Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2014 09:45 - Играта наречена живот
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
1



Животът съвсем не е някаква игра, но в този постинг ще съпоставя живота с игра. Когато някой започне да играе някаква игра първо пита какви са правилата, за да може да знае как да играе играта, но в живота се оказва, че повечето от хората въобще си нямат представа какви са правилата и по тази причина не малко хора правят глупости и са изхвърлени от истинската игра. Правилата на игрите се пишат от техните създатели и правилата за живота са направени от създателя на всичко живо наречен Бог. Той е дал и правилата за живота в книга, известна като Библия. Първо има десет основни заповеди (които са дадени на плочите на завета на Моисей) и след това има още 313 други заповеди, които срещаме в книгите Изход, Левит, Второзаконие и Числа, а освен това добре е да се познава и Новия завет. Така има хора, които са неразумни и не познават, играта в която са въвлечени от самото си раждане и живеят напълно или почти безсмислен живот и ако ги попитате : "Какъв е смисълът на вашия живот? не могат да ви отговорят или отговорът е твърде незадоволителен и глупав. Това са хора, които не зная защо живеят и къде отиват. Когато някой започне да играе някаква игра той има точна и конкретна цел - победа, но в живота виждаме хора, които просто съществуват и някак я бутат, но нито правят това, което им харесва, нито са доволни от живота. Защо е така? Просто такива хора се нагласят към условията и живеят както могат. Има и други хора, които променят обстоятелствата, условията и дори живота и създават нови неща или откриват нови неща (аз съм от този сорт). Така някои от хората са духовно силни, а други са като плюнки - на където вятъра духне и натам отива плюнката (храчката). Едните са често губещи и дори не знаят какво губят и в какво се прецакват, а други се развиват духовно и придобиват Божието благоволение.
Родени сме на този свят и нямаме много алтернативи. Има различни учения и теологии, но само един път към Бога. Думите на Исус Христос са:

"Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не отива при Отца, освен чрез Мене." (Евангелие от Йоана 14:6)
 
Застанал пред синедриона апостол Петър заявява:

"И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между хората, чрез което трябва да се спасим." (Деяния 4:12)

Апостол Павел също подчертава:

"Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус" (Първото послание към Тимотея 2:5)

"Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов." (Римляни 8:9)

Оказва се, че повечето хора дори не познават света в който се намират и живеят с разни там илюзии и гледат заобикалящите и от там си вадят заключенията. Но истината е, че животът не е това, което правят хората около нас, но това, което ние правим. От всяко наше решение и действие зависят много от нещата свързани с нашия живот. Когато някой се яви пред Бог, Той няма да го пита: "Какво правиха твоите приятели и познати", но: "Ти какво направи в живота си?" И така всеки ще си получи заслуженото. 

Библията и заповедите в нея са дадени на хората, за да могат да се научат да живеят правилно според Божиите изисквания и повеления. За да не съгрешават както спрямо него, така и спрямо околните да се отнасят по правилен начин. Не може някой да играе някаква игра, без да знае правилата и да се опитва да налучква (както са много от хората, които не са прочели Библията или поне заповедите в нея) и такива хора никога не могат да спечелят, но те винаги са губещи! Това, че някой не знае, че е губещ и че е прецакан и се самопрецаква, понеже не спазва Божиите правила от незнание съвсем не е оправдание за пред Бог. Има хора, които все отлагат и си казват: "по-нататък ще взема да чета Библията и ще се занимавам с това", но никой не знае колко време му остава (освен, ако Господ не е говорил на някого и не му е обещал някои неща и не му е открил нещо от живота му, което му предстои или какво време има в живота му), независимо на колко години е. Някои не доживяват 14 години, други никога не стига до 20 г., а някои хора както си живеят и си мислят, че всичко им е наред и са си подредили живота едвам достигат 40 г. Застраховките живот ги държи единствено Бог и всички останали, които не се съобразяват с това са като пътници, които пътуват и не знаят кога точно е спирката им, дали ще е след 5 минути или след 20 години.

Включвам някои от правилата в живота, известни като "Десетте Божии заповеди":

1. Да нямаш други богове освен Мен!

2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

3. Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

4. Помни съботния ден, за да го освещаваш.
 Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

5. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай.

8. Не кради.

9. Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.

10. Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.

Десетте Божии заповеди се срещат таман на две места в Стария завет - Изход 20 глава и Второзаконие 5 глава. 

Докато по времето на Стария завет законът със заповедите е бил по задължение, то сега по Новия завет заповедите трябва да се спазват от любов към Господа.


По-долу ще намерите линкове към две мои теми за Десетте Божии заповеди от преди 2 години:


http://ernest.blog.bg/history/2012/10/15/desette-bojii-zapovedi-koi-sa-te.1009852

http://ernest.blog.bg/drugi/2013/01/29/desette-bojii-zapovedi-ii-chast.1047502





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666076
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031