Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 13:08 - За или против социалистическата система
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.07.2014 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Срещат се възрастни хора, които казват: "Е хубаво ни беше при Бай Тошо" и им липсва комунизма. Но повечето по-млади хора не са наясно какво наистина е било тогава. По времето на "строежа на социализма", както се е говорело в миналото са живеели с идеята, че строят хуманно социалистическо общество и като го построят ще дойде комунизма. През това време има твърд режим и контрол на словото - няма свобода на словото и я си казал нещо не както трябва я са те опандизели. На църква не е можело да се ходи и от 1972 г. почти всички попове в църквите са били и служители към Държавна Сигурност или предатели, които имали задължението да докладват, кой влиза в църквата. В протестантските църкви, които са съвсем малко положението е доста подобно. Ходенето на църква от една страна е забранено, а от друга полу-разрешено. Зависи през кой период от "строенето на социализма". В социалистическото общество се счита за лошо някой да е религиозен и да вярва в Бог.1 Притежаването на Библия не е напълно забранено, но трябва човек да си я крие. Библии са били вкарвани посредством американска библейска мисия нелегално, но хора от евангелските църкви, които са били пастори и други подобни са били предатели и доносници. Така има направо цели тирове, които са залавяни благодарение на такива пастори доносници. Най-зле е, че при подобни хора са правели и съпругите им доносници и всеки е доносничел срещу другия. Много от хората по времето на социализма са правени доносници още от най-ранна тийнейджърска възраст. Имало е и по-малки на по около 10 годинки. За някои хора през онази епоха е било по-зле, ако произходът им е малко по-така. И e имало хора, които са били почти постоянно под наблюдение и под доносническо информиране.  

А привилегировани през онази епоха са партийците - тези, които членуват в комунистическата партия. Още от най-малки деца влизайки в училище децата са подложени на силен умствен контрол за изграждането на атеистично поколение подчинено на идеите на комунизма. Така промиването на мозъци се е развивало от най-ранна възраст. И последствията на хората с промити мозъци е атеизмът и неадекватността на доста хора на тема религия. Като отидат децата в първи клас ги карат да направят клетва и ги правят чавдарчета и им дават сини вратовръзки, които ежедневно да носят върху белите ризи - децата имат и задължително облекло. Около 4 или 5 клас децата са подложени на ново нещо - да станат пионерчета и пак там нещо се заклеват в партията и им дават червени вратовръзки, като червеният цвят символизира комунизма. По-късно в тинейджърска възраст около 7-8-9 клас младежите държат изпити с партийна насоченост и стават комсомолци. Това е основната част от системата за промиване на мозъци, като вече от 9-10 клас в училище се изучават и разни партийни предмети. В училище има униформи и момчетата не могат да носят дълги коси, но единствено къси малко над дължината на 1 кибритена клечка. Ако някой мине между капките и случайно за по 2-3 седмици успее да си остави по-дълга коса взимат ножица и принудително го подстригват.
По-късно след завършване на средно образование са отбирани хора, които да влязат в комунистическата партия по време на реализирането в системата след завършване на университета или започване на работа. Всеки има работа, но не само, че има работа, но и е длъжен да работи. Няма почти никаква частна дейност или е съвсем малка и отпусната някъде в края на 70-те или през 80-те, като да кажем наличието на стрелбища.   
По онова време има и недостиг на определени стоки примерно дънки или телевизори и това развива дълбоко системата на подкупите. И примерно някой иска да си купи нещо от магазина и отива и ако има връзки дава подкуп и това, което уж го няма и вече свършило се намира.
Това може да се види в някои от частите на филма Баш майсторът.
По някое време в страната навлиза и рок музиката. Първоначално в София са имали някаква черна борса около някаква книжарница на книги, където тук-таме се появяват и грамофонни плочи на западни изпълнители внасяни от чужбина от различни хора. По някое време се развива и полулегален внос - черна търговия сред любителите на музиката. Така например в Националното радио има две предавания един път в седмицата. Едното "Музикална стълбица" водено от Йордан Георгиев, а другото водено от Тома Спространов носещо името "Пулсиращи ноти". Музиката (плочите), която се пуска в предаването "Пулсиращи ноти" пристига полулегално и с врътка. Тома Спространов е женен за англичанка и тя е стюардеса. Пътувайки до Англия тя взима от България два стека цигари при всеки полет - това е разрешеното количество и продава цигарите на някакво магазинче около летището в Лондон с  висока печалба и с парите купува всеки път по няколко нови плочи, които вкарва в България. 
От Радио свободна Европа пускат предавания с рок и през 80-те метъл музика. За да не може да се хващат западни станции в страната се използват заглушители. Най-слушано е предаването на румънски Метроном. В началото на 80-те идва модата на хеви метълите и тези младежи започват сериозно да подкопават устоите на обществото с тази западна култура. Първоначално няма никакви по-специални мерки или ако има те са единствено на регионално ниво, но след атентатите през август от септември 1984 г. започват гонение срещу рокаджии и метъли в София. Прибират и конфискуват всякакви рок атрибути от касетки с музика, тениски, нашивки, значки и гърбове. В някои градове има неписан закон примерно може да има една нашивка и 2 значки, обикновено гонят за гърбове или може в такива селища, като Несебър спокойно да се носят гърбове и тук-таме някоя значка без на никой да му направи голямо впечатление главно поради досега с туристите. В страната се върти черна търговия с всякакви неща включително и с атрибути свързани с метъла от странички със снимки на западни групи, до кецове, тениски, ластични дънки, рокерски якета и тн.

В България възникват и малък брой рок групи. Но се случва някои от тях да си имат проблеми с властите. Така например някъде около 1982 г. група Сигнал свирят на концерт в Бургас и някакъв милиционер им казал да намалят музиката, те отказали и след това милиционерът издействал (вероятно чрез рапорт) да се забрани на групата да свири на концерти в продължение на една година. През 80-те години започват да се появяват самодейни рок и хеви метъл групи. Тези, които са с високопоставени връзки, какъвто е случаят с Ахат дори успяват да запишат албум - "Походът", който си остава своеобразна класика в жанра.

По време на социализма обикновените хора нямат право да притежават валута. Единствено работещите в чужбина като медицински работници, каращите тирове и моряците в океанския риболов. За тях има специализирани магазини Кореком, в които се продават западни стоки с валута.

Добрите страни през този период са, че образованието и здравната система са безплатни. Това, че има работа за всички и няма голяма организирана престъпност. Няма или почти няма черна търговия с наркотици. Парите, които получават като заплати хората са напълно достатъчни за нормалните необходимости и елементарен живот. Храната по магазините не е натъпкана с врени неща, както е сега. България е наистина държава със свой суверенитет. Има си собствена армия (ходенето в казармата е задължително).      

-----------------

1 Тази система е развита от Карл Маркс, който още от студент в Берлин влиза в сатанинско тайно общество и после в още няколко тайни общества, включително масон и др. И целта е с написаните от него и гей любовника му Фридрих Енгелс
(в сатанизма сексуалните перверзии и извращения са подстрекавани) трудове е да бъдат промивани мозъците на масите и да бъдат отделени от Бог, за да станат по-лесна плячка на дявола. И всичко това да доведе до идването на антихриста.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672989
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930