Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 18:20 - Езическите и сатанински празници и чествания в обществото - хелоуин
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 4249 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 11.03.2014 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някои неразумни хора празнуват келтския езически ден посветен на демоните известен като Хелоуин1, като без да знаят по този начин се самопроклинат. На тази тема от няколко години пускам постинги и няма да се повтарям. На 31 октомври вечерта в миналото келтите са чествали тяхната Нова година под името Самейн. Вечерта се извършвали всевъзможни езически ритуали включително и принасянето на човешки жертвоприношения. Този езически празник, който е един от най-важните в сатанинската религия се популяризира, след като през 1951 г. е премахнат закона против вещиците във Великобритания от 1735 г. (Witchcraft Act) и са създадени първите официални вещерски ордени. Останалото е въпрос на манипулиране и рекламиране, за да се наложи сред неразумните хора в обществото.    

Британският изследовател сър Джеймс Фрейзър в неговите обширни изследвания отбелязва, че до края на XVIII век в Ирландия и Шотландия, в Уелс до XIX век, а на остров Ман до началото на ХХ век се запазило от езичеството паленето на ритуални хелоуински огньове (в които се принасяли в миналото човешки жертвоприношения). Той пише в началото на ХХ век:

"Изглежда, че също като Белтейнските огньове, огньовете на Хелоуин са били най-разпространени в планините на Пъртшър. В енорията Каландър те продължавали да пламтят почти до края на XVIII век. Когато огънят загаснел, събирали внимателно пепелта на кръг и отвътре, близо до ръба на кръга слагали по един камък за всеки член на няколкото семейства, свързани с този огън. Ако на следващата сутрин установели, че някой от тези камъни е бил разместен или повреден, хората заживявали с мисълта, че съответният човек е fey, т.е. обладан от свръхестествена сила, и няма да преживее следващите дванадесет месеца. До края на XIX век всяко домакинство в Балкидър имало по Хелоуин своя голям огън, но обичаят бил спазван повече от децата. Палели огъня на високо място близо до къщата; но не танцували около него. Огньове се палели и в някои области в Североизточна Шотлдандия, например Бюкън. Както обикновените селяни, така и чифликчиите трябвало да имат свой огън. По селата момчетата ходели от къща на къща и искали от всички торф, най-често с думите: „Дайте торф, да изгорим вещицата!“ След като съберели достатъчно, те го натрупвали заедно със слама, прещип и други лесногорими материали и запалвали купа. След това един след друг младежите лягали на земята, всеки гледал да е колкото се може по-близо до огъня, без да го опърли и оставал в това положение димът да минава над него. Останалите тичали през дима и прескачали своя легнал другар. Когато огънят изгасвал, се надпреварвали кой да разпръсне най-много пепел.
В северната част на Уелс имало обичай всяко семейство да поддържа голям огън, наречен Coel Coeth. Палели го на най-видно място, близо до къщата, а когато вече догарял, всеки хвърлял в пепелта по един предварително означен бял камък. После, след като си кажели молитвите около огъня, се прибирали да спят. На следващата сутрин, щом станели, отивали да търсят своите камъни и ако установели, че някой липсва, били убедени, че онзи, който го е хвърлил в пепелта, няма да доживее следващия Хелоуин. Според сър Джон Рис обичаят да се чества Хелоуин с големи огньове по височините не е забравен в Уелс и някои хора все още си спомнят как онези, които са помагали около огньовете, изчаквали, докато и последната искра в тях угасне, и после внезапно всички побягвали и крещели колкото им глас държи: „Нека черната свиня с рязаните уши да хване последния!“ Както справедливо отбелязва сър Джон Рис, това показва, че първоначално един от групата съвсем сигурно загивал. До наши дни тази поговорка се употребява широко в Карновоншър, където понякога все още споменават страшната черна свиня, за да плашат децата. Сега вече разбираме защо в Долен Бретан всеки хвърля по едно камъче в летния огън. Несъмнено и там, също както в Уелс и Шотландските планини, от положението и състоянието на камъчетата на сутринта на Всех Святих правят предзнаменования за живот или смърт. Обичаят, установен в три самостоятелни народности от келтската група, вероятно датира от периода преди разселването им или най-малкото от времето, преди чужди народи да забият клиновете, които сега ги разделят."

Нe може човек да бъде хем с дявола и да чества езически празници посветени на демоните и сатана, хем да бъде с Господа:

"Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона." (Матея 6:24)

"Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша; не можете да участвувате в Господната трапеза и в бесовската трапеза." (1 Коринтяни 10:21)

Човек сам си избира какъв да бъде и какъв живот да живее дали да бъде проклект или благословен. Не бъдете проклети, но изберете Господа и бъдете благословени!

 1 Псалом

 Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните не стои, И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде като дърво посадено при потоци води, Което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко що върши ще благоуспява. Не е така с нечестивите; Но те са като плявата, която вятърът отвява. Затова, нечестивите няма да устоят в съда, Нито грешните в събора на праведните; Защото Господ наблюдава пътя на праведните;
А пътят на нечестивите ще бъде погибел.

 
За повече информация по темата можете да посетите следните линкове:

http://ernest.blog.bg/history/2012/10/31/shto-e-to-takova-neshto-kato-halouin-ili-helouin.1015378


http://ernest.blog.bg/lifestyle/2010/10/28/za-praznika-halouin.626264

http://ernest.blog.bg/drugi/2011/10/30/halouin.844083

или още да прочетете единайста глава от книгата ми "Езическите празници и чествания в християнството"

image
--------------------

1 Правилното изписване според сатанинската библия на Антон ЛаВей на Български е "халоуийн", но използвам най-често употребяваната форма.


Тагове:   Хелоуин,


Гласувай:
2



1. rozasaronova888 - Здравей
23.10.2013 18:40
и къде можем да намерим книгата, която си написал? Има ли я в нет пространството? между другото ние с теб се познаваме задочно от www.hristiqni.com Аз дори ти бях изпратила книги по и-мейла :)
цитирай
2. ernest - и къде можем да намерим книгата, ...
24.10.2013 10:00
rozasaronova888 написа:
и къде можем да намерим книгата, която си написал? Има ли я в нет пространството? между другото ние с теб се познаваме задочно от www.hristiqni.com Аз дори ти бях изпратила книги по и-мейла :)


За момента още няма интернетна версия, но ще има. Мога да ви изпратя една глава промо за сайта. А книгата за сега само от мен директно или църквите, които са я харесали и оставям някакви бройки. Има доста голям интерес, но постоянно ходя в различни църкви и ми отнема време да ги обходя. Някой път успявам да мина 2 църкви за един ден имайки предвид раликите във времето на започването и траенето на службите. Можете да ми пишете на един от двата е-mail а. Цената е симвилична 5-6 лв., както вчера един пастир, който ме покани специално за тази неделя каза: "Mного е евтина". За да може всеки, който поиска да си я купи, а и Светия Дух ми каза такава да бъде цената.
e.h.books@abv.bg
цитирай
3. rozasaronova888 - Супер
25.10.2013 05:57
но аз съм извън БГ и няма как да си я купя. Идеята да я промотираме в сайта не е лоша. има линк, на който можеш да пуснеш до админа част и той да я публикува. или можеш да ми я пратиш на и-мейла и аз ще му я препратя. Успех и се радвам, че се приема! Бог да те благослови!
цитирай
4. demi777 - Koi to go e pisal tova vi laje zash...
24.10.2014 21:03
Koi to go e pisal tova vi laje zashtoto ima mnogo darjavi koito go praznuvat zatova ne vqrvaite na tova
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665642
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031