Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 09:30 - Исус възкръсна
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 5406 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 16.09.2011 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес е 16 авив и това е истинския ден когато е възкръснал Исус Христос. Евреите използват дадения от Бог лунен календар и както е добре известно Исус Христос беше разпънат един ден преди Пасхата, която се отбелязва винаги на пълнолуние на 15 авив (според вавилонската традиция месецът е известен още и като нисан) и възкръсна през първия ден от седмицата (неделята), който е 16 авив. В езичеството всеки ден от седмицата се свързвал с различно езическо божество и по тази причина в езико-християнската църква от IV век e въведено да се следва не истинския ден на възкресението на Божия син, но седмичните дни. През 325 г. по време на Никейския събор от датата 20 юни се дискутирало времето за честването на Великден, като било дадено правото на епископа на Алескандрия по-късно след събора да обяви времето, което е първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. По случайност или не това е времето на езическия празник на Естре (богиня свързвана с пролетта и прераждането на живота след зимата, чието име носи женския хормон естроген), това е и времето когато се чествало възкресението на бога Митра. Както пише кипърският епископ Епифаний от Салами по негово време (края на IV век) имало християнска секта в която твърдели, че датата, която избрали била рождения ден на император Константин за да му се подмажат. Но Константин Велики е роден в края на февруари, така, че със сигурност не и месеца и едва ли е вярно това, тъй като единствено веднъж биха могли да го отбележат, поради факта, че Великден всяка година е на различна дата. Но потвърждаването на Никейския събор да се чества неделята, която била любимия ден на императора, който бил първожрец на езическия култ Sol Invictus не е изключено наистина да е с цел да му се подмажат. Свещения ден на Sol invictus бил неделята. По тази причина през 321 г. той издава едикт с който се забранява да се работи в неделята, докато в юдеизма и Източната църква се отбелязвала съботата. Всъщност Епифаний пише, че други християни твърдели, че датата за Великден била променена "за да пасне на Константин" без в текста да се уточни за какво точно става въпрос, така, че е възможно моето предположение наистина да е вярно. 
 
  На днешния ден от седмицата - четвъртък римокатолиците и православните християни изпълняват и дошлата от езичеството традиция да боядисват яйца. Никъде в Библията няма да намерите никакво споменаване за боядисването на яйца. Да християните са ядели яйца и в това няма нищо лошо и сега да ги ядем, но традицията на боядисване на яйца произлиза от магически ритуал свързан с плодовитостта, при който се принасяло в жертвоприношение тригодишно бебе към богинята Астарта в чиято чест още през пролетта се правели оргии. С кръвта на бебето се боядисвало яйце и по-късно от този вавилонски ритуал през сведновековието благодарение на скритите езичници навлязла традицията да се боядисват яйца в червено, а по-късно и в други цветове.    

Бъдете благословени и не се връзвайте на езическите традиции. Исус е Господ и Той възкръсна на днешния ден!




Гласувай:
1



1. podvodni - Исус не е разпъван на кръст. Умрял е ...
21.04.2011 09:43
Исус не е разпъван на кръст. Умрял е от старост на 68 години. И не е възкръснал.
цитирай
2. maranatha - Подводни, я ни дай източника на тази светлина
21.04.2011 17:49
Всъщност има и друга по-достоверна теория от тази на колегата Подводни. Имало едни зелени човечета, които пренесли живота на земята и когато решили да облагородят човечеството, създали Исус.
Безумието ходи по хората, а не по дърветата.
цитирай
3. ernest - Обоснови се де
21.04.2011 19:43
podvodni написа:
Исус не е разпъван на кръст. Умрял е от старост на 68 години. И не е възкръснал.


Това вече го чухме, но какво е покритието на едно такова твърдение - никакво. Няма исторически данни за нещо подобно. Дан Браун и други разни твърдят, че Исус имал потомство, но това са само празни приказки.
цитирай
4. bojiislujitel - Брате, Исус е умрял на Пасхата, з...
05.05.2011 21:10
Брате,

Исус е умрял на Пасхата, защото така и трябваше да бъде-той е Пасхалното Агне, което умря за да спаси света. И възкръсна в събота-краят на деня. Три дни и три нощи!! Пасхата тогава е била в сряда-средата на седмицата, както пишеше и Даниил, че ще бъде-пророчествата не могат да не се изпълнят съвършенно!!
Пасхата тази година беше на 16 април-14 ден на месец Авив. Веднага след нея е Празника на Безквасните Хлябове-първият ден. През онази година е било сряда, а в четвъртък е бил Първият Ден на Безквасните Хлябове-велика Събота, както пише и Йоан.
Другото е вярно.
цитирай
5. ernest - Е, има и някои подробности, но става по сложно за обикновения читател на постинга
09.05.2011 17:31
bojiislujitel написа:
Брате,

Исус е умрял на Пасхата, защото така и трябваше да бъде-той е Пасхалното Агне, което умря за да спаси света. И възкръсна в събота-краят на деня. Три дни и три нощи!! Пасхата тогава е била в сряда-средата на седмицата, както пишеше и Даниил, че ще бъде-пророчествата не могат да не се изпълнят съвършенно!!
Пасхата тази година беше на 16 април-14 ден на месец Авив. Веднага след нея е Празника на Безквасните Хлябове-първият ден. През онази година е било сряда, а в четвъртък е бил Първият Ден на Безквасните Хлябове-велика Събота, както пише и Йоан.
Другото е вярно.


За трите дни и трите нощи отдавна съм се светнал, като според написаното в Библията би следвало Исус да е възкръснал само след тридесет и няколко часа. От петък следобед до неделя сутрин са 38-39 часа и са един цял ден и две нощи само. А става и малко по-сложно от факта, че в различните евангелия има разминавания и според Марк 14:12 На първия ден на празника на безквасните хлябове, когато се колят жертвите за Пасхата Исус и учениците му отиват да ядат Пасхата. Те се обръщат към него: "Къде искаш да ядем Пасхата?" Марк 14:12. В евангелията от Матей и Лука положението е същото, но пък в Йоан е написано: "преди празника Пасха" (Йоан 13:1). Преди около 3-4 години се съмнявах римляните да не са направили някаква врътка и да са "пооправили" стиховете около възкресението на Исус и така да е станало "неделя", но колкото и да чета ранна история все така си коментират хората, така, че явно не е променян текста. Просто от началото на Пасхата може да се празнуват за всеки случай 4 дни (барем да уцелим истинското време). Относно в кой ден от седмицата е била Пасхата през онази година християнските коментатори от 2-3 век никак не са единни. Общо взето се въртят около 29 и 30 г. Но аз пък от материала който съм изчел съм на мнение и то убеден, че е 31 г. Има страшво много грешни данни от 2-3 век по този въпрос и оттам пък трябва да се изготвят изчисления за деня на Пасхата. Не съм чел някой някъде да е направил такива изчисления за да бъда убеден в точния ден от седмицата. Остава Библията. Интересни и логични забележки правиш брат, но гледай по-внимателно Библията.

Точно така много правилно отбеляза брат, Исус наистина е пасхалното агне!
цитирай
6. maranatha - Лъжите на масона Армстронг нямат край
17.05.2011 19:45
Много е страшно, когато християни основават теологията си на масонски източници, а точно такъв е Хърбърт Армстронг. Неговите учения загинаха малко след смъртта му и сега основаното от него движение е разцепено на толкова много клони, клонки, пера и перца, че човек вече не може да следи новосъздадените групи. Всички те, без никакво изключение, са приели изключително спорното учение, че Христос е бил разпънат в сряда и е възкръснал в събота. Разбира се, те твърдят, че загубените израилеви племена са в САЩ и Англия и че всички събития на последното време са свързани с Германия????? Просто е загуба на време човек да се спира на подобни дивотии. Ето един материал, който доказва, че Христос е бил разпънат в петък и е възкръснал в неделя:
http://www.amazingfacts.org/FreeStuff/OnlineLibrary/tabid/106/ctl/ViewMedia/mid/447/IID/67/LNG/en/7/Three-Days-and-Three-Nights/SC/R/Default.aspx
Идеята за съботното възкресесение просто не е сериозна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672467
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930