Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2015 20:59 - Открийте разликите, манипулациите на християнските (библейските) филми 12 - Саломея
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 3409 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.04.2015 11:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Още от създаването на киното започват да се пресъздават класически произведения имащи огромен касов успех, а също по някое време започват да се правят и филми на библейска тематика, но тъй като създателите им не са християни, а представители на новия естаблишент членуващи в тайни луцифериански общества, те умишлено в създаваните от тях филми изопачават библейските предания. Има случаи те да са до толкова променени, че някой незапознат зрител понякога да не може да различи лошите от добрите герои. Такъв е случаят с описания в този постинг библейски филм, който представлява романтичен разказ, в който има едвам около половин минута от библейската истина и история. Става въпрос за филма Саломея от 1953 г. Филмът е с участието на Stewart Granger - артист в чието огромно творчество се отличават няколко великолепни приключенски swabucker филма, като Swords of Sienna (Мечове от Сиена), Scaramouche, няколко уестърна по Карл Май и филми снимани сред африканската природа като King Solomon"s Mines (Мините на цар Соломон) от 1950 г. 

Наскоро гледах една нова версия на Ромео и Жулиета - Romeo e Giulietta от 2014 г. разделен на две части. Историята на тази трогателна история, когато е изиграна добре е винаги хубава за гледане. Все пак този е филм е по-слаб от предния Romeo & Juliet (Ромео и Жулиета) от 2013 г. (сниман във Верона) и режисьорската версия доста се различава от описаната от автора с псевдоним Шекспир1 история. Вместо действието да е през лятото е точно по Коледа, родовете Капулети и Монтеки не живеят във Верона, а живеят в замъци извън града и т.н., но докато в кой да е приключенски или приключенско любовен филм тези неща може и да не са от голямо значение, то когато стане въпрос за филми с Библейски сюжети нещата опират и до теология и религия и всяко несъответствие е теологическа и историческа неточност и лъжа и още представлява будалкане и подигравка с тези, които го гледат и приемат.    

Филмът Саломе е творение на William Dieterle, който през 1941 г. прави диаболистичния филм The Devil and Daniel Webster, където фермер продава душата си за 2 сента. Продуцент е Buddy Adler. Главната роля се играе от актрисата Rita Hayworth, чийто живот няма нищо общо с християнството и християнския морал - омъжва се и се развежда пет пъти. Освен другите филми тя се снима и във филм в който има видение за ада - Dante"s Inferno.

image

Саломея в ролята на Рита Хейлърт

Според историческите източници Саломея е доведена дъщеря на Иродиада, която по заръка от майка си иска от Ирод главата на Йоан Кръстител. Според историческите данни (Евсевий Кесарийски - История на църквата, книга 1 раздел 11) Йоан Кръстител е бил затворен в тъмницата на цитаделата Мачаера. Саломея лично взима отсечената глава и я заняся на майка си.  

"А когато настана рожденият ден на Ирода, Иродиадината дъщеря игра всред събраните и угоди на Ирода. Затова той с клетва се обеща да й даде каквото и да му поиска. А тя, подучена от майка си, каза: Дай ми тука на блюдо главата на Иоана Кръстителя.  Царят се наскърби; но заради клетвите си, и заради седящите с него, заповяда да й се даде." (Матея 14:6-9)

В Евангелие от Марк случаят е преразказан по-подробно:

"И като дойде сгоден ден, когато Ирод, по случай рождения си ден, даваше гощавка на своите велможи, воеводи и на стареите галилейски, дъщерята Иродиадина влезе, игра и угоди на Ирода и на сътрапезниците му. Царят каза на девойката: искай от мене, каквото щеш и ще ти дам. И закле й се: каквото и да поискаш от мене, ще ти дам, - дори и половината си царство. А тя излезе и попита майка си: какво да искам? Тя отговори: главата на Иоана Кръстителя. И тозчас влезе бързешком при царя, поиска и рече: искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Иоана Кръстителя. Царят се натъжи, но заради клетвата и сътрапезниците си не иска да й откаже. И веднага, като изпрати оръженосец, царят заповяда да донесат главата му. А той отиде, отсече му главата в тъмницата и я донесе на блюдо, та я даде на девойката, а девойката я даде на майка си." (Марк 6:21-27)

Причина за желанието на Иродиада да бъде обезглавен Йоан кръстител е, че е изобличавал блудствената връзка на Ирод, който взел братовата си жена Иродиада. Евсевий Кесарийски пише, че Ирод бил женен за Арета дъщерята на краля на Петра2 и се развел3 с нея и взел жената на брат си Иродиада. Това е показано във филма, но Саломея е изобразена съвсем невинна и не само това, тя е показана, като положителна личност. Тя е врюбена в римски викокопоставен войн, който тайно е приел вярата в истинския Бог и е последовател на Йоан Кръстител. Те пътуват заедно на един платноход от Италия, на който още се намира и прокураторът на тази римска област Понтий Пилат.

В този постинг няма да следвам и описвам цялата нишка на интригата във филма, но единствено ще спомена тоталните разлики с това, което е написано в Библията. 

Във филма направо отсичаст главата на Йоан по желание на майката на Саломе, след като тя пожелава това на приема след танцуването на дъщеря й. А Саломея заедно с нейния възлюбен Клавдий (заемащ висок военен пост подвластен единствено на Пилат)  бягат към тъмницата, за да спасят Йоан Кръстител - пълна лудница и несъвместимост с, това което е написано в Библията! Не само това, но в края на филма Саломея заедно с любимия си става християнка и присъства на проповядването на Исус Христос. Но истината за Саломе е доста по зловеща. Саломе няма връзка с подобен християнин. Тя заедно със семейството си е прокудена и в Галия става вещица занимаваща се с магия, което е строго забранено от Бог и наказанието за това според Стария завет е смърт.


През IV век Евсевий Кесарийски пише История на църквата позовавайки се на по-ранни истории и писания от християнски, еврейски и други антични автори. Във втора книга, втори раздел той споменава, че след като Понтий Пилат изпраща докладите си за Исус и неговото възкресение на императора, Тиберий повярва, че Исус е Бог и според процедурата дава предложение на Сената Исус да бъде приет за Бог, но Сенатът не одобрил предложението. В последното Евсевий се позовава на писанията на Тертулиан от началото на III век. След смъртта на Тиберий, през което царуване християните не били закачани идва Caius. В радел четвърти в книга втора на История на църквата Евсевий Кесарийски пише, че след идването на Caius тетратхът Ирод е наказан за различните престъпления и заедно с жена му Иродиада са прокудени от страната. Като Евсевий споменава за многото свидетелства дадени по-рано по този въпрос от Йосиф Флавий. В книга първа от Църковна история той пише, че след като Ирод се развежда с Арета започва война и армията му е унищожена. Позовавайки се на Йосиф Флавий той пише, че Ирод и жена му са заточени в Vienne в Галия.
Пилат попада в немилост по времето на Caius и е свален от поста си и се самоубива, като в подкрепа Евсевий споменава в седми раздел на същата книга, че това е записано от гръцките историци, които са записвали Олимпиадите.    

Подробности около по-нататъчната съдба след прокуждането на семейството на Ирод научаваме още от друг независим източник. Това е еврейския летописец от I век Йозефу бен Матиаху (Йосиф син на Матей) станал римлянин и приел името Йосиф Флавий. Той пише че, Ирод Антипа управителят на Палестина по времето на Исус Христос, заедно с жена си Иродиада и доведената му дъщеря Саломея са заточени в римския град Лугдунум Ковернаум в Галия, върху чиито останки е построен днешният град Сен Бертран дьо Коменж. Според местните легенди в градчето се намира гроба на Ирод. Соломея загива в планински поток, а Иродиада се превръща във водач на местно сборище на вещици. 



image

Саломе коленичи пред Йоан Кръстител

image

Йоан Кръстител благославя Саломе и Клавдий
 image

Танцува пред Ирод

image

Танцът на Саломе


image

Клавдий заповядва на неговите войници да спасят Йоан Кръстител и те тръгват да го спасяват

 image

Максималната идиощина - римските войници бързат да спасят Йоан Кръстител

image

Екзекуторът 

image

Тоталната простотия - римските войници под предводителството на измисления Клавдий се бият с римските войници, които отиват да убият Йоан Кръстител 

image

На всичкото отгоре в края на филма Саломея заедно с Клавдий присъстват на проповед на Исус Христос и стават християни 

--------------------

1 За повече информация:

http://ernest.blog.bg/history/2010/09/07/koi-e-avtoryt-pisal-pod-psevdonima-shekspir.602067

2 Набатейски град изсечен град в скалите. Петра означава "скала".

3 По Божия закон не е позволено някой да се ожени за братовата си жена, докато той е жив и причината поради, която подобно нещо е позволено след смъртта му е единствено, когато брат му е нямал деца. Но в случая брат му е бил жив! А в християнството, не позволено човек да се развежда и, ако някой се разведе е позволено единствено при прелюбодейство и няма право да сключва повече бракове.




Гласувай:
2



1. debeloto - манипулационните филми на хрис...
29.03.2015 10:57
манипулационните филми на християнска тематика са много по-опасни от тези, които открито лъжат и разпространяват антихристиянски дух. не си спомням дали си писал за друг безумен филм от близко време - оставените, който е за грабването, защото помня, че имаше и други теми за манипулациите.
цитирай
2. ernest - За оставените
29.03.2015 18:29
debeloto написа:
манипулационните филми на християнска тематика са много по-опасни от тези, които открито лъжат и разпространяват антихристиянски дух. не си спомням дали си писал за друг безумен филм от близко време - оставените, който е за грабването, защото помня, че имаше и други теми за манипулациите.

Не съм писал. Не съм и гледал до момента старите версии. Направо има написана малка книга издадена от адвентно издателство. Чел съм я. А за новата версия на филма с Никълъс Кейдж е повече от ясно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672416
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930