Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03 14:59 - Един от най-великите и изявени рицари на Средновековието
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 430 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако се опитаме да подберем неколцина от най-великите, изявени и достойни рицари през Средновековието несъмнено в списъка ще влезе Завиша Чарни. Някои дори го поставят на първо място.

Полският рицар Завиша Чарни никога не е побеждаван в турнир. Винаги е печелил, независимо от това с кого се е биел. Отличил се е в много битки. Бил забелязан на рицарски турнир в Кракув, където победил всичките 20 души участници.


Кралският замък Вавел в Кракув


На един турнир във Франция през 1415 г., докато пътувал заедно с унгарския владетел Сигизмунд Люксембургски в Перпиньон, в провинция Арагон победил с един удар на копието си сина на тамошния владетел Йоан от Арагон най-изявеният рицар в Западна Европа. Той никога по-рано не бил побеждаван. Местните хора, които подкрепяли сина на техния владетел не можели да повярват на случилото се. Те искали да нападнат и убият Завиша. По тази причина в продължение на седмица, докато се намирал в Перпиньон той се движил с охрана и излизал само нощем. Завиша Чарни на картината Грундвалдската битка на Ян Матейко

Според легендите веднъж бащата на Завиша - Миколай пътувал заедно с тримата си сина. Точно се връщали от Унгария и били около мястото на полско-унгарската гранична местност. Те видели как някакъв човек е нападнат от по-голяма група хора и Миколай наредил на синовете си да му помогнат и ги прогонили. Оказало се, че пътникът е италианец на име Иполито, който бил виртуоз по фехтовка. Много хора искали да взимат уроци при него, но той нямал време. Но когато му спасили живота, той специално се заел да обучава синовете на Миколай. Иполито ги обучавал в продължение на повече от две години.

Съпругата на Завиша е Барбара от герба Пилава и е племенница на кракувския епископ Пиотр Виша. Известно е, че са имали изключително щастлив брак. Въпреки че историците не обръщат твърде много внимание става въпрос за истинска голяма любов. Известно е, че са имали четирима сина. Единият от синовете му Станислав з Рожнова загива в битката при Варна през 1444 г. 

Когато Барбара била 8 годишна подивял кон бил на път да я стъпче. От това я спасил Завиша.
Както е добре известно договорени бракове с деца от ранна възраст е имало единствено между твърде богатите по сметка. Но Завиша не принадлежал към шляхтата и подобно нещо е невъзможно. Барбара била от богато семейство, но Завиша не бил подвластен на парите. През повечето време той бил охрана на унгарския крал Сигизмунд с когото бил приятел и получавал висока заплата от 800 гривни. Благородството му се ширело сред рицарите. Когато някой рицар, който се отличавал с доблест и чест и му се налагало да взима заем и му трябвал гарант Завиша отивал и ставал такъв. И в повечето случаи Завиша просто плащал дълговете на своите другари. След време Завиша забогатял и в негово притежание влизали два замъка и 20 села.
Документ за получаването на някаква голяма сума пари от полския крал Владислав Йагиело през 1414 г.

На всичкото отгоре от писмо от сина му Плебан Миколай от Гарбово от 1419 г. става ясно, че по-рано е имал друга жена, но вероятно е починала.
 Така няма никаква друга причина момиче от аристокрацията да чака години наред някого, за да създаде семейство, освен истинска любов. Срещат се доста подобни случаи при истинските любови. Като при това разбира се Завиша е бил доста години по-голям от Барбара. 
Линк към пост за невероятна голяма любов:
http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2016/06/21/liubovna-istoriia-kato-prikazka.1459199
Още линк към пост за истинската любов:
 http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2016/08/16/ima-li-vechna-liubov-6-chast.1470915

Завиша е участвал в много битки с отоманските турци. След битката при Голубац (днешна Сърбия) през 1428 г. е убит.
Според легендите той помагал за оттеглянето на унгарския крал Сигизмунд и в лодката имало място за него. Кралят го подканил да се качи, но Завиша отказал. Отправил се с неколцина рицари в посока където се е състояла битката, но били обградени от голяма войска и се предали. По онова време била разпространена практиката да се взимат пленници и да се взима откуп. Завиша знаел, че Сигизмунд ще плати откупа. По време на пленяването му обаче двама яничари се скарали, чия собственост е и кой от тях ще вземе парите. Те го мислили за богат принц. Тога единия от двамата, казал, че ако не е негов пленникът, ще е ничий и набързо извадил ятагана и му отсякъл главата.

Завиша Чарни е единият от четиримата средновековни рицари, станали известни като Черният рицар.


Тагове:   рицар,   завиша Чарни,


Гласувай:
2
11. zimna - за истинската любов
14.03 19:59
Ернест, отдавате голямо значение на истинската любов, на първата любов и все за жените говорите и как те трябвало да държат на това.
Но какво би била виновна една млада жена, ако бъде изоставена от първата си любов? Как тя да намери след това любов, ако е срещнала разочарование още в началото? Така й се обърква живота и за нея няма никаква надежда според Вас?
цитирай
2. ernest - Toва е въпрос на морал
15.03 04:45
Тези неща важат при морални хора. Като са неморални някои мъже така е. Но понякога и жените са си виновни. Всеки случай е различен.
След това вече не става голяма любов за цял живот, но предимно за създаване на връзки по взаиморазбиране или похот. Част от жените могат да се влюбват кратковременно в началото, но повечето не могат, бъркат думата "любов" с друга дума. Зададеният въпрос е много правилен.

В Библията неслучайно пише:

"Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов." (Откровение 2:4)

Вярно е и това, че обикновено мъжете по-често зарязват. Статистиката показва, че под 0.3 % от младите мъже до 25 г. в България създават семейства и това са предимно от определени общности - цигани, етнически турци и християни от тези, които ходят на църква. А % до 32 г. сред мъжете е 3%. Има около 240 000 млади мъже от 19 до 25 г., които не създават семейства и не искат обвързване и част от тях създават единствено временни връзки, като от време на време си ги сменят. (Моралната част от младите мъже започват да създават връзки не по-рано от 22-23 г.) До 32 г. са около 480 000 души. (55% oт тях създават връзки с временен характер наричани приятелства и живеят без брак на "семейни начала", което е грях, а освен това говори за избягване на отговорности) С такива хора, каква голяма любов? На повечето от такивата въобще не им пука, като си хващат някоя, дали е била влюбена в някого, дали е ходила с някого или с колко души е била. Просто да има там нещо. Такива мъже не могат да обичат. Правилата при мъжете са, че голяма любов със сваляне или създаване на връзка не се получава и въпреки че не е задължително да е първо влюбване, мъжа трябва да е морален. А при жените е първото влюбване до 22 г. (влюбванията, когато се получава голяма любов за цял живот при първо влюбване са три типа: детски до около 12 г. преди да им дойде мензиса, когато трябва да се чакат повечко време, тийнейджърски от 13 до 18-19 г. и третия вид от 20 до 22 г.).
И да добавя, че докато 02-03% от мъжете до 25 създават семейства в същото време около 28-30% от жените до 25 г. се омъжват, но 80-85% от случаите за по-големи мъже. И като се има предвид, че до 23-24 г. са случаите, когато жените се омъжват по любов следва, че браковете по любов в 80-85% са, когато са с по-големи мъже.
Сред моите сравнително по-млади познати под 30 г. в България, от тези, които не са от много моралните знам и доста случаи на едно странно явление. Не съм сигурен дали да нарека глупост или не. Ходели с някого, сменили го. (в единия от случаите, който знам го сменила с жена) Или пък били влюбени в някого, а пък тръгнали с друг (откачени, такива неща стават единствено при проститутко-курвенския вид, при кандидат проститутките). Минало време и като виждат жените, че няма любов и не вървят нещата, пак се връщат при първата си любов. - Пълна лудница.
А ето и един друг случай от преди десетина -12 години в моя регион. Някаква от моя град си имала първа любов с някого. По някаква причина се разделили. Омъжила се за някакъв младеж от Ахелой. След половин година го зарязала и се върнала при първата си любов. А този от Ахелой полудял. Имал магазин в центъра на Бургас и имал добри доходи. Откакто се случило това магазина му стои празен.
От всичките подобни случаи, които знам хората са неморални и са откачени, като си ги сменят и пак се връщат и знам само един, единствен случай, който мога да одобря и е единствено въпрос на обстоятелства.
Както казах - тези неща се случват сред неморалните хора, при какъв % не се знае, може би пpи 10-15% от тях. Жените в посочените случаи са от типа "общи", а мъжете са толкова неморални, че вместо да ги ревнуват или презират, пак ги приемат. Подобни взаимоотношения са възможни единствено при второ-трето качество хора. (На мен ми е много противен техния начин на живот!) Всичко това е грях пред Господа (в юдеизма по заповедите в Стария завет в Библията в миналото подобни са били убивани).

В повечето случаи причините за упадъка или изоставянето е създаването на връзки от страна на момчетата (които още не са станали отговорни мъже) в ранна възраст под 22-23 г. Има голяма разлика в манталитета и начина на мислене между момичетата и мъжете.

По темата може твърде много да се дискутира и обясняват нещата. Абсолютно всичко мога да обясня, как и защо се случва с причинноследствените връзки.

Понякога и жените са си виновни, за да ги зарежат. Ще дам пример с мен. Аз не пуша и мога да си харесам момиче единствено сред моралната част (които не са били с никого другиго, по първо влюбване) от непушачките. Нищо лично, ама не са ми приятни пушачките. Когато някоя там е някаква позната - все едно, дори много не им обръщаш внимание, то си е техен проблем как живеят. Но, ако трябва да бъдеш с някоя - ще искаш да ти е приятно и хубаво с нея, а не да те дразни и просто пушачките не стават. Те имат неприятен цигарен дъх, миришат на цигари неприятно, замърсяват въздуха и по всички елементарни правила ти е некомфортно и неприятно да бъдеш с такава. Taка повечето непушачи въобще не се интересуват от пушачки (неслучайно са направени и ограниченията за пушачите със зони и места за подобни - за да не пречат на непушачите). Съвсем естествено е при непушачите случаите на големи любови да са с непушачки.
Възможна ли е голяма любов между непушач и пушачка? - Възможна е в редки случаи само при много малка част от тях (както казах повече от половината непушачи въобще не се интересуват от пушачки, никак не ги харесват, а са им противни), когато момата се промени и откаже от порока си заради любовта (това е изпитание за нея, ако е първо влюбване). Но, ако не държи твърде много на любовта (което означава, че не може да обича истински, никого), тя просто ще си потърси друг и като си намери друг (или друга), какво ще последва? Голяма любов ли или просто някаква кретаща връзка? - Отговорът е ясен. А по колко души ще сменят подобните е съвсем друг въпрос. (И после повечето от този сорт смятат Ромео и Жулиета или Принц Джахан и неговата любима за ненормални, понеже те не могат да обичат и просто биха си ги сменили, както и правят в живота си) Обикновено започват да пушат лошо възпитаните, хулиганеещи се, неразличаващи правилно от неправилно, на които не им пука за здравето им момичета, тоест - второ качество хора. (А между другото - пушачите, които не могат или не искат да се отказват - имат демони. Това го знае почти всеки харизматичен християнин и около 15-20% от останалите християни. А също добре е да се има предвид - пушещите хора принадлежат на миналото и на преходния период. За в бъдеще няма да има пушачи. В доста страни вече пушещите са намалели на половина в сравнение с преди около 20 г. и такава е тенденцията.) Вече е излязал и закон, с който е забранено в анимационните приказки да се показват пушачи, като примерно "Попай моряка".

За добрата жена в Библията е казано: "Тя ще му донася добро, а не зло през всичките дни на живота си"

Точно поради калпави хора голямата любов за цял живот е рядкост. Има си правила в живота и взаимозависимости. Надежда за създаване на семейство - да. Надежда за голяма любов - ако ми намериш и един единствен пример бих го приел, но - не няма такива случаи! Във втория от посочените линкове в поста много добре съм разгледал и обяснил нещата.
При фалшивите влюбвания (така наречените курвенски влюбвания, които се случват само при около 30% от жените) при жените любовното усещане трае от няколко седмици до най-често три месеца. (фалшивите влюбвания са при поредно влюбване или може и някакво зорлян първо влюбване, ако примерно на някоя й се иска да стане нещо, ама не чака първо да се появи любовта, а зорлян тръгва, като уличница да се среща с различни и по някое време започне да усеща нещо временно, понеже се отделят макар и малко разни вещества, но това като цяло е рядкост) Изследванията сочат, че най-често са три месеца, но има и случаи до 1-2 г. И след това "любовта" изчезва. Това е докато в мозъка се произвеждат oпределени вещества, като окситоцин и като престанат - всичко приключва.
Истинската любов е при първо влюбване на момата. Не всяка истинска любов е някаква много велика и необикновена, но именно сред случаите на истинска любов се срещат и вече невероятните случаи на големи любови за цял живот, когато сякаш жените са родени, за да обичат точно конкретен мъж.

Аз съм голям фен на истинската любов. Дори единият от родовете, от които произхождам възниква по голяма истинска любов. Има и такива неща и на някои хора им се случват.

Този постинг не е на тема любов, но за конкретен рицар и просто споменавам мимоходом това, че е женен по любов и е имал много щастливо семейство. Обясненията в коментарите са заради вашите въпроси.
цитирай
3. zimna - А вярвате ли в изкуплението на греховете?
15.03 13:43
Според мен съществува изкуплението на греховете и то тук на Земята.
Но отнема години - от 5 до 10.
Когато я има любовта към Бога, и без човешка любов. се живее.
Когато една жена вижда, че я отхвърлят поради странични причини - не била достатъчно богата, нямала собствено жилище, собствен бизнес, искат й снимки от жилището й, и после й казват - о, това обзавеждане не е нищо особено и т.н.
то следва тази жена да преразгледа познанствата си с подобни не- християни.
цитирай
4. ernest - Има различни видове хора
15.03 15:19
които живеят по всевъзможни начини, дори живеещи с животните, като Маугли. На територията на Русия има засечени няколко такива случая, един в Аржентина. И те са се превърнали в полу-хора, но повече животни.
Дори и християните всички не са на един акъл. В Америка през 70-те години на ХХ век навлиза лъжеучението за "християнството на просперитета". Така че и сред излъганите от различните лъжедоктрини има "християни", които са по-зле от някои нехристияни, но с правилни морално-етични възгледи за живота.
Думата "любов" има различни форми и значения. Може да бъде любов към Бога, може да бъде любов към собственото дете и др. Линк към пост където в началото обяснявам тези неща:

http://ernest/tq-i-toi/2013/07/19/ima-li-vechna-liubov.1131334

И християните и християнките не са еднакви. Докато България е била под комунистически ярем са промивали мозъците на хората и обезверяването е довело до много лоши последствия. С падането на режима между 1989 и 1992 г. е основното съживление и повярвали десетки хиляди хора в страната, а после вече са в по-малки мащаби. Разказвали са ми, че по времето на проповядването на някакъв проповедник в София през 1992 г. се били събрали около 800 000 души. Oт тези 800 000 само 1000-2000 да са били от евангелските църкви, другите са хора, които са се обърнали в момента към Бог. Но всеки има различен бакграунд и като повярва такъв или такава се очаква да промени някои неща от живота си. При някои малко, при други повече, а има и случаи - цялостно.
И в църквите има, както качествени хора, така и от кол и въже. При създаването на семейства в България по църквите сравнително малък % са по любов. Предполагам че около 25%. Другите са по взаимодоговореност. Решили, че им е време и предлагат на този или онзи или на тази или онази и като се съгласи - готово. На мен лично ми е много гнусно подобно нещо!
В ранните векове на християнството не е имало такова нещо като разводи. До ХХ век ако някой е искал да се разведе в римокатолическите среди е трябвало да пише лично писмо до папата и в редките случаи, ако се съгласи са се случвали подобни неща. Типичен пример английският крал Хенри VIII, който обезглавява жените си, за да може да си вземе следваща жена, която да се опита да му роди мъжко дете (на мен ми е много смешно, че хората не са достатъчно умни и не знаят как да избират пола на децата си и да си имат момче, като им се иска) и решава да си направи своя собствена подвластна на английската корона църква. Сега в някои църкви не се приемат вторите бракове, както е по Библията, в други изродили се, се приемат.
В моя град има една жена (посредствено-безлична на външен вид), която преди да повярва е била курва и са я минали поне 40-50 души. Майка й повярва, а и тя след нея по някое време. Тя има първоначално едно дете от един мъж, но се развежда, после въпреки съветите, които са й давали в църквата да не се хваща, тръгва с някакъв мафиот и има второ дете, а след това и трето дете от трети човек. Ужасна работа. Но примерно понеже малко или много е вярваща и аз се е случвало да разговарям с нея или да й давам съвети свързани с християнството и веднъж за дъщеря й. На всеки мога да дам съвет, ако го поиска.

Когато някоя такава жена на описаната от теб иска добро семейство и ако е поне малко вярваща трябва да се моли на Бог да й даде правилният мъж за съпруг, а не сама да се мъчи. Има и много мъже, които не са били вярващи и са ходели по-рано, но след като повярват и те искат нормални семейства - Господ знае с кого да ги свърже, ако го потърсят.

А иначе преди около 2 десетилиетия й е минало времето. Според християнството жената трябва да е девица и да е в репродуктивна възраст - в миналото в юдеизма и християнството жените са се омъжвали до 20 г. възраст. Не е прието и позволено жена да създава семейство, ако е ялова или, ако не е в репродуктивна възрат.

Изкуплението е направено от Исус Христос и е писано, че всеки, който повярва в Него ще се спаси. Няма нужда от някакви години. Греховете в миг се прощават. Но след искрено и чисто покаяние и промяна на живота и отмахването на тези неща, които са противни на Бог човек заживее според Неговите повеления е достатъчно. Единствено за духовно израстване е необходимо време. Аз в продължение на oколо 4 години съм се молил между 2 и половина и три часа на ден, имало е и няколко по-дълги момента по 4 часа, но, ако не се прави по специално водителство от Светия Дух или Светия дух не избере да ти говори (може с часове) според мен вече е прекаляване.
цитирай
5. zimna - И аз се надявам
20.03 11:49
Че тя ще успее да спаси душата си!!!!
За една жена над 40 за каква истинска любов да се надява?
Тя познава един мъж, когото харесва, но той я отбягва и се държи преднамерено грубо с нея, и това е така от години, без да са имали секс.
Не знам какъв съвет да й дам.
цитирай
6. ernest - Благоря за подробностите
20.03 12:47
предполагах, че става дума за около 40 г. Ако знам малко повече ще е по-добре, за да разбера дали става въпрос за патологичен случай или за друго.
Тъй като на 40 г. вече жените почти за нищо не стават, единственото, което й остава да си вдигне самочуствието. Казах не стават по няколко различни причини. 1 Ако жена не е раждала до 40 г. то след 40 г. хрущялите на таза й започват да се срастват и не може да ражда. Менопаузата настъпва между 42 и 48 г. при 99% от жените (без да броим вече случаите на ранна менопауза). 2 Около 98% от българките над 37-38 г. не са атрактивни и т.н. Добре известно е, че в поне 90% от случаите при разводите в световен план са виновни мъжете и в около 90% от случаите мъжете се развеждат, когато жените станат около или над 40 г. и не са женени по истинска любов, а жените им са с близка до тяхната възраст и те си намират по-млади.
За разлика от мъжете, около 98% от жените между 42 и 48 навлизат в менопауза (вече не могат да раждат) и физиологически стават баби.

За да си вдигне самоувереността и отношението към живота препоръчвам. Малки редовни занимания с лек спорт, може да се запише на курсове по пилатес, калнетика или йога. Да преразгледа начина си на обличане. Да промени прическата си (жените имат много начини). Трябва й приятелка, която да й даде малки насоки в това. Когато започне да се чувства по-самоуверена ще може да взима по-самоуверени решения да анализира живота си, какво да прави.

Ако беше писала по-рано нямаше да се разхвърлям с разни обяснения, които нямат нищо общо със случая.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 1128200
Постинги: 402
Коментари: 850
Гласове: 804
Календар
«  Април, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930