Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2012 07:14 - 21 ноември – Ден на християнското семейство
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 4589 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.05.2014 10:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. В църковните песнопения този ден още се отбелязва като "предвестник на Божието благоволение към хората". С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 година Въведение Богородично в България се чества и като "Ден на християнското семейство" и на православната учаща се младеж.

Според православната традиция Въведение Богородично още се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около "Рождество Христово"1.

Над 98% от християните въобще не са наясно с въпросите около сватбите и какво е било по времето на Исус и първите християни, включително и различните там видове проповедници във всевъзможните съществуващи християнски деноминации. По тази причина в този постинг ще хвърля светлина накратко по повечето въпроси свързани с темата. Неща, които масово не се знаят и дори не се дискутират, тъй като няма някой, който наистина да е наясно с тези въпроси.

Българската православна църква възниква и е част от Източната църква. Около началото на II век църквата се разделя на Източна църква (която приема за свещен Ерусалим) и Западна с център Рим. След като през IV век император Константин Велики престроява град Византион, който след неговата смърт е наречен Константинопол няколко века по-късно този огромен град се превръща в столица на Византийската империя и бастион на ортодоксалното (православно) християнство. Римокатолическата Западна църква малко след възникването си около началото на II век започва да се променя и в нея много бързо навлизат различни ереси, на които Източната църква се противопоставя и прекратява взаимоотношенията си и контактите си с нея многократно и в продължение на векове. По тази причина в България църквата е известна като православна - тази, която правилно слави Господа. Разбира се и в православната църква с течение на времето са навлезнали ереси, като примерно иконите, но това е тема, на която няма да се спирам в този постинг.
  В православната църква съвсем правилно службите се ръководят от мъже. Господ не разрешава на жените да говорят или да проповядват в църквите и в Библията е записано:

"жените нека да мълчат в църквите, защото не им е позволено да говорят; а да се подчиняват, както казва и законът." (1 Коринтяни 14:34)

В протестантските паднали църкви, обаче е пълно с пастирки, апостолки и какви ли не още. Съвсем не са рядкост пасторките лесбийки (оженени дори официално за жени) или пасторките стриптизьорки. В Америка има цяло сдружение - деноминация от такива църкви, което обаче е в пълен разрез на всичко написано в Библията и е грубо нарушение и погазване и незачитане на Божиите заповеди и морал.
 
Християнското семейство е благословено и съчетано от Господа. В християнското семейство мъжът и жената са едно цяло:

 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът." (Ефесяни 5:31)

В християнското семейство няма такова нещо като еманципация! От Господа е даден авторитет на мъжа да ръководи семейството, а жената да му се подчинява с любов. Това разбира се съвсем не означава мъжете да злоупотребяват с дадената им от Бог първостепенна роля в семейството, но те трябва да обичат и уважават съпругите си2.

 "Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог." (1 Коринтяни 11:3)

"Така нека всеки един от вас да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си." (Ефесяни 5:33)

В християнското семейство жената подкрепя, помага и носи щастие на съпруга си и той уповава на нея, както е писано:

 "Сърцето на мъжа й уповава на нея; и не ще му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло, през всичките дни на живота си." (Притчи 31:11-12)

Самата причина да бъде създадена жената е да бъде помощница на мъжа:

 "И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник." (Битие 2:18)
 
 Бащите и майките в християнското семейство имат духовни задължения пред Бог за децата си. Семейството трябва да е първото духовно училище на децата с възпитанието им, което да даде първите познания за Бога, молитвата, възпитанието в християнските добродетели и морал и четенето на Библията. Децата трябва да се покоряват и да уважават родителите си, ако те са вярващи в Господа, а родителите не трябва да дразнят децата си, но да ги възпитават правилно и във вяра в Господа:

"Деца, покорявайте се на родителите си в Господа; "Почитай баща си и майка си", (което е първата заповед с обещание), "за да ти бъде добре и да живееш много години на земята". И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно." (Ефесяни 6:1-4)
 
Към това трябва да се изясни, че в ранното християнство църквите са били предимно домашни:

"Поздравете братята в Лаодикия, също и Нимфана, и домашната му църква." (Колосяни 4:15)

 "Поздравете моите съработници в Христа Исуса, Прискила и Акила,
които за моя живот си положиха вратовете под нож, на които не само аз благодаря, но и всичките църкви между езичниците; поздравете и домашната им църква." (Римляни 16:3-4)


Дори Посланието на апостол Павел до Филимон в Новия завет е написано именно до тяхната домашна църква и започва с думите:

"Павел, затворник за Христа Исуса и брат Тимотей, до нашия любезен съработник Филимон и до сестра Апфия и до нашия сподвижник Архип и до твоята домашна църква" (Филимон 1:1-2)

Семейството е свято. То е съчетано от Господа, като Исус Христос казва:

"Оня, Който отначало ги сътвори, мъж и жена ги сътвори и каза:
"затова ще остави човек баща и майка и ще се прилепи до жена си, и ще бъдат двамата една плът"? Тъй че те вече не са двама, а една плът. Прочее, което Бог е съчетал, човек да не разлъчва." (Матея 19:4-6)

 Според Моисеевия закон Господ разрешава, ако някой мъж иска да си има едновременно две съпруги, но няма право да взима две сестри:

"И да не вземеш жена заедно със сестра й докато е жива другата, за да откриеш голотата й, та да й стане съперница." (Левит 18:18)

Също така има изискване мъжът да не онеправдава едната съпруга за сметка на другата:

"Ако си вземе още една жена, да не лиши онази от храната й, от дрехите й, и от съпружеско съжитие с нея." (Изход 21:10)

При даването на наследство на децата си мъжът е длъжен да даде наследство два пъти по-голямо на първородния си син, независимо от това, дали е син на любимата му жена или не:

"Ако има някой две жени, едната любима и другата нелюбима, и му народят деца - любимата и нелюбимата, и ако първородният син е на нелюбимата, тогава в деня когато дели между синовете имота си, не бива да направи първороден сина на любимата наместо на нелюбимата, който е истинският първороден; но да признае за първороден сина на нелюбимата, и да му даде двоен дял от всичкия си имот; защото той е пръв плод на силата му; нему принадлежи правото на първородството." (Второзаконие 21:15-17)

В християнството обаче се приема, че мъжът има право да има само една жена, но до V-VI  век все още е било разпространено многоженството сред вярващите. През IV век на съборите дори се разисквал въпроса с конкубините3 и в крайна сметка стигнали до заключението, че трябва да ги третират като законни съпруги, да си живеят с тях и да не си взимат други допълнителни жени, за които още да се женят. В коментарите на апостол Павел за избирането на църковни презвитери и епископи се споменава, че те трябва да имат една жена:

 "Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава, не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец; който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност" (1 Тимотея 3:2-4)

Така или иначе ние виждаме, че когато Господ създава мъжа (Адам) му дава помощница в живота - Ева, а не няколко жени.

Мъжът и жената в християнството нямат право пред Бог да се развеждат и да се женят повторно, докато едната от половинките e жива. Разводът е позволен единствено при прелюбодейство, но след такъв развод двете половини нямат право да се женят повторно. По времето на спазването на Божия закон от Стария завет, дори не се стигало до развод, прелюбодейците направо били убивани:

"Ако се намери някой лежащ с омъжена жена, тогава и двамата да бъдат убити, мъжът, който е лежал с жената и жената. Така да отмахнеш злото от Израиля." (Второзаконие 22:22)

"Тогава дойдоха при Него фарисеи, които, изпитвайки Го, казаха: Позволено ли е на човека да напусне жена си по всякаква причина?
А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал: "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва. Казват му: Тогава Моисей защо заповяда, мъжът й да й даде разводно писмо и да я напусне? Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така. И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува." (Матея 19:4-9)

Повторно имат право да се женят единствено вдовците и вдовиците:

"Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, до когато той е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжевия закон. И тъй, ако при живота на мъжа си тя се омъжи за друг мъж, става блудница; но ако умре мъжът й, свободна е от тоя закон, и не става блудница, ако се омъжи за друг мъж." (Римляни 7:2-3)

"Жената е вързана, до когато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи, за когото ще, само в Господа." (I Послание към коринтяните 7:39)

"А на жените заръчвам, и то не аз, но Господ: Жена да не оставя мъжа си; (но, ако го остави, нека остане неомъжена, или нека се помири с мъжа си;) и мъжът да не напуща жена си." (I Послание към коринтяните 7:10-11)

Когато двама души се женят те трябва да са целомъдрени. В миналото в някои сравнително редки случаи се приемал и секса след годежа. Това се правело предимно от владетели, които искали да си гарантират, че жената не е ялова и през пролетта се правел годеж или първоначална нефинализирана сватба и започвали да правят опити за зачеване до есента в продължение на половин година. Ако булката не заченела се връщала в дома си и процедурата се повтаряла и през следващата година. Ако тя заченела следвала сватба или втора потвърдителна сватба, но ако не успеела получавала обезщетение и се връщала при родителите си.

В наше време в САЩ, а вече и в други страни по света от петнайсетина години насам са станали изключително популярни баловете на непорочността, в които момичетата обещават да живеят чист и морален живот, без да правят секс до сватбите си. Този вид балове стават до такава степен популярни и модерни, че организаторите направо се виждат в чудо, тъй като първоначално не са очаквали нещо подобно. Ранди Уилсън, който заедно с жена си ръководи организацията стартирала баловете, която и стои в организирането на подобни тържества (на повечето места) заявява, че баловете на непорочността имат такъв успех, че е направен списък на чакащите, а поръчки за организирането на такива церемонии валят от Австралия, Нова Зеландия и Великобритания. През 2006 г. в САЩ е имало 1400 такива бала, а през последните години там, годишно се провеждат по около и над 3 000 бала.  

Целта на семейството и брака е да имат деца. Набожно потомство:

"Защото не ги ли направи Той едно - една плът, в която е духът? И защо една? За да очаква набожно потомство. Затова пазете се в духа си и никой да не постъпва невярно към жената на младостта си!" (Малахия 2:15)

Не се позволява двама души, които вече не могат да имат деца и го знаят да се женят. Ранните християни не са приемали такива неща. Тъй като при жените има възрастова граница, след която вече не могат да раждат никой нормален човек не се женил за жена, която не можела да има повече потомство4. Така например за жените над 37-38 годишна възраст вече е рисково раждането на деца, а още повече над 40-годишна възраст. Някои жени на 40-42 години вече не могат да раждат, други рядко успяват до около 50-52. Тоест мъжете трябва да се женят за жени в репродуктивна възраст, не по-възрастни от 30-35 годишни, за да може евентуално да са в състояние да родят поне едно или две деца. При раждането тазовете на жените се разширяват и когато една жена е раждала, тя все още има шанс да роди и на 40 или на 43-45, но тези които не са раждали, ако въобще забременеят могат да получат сериозни усложнения. На жените около или на 40-годишна възраст започват да им срастват сухожилията в областа на таза и това пречи на раждането на деца. Повечето жени навлизат в менопауза на около 44-45 години, рядко на около 50-52. Но да не забравяме и факта, че има жени с ранна менопауза, на които им престава редовното при жените на 30-35 години, ето защо е по-добре мъжете да се женят за жени под 30-годишна възраст. Но в миналото християните се женили за жени в тинейджърска възраст. До 20-те години на ХХ век, когато умишлено са въведени закони ограничаващи възрастта за сватбитe, момичетата в цивилизования свят (Европа и Америка) са се женили от 12 до 20-годишна възраст, но най-често поне около 80% от тях от 14 до 18-годишна възраст, като родителите са решавали кога девойката е готова за омъжване. Днес повечето християни са се приспособили с високата възраст, но в много части на света хората продължават да се женят така, както е било от хилядолетия насам. В България циганите продължават да се женят в ранна възраст и странното е, че в много от църквите хората и проповедниците, които не са наясно с въпроса са против това и казват, че "не е правилно". В юдеизма, възрастта, от която момичетата могат да се омъжват (от над 3 000 години насам) е след бат мицва5 на 12-годишна възраст, а при момчетата след бар мицва на 13-годишна възраст. За войници в армията на Израел в библейски времена са взимали мъже навършили 20 години и ако те са се сгодили и не са се оженили още, не са били взимани, а тези, които са се оженили току-що до една година време не подлежали на военна служба:

 "и който се е сгодил и не се е оженил, нека си иде и се върне у дома си, да не би да умре в битката, и друг да вземе жена му." (Второзаконие 20:7)

"Когато някой си е взел жена наскоро, да не излиза с войската и да не бъде задължаван с нищо; една година да бъде свободен у дома си и да весели жена си, която е взел." (Второзаконие 24:5)

 Според неканоничните писания Дева Мария се сгодява на 14-годишна възраст за Йосиф, който е имал по-ранен брак и четири деца от друга жена, която умира. Не е известна точната възраст на Йосиф, но се предполага, че е бил около 45-50-годишен.

В съвременното извратено и паднало общество има много хора, които живеят както им падне, без да се съобразяват с нищо. Дори и много от християните не са наред. Преди петнайсетина години бях на гости в едни роднини ходещи от десетилетия на евангелска петдесятна църква. По едно време едната роднина започна да ми мърмори и да ме упреква, че все още не съм спал с жена, казвайки на колко години съм станал, като много добре знаеше, че освен, че не съм женен, дори си нямам приятелка. Господ не разрешава на мъжете и жените да правят секс, тъй като са станали на някакви си там години (докато на жените им минава времето, то при мъжете не е така6). Напротив всички блудници и прелюбодейци ще бъдат съдени:

"Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците7, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 Коринтяни 6:9-10)

"Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците." (Евреи 13:4)

В съвременния свят в много страни е разпространен така наречения шведски модел, при който двама души живеят заедно, без да са сключили църковен или граждански брак. В България така съжителствуват около половината от хората, поради което вече подобно съжителство се счита за напълно законно и техните деца - легитимни. В ранното християнство никой никого не е бракосъчетавал. До възникването на институционната църква, никой не е бракосъчетаван, но хората са се женили в домашни условия без наличието на никакви църковни представители. Тази езическа ерес навлиза в църквите доста по-късно, с цел да се взимат пари от християните от църковната институция. Хората, които са сключвали бракове са се събирали в семейна среда и са правели сватбите си, като мъжът и жената са си обещавали взаимно да бъдат съпруг и съпруга пред Господа, Който вижда всичко. Така, че в известен смисъл живеещите на семейни начала, ако са сериозни във взаимоотношенията си и живеят за цял живот със своята половинка се доближават до раннохристиянския модел.
 Според Божиите заповеди, ако някой спял с девица, която вече била сгодена се убивал, ако тя била изнасилена я пускали, но ако била с него по собствено желание я убивали:

"Ако някой намери в града някоя млада девица, сгодена за мъж, и лежи с нея, тогава да изведете и двамата пред портата на оня град, и да ги убиете с камъни, за да умрат, – момата, защото не е извикала, като е била в града, и мъжа, защото е обезчестил жената на ближния си. Така да отмахнеш злото изсред себе си." (Второзаконие 22:23- 24)

Когато обаче хванели мъж и мома да правят секс и момичето не било сгодено просто той трябвало да заплати обезщетение и да му бъде съпруга за цял живот, без право на напускане, освен в случаите когато бащата не се съгласял:

"Ако някой прелъсти несгодена девица и лежи с нея, непременно да даде вено за нея и да я вземе за жена. Но ако баща й съвсем откаже да му я даде, да плати в пари според веното на девиците." (Изход 22:16-17)

"Ако някой намери млада несгодена девица и като я хване да лежи с нея, и ги намерят, тогава оня, който е лежал с нея, да даде на бащата на момата петдесет сребърни сикли; и тя да му стане жена понеже я е обезчестил; не бива да я напуска през целия си живот." (Второзаконие 22:28-29)

Когато Мария ражда Исус тя не е била омъжена, но само сгодена за Йосиф:

"Тръгна и Йосиф от Галилея, от град Назарет, за да отиде в Юдея, в града на Давид, който се нарича Витлеем, защото беше от дома и рода на Давид, и да се запише с Мария, която беше сгодена за него и беше бременна." (Лука 2:4-5)

Ще се опитам да изясня и още един много важен момент, който е често явление в съвременния свят - секса преди брака. Желателно е мъжа и момата да се запазят до сватбата или годежа, но ако се обичат и имат сериозни намерения да бъдат при всички обстоятелства заедно за цял живот, Библията и Бог не ги осъждат (на смърт), ако правят секс преди това. Но в Израел подобни хора обикновено били порицавани. Ще повторя стиховете, които казват:

"Ако някой прелъсти несгодена девица и лежи с нея, непременно да даде вено8 за нея и да я вземе за жена." (Изход 22:16)

"Ако някой намери млада несгодена девица и като я хване да лежи с нея, и ги намерят, тогава оня, който е лежал с нея, да даде на бащата на момата петдесет сребърни сикли; и тя да му стане жена понеже я е обезчестил; не бива да я напуска през целия си живот." (Второзаконие 22:28-29)

Трябва да се уточни, че извънбрачните деца до десето поколение нямали право да стъпват в Божие събрание:

"Никой незаконороден да не влиза в Господното събрание; никой от потомците му до десетото поколение да не влиза в Господното събрание." (Второзаконие 23:2)

Ако някой се оженел за мома, която се окажело, че не е девствена и той не е правил секс с нея преди това (а някой друг) тя била убивана с камъни според Божиите заповеди:

"Но ако е истинно това нещо, че не се е намерило девство у момата,
тогава да изведат момата и да я поставят пред вратата на бащиния й дом, и мъжете от града й да я убият с камъни, та да умре; защото е сторила безчестие в Израиля, като е блудствувала в бащиния си дом. Така да отмахнеш злото изсред себе си." (Второзаконие 22:20-21)

Ако дъщерята на божий служител се осквернила и правела секс с някого била изгаряна:

"Ако свещеническа дъщеря се оскверни с блудство, тя безчести баща си: с огън да бъде изгорена." (Левит 21:9) 

За божиите служители е задължително момата да е девствена. Те нямат право да се оженят за вдовица или такава, която по някаква причина не е девствена:

 "Да не вземат жена, която е блудница или осквернена, нито да вземат жена напусната от мъжа си; защото свещеникът е свят на Бога си." (Левит 21:7)

  "И той да вземе за жена девица; вдовица, или напусната, или осквернена, или блудница да не взема; но девица от людете си да вземе за жена. И тъй, да не осквернява потомството си между людете си; защото Аз съм Господ, Който го освещавам." (Левит 21:13-15)

Повече информация за историята на сватбите и бракосъчетанията можете да намерите в книгата ми посветена на жените, която всяко момиче би трябвало да прочете: Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към произхода на брачните церемонии и сватбените тържества. 
------------------------------------------------------------------

1 Исус Христос не е роден на 25 декември, но тази дата е въведена манипулативно в падналото институционно християнство през IV век, тъй като езичниците почитали на този ден техните демонични божества на слънцето. В много култури, включително и при римляните на този ден се извършвало човешко жертвоприношение. 

2 В Средновековието е имало хора, които са подценявали жените и дори са задавали въпроса "Имат ли жените душа?". През езически времена в Римската империя жените дори не са притежавали собствени имена. Те са носели единствено родовото име. Така например всички жени от някой род са се казвали Юлия, но за да ги отличават просто добавяли първа, втора, трета и тн. Това положение се променило и жените започнали да имат свои собствени имена едва след идването на християнството. В същото време обаче еманципацията, която възниква през ХХ век е отклонение от Божия закон. Използват се всевъзможни методи за социално инжинерство (промиване на мозъци) на жените и момичетата. Така например миналата седмица (16.11.2012) от някаква женска организация към Еврокомисията се опитаха да забранят на децата да четат повече стандартните от векове приказки, под предлог, че детската класика "представя невярно равноправието на половете".
Става въпрос за това, че в приказките между другото се описва патриархалното семейство и се споменава разделението на половете с извършваните от тях дейности. Докато мъжа примерно е на лов - жената готви и чисти в къщи и се грижи за децата. По този начин те искат подобни детски книги да бъдат поставени в някой ъгъл и постепенно отстранени и учениците от началните класове да бъдат възпитавани в "съвременна" ценностна система.

3 Конкубинатът бил разпространен най-вече сред аристокрацията. Конкубините са жени с по-нисък социален статут. В Библията има споменати различни случаи на конкубинат. Така например Аврам е женен за Сарая (Сара), но той спи с нейната прислужница египтянка Агар и тя му ражда Исмаил. Яков има две жени Рахил и Лия. Те му раждат (за известно време Рахил не ражда), но в спора си, коя да му роди повече те намесват и техните прислужници Вала и Зелфа, от които също се раждат деца. Вала и Зелфа са конкубини. Случката е описана в Битие 29 и 30 глава. 
   
4 Не само това, но преди да се оженят много често хората изпращали съгледвачи да проучат какъв е рода на булката, дали сред роднините няма ялови жени. И какви деца се раждат. Здрави ли са и тн.

5 От хилядолетия хората се женили от тази възраст, но термините "бар" и "бат" мицва са въведени през XIV век. "Бар мицва" означава  "син на закона" (или "заповедта"), а "бат мицва" - "дъщеря на закона".  Това е възрастта на половото узряване и пълнолетие. Счита се, че от тази възраст вече младите хора са отговорни за постъпките си и от този момент започват да изучават Тората (петокнижието на Моисей). Съвсем неслучайно, когато Исус е на 12 години и отиват за Пасхата в Ерусалим, майка му и баща му на връщане започват да го търсят и го намират в Храма (Лука 2:41-50) - това е една година преди да стане пълнолетен и неговите връстници да започнат да изучават Тората, а Той вече показва завидни знания.
 Въпреки че в Израел момичетата са се приемали за пълнолетни на 12-годишна възраст, не мисля, че са били чак толкова много хората, които са създавали семейства с момичета на такава ранна възраст. В южните страни се счита, че повечето от хората узряват полово малко по-рано от северните, но на 12 години все още едно момиче не е достатъчно развито. Едно момиче става жена, когато й дойде мензиса, но по принцип трябва да мине още известно време докато се развие фигурата й и е в състояние да бъде пълноценна майка. За да се развие тялото са необходими поне още около 2 години. Човек може да си хареса някого, да се влюби или дори да вземе решения на 12-13-14 години относно брака, но да ги изпълни няколко години по-късно. От годежа до сватбата в Израел обикновено минавала една година. Вероятно Дева Мария, когато се сгодява (според неканоничните писания) е била на 14, а предвидената възраст за сватбата й с Йосиф е била след като стане на 15 години. На 15 години повечето момичета вече са готови физически да бъдат майки.
Едната от двете причини умишлено да вдигнат високата възрастова граница за брака е да не може да се раждат деца. Тъй като, ако една мома започне да ражда на 15-16 до 37-38 или 40 години може да народи сума деца, а на контрольорите това не им харесва и искат да намалят населението на земята на половин милиард души. Когато момите вече се омъжват масово между 20 и 26-годишна възраст шансовете за раждане на много деца намаляват, още повече, че през това време жените може вече да са се натровили с разни вещества умишлено вкарвани в храните, козметиката или лекарствата (ваксините), които предизвикват стерилитет. Друг мой постинг, който е препъръчително да прочетете е:
   http://ernest.blog.bg/drugi/2011/10/25/liubovta-klasificirana-ot-uchenite-kato-quot-bolest-quot.841395

6 Срещат се изключително много случаи, когато мъже във висока възраст имат деца. Скоро бе съобщено за 94-годишен индиец (вероятно йога), на когото се ражда първото дете от 50-годишна жена http://www.blitz.bg/article/22763
Известният чешки певец от 70-те и 80-години Карел Гот преди няколко години на 68-годишна възраст се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана Махачкова, която е с 36 години по-млада от него и две години преди сватбата им през 2006 г. им се роди дете (в момента май имат и второ). Библейският Аврам в напреднала възраст, над 90-годишен има първото си дете от младата слугиня Агар, след това от съпругата си Сара. След нейната смърт, когато Сара е на 127 години, а той на 137 си взема нова млада жена на име Хетура, като възрастовата разлика между тях е около 120-125 години и от нея има шестима сина (Битие 25 глава). Тъй като на жените им минава времето, след някаква определена възраст над тридесет и няколко или 40 години повечето започват да си крият възрастта, докато на нас мъжете (повечето) ни е все едно. Апостол Павел в Послание към коринтяните дава съвети на християните да не се женят, но все пак споменава, че ако на момата й е преминала цветущата възраст, ако баща й все пак реши да я омъжи не съгрешава. Под "минала цветущата възраст" се разбира над 20 години:  
"Ако някой мисли, че постъпва неприлично към дъщеря си девица, ако й е минала цветущата възраст, и ако трябва така да стане, нека прави каквото ще; не съгрешава, нека се женят." (1 Коринтяни 7:36)

7 В някои преводи на български се използва "содомитите", в други "хомосексуалистите", но при втория случай би означавало, че се повтаря със следващата дума от текста "мъжеложниците", което не е така. В добрите английски преводи се използва "содомитите". Правилният превод на български е "содомитите". Има се предвид тези, които правят анален секс. В най-нови времена (разпространено от садо-мазохизма) има дори хора, които бъркат с ръце в задниците на партньорите си и си въобразяват, че правят секс - тази част от текста се отнася и за тях! Независимо от това дали са прелюбодейци или съпруг и съпруга и правят тези мерзости в семейството си те са обречени на огнения пъкъл.

8 В Израел обичаят бил мъжът да откупува булката от бащата, докато в другите култури, както примерно в България обичаят е родителите да приготвят зестра (пари или имот), които да дадат на зетя (мъжа, който се оженва за дъщеря им). В Ирландия пък булката сама трябва да събере пари и да плати сватбата.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672484
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930