Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2013 10:20 - Кой е истинският Колумб?
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 5756 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.08.2023 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В училищата се изнася различна невярна информация. Някои от нещата са умишлено преиначавани с цел промяна на съзнанието на подрастващите и така нареченото "социално инжинерство1", а друга не умишлено е деформирана с течение на времето. В този постинг ще се заема с набедения за откривател на Америка Христофор Колумб. Само че първо той не е откривател на Америка и второ истинското му име не е Христофор Колумб.

Косвени доказателства за частични или по-големи контакти между Америка с останалия свят откриваме на различни места. Можем да започнем с това, че има различни древни карти с изображение на света, където са включени всички континенти, включително и Антарктида.

В стомаха на една мумия от египетските фараони, приемана за Рамзес II е открито, че е ползвал тютюн, който е внесен в Европа едва след първата експедиция на Колумб до Карибите и подобно нещо не е било известно в останалите части на света

При изследване на мумията на египетската жрица Хенту Тау живяла около 1000 г. пр. Хр. се открива, че е ползвала кокаин, който се прави единствено в Южна Амерка.

Изображенията на огромни статуи на мъжки глави на олмеките от Мексико от преди 1200 г. пр. Хр. до около 400 г. сл. Хр. имат типично негроидни черти, коренно отличаващи се от тези на местните индианци.

На плажа Копа Кабана в Бразилия са открити голям брой древни монети. Още в Бразилия е открита и плоча с надписи на финикийски от преди около 3 000 години. В джунглата в Бразилия също е открита и европейска метална брадва на повече от 1500 г., която се състои от 61% мед и 39% цинк и има изображение на волска глава от задната страна. Като волове в Бразилия до Европейското нашествие през XVI век не е имало.
Вероятно брадвата е римска или картагенска.

В Панама са открити римски монети.

В централна Индия в храмът - ступа построен 200 г. пр. Хр. в Бхтхурт е открито изображение на плод на Annpona squamosa, известно още, като захарна ябълка, което идва от Америка. Когато португалците стигат до Бразилия по крайбрежието виждат останките на доста кораби, но кой е стигал до там не е известно.

Колумб съвсем не е открил Америка, за която вече се знаело в някои среди в Европа, а да не говорим за тибетски текст от преди 1500 г. пр. Хр., където се споменава Америка. Не само това, но "пътят за индиите", както се казва вече е бил преплаван. Викингът Лийф Ериксън заедно 35 души стига до Америка. Както е известно те откриват така наречения от тях Винланд. Във Ванкувър са открити останките от викингски селища.

image

Викингска карта на света, където е включена малка част от Амерка с надпис Винланд в ляво

image


След една буря на брега на Брайтън Бийч, Ню Йорк морето изхвърла от близките плитчини и разкрива обработени камъни с брадати лица много напомнящи на северославянските изображения.


image

В щата Минесота през 1927 г. в Розие Джек Нелсън намира камък с ръчна обеаботка и надписи, които 80-90  г. по-късно са определени вероятно, като руски букви на кирилица.

Момиче от индианската конфедерация ирокези поискала да си направи ДНК анализ, тъй като от легендите знаела, че предците и са дошли от Евразия. Анализът доказал, че предците й са от Якутия.

Диодор Сицилийски в неговата Bibliotheca historia през I век пр. Хр. пише, че картагенски кораб плувайки в океана открил рая в далечни земи. Земя с диви животни, реки и планини, която запазили в тайна. Когато били победени от римляните, оцелелите
от бреговете на Испания заедно с техните съюзници келти се отправили към тези земи.

Предполага се, че арабски експедиции са стигнали бреговете на Америка около X-XII век и мореплавателите са нарекли района, до който са достигнали Мулан Пи. Една от версиите е, че Мулан Пи е Америка.

Абу Бакр Мореплавателя, владетел на Мали (по онова време най-богатата страна в света) отплува през XIV век с огромна хилядна флота от устието на Сенегал и стига до Америка. Самият град Тимбуукту се превърнал в легенда и в миналото до нашествието на войниците на султана на Мароко през 1591 г., които превзели града благодарение на огнестрелното оръжие, стените на града били покрити със злато и там се намирала богата библиотека с един милион книги, повечето от които древни и във всеки момент имало по 20 000 студенти, а една четвърт от над 100 000-то население на града били учени. Едва през XIX век успяват да се промъкнат европейци и да видят града, който вече отдавна изгубил предишното си величие и се състоял от бедни кирпичени постройки и представлявал регионален център на търговия с роби. Останала е библиотеката в Тимбукту, чиито книги постепено се изучават и не се знае, какви неща може да се научат за древната история на Земята. 

В средата на ХХ век в мексиканска пирамида са открити изображения на кораби и как са пленени черни и бели хора, които са пренесени в жертва.

image


Портолан на венецианския картограф Джовани Пицигано от 1424 г., където с червено са отбелязани Антилските острови и са наречени като Антили.

За съществуването на остров (Антилиа) и острови в Атлантическия океан са се носели легенди още от древността. С
поред преданията седем висиготски епископи по време на мюсюлманското нашествие в Испания през 714 г. напуснали страната заедно със своето паство отправяйки се на запад в Атлантическия океан. А два века по-рано ирландския монах Брендан от Колонферт, известен като св. Брендан около 512-530 г. отплува заедно с още няколко монаси и по време на неговото седемгодишно пътешествие открива остров, който пътешествениците наричат Островът на св. Брендан.

През 1421-1423 г. китайския адмирал Джън Хо с флота от 25 000 души прави околосветско изследователско пътешествие, предимно с търговска цел. Флотата изследва бреговете на Африка, достига Австрали и се твърди, че стига и до Карибските острови и са изследвали бреговете на Южна Америка от към източната страна на континента.

image

През 2001 г. китайски колекционер в Шанхай купува в антикварен магазин карта от 1763 г. с изображение на света включваща и Америка, на която обаче е отбелязано, че е направена по по-раншна карта от 1418 г. и това са 74 г. преди първата експедиция на Колумб до карибите. На картата има надпис от автора й който пише:
"Тази карта е изготвена от Мо Ий Тонг, поданик на династията Цин, по време на управлението на император Гонг Ли през 1763 според оригиналната карта от 1418 г."

В храма Рослин в Шотландия, строен половин век преди официалното откриване на Америка има изображения на царевица, която вирее единствено в Америка и в САЩ са открити кула и гробът на рицар с изображение върху щита на кораб. Има твърдения, че Хенри Синклер е пътувал до района на източното крайбрежие на САЩ и по-късно от там са донесли царевица, която са изобразили.

Също така има твърдения и легенди за Уелския принц Madoc, който през XII век отплавал и стигнал до САЩ и когато през XIX век уелски проповедник проповядвал сред манданите спокойно се разбирал с тях, без преводач на уелски.

Бристолски пътешественици през 1480 и 1481 г. достигнали до остров наречен Бразил.

Както е добре известно тамплиерите са притежавали карта на света, на която са били обозначени всички континенти. Само няколко десетилетия след разпадането на тамплиерския орден започват да се разпространяват прерисувани части от тази карта наричани портолани2, които стават причина за географските открития. Колумб е бил женен за дъщеря на тамплиер и дори платната на корабите му Ниня, Пинта и Санта Мария имат тамплиерски равнораменни кръстове на платната си.

image
Някаква рисунка на корабите на Колумб, но не се знае дали отговаря на действителните платна на корабите, така или иначе кръстовете на платната не са християнски, но езически равнораменни. Кръстовете на рисунката на двата кораба отдясно са келтски езически с каквито се правели магии в езичеството!


Според една от версиите Колумб бил обещал на испанската кралица да търси и открие извора на младостта и поради тази причина кралицата дори продала огърлицата си, за да му предостави средства за пътуването му към неизвестните земи.

                         image

                       Кристобал Колон или така наречения "Христофор Колумб"

Дълги години Кристобал Колон служил в двора на португалския крал, като банкер, а с подобна дейност по онова време се занимавали предимно евреите. Когато през 1484 г. отправил молба към краля на Португалия Жуау II за организиране на изследователска експедиция той я отхвърлил, тъй като през 1472 г. португалския капитан Жоао Ваз Кортереал с норвежкия щурман Потхорст (Ян Сколп) вече са плавали до Америка. Да не забравяме и викингските селища на Ванкувър и пътешествието на Хенри Синклер и построената по време на неговия престой кула в Род Айлънд, Масачузетс и образа на рицар издълбан върху скала до Уесфорд, близо до Проспикт Хил, където е гробът на рицаря Джеймс Гън от Клайд с гравирана емблема на рода Гън - галера и тамплиер с меч и щит - събития 100 г. преди официалното откриване на Америка.   

Исторически факт е, че преди Христофор Колумб да "открие" Америка през 1492 г., Америка вече е била посещавана от викинги, японци, финикийци и египтяни. Колумб е разполагал с морски карти, изготвени поне 20 години по-рано, които италианският учен Паоло Дал Подзо Тосканели прерисувал от по-стари образци. В случай на буря, ако корабите му се разделели всеки капитан е имал запечатан плик, където е имало карта и точни описания как да се стигне до новите земи.

image

                                            Портолан на Тосканели

Писмата на Тосканели до Колумб от 1472 г. са запазени и до днес, от където научаваме за истинската картина на нещата:

"Природният изследовател Паоло поздравява Христофор Колумб! Разбрах за Твоето чудесно и грандиозно желание да предприемеш пътуване до местата, където растат подправките. В отговор на Твоето писмо Ти изпращам препис на едно друго писмо, което някога преди войната в Кастилия написах до един довереник на португалския крал, в отговор на запитването му до мен по молба на Негово Величество. И Ти изпращам същата морска карта, която дадох и на него. Така удовлетворявам молбата Ти."

Отговорът на Колумб до Тосканели потвърждава получаването на споменатата морска карта, на която били изобразени американските континенти. Анализите във връзка с определени заледени земни области, определят датирането на създаването на тази морска карта на около 8900 години пр. Хр.
Ето отговорът до Колумб:

"Получих писмото Ти и изпратените предмети и изпитах огромно задоволство. Разбрах за Твоя великодушен и чудесен план да пътуваш на Запад и с помощта на изпратената карта да достигнеш до Източните земи. Обяснението щеше да бъде по-ясно, ако имаше под ръка кръгла топка. Радвам се, че ме разбираш правилно. Споменатият маршрут е не само възможен, но е реален и сигурен."

Друга подробност е, че още от древността са знаели, че земята е кръгла. Миколай Коперник (1473–1543) открива (благодарение на древни текстове), това което Аристарх от Самос много добре е знаел 2300 години преди него, а именно, че Земята се върти около Слънцето. Не е ли интересно, че през 438 г. сл. Хр. в коментара си за Платоновия диалог „Тимей“ гръцкият философ Прокъл (410–485 г. сл. Хр.) отбелязва:

"Във всяка от планетните сфери има невидими звезди, които се въртят заедно със своите сфери."

През I век пр. Хр. древногръцкият философ Страбон пише в неговия труд География:

"Моряците, когато се доближават до своята цел, виждат как брегът непрекъснато се издига пред очите им и обекти, които отначало са им изглеждали ниски, започват да се извисяват. Също така нашите гномони (стрелките на слънчевия часовник) са доказателство за въртенето на небесните тела; а простото разсъждение веднага ни показва, че ако дълбочината на земята беше безкрайна, то такова въртене нямаше да се състои. Всичко за зоните се съдържа в “За местата по света”"  (Страбон, География книга 1, 20)

"Нито е редно с този труд да се залавя онзи, който е толкова ленив и невежа, че не познава глобуса и очертаните по него кръгове, някои успоредни едни на други, други под прав ъгъл спрямо тях, а трети – косо, нито тропиците, екватора и разположението на зодиака, онзи кръг, през който слънцето се движи по своя път и чрез който преценяваме различията в сезоните и ветровете."  (Страбон, География книга 1, 21)

В Библията също се споменава, че земята е кръгла, а да не говорим за древните знания на египтяните, китайците, индийците и дори индианците в Амчерика са знаели, че земята е кръгла. В древноегипетски текст богинята казва на Слънцето:
 
"Гледай земята... на бога е пред мен като кръгла топка" (Лайденски демотичен папирус")

В кабала в книгата на Зохар пише:

"Цялата обитаема Земя се върти подобно на кръг. Едни от жителите се намират отдолу - другите отгоре. Докато в едни райони на Земята е нощ, в други е ден, а когато хората на едни места виждат зазоряването, над други се спуска вечерният здрач".

Относно името...
Кристобал Колон си присвоява името на генуезеца Кристофоро Коломбо, с когото се предполага, че се е срещал в Португалия или на Порто Санто. Кристобало Коломбо е роден в Генуа към края на 1451 г., баща му бил караул на кулата в Генуа, а по-късно станал тъкач в Савона. Семейството едва се е прехранвало и Генуезкия Коломбо е бил слабо образован, ако въобще е получил някакво образование, което е трудно да се докаже. А откривателя на новия свят е владеел португалски, испански и латински (странно, но няма никакви доказателства да е владеел италиански). Докато испански и португалски е можел да научи разговорно в практиката си, то латински е било възможно да научи единствено, ако е учил с частен учител при някого, което изключва възможността да е бил беден човек. Откривателя на пътя за новия свят е имал също добри познания по корабоплаване, география, геометрия, религия и история  – познания, които е било изключено да има човек, произхождащ от семейство със скромни доходи по онова време и без опит в корабоплаването...

В действителност Колон е незаконен син на принц Карлос IV и Маргарита Колон – жена от видно еврейско семейство от гетото на Майорка. Намерено е писмо от принц Карлос IV до губернатора на Майорка от 28 октомври 1459 г., в което описва срещата си с Маргарита и се предполага, че Кристобал е роден в началото на лятото на 1460 г. Самият Колумб е твърдял, че станал моряк на 14 годишна възраст, докато за Генуезкия Коломбо знаем, че е с девет години по-възрастен и станал търговец на вълна наемайки земя в Савона през 1474 г. През периода 1475-1478 г. Коломбо направил няколко пътувания до Португалия да закупува вълна, а през 1479 г. пътувал до Мадейра да купи захар. Тук трябва да се отбележи, че най-близкият остров до Мадейра е Порто Санто, където през периода 1478-1483 г. Колон живеел заедно със съпругата си при брат й Бартоломео Перестрело II, който бил управител на острова. Генуезецът Коломбо умрял през 1480 г. по време на плаване и смъртта му е документирана от Мануел Лопес Флорес. Така определено не става въпрос за генуезец. В скрито писмо, което е запазено до преди 1-2 десетилетия и открито в подвързията на книга научаваме, че всъщност Колумб е от еврейски произход. А две трети от хората в екипажа му са били евреи. Интригуваща е също датата на отплаването на Колумб от Испания за новия свят 3 август 1492 г.  – това е крайната дата, определена за напускане на евреите маранос (сафарди) от Испания. Евреите били подгонени от инквизицията в Испания, тъй като установили, че някои от тях принасяли в жертва децата си.

Отец Де Англиера или Ангерия получава писмо до неговия близък приятел Джовани де Боромео през 1494 г. Боромеро оставя клетвено показание, което е скрито в подвързията на една книга и е открито на скоро. Част от текста гласи:

  "Аз Джовани де Боромеро, бидейки възпрян да съобщя истината, която ми довери под секрет сеньор Педро де Ангерия, ковчежник на католическия крал на Испания, трябва да запазя за историята факта, че Кристобал Колон е родом от Майорка, а не от Лигурия... Бил е посъветван да излъже по политически и религиозни причини, за да измоли кораби от краля на Испания. Името Колон е еквивалент на Коломбо и е бил изнамерен в Генуа един Кристофоро Коломбо Канаджоза, син на Доминго и Сузана Фонтанароса, който не трябва да се бърка с мореплавателя от Западните Индии."

В писмата си Колумб винаги пише на испански, а в някои от тях споменава, че това е майчиния му език. В биографията на сина му Фернандо е включена следната забележка:

"Колкото много Бог го бе надарил с големи лични качества за велико начинание, толкова повече той искаше да прикрие по-дълбоко родината и произхода си."

Въпреки че най-често се казва, че Колумб е велик човек и за него се сипят всевъзможни суперлативи, истината е доста по-различна от общоприетото мнение. Той е бил ръководен от съвсем не толкова благочестиви подбуди както в откритието на Новия свят, така и по време на колонизацията му. След като успял да омая испанския крал, Колумб положил своите искания, които изглеждали така:

1 Постът вицекрал и генерал-губернатор на всички острови и цялата суша, която ще открие и завладее за испанския крал.

2 Високопарната титла "Адмирал на Световния океан".

3 Една десета от всички придобити богатства, които ще се намират в областите поставени под негово командване.

4 Една осма от всички приходи от тези области.

5 Наследствени права върху всички придобити негови титли и привилегии за потомците му предавани по първородните синове.

На 17 април 1492 г. бил сключен договорът в Санта Фе.

Колумб бил обсебен от манията за злато и печалби. До испанския крал и кралица Колумб е написал следното, което разкрива истинската му алчна същност:

"Златото е най-прекрасното нещо; който го притежава, има всичко, което може да си пожелае на този свят, и ще може да изпраща душите в рая." 

Той хитро използвал повода за покръстването на индианците и започнал да ги прави роби и да ги изпраща в Испания, където да бъдат продавани, от което той получавал разбира се процент по вече споменатия договор. Колумб пише хитро и увъртяно до краля и кралицата на Испания:

"С право Ваши величества желаят да разкрием на индианците ученията на светата ни вяра. Но ние не знаем езика им. Затова изпращам известен брой мъже, жени, момчета и момичета в Испания, та Ваши величества да ги поверите на хора, които да ги обучават най-добре в извършването на всякакви работи. Съобразно представянето си някои роби биха могли да бъдат издигнати в сравнение с останалите и така да се насърчават взаимно за по-добри постижения..."

Ще включа многозначителни цитати от бордовия дневник на Колумб:

Събота, 13 октомври 1492 година (първият ден след пристигането).

 „Забелязах — и не само аз, — че мнозина индианци си пробиват носа и в така направения отвор поставят къс злато. Те разменяха златото, което очевидно за тях нямаше никаква стойност, срещу стъклени маниста, и то с голяма охота…“ Когато Колумб дочул от туземците, че на юг имало някакво царство, „гдето кралят ядял и пиел от големи блюда от чисто злато“, той завършва: „Натам ще отплаваме в най-скоро време!“

 Понеделник, 15 октомври 1492 г. (след акостирането на острова, който Колумб нарекъл Санта Мария де ла Консепсион).

 „И тук индианците ни срещнаха с дарове. Ние тутакси попитахме за злато и узнахме, че на един остров, който се намирал още по-далече на юг, туземците носели златни гривни на краката и ръцете си.“

Вторник, 16 октомври 1492 г. (по време на плаването към юг).

„Аз открих още един голям остров, който нарекох Фернандия. Злато тук не намерихме.“

 Четвъртък, 18 октомври 1492 г. (след пристигането на остров Саомето).

 „На Саомето ние не намерихме нито злато, нито град, нито някакъв крал.“

 Четвъртък, 1 ноември 1492 г. (след дълго странствуване Колумб е стигнал до "големия остров", както го наричали индианците Куба или Колба).

 „Туземците ни донесоха плодове, изпреден памук и папагали. Ала аз забраних на моите хора да приемат каквото и да било, та да научат индианците най-сетне, че ние търсим само нукай — това е индианското название на златото — или пък било то и сребро.“

Сряда, 21 ноември 1492 г. (Колумб е посетил много други острови, навсякъде разпитвал за злато и разменил стъклени маниста срещу малко злато).

 „От островите взех мнозина туземци на борда…“

Неделя, 6 януари 1493 г. (след като Алонсо Мартин Пинзон се отправил с „Пинта“ самоволно да търси злато).

 „Ако Пинзон не беше избягал, ние щяхме да имаме на борда цели бурета, пълни със злато. Пинзон намери повече злато от мен. Половината задържа за себе си, другата половина раздели между екипажа. На борда той има и индианци и индиански момичета, които смята да продаде в Испания.“

При второто пътешествие на Колумб той натоварил част от корабите с проби от златоносна руда и я изпратил в Испания с обещание до краля и кралицата, че скоро ще им прати "толкова злато, колкото желязо има в мините по брега на Биская". В добавка на борда на отплавалите кораби изпратил и жива стока - индианци. По онова време роби се търсели винаги най-усилено по тържищата на Европа.

Тъй като Колумб не могъл да напълни корабите със злато "като рудниците за желязо в Бискайския залив" още веднаж изпратил през Атлантика 500 индианци, за да ги продадат на пазара за роби в Севиля в полза на испанската корона. По този начин добил отсрочка, колкото траяло плаването за отиването и връщането през океана. През това време в безскрупулната жажда за злато на испанските завоеватели хрумнала дяволска идея. Те наложили на местното население данък, който за индианците бил почти равен на смъртна присъда. Всеки местен жител, достигнал четиринадесетгодишна възраст, бил задължен да доставя всеки три месеца злато по мярка, колкото събира едно фландърско звънче. Главатарите тройно. Който заплати данъка, получавал едно медно кръгче, което трябвало да носи окачено на шията, за да се вижда отдалече. Испанците залавяли и продавали на пазара за роби всеки, който нямал такова медно кръгче на шията. Алтернативата злато или свобода не оставала на свободолюбивите индианци никакъв избор. Те били принудени да зарежат всичко, с което се занимавали, за да търсят само злато. Много хора умирали от глад, защото не можели да се грижат за прехраната си, други поемали отрова, за да се избавят от робство.
 
 При новото си посещение на островите Колумб срещнал по-големи трудности с местното население, отколкото очаквал. Индианците вече не се доверявали на белите, които по-рано смятали за богове дошли от небето. Горчивият опит, набран от миналите срещи, бил твърде богат, и те почнали да се бранят срещу плячкосването и поробването, на което ги  подлагали. Настъпили първите схватки, безнадеждни за индианците срещу добре въоръжените и снабдени с топове испанци. Хиляди и хиляди от тях били изклани като добитък и разкъсани от кръвожадните кучета. А, ако алчността за злато на скитащите по всички посоки испански разбойници не бивала удовлетворена, те режели ушите на мъжете, изнасилвали жените и отмъквали младите индианци в испанските поселища като роби.

Колумб направо обезлюднил островите и изклал в мъчения за търсене на злато хиляди хора и изпратил по-голямата част от населението като роби в Испания. Така например когато открили остров Еспаньола на него живеели око три и половина милиона души, но само 10 години по-късно вече останали само 34 хиляди. Според отчета на епископ Лас Касас, който превел и бордовия дневник на Колумб при следващите му пътувания до непознатите земи, от 300 000 жители на Хаити по време на откриването му, в 1496 година останали живи 200 000, а през 1508 година вече били само 60 000. Едно преброяване през 1548 година показало, че местното население спаднало на петстотин души, или казано директно - коренното население на острова било изтребено.

По някое време островите вече били обезлюдени Колумб се обърнал към краля и кралицата с молба да му позволят да внесе негри роби от Африка и така тръгнала търговията с черните хора. Алчни и безскрупулни хора нападали негърските племена в Африка и натоварвали всички в трюмовете на корабите, които отплавали към Америка. До Америка по пътя обикновено измирали повече от половината и тези, които пристигнели били изпращани да работят по плантациите, от производството и печалбата, на които както вече знаем Колумб прибирал процент.

Въпреки че Колумб е считан от не много разсъдливите европейци за "велик човек" в страни като Боливия, Еквадор и Гватемала хората съвсем не гледат на него като на герой, но като на алчен завоевател, убиец, роботърговец, потисник и унищожител на коренното население. Въпреки че в много страни в училища и университети се разпространява лъжливата история за "великия откривател Колумб", който открил Америка и дори се честват дни или години на откриването на Америка в държави като Ямайка, Куба и Хаити съвсем не правят това, тъй като много добре се помнят безчинствата на този алчен и безскрупулен изверг.       

-----------------------------------------------------
 

1 Терминът "социално инжинерство" е начин да се избегнат думите "промиване на мозъци". Типични примери за "социално инжинерство" са примерно премахването на стихотворението "Аз съм Българче" от учебната програма, което се е изучавало от всяко дете в България в продължение вероятно на поне 100 години или решението повече да не се изучава българския национален герой Васил Лвски.

2 Най-старият известен портолан е от 1339 г. носещ под името „Дулцерт портолано”. Официалната история обикновено се старае да избягва темата за портоланите, тъй като неминуемо следват много въпроси, на които е трудно да се отговори. Портоланите са карти с удивителна точност разкриващи части от земята, които официално още не са открити. Те се появяват внезапно, без да се знае, кой стои зад тяхното появяване на бял свят, а точността им превъзхожда многократно съществуващите до този момент карти.


Забележка
                         

Съществува версия базираща се на изследванията на португалския историк Мануел Роса и книгата му "Колумб: Неразказаната история" от 2009 г., че Колумб всъщност е син от четвъртата жена на бившия полски крал Владислав Ягиело III, наречен Варненчик.

                          image

Малко известен исторически факт е, че Владислав, който не умира по време на битката при Варна около 1452 г. се заселва на Мадейра (поне тази част от историята действително е факт). Около времето на битката при крепостта Варна имало заговор между папата, венецианците, византийците и турците против Полша и полския владетел, по това време Полша - Жечпосполита е най-голямата страна в Европа - три пъти по-голяма от Франция и Англия взети заедно. Има дори писмо от Владислав година след битката пазено в Унгарския държавен архив. Направен е графологичен анализ доказващ, че писмото действително е писано от него. 
Така според Мануел Роса полският крал Владислав отива на остров Мадейра и живее в къща известна и до ден днешен, като Casa del Roy означаващо Кралската къща. До тук всичко е вярно и се потвърждава от исторически документи, но според Мануел Роса Колумб е син от 71 г. Владислав и 17 г. рускиня на име София от дворянски произход, приела католицизма и съответно видоизменила името си на Зофиа, което тепърва предстои да се провери и проучи или е просто донапасване към историята на легендарния Владислав. Владислав действително се спасява ранен от битката при Варна под чуждо име, но едва ли има някаква връзка с
произхода на Колумб. Първото несъответствие е, че полския крал Владислав е роден на 31 октомври 1424 г. и е бил на 71 г. едва в края 1495 г., което цели три години след официалното откриване на пътя до Карибските острови и съответно Америка от лицето представящо се за Колумб. Така че не може Колумб да е син на 71 г. Владислав. Но дори да приемем хипотетично, че е син от първата жена Ана от португалски благороднически произход и е първо дете родено 9-10 месеца след брака им, то по време на прекосяването на океана няма, как да бъде на повече от 38-39 г., което пак е трудно да се върже. По това време Колумб вече е имал голям син, поне на около 14 г. и може да се предполага, че е бил някъде около 42-45 г.
Все пак Владислав под псевдонима Енрике Алемано не е бил единственият човек с благороднически произход живял на Мадейра по онова време, а еврейския произход на Колумб от намереното писмо е сериозна версия.



Гласувай:
5



1. nikikm - Благодаря
03.09.2013 18:02
за материала!Изясниха ми се няколко факта,за които имах съмнения,а сега ги прочетох едно към едно!Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665151
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031