Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 08:52 - За мартениците
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2757 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 1-ви март около 90-95% от българите си слагат мартеници. Замисляли ли сте се от къде произлизат те? Това е древна традиция и почти нищо не се знае със сигурност. Във връзка с темата ще използвам цитат от предстоящата ми книга "Езическите празници и чествания в християнството":

"Една от легендите гласи, че Ахинора, съпругата на българския кхан Аспарух или Исперих1 е направила първата мартеница. Кхан Исперих бил преминал река Дунав в търсенето на земи за заселването на българите и докато Ахинора чакала своя любим, му изпратила два конеца – червен и бял, символизиращи прегърнати влюбени, за да предаде по този начин посланието си за любов на кхана. Според преданието тя ги завързала на крачето на лястовица. Разказва се, че Ахинора по езически обичай е била принесена ритуално в жертва за кхана и изгорена близо до нос Емине, но някои съвременни български историци подлагат под въпрос съществуването й. Има и друга легенда, според която първата мартеница е направена от Хуба – сестрата на Исперих."

Почти всички български обичаи и традиции свързани с различните празници са езически. Мога да изброя някои от тях, като: почти всички традиции свързани с Коледата, Нова година, Еньовден, Герман, ладуването, прескачането на огньове (което дори е забранено в Библията), сватбените ритуали и традиции, нестинарството или пък демоничните кукери. И не на последно място остава разбира се магическия ритуал за здраве с увиването наляво да два конеца - червен и бял. През месец март много от езическите народи чествали и тяхната Нова година, когато се извършвали и ритуали за плодородие. Въпреки че носенето на мартеници се приема за ритуал за "здраве", то има и форма на ритуал за плодовитост. Обичаят е като се види щъркел - предвестник на пролетта мартеницата да се завърже на плодно дърво.

Ако си въобразявате, че тези два конеца по някакъв начин ще ви пазят здрави, аз ще ви кажа, че се лъжете. Не само, че няма да ви пазят здрави, но и те ще ви донесат проклятие, тъй като са нарушение на Божиите заповеди и повеления хората да не правят и да не честват езически празници и традиции. Господ Бог в Библията е дал голям брой обещания на благословение за тези, които Го следват и спазват повеленията му и в същото време е дал и три пъти повече проклятия за тези, които се покланят на идоли и спазват езически традиции. Всеки има право да прави каквото сметне за добре, но аз мартеници не нося. Преди няколко години някой взе, че се обърка и ми подари мартеница и аз я изгорих. Разбира се бях здрав през годината! Ха, ха, ха!   

------------------------------------------

1  Някои считат, че името на кхана основал първата българска държава на балканите е Аспарух, но трябва да се има предвид, че това е византизираната му версия. По няколко от разчетените исторически находки името му е отбелязано като Исперих. Неговото име носи град Исперих. Името Аспарух на тюркски означава „бял кон”.


Тагове:   мартеници,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. antoninus - Да носят ли християните мартеници?
28.02.2013 09:16
Да носят ли християните мартеници?
http://pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/03/02/da-nosiat-li-hristiianite-martenici.697038
цитирай
2. nikikm - Мисля,
04.03.2013 21:46
че си малко краен в съжденията си и противопоставяш бита на хората преди Християнството на днешното Християнство,което обаче не е истинската Христова вяра!Днешното е нетолерантно,говори за любов,но не търпи!Нашето,българското е друго!
цитирай
3. ernest - Зависи
06.03.2013 11:25
nikikm написа:
че си малко краен в съжденията си и противопоставяш бита на хората преди Християнството на днешното Християнство,което обаче не е истинската Христова вяра!Днешното е нетолерантно,говори за любов,но не търпи!Нашето,българското е друго!


Съвременното християнство не е християнство, а езикохристиянство. Няма такова нещо като българско християнство, но християнство основано точно на това, което е било в началото и видоизмемено носещо името "християнство" - сектанство. Няма средно положение. Ранното християнство не е толерирало греха и езическите практики. Който е искал си е бил езичник, а друг християнин. Тези две неща не са се смесвали. Има много видове любов. От тази към Бог, тази към семейството или към любимата половинка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665798
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031