Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2012 15:26 - Десетте Божии заповеди, кои са те?
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 19193 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 15.09.2014 16:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кои са десетте Божии заповеди? Въпреки че повечето хора са чували това словосъчетание, те не ги знаят. Най-странното е, че дори християни ходещи години наред в църквите не ги знаят.
  Бог дава на Моисей на Синайската планина десет Божии заповеди изписани на плочи, които се поставят в Божия кивот. Освен тях има още 313 заповеди в петокнижието на Моисей, повечето от които могат да се прочетат в книгата Второзаконие. В книгата Исус Навин пише за книгата Второзаконие:

"Тази книга на закона да не се отделя от устата ти и да размишляваш върху нея денем и нощем, за да внимаваш да спазваш всичко, което е написано в нея; защото тогава ще благоуспяваш в пътя си и тогава ще имаш успех." (Исус Навиев 1:8)

Когато някой вземе в живота си по-насериозно Бог и християнството, редното е първо да прочете Новия завет, десетте Божии заповеди и останалите закони и заповеди на Бог, които са най-много в книгата Второзаконие и в книгата Изход от 20 глава нататък. Останалата част от Библията може и да почака малко, но това са по-важните неща, които всеки християнин трябва да знае.
Текстовете на десетте Божии заповеди се срещат на две места в Стария завет - Изход 20 глава и Второзаконие 5 глава.

Включвам десетте Божии заповеди:

1. Да нямаш други богове освен Мен!
2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
3. Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.
4. Помни съботния ден, за да го освещаваш.
 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

5. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.
6. Не убивай.
7. Не прелюбодействай.
8. Не кради.
9. Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.
10.Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.


Има обаче една подробност. Над 1000-1200 години римокатолическата църква е забранявала християните да имат Библии и да ги четат. Двамата братя Кирил и Методий създават славянската писменост и Библията се превежда на български и други славянски езици. Въпреки че славянския се признава временно от Адриан II, има предположения, че Кирил (Костантин Философ) е отровен по заповед на папата по тази причина. Направо не е за вярване наглостта на римокатолическата институция и постановленията, които се издават. Така например след събора в Тарагона през 1234 г. римокатолическата църква задължавала в осемдневен срок всеки християнин да предаде книгите на Стария и Новия завет, които притежава, за да бъдат изгорени. Когато започвайки от Германия в Западна Европа e дадено началото на Реформацията и Мартин Лутер превежда Новия завет на немски, папата почти полудява от ярост. Започва война срещу Германия. Когато е направен холандския превод на Библията на 16 февруари 1568 г. папа Пий V, който е канонизиран за "светец" обрича на изтребление цяла Холандия, като издава смъртна присъда на целия холандски народ, според която три милиона души трябва да бъдат убити. Няколко дни по-късно испанския крал Филип II потвърждава присъдата и нарежда тя да бъде приведена в изпълнение, което бележи началото на Осемдесет годишната война. По време на войната за 80-години действително падат 3 милиона души жертва, но така и не успяват да унищожат цялото население на тогавашна Нидерландия. Още преди Реформацията в Англия са преведени части от Библията. През 1380 г. оксфордския професор по теология  Джон Уиклиф (1320-1384) превежда части от Библията на достъпен английски език, с което си навлича гнева на авиньонския папа Григорий XI (1370–1378), който издава папски були срещу него. Тъй като  приживе католиците не успяват да му навредят и да го изгорят на клада, 43 г. след смъртта му изравят костите на Уиклиф от гроба, изгарят ги и ги хвърлят в близкия поток. На Константския събор в 1415 г. Уиклиф посмъртно е осъден от Кентърбърийския римокатолически архиепископ Арундел, който заявява: "онова чумно заразително зло на проклетата ерес, което измисли нов превод на писанията на своя майчин език".
  През 1559 г. папа Павел IV (1555-1559) издава индекс със забранени книги, съдържащ 11 категории забранени книги. Точка 8 от индекса гласи: „Забранени са всички издания на Библията или части от нея”. Само две десетилетия по-рано на 6 септември 1536 г. Уйлям Тиндъл, който превежда Библията на съвременен английски от еврейски и латински източници е заловен в Антверпен (Белгия) и изгорен от римокатолическата църква заради преводите и напечатването на Библията.
  За да може римокатолическата институция да се противопостави на възникналото протестантство е свикан Трентския събор, който продължава няколко години и се провежда в различни градове, единият от който е Трент. Това е един вид контрареформация и опит да се ограничи и спре протестантската реформация заляла Европа. По това време е създаден Орденът на йезуитите от Игнаций Лайола на принципите на тайните общества със степени на посвещения. При встъпителната степен подобно на масонството се запретва левия крачол, което красноречиво говори за създателя му, че е членувал и в още някоя организация. Единствената цел на създаването на този орден е унищожаването на протестантството. В молитвата на посвещение в йезуитския орден до ден-днешен се кълнат да унищожават протестантите:

Освен това аз обещавам и заявявам, че когато имам предоставена възможност да предизвиквам и да водя безмилостна война, тайно или открито, срещу всички еретици, протестанти или либерали, аз ще постъпя така, както ми е наредено, за да ги изтребя и унищожа от лицето на цялата земя... Аз тайно ще използвам отровната чаша, пристягащата струна, въжето за удушаване, отровния кинжал или оловният куршум, независимо от репутацията, ранга, титлата или властта на човека или хората, каквото, и да е общественото им или лично положение в живота, тъй като по всяко време може да ми бъде наредено да го направя от всеки агент на папата или началник от братството на Светата вяра на обществото на Исус."     

По времето на Трентския събор йезуитите правят техен превод на Библията, известен като преводът Douey-Rheims от 1582 г. В този превод има 421 промени в текстовете на Библията, за да отговарят на римокатолическите доктрини и да бъдат промивани мозъците на хората под римокатолическо влияние. Въпреки че в продължение на векове се правят още няколко римокатолически превода, Библията продължава да бъде забранена за четене (няма официално разрешение миряните да я четат) и едва след Втория ватикански събор през 1969 г. най-после римокатолиците разрешават четенето на Библията.

Но на темата. В римокатолическите библии десетте Божии заповеди са променени. До ден-днешен в католическия катехизис липсва една от Божиите заповеди: втората, която гласи да не си прави човек изображения и да им се кланя (като например иконите и скулпторите). За да замажат положението пред неуките хора и да не е ясно, са разделили десетата заповед на две части, а четвъртата е видоизменена, като е премахнато "пази съботния ден" и е написано "почивния ден" с цел да излъжат хората да спазват езическия ден на слънцето - неделята.

Повечето хора, като че ли не могат да разберат каква невероятна привилегия имаме да можем да четем Библията в наши дни. Освен, че лесно можете да се сдобиете с Библия от книжарниците, то лесно можете да си намерите и компютърна Библия, или дори аудио Библия и направо да си я пуснете и да си я слушате (аз често правя така) и много бързо ще можете да си наваксате, това, което не знаете и да влезете в час. 



 "Защото това е любов към Бога - да пазим Неговите заповеди; и заповедите Му не са тежки." (1 Йоаново 5:2)


   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 PS:

Тъй като текста е дълъг за коментари относно споменатото чупене на плочите на завета, го включвам тук:

Господ първоначално казва пред народа на Израел с гласа си заповедите, които са написани в Изход 20 глава. Записаното в Библията е:

"Тогава Бог изговори всички тези думи, като каза:
 Аз съм ГОСПОД, твоят Бог, който те изведох от египетската земя, от дома на робството." (Изход 20:1-2) 

След това са изредени заповедите.

Едва по-късно Моисей с Исус Навин се качват на планината по Божия заповед:
 
"Тогава ГОСПОД каза на Моисей: Ела горе при Мен на планината и стой там; и ще ти дам каменните плочи, закона и заповедта, които съм написал, за да ги поучаваш. И Моисей стана със слугата си Иисус и Моисей се изкачи на Божията планина. А на старейшините каза: Чакайте ни тук, докато се върнем при вас. И ето, Аарон и Ор са при вас; който има жалба, нека отива при тях. (Изход 24:12-14)

След което Моисей и Исус Навин прекарват 40 дни на планината:

 "И видът на ГОСПОДНАТА слава на върха на планината беше като огън пояждащ пред очите на израилевите синове. И Моисей влезе сред облака и се изкачи на планината. И Моисей стоя на планината четиридесет дни и четиридесет нощи." (Изход 24:17-18)

"И така, Моисей се обърна и слезе от планината с двете плочи на свидетелството в ръцете си, плочи написани и от двете страни; от едната страна и от другата бяха написани. Плочите бяха Божие дело; и написаното беше Божие писание начертано на плочите" (Изход 32:15-16)

Глупавият народ са си направили изображние - теле (в Египетската митология това е бога Апис) и Господ се разярява на това, но се въздържа да не ги убие. Но Моисей виждайки телето строшава плочите, унищожава телето и избива тези, които са против Господа:

 "И като се приближи до стана, видя телето и игрите; и пламна Моисеевият гняв, така че хвърли плочите от ръцете си, и строши ги под планината. Тогава взе телето, което бяха направили, изгори го в огън и като го стри на ситен прах, го разпръсна по водата и накара израилевите синове да я изпият." (Изход 32:19-20)

"И Моисей застана при входа на стана и каза: Който е откъм Господа, нека дойде при мен! И всичките Левиеви синове се събраха при него.  И той им каза: Така говори Господ, Израилевият Бог: Препашете всички меча на бедрото си, минете напред и назад, от врата на врата през стана, и убийте всеки брата си, и всеки другаря си и всеки съседа си! И Левиевите синове направиха според думата на Моисей и в този ден паднаха около три хиляди мъже от народа." (Изход 32:26-28)

"Тогава Моисей се върна при Господа и каза: Уви! Този народ извърши голям грях, че си направи богове от злато! Но сега, ако искаш, прости греха им, но ако не, моля Ти се, мен заличи от книгата Си, която си написал! Но Господ каза на Моисей: Който е съгрешил против Мен, него ще залича от книгата Си." (Изход 32:31-33)

Едва след това Господ казва на Моисей да си издяла две плочи и да се качи отново на планината:

"След това Господ каза на Моисей: Издялай си две каменни плочи, като първите; и ще напиша на тия плочи думите, които бяха на първите плочи, които ти строши. Бъди готов за сутринта и на сутринта се качи на Синайската планина и застани пред Мен там, на върха на планината. Но никой да не идва с теб и никой да не се яви по цялата планина, и овцете и говедата да не пасат пред тази планина. И Моисей изсече две каменни плочи като първите и на сутринта стана рано, изкачи се на Синайската планина, както му заповяда Господ, и взе в ръката си двете каменни плочи. И Господ слезе в облака, застана там до него и провъзгласи Името Господ. Господ мина пред него и провъзгласи: Господ, Господ, Бог състрадателен и милостив, дълготърпелив и многомилостив, и истинен, който пази милост за хиляди поколения, прощава беззаконие, престъпление и грях, но никак не оставя ненаказан виновния, въздава беззаконието на бащите върху децата и върху внуците им до третото и до четвъртото поколение." (Изход 34:1-7)

Моисей стои при Господ четиридесет дни и през това време, нито пие, нито яде и лицето му от присъствието с Господ започва да сияе. Господ лично написва заповедите на завета:

"И Моисей стоя там с Господа четиридесет дена и четиридесет нощи без да яде хляб, или да пие вода. И Господ написа на плочите думите на завета, Десетте Заповеди. И като слизаше Моисей от Синайската планина, държащ двете плочи на откровението в ръката си, при слизането си от планината Моисей не знаеше, че кожата на лицето му блестеше понеже бе говорил с Бога." (Изход 34:28-29) 

 




Гласувай:
11



1. анонимен - Ами,
15.10.2012 17:55
чудесна информация.
цитирай
2. estirbg - Всички трябва да са наясно с ИСТИНАТА,
15.10.2012 18:22
а тя е такава, какавато ти я представяш в постинга си, приятелю!
Дано повече читатели да я разберат и да не бъдат заблуждавани, като успоредно с това да проумеят и лицемерната същност на Римокатолическата църква!
цитирай
3. oranjevia - Ами когато господ дава заповедите ...
15.10.2012 19:50
Ами когато господ дава заповедите на Мойсей ,оня ги сътрошава така,че не е ясно дали точно това му е заповядал или не е променен някой детайл.
цитирай
4. maranatha - До Оранжевия
15.10.2012 21:17
Всяка една от десетте заповеди е била известна на хората още преди Бог да даде плочите на Мойсей. Например, когато отива при фараона и иска от него да пусне Божия народ, фараонът смъмря Мойсей, че кара израелтяните да съботянстват: "Ето, людете на земята са сега много, а вие ги правите ДА ОСТАВЯТ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ СИ РАБОТИ" (Изход 5:5). Можеш да видиш в речника на Стронг, че думата на еврейски е "шабатстват". Този текст опровергава теорията, че десетте заповеди не са били известни преди Синай.

Ако предположим, че заповедите са били променени от Мойсей, това означава, че докато е бил на земята, Исус не е знаел какво точно да спазва. Ако и хората не знаят какво да спазват и кой е Божият морален закон, това пък означава, че не вършат грях, тъй като според апостол Павел "чрез закона става само познаването на греха" (Римл. 3:20). "Не бих познал греха освен чрез закона, защото не бих познал, че пожеланието е грях, ако законът не беше казвал: "Не пожелавай" (Римл. 7:7).

Следователно, ако приемем теорията за променения закон, тогава трябва да изхвърлим цялата Библия, спасителния план като цял, жертвата на Христос и всеки друг постулат на християнската вяра без изключение. Невярващите могат да се забавляват с всякакви теории, но християните знаят, че Бог не лъже и не се променя.
цитирай
5. ernest - Ще добавя
16.10.2012 08:40
oranjevia написа:
Ами когато господ дава заповедите на Мойсей ,оня ги сътрошава така,че не е ясно дали точно това му е заповядал или не е променен някой детайл.


Трябва да добавя, че не Моисей пише плочите, а Бог и в Библията доста ясно е написано, че Моисей отново отива на планината и втори път докарва плочи написани от Господа.
цитирай
6. solinvictus - Какво общо имат юдейските закони и ...
20.10.2012 17:41
Какво общо имат юдейските закони и заповеди с Иисус и последователуте Му?!?!?!
цитирай
7. ernest - Всичко!
22.10.2012 10:10
Абсолютно всичко. Сам Исус ги повтаря повечето в притчата с богатия младеж, който пита какво не му достига.

"И ето един момък дойде при Него и рече: Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот? А той му каза: Защо питаш Мене за доброто? Един [Бог] има, който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота пази заповедите. Казва Му: Кои?
Исус рече: Тия: Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай; Почитай баща си и майка си; и Обичай ближния си както себе си.
Момъкът Му казва: Всичко това съм пазил [от младостта си]; какво ми още не достига?
Исус му рече: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата; дойди и Ме следвай. Но момъкът, като чу тая дума, отиде си наскърбен, защото беше човек с много имот." (Maтeя 19:16-22)

Исус още казва, че земата и небето ще преминат, но нито една точка от закона (Божия закон) няма да премине:

"Защото, истина ви казвам: докато премине небето и земята, нито една йота, нито една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. " (Матея 5:18)
цитирай
8. strianakiev - Истината е една и никой човек не е знае….
22.10.2012 15:46
Единственото, което можем да направим е да се позовем на това, което е стигнало до нас по Божията воля. За съжаление не е останало много и това, което е останало е минало през ръцете и главите на много хора.
Ако съпоставите така наречените Православна и Католическа библии ще бъдете неприятно изненадани. Ако се върнем към първоизточниците от който са правени преводите на Стария и Новия Завети ще видим отново най-различни съчинения на преводачи и съставители.
По един въпрос обаче Старият и Новия Завети имат много близки трактовки и това са така наречените Божии заповеди. Ако се позовем на канонизираните четири Евангелия ще видим, че Исус Христос се придържа към седемте заповеди дадени от Бог на Ной след потопа.
Ако твърдим, че сме Ортодоксални християни трябва точно да спазваме тези седем заповеди. Няма „вариант” в който да става дума за десет Божи заповеди.
Ако се върнем далече в историята на човечеството, ще установим, че в Петокнижието по точно в Танаха има устни, а по-късно и писмени свидетелства за времето, когато Бог е дал своите заповеди на хората в които Той казва, как да се живее праведно и щастливо и как да се върне човечеството при своя Създател.
Историята е драматична и звучи много невероятно. Човечеството изнемогва и моли своя Творец за помощ. Творецът приема да помогне на човечеството и призовава всичките 70 народа в подножието на планината Синай. Той предлага на всички народи, като помощ изпълнението на Неговите 613 заповеди.
Никой народ не се наема да приеме направеното предложение. Тогава Твореца ПОСОЧВА народа на Исраил да поведе човечеството по трудния път с всички тежки последствия от това. И така народа на Исраел по преценка на Всевишният е бил най-близко до своя Творец и за това цялата тежест на 613 те заповеди пада върху този народ. Те нямат избор защото са ПОСОЧЕНИ, а не са избрани. Има огромна разлика между избран и посочен.
Нито народа на Исраел нито другите 69 народи успяват да спазват заповедите. И Бог решава да накаже човечеството за греховете му и прави потоп, като обещава на Ной, че това е първия и последен път, когато Твореца наказва по толкова жесток начин човечеството. Като свидетелство за това Си обещание Бог създава дъгата. Тогава Твореца дава Седемте Заповеди на Ной. Интересното е че до този момент на хората е било забранено да ядът месо. Със заповедите дадени на Ной Твореца вече разрешава на човечеството да яде месо.
цитирай
9. ernest - Интересна приказка
22.10.2012 20:32
Това ми звучи малко като приказка за 70-те народа. От къде го взехте? Така или иначе подобен разказ не се съдържа в Стария завет наричан от евреите Танах. Иначе то Господ просто през различни моменти както от самата Библия (Танах) може да се види се изявява и на хора от различни народи, като Мелхиседек или мидиамския жрец Иотор, докато си избира да има народ, чрез който да показва неговите повеления. Така чрез първоначално народа на Израел словото на Бог с Неговите заповеди са достигнали навсякъде по света. Друг е въпросът, кой ги спазва и кой - не.
В случката с богатия младеж Исус просто не му се налага да изброява и десетте заповеди. Примерно по онова време не е имало такъв човек в Израел, който да работи в съботен ден - такива хора направо са били убивани. Ето защо примерно не е било необходимо дори да се споменава четвъртата заповед. В дадения случай Исус набляга на заповедите, които са насочени към хората, а не към Бог. Бог написва на две плочи заповедите. Първите четири са насочени към Бог, а на втората плоча са тези, които са към хората. И една подробност - най-дългата заповед е четвъртата. Тя заема място на плочите поне колкото четири други заповеди, които са написани на втората плоча.

Относно текстовете на Новия завет. Да, няма два еднакви текста. Но първо ние не разполагаме с ранни текстове на Новия завет. От многото преписване тук таме е имало малки промени, а при съставянето на първите Библии по времето на Константин е възможно да са направили някои съвсем малки корекции на някои места. Съществували са и много секти, които са имали и собствени писания, като тези на гностиците, които откриха в Наг Хамади. Но в същото време имаме и писанията на раннохристиянските апологети и над 60% от текстовете на Новия завет се съдържат във формата на коментари там и няма никакви съмнения относно автентичността на поне 90% от Новия завет с който разполагаме. Аз лично имам съмненея относно някои стихове и съм над 80% сигурен, че са добавени по-късно, тъй като не се съдържат в коментарите на раннохристиянските автори и това са стиховете свързани с римската власт и покоряването към властите. Много вероятно повечето от тези стихове да са умишлено вкарани с цел манипулиране на християните, както и изграждането добър имидж на римляните и лесното приемане на текстовете на Новия завет от тях.
цитирай
10. strianakiev - Уважаеми ernest...
22.10.2012 22:22
Моля за извинение, че не успях да Ви изпратя целият текст на постинга. Добавих пропуснатият текст и сега постинга има завършен вид. Питате ме от къде черпя тези "приказки"? Ще Ви кажа. Творецът дарява народа на Ерец Израел с инструкция в която са описани всички правила за достоен и правилен живот на евреите тя се казва Тора. Тази инструкция има устен и писмен вид. Ако имате желание можете да надникнете в Интернет и да се запознаете с сайта http://www.kabbalah.bg
където можете да се запознаете подробно с Тора и от части с кабала.
цитирай
11. ernest - Приказния вариант
23.10.2012 07:57
Приказка. Тората е Петокнижието на Моисей - първите пет книги на Танаха, но там съвсем не пише подобни неща. Устните предания не са ми известни и не могат да се приемат за сериозни - всеки може да си е добавил нещо или да е измислил по някоя история. Точно това са приказките! Дори елементарната логика не позволява на 10 народа да се съберат под Синайската планина - това са минимум около 7 до 10 милиона души, а да не говорим за 70 народа. Историята със Синайската планина е по времето на Моисей и е поне 2000 г. след Ной. Какъв мишмаш само. Разбира се първоначалния план на Бог е включвал човека да се храни със семена и плодове, което го пише още в първите глави на Битие, но в същото време виждаме от историята за Каин и Авел, че Авел е имал стадо с животни от които е принесъл жертва на Господа. За какво са му били тези животни на Авел, да си ги разхожда по земята ли или да ги яде?
цитирай
12. ernest - Поправките и добавките по коментарите
23.10.2012 08:13
Относно поправките и добавките на коментарите от известно време забелязвам, че не излизат веднага, както беше по-рано, но със закъснение от няколко часа. Явно се проверяват от някого или някаква институция в интернета, преди да бъдат одобрени. По тази причина за момента не виждам промени в написаното, ако има такива от вас в коментара ви.
цитирай
13. strianakiev - И така стигнахме до същноста на нашия диалог...
23.10.2012 09:28
Това, което се описва в Светото писание не може да се приема буквално. Петокнижието описва как човек да се освободи от своя егоизъм и как е създаден духовния свят за който толкова много се говори. Не Ви ли прави впечатление, че се говори през цялото време за фараона и не се споменава никъде за пирамиди? Случайно ли е това. И така, когато се гговори за фараона става дума за най-големия враг на човека егоизма му. А какво предсттавлява човешкия егоизъм? Това е неговата природа. Твореца е създал Адам подобен на себе си т.е , като алтруист, но Адам избира другият път, като с този си избор предопределя съдбата на човечеството, което тръгва по трънливият и дълъг път на егоиста обратно, към своя Създател. Това е и първчният грях на Адам. Споменахте за книгата Зоар (Сияние). Тази книга е коментар на Петокнижието (Танах) и се смята за фундаментално достижени на човечеството в опита му да си обясни света в който живее и света в който му предстои да живее. Доколкото успях да видя корекцията (допълването) на постинга ми вече е отразено. Желая Ви приятен и ползотворен ден.
цитирай
14. lightsaber123 - Защо да спазвам
02.11.2012 10:44
нечии, чужди заповеди, като и така живея като добър човек?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665104
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031