангелизатор, който се осмелява да назове нещата с истинските им имена. Ако изгледаш поредицата "Възпламеняване на Реформацията" не може да не ти направи впечатление, че той е сред малкото защитници на протестантизма в днешно време. Всички останали се срамуват от своето протестантско наследство и приемат йезуитските доктрини за някакъв бъдещ антихрист, за духовното формиране, визуализацията, позитивното мислене, алфа курсовете и всички останали "бонуси" на контрареформацията.
http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51&Itemid=60&lang=bg


Чаки, ти ли си, човече! :))))))))))))
вече почнахме и тук да се засичаме! :)))))))))))))

Вейт много греши с разглеждането си на Коринтяните по отношение дарбите и говорене на езиците!

с цялото ми уважение към него, но греши!

ама, аз толкова лекции съм ти изнасяла на тази тема, че едва ли е тук мястото да го правя отново! :))))))))))))
цитирай
9. анонимен - друг евангелизатор, който се ос...
10.03.2011 01:30
анонимен написа:
maranatha написа:
друг евангелизатор, който се осмелява да назове нещата с истинските им имена. Ако изгледаш поредицата "Възпламеняване на Реформацията" не може да не ти направи впечатление, че той е сред малкото защитници на протестантизма в днешно време. Всички останали се срамуват от своето протестантско наследство и приемат йезуитските доктрини за някакъв бъдещ антихрист, за духовното формиране, визуализацията, позитивното мислене, алфа курсовете и всички останали "бонуси" на контрареформацията.
http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51&Itemid=60&lang=bg


Чаки, ти ли си, човече! :))))))))))))
вече почнахме и тук да се засичаме! :)))))))))))))

Вейт много греши с разглеждането си на Коринтяните по отношение говоренето на езиците!

с цялото ми уважение към него, но греши!

ама, аз толкова лекции съм ти изнасяла на тази тема, че едва ли е тук мястото да го правя отново! :))))))))))))

цитирай
10. maranatha - Параноята те гони
10.03.2011 06:56
Не е Чаки, но параноята ти показва до каква степен тази личност те е стреснала. Не мога да разбера дали защитаваш бръщолевенето, наречено "ангелски "езици", търкалянето по земята, виенето, квиченето и другите прояви на кръстените от "духа". Ако твърдиш, че цялата протестантска Реформация е сгрешила, като е сочила папата за антихриста, а точно днешните харизматични откачалки имат пълната истина, защото проповядват антипротестантската теория за бъдещия антихрист, значи наистина си затваряш очите за истината.
цитирай
11. анонимен - Не е Чаки, но параноята ти показва до ...
11.03.2011 01:12
maranatha написа:
Не е Чаки, но параноята ти показва до каква степен тази личност те е стреснала. Не мога да разбера дали защитаваш бръщолевенето, наречено "ангелски "езици", търкалянето по земята, виенето, квиченето и другите прояви на кръстените от "духа". Ако твърдиш, че цялата протестантска Реформация е сгрешила, като е сочила папата за антихриста, а точно днешните харизматични откачалки имат пълната истина, защото проповядват антипротестантската теория за бъдещия антихрист, значи наистина си затваряш очите за истината.


хехехех, шегуваш се - Чаки да ме е стреснал! :))))))))))
че за какво?
ако някой ми показва някакв аистина от библията аз не се стряскам, но лошото е, че в случая Чаки, като адвентист, няма как да ми покаже истина по въпроса, защото адвентистите са на погрешна основа по тоя въпрос!
не знам за какви харизматични откачалки говориш, нито пък твърдя, че харизматиците са непогрешими в някои доктрини, още повече пък да имат пълната истина, НО определено папството като институция НЕ Е антихриста, защото ясно е казано, че Антихрист ще бъде човек и даже човек, чието число е 666.
Той ще бъде нещо като син на дявола или - сатана в плът.

Адвентистите са много заблудени и по отношение на говоренето на езици.
Тези езици не са ангелски, но ясно се казва, че умът не ги разбира, а служат за назидание на духа, т.е. - за изграждане на вътрешния човек, духовния човек.
Но би трябвало да се говорят по- скоро насаме, ако няма и дарба "тълкуване на езици", за да не се смущава реда в църквата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665572
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031