Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2013 09:33 - Кога да станем християни?
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1147 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2014 11:15


При различните хора е различно. Ниe живеем в така да се каже (поне на думи) в християнска държава, но всеки сам си решава какъв живот да живее. Когато дойдат християнските празници, някои истински, като Великден, други не християнски, но набедени преди векове за такива, като Коледата всички започват да празнуват. Но християнството е живот не само за празниците, но човек трябва да подхожда сериозно през цялото време. Така някои хора от малки деца са си вярващи, но рядко някои са наясно с доктриналните неща и изисквания как наистина трябва да живее човек като християнин. Единствено когато дойде момент в живота им да започнат да четат Библията повeче неща им се изясняват. Много хора повярват по-късно. Има и такива, които когато пораснат и започнат да се ориентирват в обстановката в света, в който живеят взимат решение да четат Библията и да станат истински християни. Срещат се хора, които вършат всевъзможни грехове, но по някаква причина, дали Господ ще им направи нещо1 в живота или някой ще се моли за тях или ще им благовества, те приемат това, повярват и се променят. Някои хора дори преживяват кризи в живота за да повярват и се случва хора на прага на смъртта да осъзнаят истината и да повярват. Понякога се случва такива хора да се върнат към живота от Бог след тяхното обръщане.
Всичко това започва с молитва на покаяние към Господ. Дори и тези, които не са атеисти и са традициионно вярващи, които веднъж или няколко пъти годишно ходят на църква, но нямат ежедневен молитвен живот се нуждаят от покаяние и приемане на християнството по-насериозно и за всеки ден. Християнството е живот в сериозност и отговорност, както и молитви всеки ден, а не купони и забавления2. Причината за началото на най-голямото гонение през IV век, известно като гонението на Диоклециан продължило 10 години, по време на което са убити един милион християни е, че Ромула – майката на императора Гай Галерий била жрица в Дакия и тя го карала да гони християните. Тя много им се ядосвала и причината за това била, че по време на банкетите, които правела християните често отказвали да присъстват, а в същото време вместо да ядат и да пият те постели и се молели.

 Още преди Исус Христос да започне своето служение и да проповядва Йоан Кръстител започва да кръщава хората за покаяние от техните грехове. От тази практика в християнството е включено водното кръщение, когато човек е наясно какво прави. Така с водното кръщение съответният човек се отказва от предишния си живот и приема да следва сериозно Господа, като това е еди вид завет с Него. Водното кръщение (не се кръщават малки деца, които не знаят какво правят) е сериозен акт на духовното развитие на християните. Както пише Тертулиан през III век в трактата си за водното кръщение:

"Тогава те разбира се могат да дойдат, когато са пораснали, когато се научат и знаят къде отиват. Те са в състояние да станат християни, когато могат да познаят Исус." (De baptismo, раздел 18)

 Според юдеизма възрастта когато човек е отговорен за действията си и вече може да започне да изучава Библията е след Бар мицва при момчетата на 13 години (при момичетата бат мицва е на 12 години) и може да се каже, че от 13-14 годишна възраст, не по-късно вече е времето когато човек е добре да започне да чете Библията. Но тъй като много хора не са наясно с всичко това и са по-скоро празнични номинални християни, които се сещат за Господ единствено на празниците не са в състояние да възпитават децата си правилно и да започнат да ги поучават в Библията, всичко остава на произвола на съдбата или на добрината на Бог. Така някои хора, ако Бог все пак има някаква милост или план за тях са предпазени от падението на света, а други тръгват по наклонената пътека към порока, греха и разваления живот, от която рядко има излизане. Все пак Господ дава шанс на много от хората по един или друг начин да се отвърнат и обърнат от греха и да заживеят по Неговите изисквания в праведност и добро. Но всеки има свободна воля дали да приеме и да заживее такъв живот, какъвто Бог иска или не.

Кога някой може да стане християнин? Във всеки момент от живота си докато е в съзнание човек може да се покае и да стане християнин, да започне да чете Библията и да спазва Божиите повеления. Но колкото по-рано, толкова по-добре. Колко по-малко се е омърсил в греха по-добре.
Рано или късно всеки ще отговаря пред Господа за деянията си на тази земя, но един ще получи награда, ново име и вечен живот от Господа, а друг наказание и вечни мъки.

"Който има ухо, нека слуша що говори Духът към църквите: На тогова, който победи, ще дам от скритата манна; ще му дам и бяло камъче, и на камъчето ново име написано, което никой не познава, освен оня, който го получава." (Откровение 2:17)

"Внимавайте на себе си, да не изгубите онова, което сте изработили, но да получите пълна награда. Никой, който върви напред, и не пребъдва в Христовото учение, няма Бога; тоя, който пребъдва в учението, той има и Отца и Сина. Ако някой дойде при вас, и не носи това учение, недейте го приема в къщи, и не го поздравявайте, защото който го поздравява, става участник в неговите зли дела." (2 Йоаново 1:8-11)

"Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство." (1 коринтяни 6:9-10)

"Но Господ съществува до века, приготвил е престола Си за съд, и Той ще съди света с правда." (Псалом 9 7-8)

"Все което идва е суета. Весели се младежо, в младостта си и нека те радва сърцето ти в дните на младостта ти, и ходи по пътищата на сърцето си, и според каквото гледат очите ти! Но знай, че за всичко това Бог ще те доведе на съд. Затова отмахни от сърцето си досадата, и отдалечи от плътта си всичко което докарва неволя; Защото младостта и юношеството са суета." (Еклесиаст 11:8-10)

"Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека; защото, относно всяко скрито нещо, Бог ще докара на съд всяко дело, Било то добро или зло." (Еклесиаст 12:13-14)


"Затова, ето, идат дни, когато ще извърша съд върху идолите на Вавилон; и цялата му земя ще се посрами." (Еремия 51:47)

"А сегашните небеса и земята, съхранявани от същото слово, пазят се за огъня в деня на съда и погибелта на нечестивите човеци." (Второ Петрово 3:7)

"то знае Господ как да избави благочестивите от напаст, а неправедните да държи под наказание за съдния ден" (Второ Петрово 2:9)

"И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд" (Евреи 9:27)

"Гледах същия рог като воюваше със светиите и превъзмогваше против тях, докато дойде Старият по дни, и се извърши съд за светиите на Всевишния, и настана времето, когато светиите3 завладяха царството." (Даниил 7:22)


Исус Христос казва за съда:

"Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение, и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот, и няма да дойде на съд, но е преминал от смъртта в живота.
Истина, истина ви казвам, иде час, и сега е, когато мъртвите ще чуят гласа на Божия Син, и които го чуят ще живеят.
Защото, както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си; и дал Му е власт да извършва съдба, защото е Човешкият Син. Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му, и ще излязат; ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане. Аз не мога да върша нищо от Себе Си; съдя както чуя; и съдбата Ми е справедлива, защото не искам Моята воля, но волята на Онзи, Който Ме е пратил." (Йоана 5:24-30)


Принципът за приемането на сериозно на християнството от хора, които не са християни е с казването на молитва на покаяние и изповед за приемането на Исус Христос за личен спасител:

"Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява." (Римляни 10:9-10)

Ето и една молитва за приемането на Исус Христос за личен спасител:     

Татко небесни, аз се покайвам за моите грехове и тe моля да ми простиш и да поемеш контрол над живота ми и да ме ръководиш за да живея праведно и да върша Твоята воля. Аз вярвам, че Исус Христос е Божият Син, който беше разпънат на кръст за мен и моите грехове и умря и възкръсна на третия ден. Ръководи ме Господи и ме предпазвай от лъжеучения. Научи ме да Ти се покланям и да живея правилно, според твоите повеления, така както Ти желаеш. Предпазвай ме от езически омърсявания и традиции. Дай ми Твоето водителство. Изпълни ме със силата на Святия Ти Дух и ме направи достоен Твой поклонник и служител. Амин.

PS

Аз лично съм вярващ от малко дете, но също съм казвал такава молитва.

-----------------------------------

1 Ще дам  няколко конкретни примера. Един метъл от Стара Загора преди около 15 години бил пиян и изведнъж му се явил Исус Христос и му казал, че не трябва да пие. От този момент той престанал да пие, повярвал и започнал да ходи на църква. Едно семейство цигани от Поморие. Жената вярваща, мъжа пияница отиват да си приберат сина от казармата и докато пътуват във влака сина умира. След няколко часа понеже са цигани кондуктора започнал да ги притиска като стигнат в Карнобат да слязат с трупа, че във влака се плашели хората. Жената започнала да се моли и по едно време сина й се върнал към живот (още е жив и е вярващ). Мъжа й от преживяното престанал да пие и става постоянен посетител на молитвените и другите служби. Казва се бай Парнас. Друг случай. Една рускиня заболява от рак. Отива за последно на преглед и й казват, че най-много до няколко месеца ще си отиде. Но срещнала някаква позната и тя й казала за вярата и Господ. Тя се молила и била изцелена и от повече от 20 години свидетелствува за чудото преживяно в живота й. Един швейцарец (виждал съм го на живо и съм разговарял на кратко) бил пияница. Заедно с приятели отишли на една вила извън града да пият. На втория ден от постоянното пиене излязал малко из полето наоколо и изведнъж Господ му проговорил и той както Старозагорчина на момента изтрезнял. Господ му казал, че иска да му служи и той сега мисля, че е пастор или нещо подобно и е сериозен човек. Известният проповедник Дерек Принс е бил със счупен крак в болницата половин година и въпреки че явно преди това не е бил атеист по този начин Господ го е принудил да стои на едно място и през това време се обърнал към Господ и прочел цялата Библия и всичко това оказало влияние да стане проповедник. В Бъ;гария има различни хора, но много от тях отиват да търсят Господ само когато са зле и нешо не им е добре, я болни, я нещо друго и се опитват да използват Господа. Да Бог често върши разни неща, когато хората се обърнат към Него в молитва, но човек е добре постоянно да Му отдава почит и хвала. Ще разкажа една история. Една жена работеща като таксиметрова шофьорка, която в края на 90-те посещаваше буграската църква Градове за Исус съпругът й хванал рак. Отишъл той в църквата и се покаял. Молили се за него и бил изцелен от рак, но му казали, че Господ иска да ходи на църква и трябва да се развива и да израства като християнин. Той отишъл един-два пъти след изцелението и после се отказал и продължил да си живее по старо му. След две години пак се разбилял и се сетил за църквата и отишъл. Молили се за него, но Господ  повече не го изцелил понеже човека Го изоставил и искал само да се възползва от Господа и умрял. Господ иска не само да живеете добре и да ходите на църка, но за повечето хора иска да Му служат.  

2
Именно по тази причина поклонниците на дявала умишлено се опитват да наложат чрез промиване на мозъците на подрастващите фалшива картина на света, в която има предимно забавления и купони, за да се изгубят и да бъдат завлядяни от различни други неща изместващи смирението и Господа и в крайна сметка душите им да станат притежание на дявола. Разбира се Господ също е дал дни за веселие и празнуване, но въпросът е има ли кой да ги спазва и по този начин да почита Бог. Така например всяка събота, която е в чест на сътворението е ден на празник пред Господа, новолунията и много други.

3 "Светиите" това са вярващите хора, които спазват Божиите заповеди и повеления.


"Вие, които се боите от Господа, вярвайте Му, и наградата ви няма да пропадне." (Исус Сирахов 2:8)

 
  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665994
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031