Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2015 11:29 - Загадъчен остров ударен от метеоритна катастрофа през древността споменат на египетски папирус
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 3202 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Въпреки общоприетото мение, че ние сме високоразвита цивилизация притежаваща високи технологии се оказва, че в древността на нашата планета вече е имало високо технологичи цивилизации и някои неща, които са можели да направят древните, ние и до ден днешен не сме в състояние да направим. Най-често се споменава Атлантида, но дали единствено тя е била или е имало и повече. Вероятно да. Въпросът - добре, а намерени ли са технически устройства доказващи това? Ами... намерени са, дори и такива, които притежават антигравитационни свойства.

В Ермитажа в Санкт Петербург се съхранява египетският Папирус 1115, който е на около 4000 години като йератическо писмо. Папирусът е открит през периода 1880-1881 г. от руския египтолог Владимир Семёнович Голенищев. В него се описва срещата на човек с напреднало технологично същество притежаващо високи технологии. Съдържа се и спомен от древна високоразвита загинала цивилизация, които някои свързват с легендата за Атлантида. Разказът започва с описание на едно пътуване към кралските рудници организирано по заповед на фараона с кораб дълъг 120 лакти и широк 40 лакти. Мореплавателите излезли в открито море и по някое време ги връхлетяла буря. Оцелелият капитан разказва как  съвсем случайно открил „Островът на блажените“ - „Аменти“:

 „Бях тръгнал към мините на царя и отплувах с един кораб. Той беше 120 лакти дълъг и 40 лакти широк, 120 избрани матроси от египетския елит бяха на борда. Те наблюдаваха морето, наблюдаваха земята и сърцата им бяха неустрашими като на лъвове. Тогава те съобщиха за виелицата, преди тя още да ни връхлети, и за бурята — преди тя да се разрази.“ (23-32)

От текста научаваме, че сред екипажа на кораба се намирали учени (мъдреци), които добре познавали навигационни методи и умеели да предскажат бурите преди да се  появят. Последвалата буря била толкова силна, че екипажът заедно с учените изпаднали в голяма беда. Започнала истинска борба с природните сили и в крайна сметка морските дълбини взели своите жертви:

 „Докато все още плувахме вятърът стана двойно по-силен и издигна една вълна висока осем лакти.“

Корабът станал на парчета и екипажът трябвало да се бори за живота си. Благодарение на дървен отломък капитанът успял в крайна сметка да се спаси, но корабът потънал и отнесъл със себе си останалия екипаж. Капитанът разказва:

 „Никой не остана жив от екипажа, единствено аз бях захвърлен от една вълна на някакъв остров.“ (39-41)

След като прекарал три дни на острова след катастрофата, капитанът тръгнал да търси храна. Както той съобщава на острова се намирали хубави плодове и зеленчуци и всичко било в изобилие. Той споменава грозде, лук, краставици, некут, кау и др.:
 
„Наядох се до насита и изоставих част от товара, защото носех твърде много на раменете си.“ (52-54)

Разпалил огън и принесъл огнена жертва на боговете. Но внезапно се стреснал от голям кораб, пътуващ в неговата посока:
 
„Тогава чух силен грохот и си казах: това сигурно е морска вълна.“ (56-59)

 Превозното средство изглежда се е приближило до египетския капитан като булдозер-амфибия:

 „Дърветата се сгромолясваха, земята трепереше. Аз открих лицето си и разбрах: «Беше Носителят на живота, Бог с формата на змия, този, който приближаваше.» Ръстът му беше 30 лакти, брадата му, тя беше дълга повече от две лакти. Тялото му беше покрито със злато, веждите от истински лазурен камък…“ (60-67)

 Вероятно това надхвърлящо 15 метра превозно средство, чиито шофьор моментално е бил припознат като Бог, е било някаква техническо древно съоръжение за придвижване по суша и вода. Подобни коли-амфибии са известни и от вавилонските текстове, които там са наречени „Оани“. Превозните средства служели на Вестителите на културата, които съгласно преданията на Бересос през деня посвещавали човечеството в изкуството на цивилизацията, а след залез Слънце отново изчезвали в морето. Както разбираме от вавилонците, имало не само един такъв кораб, а много, които те видели. В храма в Белос тези превозни средства би трябвало по времето на жреца Бересос да са били изрисувани. Но в храма на Сети в Абидос египетският вариант на тези коли-амфибии, освен хеликоптерите и самолетите, които лесно разпознаваме се е запазил за нас и до днес.
 Въпреки че съвремените египтолози изобщо не желаят да говорят за съществуването на подобен вид техника и с удоволствие класифицират тези предания като "приказки от Страната на чудесата", нещата са наистина сериозни. От по-нататъшния разказ на преданието върху папируса разказва:
 
„Той отвори устата си към мен, докато аз лежах пред него по корем. Един глас ми каза: «Кой те донесе, кой те доведе тук, момченце? Ако се колебаеш да ми кажеш кой е този, който те доведе тук, ще направя така, че да станеш на пепел, да се превърнеш в нещо, което не може да се види».“ (68-73)

 Египтянинът, който е наплашен от това свръхземно същество разказва историята за катастрофата на неговия кораб. След изяснителния разговор божеството се успокоило и накарало човекът да се качи в предната част на неговото превозно средство, което египтянинът нарича "уста или паст":
 
„Тогава той ме вкара в пастта и ме замъкна в своето жилище. Там той ме остави невредим, аз бях здрав, нищо не беше откъснато от мене.“ (76-79)

По-късно, когато египетския мореплавател отпътувал заедно с мистериозното същество до неговата крепост, между божеството и неканения гост започнал нов диалог:

„Не се страхувай незначителни. Не си скривай лицето си, ти стигна до мен.  Ето Бог е този, който ти е дал живот и доведе до този остров...“ (111-114)

След това съществото разказало на египтянина историята на острова и също така заявил, че неговия престой на острова ще бъде четири месеца:

„Няма нещо, което да го няма на него, пълен е с всички хубави неща. Сега, на острова ти ще останеш месец след месец, докато станат четири месеца. И ше дойде кораб от родината ти с екипаж на него, който познаваш. Ще се отправиш с тях в родината си ще умреш в своя град.“ (115-123)

Божеството разказало на корабокрушенеца също и своята собствена история, която интересната част от папируса и напомня на Платоновата история за Атлантида и за последните оцелели територии във вид на неголям остров:

„Аз бях там заедно с моете братя и деца; всички заедно бяхме 75 змии1, моите деца и братята ми. Не ти споменавам една невръстна дъщеря, която ми беше подарена вследствие на една молитва. Веднъж една звезда падна от небето и всички те изгоряха. Случи да ме няма между изпепелените, защото не бях заедно с тях. Те изгоряха, а мен ме нямаше сред тях. Бях като умрял заради тях, когато ги намерих като едно гробище от трупове.“ (126-132)

Наред със скръбта си той му казва, че ще види своята родина и близки, а към края на текста казва и деца:

"Ще достигнеш своята родина и ще бъдеш сред братята си. " (135-136)

Мореплавателят казал, че ще му извърши жертвоприношения, като божество и ще разкаже за него, на което онзи му отговорил, че това е глупост:

"Присмя ми се и каза, че според него това е глупост." (149)

Когато пристигнал корабът жителят на острова му дал дарове и го изпратил. Жителите на този хубав остров били сполетени от космическа катастрофа подобно на Атлантида, но дали става въпрос за Атлантида или за друга цивилизация можем само да гадаем. Необходими са повече сведения.

--------------------------

1 Това по-скоро би трябвало да се приеме за начин на изразяване на хората от онази епоха и вероятно става въпрос за жителите на острова, които са носели и почитали символа на змията*. Употребената в този текст дума „змия“ може би трябва да се отнася до „змийския герб“.

* В езическите култури змията се считала за символ на мъдростта и знанието. Тоест остров, на който са почитали знанието и мъдростта.



Тагове:   древен папирус,


Гласувай:
9



1. shtaparov - Тук явно се говори за друг, метео...
13.01.2015 12:31
Тук явно се говори за друг,метеоритен катаклизъм,докато историята на Атлантида разказва за вулканично изригване.
цитирай
2. ernest - Въможно е
13.01.2015 13:40
То е имало освен острови и друг континент, който е потънал, освен известната ни Атлантида.
цитирай
3. pvdaskalov - * * *
15.01.2015 12:06
Монографията "Морфология на Класическия Египет" на проф. Сергей Игнатов е първата подробна публикация на Ермитажен папирус 1115, съдържащ древноегипетската "Приказка за корабокрушенеца". Папирусът е представен дума по дума, ред по ред, с цялостна изворова база, подробен лексико-граматичен, исторически и културологичен коментар и в диалог с текстове от епохата на Класическия Египет. "Приказка за корабокрушенеца" е езотерично съчинение, описващо срещата на човек с божество на предела на обитаемия свят, и представлява своеобразен конспект на основните идеи в картината на света на египтяните от Класическата епоха. Екстремните условия позволяват "образът на Египет" да бъде прецизиран, да бъде видян и изучен такъв, какъвто е бил в съзнанието и в сърцата на древните жители на Долината: Египет е небе върху земята, средоточие на сътворения свят и двери към вечността, място, където божественото битие се разгръща в пълнота. (по материал в Интернет)
Изчетох с интерес постинга на Еrnest, гласувах за него с екопалец (зелен), но държа да кажа, че това е може би едно от първите фантастични съчинения. Съжалявам, че не мога (дори по памет) да ви насоча към една друга, мн. по-късна книга от римски автор (преди Христа), където е описано пътуване до Луната...
Поздрави!
П и е р
цитирай
4. ernest - Различните култури са се различавали
16.01.2015 13:03
И не съм сигурен дали това с фантастиката може да се отнася до Египет. Примерно древногръцкия Страбон в изложенията си в неговата География от I век пр. Хр. коментира Омир и гръцките поети и обяснява това, че те са разкрасявали разказите си и са съчинявали различни фантастични персонажи. В този древноегипетски текст почти го няма фантастичния елемент (като изключим това, че съществото го взело в устата си, което може да се разтълкува по различен начин), така че подобен разказ да се разгледа като фантастичен и доказващо измислен. За момента не съм попадал на този разказ до луната. При някои от древните разкази и предания е трудно да се каже къде свършва истината и започва фантазията, но факт е, че в миналото е имало древни цивилизации с големи познания надхвърлящи дори някои съвремени. И такива пътувания до луната, дори и да са съчинени от някой философ са били осъществявани. Предполага се, че Марс и струва ми се още една планета от нашата система, която е изчезнала са били населени.
В папируса Херст, който се съхранява в Калифорния примерно има посочени 250 рецепти и начини на лекуване и козметика, които направо удивляват съвремените учени. В друг така наречен "зодияк" пък има описание на вселената с планети и неща, които още повече шокират учените и единствено могат да се поучават и да се опитват да търсят и доказват вече написаното преди хиляди години.
Открит е и текст озаглавен "Начална книга на превръщането на стари в млади", от което ни става ясно, че има няколко такива книги и някои египтяни са владеели съответните техники. Разбира се достъп до тази информация са имали съвсем малък брой хора - жреците хери хеб, които били наричани "четящите".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665097
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031