Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 20:08 - Порнократичният период на римокатолическата църква
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1591 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.01.2021 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В Библията са дадени стандарти за морал с воденето на чист и свят живот и множество стихове говорещи за това. Когато възниква институционното християнство през IV век постепенно се изражда и деградира, както с различни практики нямащи нищо общо с първоначалното християнство, така и с неморален живот на мнозина заемащи църковни длъжности, които са се самозабравили и според Библията са пътници към ада. В Западната - в римокатолическата църква дори издигат римския епископ над другите и въпреки забраните на Исус Христос го наричат "отец" - папа, който започва да променя църквата:

"Но вие не наричайте себе си учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя. И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец - Небесният.  Не наричайте себе си и наставници, защото Един е вашият Наставник - Христос."  (Матея 23:8-10)

Съществува срамен за римокатолическата църква исторически период наричан "порнокрация", през който има дванайсет папи, започващ от папа Сергийй III (29 януари 904 – 14 април 911 г.) и свършващ с папа Йоан XII (16 декември 955 – 14 май 972 г.). През този период те били изцяло под контрола на блудниците Теодора и дъщеря й Марозия (ок. 892-ок. 937). Много от папите са свързани с някакви роднински връзки помежду си и повечето умират при неизяснени обстоятелства. Чудовищното кръвосмесително блудство на Морозия траяло цели три поколения. 

Папа Стефан VII (декември 896 – февруари 897 г.) бил син на католически свещеник и куртизанка и се счита, че е бил издигнат от влиятелната сексманиачка Марозия. Бил толкова прост, че едва се подписвал и не знаел елементарни основи на християнската религия... и същият този човек първи провъзгласил принципа за "непогрешимостта на папата", който се популяризира от папа Григорий VII и получил официално одобрение при папа Пий IX (16 юни 1846 – 7 февруари 1878 г.) и папа Лъв XIII през XIX век, тъй като искрено вярвал, че изпълнява някаква специална мисия от всевишния. За него някои автори казват, че бил толкова хитър, колкото развратен. 
Папа Стефан VII е известен още с това, че толкова мразел своя предшественик папа Формоз, че свикал синод и го изровил от гроба, поставил го на подсъдимия стол в катедралата Сан Джовани Латерано и започнал да води процес срещу него. Според папа Стефан предшественикът му не можел да бъде достоен за папа поради съмнителните му взаимоотношения с Източната църква. Така по време на процеса всички постановления и решения взети от него били анулирани, а трите пръста на дясната ръка с които се дава благословение били отрязани, папските одежди свалени, а трупът хвърлен в близката река. Народът намразил папата. Хората се вдигнали на бунт, хванали го и го удушили.

image

Папа Стефан VII
   

  Кралят на Англия Едгар Миролюбивия след смъртта на Бенедикт IV (900-903) писал:

  "В Рим може да се видят само оргии, разврат, червоугодие и блудство. Домовете на свещениците са се превърнали в домове на позора, в свърталища на блудници и содомити. Там денонощно се танцува и свири. Песните прославят Бакхус, сладострастните танци и оргиите на Месалина са заменили за тях литургиите и молитвите."

image 


Но да започнем с порнократичния период. За някои от папите не се намира лесно информация, но всички са в кюпа:

  Папа Сергий III имал за любовница Теодора, която през това време била омъжена за Теофилакт граф на Тускулум (864-925). Но на папа Сергий III не му стигала само Теодора, той бързо се прехвърлил и на дъщеря й Марозия. Именно Теодора станала сводница на дъщеря си с папа Сергий III, която му родила син, когато била още 15 годишна. За тези си деяния Теодора получила почетните римски титли Senatrix и Serenissimа vestaratrix.    

image
Папа Sergius III

 
Папа Анастасий III (април 911 – юни 913 г.) бил незаконен син на предшестващия папа Сергий III и също както баща си поддържал извънбрачни връзки.


image
Папа 
Anastasius III 
 

Папа Ландо е един от малкото папи запазили истинските си имена (папа избран през юли или август 913 г. и умира през февруари или март 914 г.) както и останалите папи и той не отхвърля сексуалните похождения.

image

Папа Lando

 Папа Йоан X (914-928) още докато живеел под родното си име Йоан бил изгонен от Равена заради оргии и престъпления. Теодора, започвайки авантюра с него докато е дякон в Болоня го издигнала на папския престол. Папа Йоан X бързо си намерил още любовници и оргиите му отнемали цялото време. Папата станал любовник на Марозия и на майка й, но тя решила Йоан X да бъде само неин и много се ядосвала, въпреки че си имала и официален съпруг тосканския маркиз Гюи. Папата удостоил Марозия с титлите Senаtrix и Patricia. За да си отмъсти, затова че папата спял и с други жени Морозия заедно с официалния си съпруг и наетите за целта убийци влезли в Латеранския дворец и след като удушили първо брат му хвърлили папа Йоан X в едно подземие, където го удушили с пухени юргани през май 929 г.

image

Папа Ioannes X

  По време на порнократичния период папа Леон VI заемал папския престол само от май до декември 928 г. 

image

 
Споменатият вече в началото папа Стефан VII бил издигнат от Марозия за папа през периода от декември 928 до февруари 931 г. докато се изпълни времето да порасне незаконният син на Марозия и папа Сергий III. По негово време била издадена комично звучащата була:

  "Миряните никога нямат право да обвиняват свещениците, дори ако ги заловят на местопрестъплението със своите жени или дъщери. В подобни случаи вярващите трябва да мислят, че свещеникът е пожелал да благослови техните близки в по- интимна обстановка."

  Папа Йоан XI (март 931 – декември 935 г.) станал папа на 18 годишна възраст и бил под чехъла на майка си Марозия. Според Лютпранд от Кремона и Liber pontificalis папа Йоан XI бил син на папа Сергий III. По това време Марозия отровила мъжа си и се хванала с братовчед му - краля на Ломбардия Хуго. Но Хуго трябвало да я дели с папата и Алберик, който също бил неин син от един от по-раншните й любовници Адалберт. При папата, това като че ли не бил проблем, но веднъж ударил плесница на Алберик II и той се ядосал и вдигнал бунт в Рим, при който Хюго едвам успял да избяга. Йоан XI дълго време бил пленник на сина на Марозия Алберик, който се бил превърнал в диктатор в Рим. Папа Йоан XI умрял от лакомия и пиянство. 

image

 
Папа Лео (Лъв) VII (3 януари 936 – 13 юли 939 г.) бил бивш бенедиктински монах. Умрял от сърдечен удар докато правел секс.

image

Папа Leo VII
 

  Папа Стефан VIII (14 юли 939 – октомври 942 г.), въпреки че бил германец бил поредният папа от порнократичния период под чехъла на Теодора и Марозия.

image

Папа Stephanus VIII

  Папа Марин II (30 октомври 942 – май 946 г.) също папа от порнократичния период.

image

  Папа Агапит II (10 май 946 – октомври 955 г.) е предпоследният папа от порнокрацията. Той имал намерение да промени порядките в Рим и се опитал да извика императора Ото I, но той не се отзовал на молбата да нападне Рим, тъй като през това врреме Алберик II синът на Марозия управляващ Римската република с титлите "Принц и Сенатор на Рим" имал доста силна позиция.

image

Папа Agapetus II

За Папа Йоан XII (16 декември 955 – 14 май 963 г.) станал папа на 18 годишна възраст се разказва, че обърнал на бордей базиликата Сан Джовани. Папа Йоан XII бил син на Морозия и нейния син Алберик с истинско име Октавиус, който всъщност му се падал освен баща, също и брат. Още от малък Йоан XII бил изнасилен от майка си Марозия и по този начин след време тя се сдобила с млад любовник. Той организирал оргии в Латеранския дворец и други места и правел секс на гробовете на апостол Павел и апостол Петър. Между многото жени и мъже, с които правил секс (освен собствената му майка) били неговата племенница, неговите сестри, и Стефана любовницата на баща му. Никога не се кръстел и често, когато играел на някаква игра призовавал римските божества Венера, Юпитер и други демони. Понякога дори заявявал, че е жрец на Венера. Отслужвал литургии пиян, епископ Нарни видял как папата веднъж ръкоположил някакъв човек за дякон в една конюшня. Продавал епархии и ръкополагал малки деца за епископи срещу заплащане. Веднъж папата ръкоположил десет годишно дете за епископ на италианския град Тоди. Избол очите на своя духовен наставник Бенедикт, който загинал от ръката на палача, скопил кардиналския помощник дякон Йоан и после заповядал да го удушат, тъй като в негово присъствие, раздавал на любовниците си църковните пари и утвари. На една вдовица, с която имал пламенна любов поверил управлението на няколко града и манастира, а на друга подарил златните кръстове и утвари на базиликата св. Петър в Рим. Известен е, че вдигал тостове в чест на сатаната и намерил смъртта си, като бил убит със сопа от съпруга на жената, с която правел секс през това време. За папата, който бил ударен по главата и починал след осем дена от нанесената рана свещениците пуснали слух, че се сражавал с дявола и че раната на главата му била нанесена от рогата на дявола. Докато още бил жив италианските благородници, които искали Йоан XII да бъде свален от папския престол написали послание до Императора на Свещената Римска империя в Германия Отон I, като част от текста гласял:

  "Една от съжителките на Йоан XII – Стефанета – след продължителни връзки с папата умря пред очите ни в Латеранския дворец, като роди син, чийто баща по нейните думи, бил папата. Обителта на първосвещеника е станала място за разврат, приют за публични жени! Неговата леля заедно с майка му Марозия са затънали в греховно кръвосмешение. Римските жени, както и чужденките, не смеят да пристъпят в храма на светите апостоли, защото дори в подножието на олтара това чудовище си лови жертви сред матроните, вдовиците и девойките! Храмовете на апостолите рухват, небето се разтърсва от ридания и заплашва с гибел вярващите!"

  Когато Отон пристигнал с войските си в Рим и решил да накаже папата свикал събор, на който папа Йоан XII неблаговолил да се яви, един от четиридесетте присъстващи епископи заявил:

  "Той извършваше престъпления пред очите на всички и слуховете за тях са стигнали до народа на далечна Индия. Йоан XII покри името си с позор!"

  След като всички присъстващи потвърдили гореописаните прегрешения на Йоан XII, той бил свален и на негово място бил издигнат нов понтифекс Лъв VIII (963-964). Но не задълго. Когато войските на Отон си заминали Йоан XII организирал бунт, но още в началото на първото стълкновение пред двореца на Отон и охраната му се разбягали. По късно, след като Отон напуснал Рим папа Йоан XII се върнал на престола придружаван от две куртизанки и тълпа, сред която имало доста жени с леко поведение.   

image

Папа Ioannes XII

С папа Йоан XII официално се приема, че привършил порнократичния период, но с това съвсем не се свършили сексуалните похождения на папите, които продължили и вероятно се отнасят най-малко за около 90% от всички папи от началото на папската институция.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665167
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031