Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2017 14:59 - Един от най-великите и изявени рицари на Средновековието
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 2195 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако се опитаме да подберем неколцина от най-великите, изявени и достойни рицари през Средновековието несъмнено в списъка ще влезе Завиша Чарни. Някои дори го поставят на първо място.

Полският рицар Завиша Чарни никога не е побеждаван в турнир. Винаги е печелил, независимо от това с кого се е биел. Отличил се е в много битки. Бил забелязан на рицарски турнир в Кракув, където победил всичките 20 души участници.

image
Кралският замък Вавел в Кракув


На един турнир във Франция през 1415 г., докато пътувал заедно с унгарския владетел Сигизмунд Люксембургски в Перпиньон, в провинция Арагон победил с един удар на копието си сина на тамошния владетел Йоан от Арагон най-изявеният рицар в Западна Европа. Той никога по-рано не бил побеждаван. Местните хора, които подкрепяли сина на техния владетел не можели да повярват на случилото се. Те искали да нападнат и убият Завиша. По тази причина в продължение на седмица, докато се намирал в Перпиньон той се движил с охрана и излизал само нощем. 

image

Завиша Чарни на картината Грундвалдската битка на Ян Матейко

Според легендите веднъж бащата на Завиша - Миколай пътувал заедно с тримата си сина. Точно се връщали от Унгария и били около мястото на полско-унгарската гранична местност. Те видели как някакъв човек е нападнат от по-голяма група хора и Миколай наредил на синовете си да му помогнат и ги прогонили. Оказало се, че пътникът е италианец на име Иполито, който бил виртуоз по фехтовка. Много хора искали да взимат уроци при него, но той нямал време. Но когато му спасили живота, той специално се заел да обучава синовете на Миколай. Иполито ги обучавал в продължение на повече от две години.

Съпругата на Завиша е Барбара от герба Пилава и е племенница на кракувския епископ Пиотр Виша. Известно е, че са имали изключително щастлив брак. Въпреки че историците не обръщат твърде много внимание става въпрос за истинска голяма любов. Известно е, че са имали четирима сина. Единият от синовете му Станислав з Рожнова загива в битката при Варна през 1444 г. 

Когато Барбара била 8 годишна подивял кон бил на път да я стъпче. От това я спасил Завиша.
Както е добре известно договорени бракове с деца от ранна възраст е имало единствено между твърде богатите по сметка. Но Завиша не принадлежал към шляхтата и подобно нещо е невъзможно. Барбара била от богато семейство, но Завиша не бил подвластен на парите. През повечето време той бил охрана на унгарския крал Сигизмунд с когото бил приятел и получавал висока заплата от 800 гривни. Благородството му се ширело сред рицарите. Когато някой рицар, който се отличавал с доблест и чест и му се налагало да взима заем и му трябвал гарант Завиша отивал и ставал такъв. И в повечето случаи Завиша просто плащал дълговете на своите другари. След време Завиша забогатял и в негово притежание влизали два замъка и 20 села.


image

Документ за получаването на някаква голяма сума пари от полския крал Владислав Йагиело през 1414 г.

На всичкото отгоре от писмо от сина му Плебан Миколай от Гарбово от 1419 г. става ясно, че по-рано е имал друга жена, но вероятно е починала.
 Така няма никаква друга причина момиче от аристокрацията да чака години наред някого, за да създаде семейство, освен истинска любов. Срещат се доста подобни случаи при истинските любови. Като при това разбира се Завиша е бил доста години по-голям от Барбара. 
Линк към пост за невероятна голяма любов:
http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2016/06/21/liubovna-istoriia-kato-prikazka.1459199
Още линк към пост за истинската любов:
 http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2016/08/16/ima-li-vechna-liubov-6-chast.1470915

Завиша е участвал в много битки с отоманските турци. След битката при Голубац (днешна Сърбия) през 1428 г. е убит.
Според легендите той помагал за оттеглянето на унгарския крал Сигизмунд и в лодката имало място за него. Кралят го подканил да се качи, но Завиша отказал. Отправил се с неколцина рицари в посока където се е състояла битката, но били обградени от голяма войска и се предали. По онова време била разпространена практиката да се взимат пленници и да се взима откуп. Завиша знаел, че Сигизмунд ще плати откупа. По време на пленяването му обаче двама яничари се скарали, чия собственост е и кой от тях ще вземе парите. Те го мислили за богат принц. Тога единия от двамата, казал, че ако не е негов пленникът, ще е ничий и набързо извадил ятагана и му отсякъл главата.

Завиша Чарни е единият от четиримата средновековни рицари, станали известни като Черният рицар.


Тагове:   рицар,   завиша Чарни,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665649
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031