Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2017 15:01 - 1-ви март, Нова година, проклятието на мартениците
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 5458 Коментари: 16 Гласове:
2

Последна промяна: 08.07.2017 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В миналото Новата година сред доста народи е започвала през март. Римската нова година до Юлий Цезар, който променя календара започвала на 1-ви март. Пролетта е свързана с обновяващата се природа и е логична да бъде приемана за начало на годината, както и е сред повечето народи. Имайки предвид синкретизирането на различни обичаи сред езическите народи, както и факта, че през определен исторически период териториите на съвременна България са били част от Римската империя се предполага, че 1-ви март е била и Нова година на населяващите тук племена. Някои народи са се съобразявали с пролетното равноденствие, други - не. Дадената от Бог Нова година също започва през пролетта, но е на различна дата съобразявайки се с лунния календар. При навлизането на християнството в Европа в рамките на Римската империя много бързо Рим с римския епископ (който по-късно се нарича папа) се превръща в ръководен център и църквата се разделя на Западна с център Рим и Източна, чийто център би трябвало да е Ерусалим, но Ерусалим много бързо загубва позициите си. Така и отчитаната от римляните Нова Година от 1-ви януари постепенно се възприема от повече народи. В Европа повечето страни приемат честването на Нова Година нощта срещу 1-ви януари след времето на Ренесанса.

Единствено в България съществува магьоснически обичай на слагането на мартеници на 1-ви март. Около милион и половина души в България не носят мартеници и не искат в никакъв случай да слагат. Мартениците се явяват форма на масова магия и самопроклинане:

http://ernest.blog.bg/drugi/2016/02/29/masova-magiia-za-1-vi-mart.1433830

А дали като толкова много хора в страната носят мартеници България е прокопсала? И дали България е Благословена или не? Вероятно сами можете да си отговорите. Още преди няколко години България и българите са подложени на изследване и са определени, като изчезващи. Единствената нация в Европа, която сама без нищо си изчезва.
Християнството навлиза на земите (територията) на съвремена България още през I век през апостолски времена, а след като цялата страна приема християнството през 865 г. става една от най-големите страни в Европа, но съвсем за кратко. Дори за кратък период стига до Будапеща (днешна Унгария) и там граничи с огромната държава на Лехите (Полша). За период от 1150 години след приемането на християнството повече от половината са в робство - 120 византийско и 500 г. турско. И добре е да се знае, че през тези 500 г. единствено поради християнството се e запазил българският етнос. 

image

Карта на Велика България по времето на Цар Симеон Велики (893-927). Дали това е случайно, че е точно едно поколение след покръстването?


Произходът на мартениците не е ясен. Някои твърдят, че е древен, други пък казват, че това е въведено от комунистите след 44-та година или някъде след освобождението от турско робство. Смешно е колко много наивни хора си слага мартеници и се надяват да ги пазят през годината, което е препратка за древния произход на мартеницата имаща магьоснически произход - талисман за протекция. Вярват, че ще бъдат здрави и т.н. Това са пълни глупости два конеца червен и бял не могат да донесат нито късмет, нито здраве - ако хората не живеят здравословно, как ще са здрави. Достатъчно е да видим, колко много хора се самопрецакват здравословно, като зорлян си увреждат здравето, като пият или пушат - и после как ще са здрави, ами няма как да стане. И въпреки носенето на мартеници българският народ не е станал много здрав - хората в другите държави, където нямат мартеници да не би да са по-болни? - Ами не, има и много по-здрави нации. Здрави са хората, които спортуват и живеят здравословно. Като се спортува хората имат по-силна имунна система1. Ако все пак някой спортуващ се разболее, много по-бързо или още и по-качествено се излекува и възстановява.
Според Библията всякакви неща от езичеството и магията носят проклятие, включително и мартениците.

image

Част от имитативната магия с мартеници изисква, за да "хване" да бъде вързана на клоните на плодно дръвче 

 

В Библията Господ заповядва всички, които се занимават с магия да бъдат убивани.

"Жена магьосница да не оставиш жива." (Изход 22:18 православен превод)

Във връзка с 1-ви март ще използам цитат от книгата ми Измамата за Коледата:
 
"Много българи считат 1 март за празник, но и те не знаят за какъв празник става въпрос. На първи март те се поздравяват с думите „Честита баба Марта”, като повечето хора въобще не са наясно какво точно си честитят и коя е тази баба Марта. Всъщност с „баба Марта” се отъждествява месец март (наименуван в чест римския езически бог Марс) и идването на пролетта, а в миналото и на новата година. Съществуват неясни твърдения, че  в миналото в българските земи „Нова година” се отбелязвала на 1 март. В по-раншни времена в Римската империя новата година започвала на 1 март. Територията на земите на които се намира България или части от нея също през определени периоди от историята са били в границите на империята и не е изключено по тази причина тази дата е била приета от някои от народите и племената. Този въпрос не е изяснен напълно, но така или иначе в езичеството това е времето на обновяващата се природа и неслучайно с тази дата е свързан древният български магьоснически ритуал за здраве през годината – носенето на мартеници. Бял конец и червен, които се преплитат, усукани наляво се поставят на връхните дрехи или биват връзвани на китките „за здраве” и се вярва, че хората които ги носят ще бъдат здрави през цялата година. Според една от легендите Ахинора, жената на българския кхан Исперих, който основава българската държава на Балканите през VII век, е направила първата мартеница. Кхан Исперих бил преминал река Дунав в търсенето на земи за заселването на българите и докато Ахинора чакала своя любим, му изпратила два конеца – червен и бял, символизиращи прегърнати влюбени, за да предаде по този начин посланието си за любов на кхана. Според преданието тя ги завързала на крачето на лястовица. Разказва се, че Ахинора по езически обичай е била принесена ритуално в жертва за кхана и изгорена близо до нос Емине, но някои съвременни български историци подлагат под въпрос съществуването й. Независимо от това в Асеновградско децата обхождат къщите и наричат стопаните за здраве с малки дървени играчки имащи формата на лястовици, които наричат „Марта”. Също така съществуват достатъчно исторически свидетелства, че българите са практикували човешки жертвоприношения. Във връзка с темата дали древните българи са извършвали така нареченото свещено цареубийство в книгата Енциклопедичен речник на Българската митология на стр. 292 е написано:

„Свързани със свещеното цареубийство са и човешките жертвоприношения, за които също има свидетелства, че са били практикувани от прабългарите. Така Неизвестният автор, описвайки похода на хан Крум към Цариград, споменава за жертвоприношение на хора, които той извършил пред стените му: „И Крум според обичая си принесъл в жертва вън от Златните врата много хора и добитък. След това потопил нозете си във водата край брега на морето, умил се, поръсил войниците си и приветстван от тях, преминал между наложнците, които му се поклонили и го възхвалявали.” (CVIII, col. 1071= ГИБИ, IV, c. 20)” (Енциклопедичен речник на Българската митология, стр. 292)
   
Мартеницата е магьоснически езически талисман за закрила; всяка година почти всички жители на България на първи март си поставят поне по една мартеница на връхната дреха или вързана на китката за здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие и според поверието, когато се види щъркел, се сваля или обикновено щом изтече месеца. Поверието изисква мартениците да се приготвят от стара или от чиста жена преди празника и тя да не се е докосвала до огън. В противен случай се счита, че мартениците загубват магическата си сила. В българските народни магии червеният цвят е символ на протекция (предпазващ от злини). Според поверието се счита, че червеният и белият цвят се усукват задължително наляво, за да прогонват демоните. Традиционната мартеница, която вече рядко се прави така поради комерсиализацията, е включвала още черупки от охлюви за здраве и сила, скилидки чесън – за предпазване от зли демони, мъниста – против уроки и паричка – за благополучие. При съвременните мартеници, които започват да се продават около средата на февруари, могат да се видят включително и специализирани мартеници за малки деца, към които има добавени пластмасови формички на автомобили, деца, зайчета, патенца, кученца, птички, анимационни герои и др. Освен хората през март мартеници често се поставят още и на домашните любимци и домашните животни. Така например можете да видите куче, кон, крава или котка с мартеница. Най-често, след като се свали мартеницата, за да донесе здраве на притежателя й, се връзва на някой клон на дърво. Когато се разхождате по улиците на градовете и селата в България, понякога можете да видите дърво, окичено с голям брой мартеници. Поверието е мартеницата да се завързва на клона на цъфнало дръвче (обикновено плодно) и се очаква притежателят й, че ще бъде здрав през цялата година; а ако мартеницата се хвърли в река злото ще си замине и на съответния човек ще му върви като по вода. В Родопите първите дванайсет дни се наричат „броени”, тъй като се счита, че всеки ден отговаря за един месец от годината. Каквито са дните, се очаква такива да са и месеците. Ако вали на първи март, това се счита за знак за лошо семейство. Народното поверие повелява на 1 март да не се извършва никаква работа освен почистването на дома и приготвянето на храната, за да не падне градушка през лятото. Не се готви със старо и опушено котле, за да не се появи главня по житото. Жените на този ден не месят хляб, не перат, не предат и не шият. Не се простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки през годината. В миналото „за да се очистят от зли сили и да се предпазят от болести” хората на 1 март са изпълнявали и ритуал произлизащ от персийския култ към огъня, при който във всеки дом се палил огън на двора, с много дим и всички го прескачали до три пъти с лице към изгряващото слънце." (Измамата за Коледата, част от последната глава от книгата) 
 

image

Когато човек е малък и родителите му казват, какво да прави или от някъде го действат, примерно в училище. Така когато не осъзнава, какво прави е едно, но когато порасне и започне да взима собствени решения и да носи отговорност за действията си е друго. Така е и пред Господ. В определен момент човек започва да носи отговорност за действията си пред Него. Някои хора са като овце и гледат традициите и ги спазва без да знаят какво правят и дали това, което вършат има смисъл, дали е добро или зло. Господ няма да попита един ден ти спазвал ли си традициите, но дали спазваш неговите повеления и заповеди. Когато човек не е християнин може да не се съобразява с Господ и неговите заповеди и морал, но за такива хора Библията казва, че са грешници и отиват в ада. Исусовите предупредителни думи са:

„Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! - ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата.” (Матея 7:21)

Когато някой стане християнин и започне да следва Господ е длъжен от любов към Господа да се съобзява с дадените от Него правила. Господ специално забранява на следващите Го да се учат на това, което правят езичниците:  

  „Когато ГОСПОД, твоят Бог, отсече пред теб народите, които отиваш да завладееш, и ти ги завладееш и се заселиш в земята им, внимавай на себе си да не се впримчиш след тях, след като бъдат изтребени пред теб, и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо ГОСПОДА, своя Бог; защото те са вършили за боговете си всяка мерзост, която ГОСПОД мрази; понеже дори синовете си и дъщерите си изгарят с огън за боговете си. ” (Второзаконие 12:29-31) 


 Бог специално е забранил неговите хора да постъпват както езичниците и предупреждава да се внимава, за да не бъде някой, като тях:

„внимавай на себе си да не се впримчиш след тях” (Второзаконие 12:30)

Апостол Павел също предупреждава в посланието си до коринтяните хората от тамошната църква следващи Господа да не правят неща, като езичниците:

„Не се впрягайте с невярващите; защото, какво общо имат правдата и беззаконието? Или какво общение има светлината с тъмнината? И какво съгласие има между Христос и Велиал? Или какво съучастие има вярващият с невярващия? И какво споразумение има между Божия храм и идолите?” (Второ послание до Коринтяните 6:14-16)

image


Темата с мартениците още се разисква в отделна глава още в книгата Езическите празници и чествания в християнството 


Бъдете благословени, а не проклети, но знайте, че това зависи от самите вас и действията ви. Какво правите или не правите и дали всичко това отговаря на Божиите повеления.

-----------------------------------------------

1 Наскоро от мои познати научих, че обикновените хора, като хванели грип боледували по една седмица. Аз не знаех, как е при обикновените хора.



Тагове:   нова година,   1 март,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. redabyss - Няма неугодни Богу традиции, които ...
01.03.2017 15:12
Няма неугодни Богу традиции,които събират хората да си пожелават здраве,било то езически или не.Фанатик безподобен! :))
цитирай
2. ernest - Благодаря
01.03.2017 15:18
redabyss написа:
Няма неугодни Богу традиции,които събират хората да си пожелават здраве,било то езически или не.Фанатик безподобен! :))



Ти не определяш вместо Бог кои традиции какви са - Има Библия и ако на някой не му харесва, какво пише в Библията и какви са думите на Исус Христос - това си е негов проблем.
цитирай
3. redabyss - Нали не си Го чул да говори?А само си ...
01.03.2017 15:25
Нали не си Го чул да говори?А само си чел една книга,за която отделна група хора е решила,без да дава право на различно мнение,че ще я натрапи на човечеството като единствен верен светоглед.
цитирай
4. ernest - Напротив!
01.03.2017 15:30
Чул сам Го да говори. И не само съм Го чул да говори, но всеки ден от сутринта Светия Дух ми говори, понякога пророкува, понякога просто ми казва, какво да правя. Ако ти имаш проблем със себе си и познанията си за света и реалната картина на нещата си е твой проблем.
Не е нужно да ми сe казва, че някой не е чел Библията и с това не притежава духовна култура и не може да различи правилно от неправилно според християнските критерии - тези неща си личат веднага. Моля, ако имаш въпроси - питай, но не пиши излишни глупости, за да не те търкам, както преди малко, за да не си губя времето с много излишни обяснения.

Дори Светия Дух ми каза да постна постинга!
цитирай
5. zaw12929 - Поздрави на стожер на истината, която ще пребъде...
01.03.2017 17:46
Всичко написано от вас е ценен принос в запазване националните християнски традиции. Бог е само в главите ни.
Подаването на мартеница е нова традиция- която иска само да пожелае здраве, дълголетие и никаква умисъл да се противоречи на Бог!
Това е тъжната истина, добрата част е липсата на злоба и омраза...
цитирай
6. nkf - Аз също не нося мартеница, тъй като ...
04.03.2017 15:25
Аз също не нося мартеница, тъй като съм Християнин и напълно се съгласявам с написаното по повод езическия и антихристиянски характер на този символ. Казвайки обаче езически, следва да уточня, че всъщност става въпрос за окултен символ и материален изразител на магията. Не е вярно, че мартениците са комунистическа измислица. Окултно-левичарския кръг около людмила живкова, пресъздал в една нова форма левичаро-социализма под знака на необогомилството, дъновисткото шарлатанство, инду-будистките фокуси и реновираният спиритизъм, изкараха и "баба марта", като някакъв "най-български" и "изконнобългарски" обичай. Това обаче са абсолютни лъжи и натрапване в съзнанието на най-стария християнски народ на Европа едни демонични, бесовски практики. С какво не съм съгласен в статията: Римският епископ "не се налага много бързо", а има своето първенство пред епископите на Антиохия, Йерусалим и Александрия по силата на решенията на вселенските събори, апостолското наследие и най-вече по силата на думите Исусови към Симон - Петър. Император Константин премества столицата на Римската империя от Рим в новосъградения Цариград на Босфора и това става причина за гръкоманската схизма по-късно и появата на схизматичната и еретична "православана църква" и първообраз на по-късните тежки ереси в лицето на протестантството.Второто ми несъгласие: България не приема Християнството през 865 г. - да знам, че така пише в официализираната версия на "историята" ни: България и българите са първите Християни в Европа, покръстването на жената с име Лидия в Пловдив от Апостол Павел е документирано в "Деяния на Апостолите"; доказан факт е, че князете /няма такава титла в нашата титулатура като кхан, хан и тям подобно глупости/ Кроват /а не Кубрат/, Аспарух и всички следващи СА Християни, а има маса автентични хроники, които недвусмислено сочат принадлежност към Христовата вяра на Българите много преди 865 г.. Другото, което е невярно в статията е позоваването на някакви си "робства" - "византийско" и
цитирай
7. nkf - "турско"! Първото, ...
04.03.2017 15:37
"турско"! Първото, което е такава държава "Византия" никога не е имало, това е измислица от 16-ти век на един неграмотен германски цървул, минаващ за историк. Имало е държава Римска империя със столица Цариград, а понякога се нарича и Източна римска империя. Това, че през 11 век български Цар губи суверенните си права и те минават /без значение от причината/ в патримониума на римския цезар не прави българите роби. В рамките на римската империя е и Армения, и Грузия и Италия и т.н., и т.н., ама не това не значи, че примерно арменците са били роби. После, до 1923 г., сиреч до създаването на турската република има османска империя, която не е национална държава, а теократична монархия, с държавна религия ислям. Българите живеещи в нейните рамки, макар и загубили държавата си - нещо, което става около 1520 г., а не през 1396 г. са
много по-свободни от редица други народи в Европа, които уж имат своя държава. Мога да изредя достатъчно много примери з ада се обоснова, но не това е главното тук.
цитирай
8. ernest - Имам предвид
04.03.2017 17:03
че през IV век, когато християнството придобива равноправен статут в Римската империя римският епископ (Силвестър I) вече Рим се счита за ръководен център и дори деспосините (наследници на исусовия род от братята и сестрите му и братовчедите) изпращат делегация да дискутира със Силвестър, че за център трябва да се счита Ерусалим, но той ги разкарал, без да обръща внимание на техните искания. В Александрия е имало голяма еврейска диаспора и съответно бързо навлиза християнството. Ориген живял през III век е от Александрия, но освен истинските християни именно от Александрия водят началото си и се разпространяват различни култуве и гностични школи смесващи езичество с малко християнство (95% езичество и 5% християнство или по-малко). Още през 150 г. Вече римската църква се е отделила малко и са се изгубили неща от първоначалното учение и това е причината Поликарп (ученик на Исусовия ученик Йоан) на около 100 г, възраст да пътува до Рим и да се среща с римския епископ Анаклетий.
Има разлика при създаването на мултинационална държава. Дали народите са се присъединили по собствено желание, както примерно при Полша в XV или XVII-XVIII век, където доброволно се присъединяват Унгария, Литва Латвия, Естония, Беларус и др. или България, която насилствено е вкарана към Византия (наследница на Източната Римска империя) Константин, въпреки че обединява временно Източната империя със западната, тя пак се разделя. До IV кръстоносен поход, когато се превръща в Латинска империя все пак мултинационалната империя е имала някакво название и тук е известна като Византия (то и Китай, китайците не го наричат така, но си има друго име мисля, че Джун хуа). През земите на съвремена България през I и II век минават ранните апостоли. По Черноморието (Римска провинция Понтика) е обикалял апостол Андрей. Първият манастир в Европа е основан в Старозагоркско oще през IV век, но е имало хора с различни вероизповедания. През V век Кипърският епископ Епифаний пише книгата Панарион, в която разобличава различни християнски ереси и споменава за един женски култ смесващ християнство с езичество просъществувал съвсем за кратко на територията на България около края на III и началото на IV век. Той номерира различните култове и мисля, че този култ беше номер 86, но отдавна съм я чел, поне преди 7 г. Трудно е да се предположи за какъв % християни става въпрос на територията на България. Но през II-III век в Анхиало (Поморие) е известно, че вече е имало епископ. А не е изключено и по-рано да е имало такъв, но нямаме исторически данни до момента.
цитирай
9. nkf - Сега, тук трябва да се изясни нещо ...
04.03.2017 18:12
Сега, тук трябва да се изясни нещо важно: Рим става център - и той е такъв и сега - на Християнството, защото там е Апостолическата катедра (престол) на Апостол Петър, определен от самия Исус да бъде пастир на паството Му. Ето защо Рим става център, заради Петровия престол, а не за нещо друго. Йерусалимския патриарх, ако не се лъжа е втори след римския епископ, след това са антиохийския патриарх, александрийския и т.н. Тази Йерархия е установена на вселенски събори. А вече кой църковен йерарх какво искал и на какво твърдяно от него основание е съвсем отделен въпрос, който няма значение. Те и руснаците се напъват да представят москва като "трети Рим", на базата на някакво си пророчество, изречено от някакъв си поп. Йерусалим има друго значение, много по-голямо от това да е център на християнството - Йерусалим е центърът на света, там е Божи гроб, празният Божи гроб; там е голгота, под която е черепът Адамов и т.н. и т.н. Второ важно уточнение: какво искат народите или не искат, до момента, в който с пеоявява идеята за "народния суверенитет" няма никакво значение - дотогава суверен е владетеля, той е от БОГА даден и помазан Цар/крал/княз/принц и каквото се сетиш и посегателство над личността му или незачитане на волята му е направо светотатство. Така че никакви народи на полша, литва и унгария не са се присъединявали никъде - техните крале са правили лични унии.
Константин Велики никаква римска империя не обединява - просто мести столицата от Рим в построения по негова заповед Цариград, това е.
Пак повтарям" Държава византия никога не е съществувала и никой никога не е наричал Римската империя византия!!! Нещата трябв ада се наричат с истинските им имена! Поданиците на Цариградския цезар се наричат ромеи, а не византийци. Това, че е имало ереси по нашите земи - имало е, но те са били християнски ереси. Нека не забравяме, че тук е имало силно разпространение арианството. Това обаче не значи, че българите не сме първите Християни в Европа.
цитирай
10. nkf - И не е аргумент да се твърди - както ...
04.03.2017 18:25
И не е аргумент да се твърди - както прави абсолютно незапознатия с хрониките засягащи българите и царството българско - панслависта константин иречек и както преповтаря другия панславист и русофил - агент васил златарски, че сме се били покръстили през 865. Това е една ДЕБЕЛА ЛЪЖА! Как ще се покръстим през 865 г., след като -повтарям се - Княз Кроват е християнин, княз Аспарух е Християнин и всички след това - също са християни. Та, Цар Тервел е канонизиран за светец под името "свети Тривелий" спасител на Европа от мюсюлманите. Че как може нехристиянин да бъде канонизиран за светец? После, не е възможно, ама тотално невъзможно да имаме поредица цар - християнин, цар - езичник, цар - християнин, цар - езичник, това е невъзможно. Тогава държавите са християнски, а не секуларни и е повече от задължително държавният им глава, сиреч царя да е Християнин. А колкото до латинската империя, то там нещата са други, да не я зачекваме тая тема, че има да се пише цяла седмица кой е Цар Калоян, кой е фландърския Граф Балдуин, какъв е тоя градец Турнай и защо Папата застава на страната на цар Калоян...
цитирай
11. ernest - Имаш грешка
04.03.2017 18:33
По времето на сватбата на Константиновата сестра Констанция в Медиолан (Милано) през 313 г. с императора на Източната римска империя Лициний подписват или по-точно преподписват равноправието на христояните в двете части на Империята, което е направил малко преди смъртта си римския император Гай Галерий с така наречения Сердикийския едикт (в София). Константин, който е бил езичник използва, че Лициний има някакво гонение сред християните и го напада. Убива го, убива и племенника си, за да няма претенденти за трона, когато порасне. Така е обединена Източната със Западната Империя. Разделението на Империята на части става 25 г. по-рано за по-лесно управление по времето на Диоклециан. Това е така наречената тетрархия:

https://bg/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F

Едва след това Константин започва да се замисля, къде да бъде центъра със столицата на Империята, понеже Империята е много голяма, а Рим е съвсем в западния край. Двоуми се между Сердика (София) и Бизантион, който е наречен Нова Рома, а след смъртта му Константинопол.
цитирай
12. ernest - Тервел
04.03.2017 18:58
получава титлата "кесар" през 706 г. от Юстиниан, което чрез транслитерация се превръща в "цар".
цитирай
13. nkf - Не, не аз съм в грешка, защото, както ...
05.03.2017 17:35
Не, не аз съм в грешка, защото, както вече казах, няма нито две, нито три, нито четири римски империи - тя си е ЕДНА; няма западна и източна, още по малко пък по времето на император Константин или преди него. Това, че империята е управлявана де факто от нещо като своеобразен директорат/синклит (форма на управление, която е извлечена от консулата от по-ранни времена) не означава, че имаме налице две държави, в никакъв случай - подобно твърдение би било показател за грубо непознаване на историята. По отношение на Миланския единкт - то той е ясен, там няма какво толкова да се коментира. Обаче другата грешка, която правиш е, че се предоверяваш на официализираната версия на историята, която и най-често намира място в уикипедия (не че уикипедия е лоша сама по себе си, но, ако човек иска да има истински и задълбочени знания е добре да не разчита на нея) и приемаш за абсолютна истина твърдението, че император Константин е езичник до смъртта си. На мен ми е известно какво пише по въпроса Евсевий, но той си има причина да пише така. Далеч по-близо до истината са тези свидетелства, които указват, че император Константин е Християнин по вероизповед (ако и да няма преки данни за кръщение). Именно това го кара да премести столицата, като по този начин търси скъсване с езическия Рим. Това е причината да не се спре на София, понеже тя е не по-малко свързана с езическите времена от Рим, затова взема решение за изцяло нов град, без следи от езичество в него - и ето го Цариград (апропо, кой ти каза, че градът се нарича непременно константиноПОЛ, а не Константиновград? - Нима това е гръцки град, че да завършва на пол/полис?). Така, след преместването на столицата в Цариград, то друга столица на Империята няма.
цитирай
14. ernest - Mного грешки на едно място
05.03.2017 18:05
Чел съм доста исторически книги от онзи период IV-V век, както от езически, така и от християнски автори. Дори вътрешно разделените империи са воювали една с друга и е имало отделни императори короновани по време на присъствието на подобни в други части на империята. За интригите и т.н. между различните части на империята по времето на едновременните владетели Диоклециян и Максимилиан примерно може да се научи от Lactancius в De morbitus persecutorum.
Константин е бил езичник, висш жрец на култа Sol Invictus, който е въведен за кратко от тотално откачения император Елгабал и са се принасяли човешки жертвоприношения, включително и от патриции. Всички римски императори от времето на Октавиан Август са носели титлата за висш жрец над останалите 22 култа в империята наричана Pontifex maximus. Понтифекси са били всички висши жреци, но един е бил над тях, имало е йерархия. 50 години след Елгабал култът към "Всепобеждаващото слънце" отново навлиза в Империята.

Мога още да спомена, че въпреки, че Константин лицемерно напада Лициний, като само си търси повод за война с него и използва под претекст християните, то самия той в неговата част на империята започва гонение срещу част от християните, наричани донатисти по името на картагенския презвитер Донатус Магнус. Има три събора срещу тях и са пробвали да им налагат нов презвитер и последвали гонения и вкарване в затвора и дори убити, но едва, след като видял, че не може да ги накара да приемат неговото протеже Силвестър за християнски епископ на Рим, а го наричали поради предателството му за дявол и т.н. и не приемат паднали хора за епископи ги оставил сами да се оправят.

Много голяма грешка е, че някои хора, които не познават историята считат построяването на Нова Рома за "християнски" град. Градът е осветен по време на езическа церемония от езически жрец и всичко е посветено на езическите божества. Построени са много езически храмове, но също и 2-3 езически сгради нарични базилике стоа (използвани за съдебни процеси, пред чиито входове стояла статуя на eзическата богиня Темида) са предоставени за "християнски църкви". Има достатъчно данни, кога Константин приема християнството, но явно никой не е изследвал темата, като мен. Няма да пиша подробности - трябва да се четат книги и да се приказва, когато някоя тема е изследвана и е ясна. Евсевий прави четки на Константин и го прехвалва във Vita Constantini, където си донамества за чудото при битката при Mалвиевия мост, което е измислица и не присъства в по-ранните му писания. Има и доста други източници, където се описва как и по каква причина Константин все пак се решава да приеме християнството. Дори е искал да бъде кръстен в река Йордан, a кръщението става от ариански свещеник.
цитирай
15. nkf - Съжалявам, но би било изключителна ...
09.03.2017 14:05
Съжалявам, но би било изключителна загуба на време, та да продължа спор с теб. Ти нищо не знаеш за историята на Рим, нито за Константин. Не те знам какво си чел, но аз съм изучавал римска история и римско право и съм държал изпити. Единствено съм съгласен с теб, че трябва да се четата книги, затова последвай сам съвета си. Освен за Рим, вземи и се образовай по въпросите на Християнството, че с тези протестантски анекдотични разбирания си за смях на уличните котета.
цитирай
16. ernest - Не е въпроса кой какви изпити е държал или не
09.03.2017 15:13
но какво е научил със собствени разбирания. Те някои хора и изпити по теорията на Дарвин взимат, ама съвсем не значи че са прави. Четенето на книги е важен фактор, но мисълта е другият важен въпрос, а не приемането на каквото някой ти каже директно за меродавно. Не познавам цялата история (и няма такъв човек на земята да е наясно с всичко), но за определени периоди съм си направил доста добри проучвания. В това отношение влиза и времето на Константин и се интересувам от ранните векове на християнството.

Щом съм успял да напиша eдинствената в България книга обясняваща лъжедоктрините в съвременото християнство сигурно съм наясно с повечето от християнските въпроси. Aко не бях един от най-големите експерти на тема християнство, нямаше аз да напиша книга, а някой друг, но за момента нямам равен! (Когато някой напише такава около 400 страници книга обясняваща всичко, бих имал равен, но нямам, другото някой да говори и да казва там нещо си са - празни приказки.)

Не засягам всички въпроси, по които не си прав и не виждам смисъл да го правя. Мисля, че ние би трябвало да сме на една страна, а не да се чепкаме, кой е по-умен и знае повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665135
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031