Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2017 08:07 - 31 октомври 1517-2017. Какво честваме?
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2017 08:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато някои неразумни хора и подведени деца се канят вечерта на 31 октомври да честват сатанинския празник Халоуин (бивш езически келтски празник на смъртта и демоните и основен празник в сатанизма с човешки жертвоприношения, вижте предния и другите постинги по темата в блога ми) , то на тази дата се навършват 500 години от закачването на 95-те тезиса в катедралата във Витенберг от Мартин Лутер и бележи началото на Реформацията.

Мартин Лутер е роден в Айслебен, известно време учи право, но не завършва, а става член на Августинския орден. През 1512 г. получава степен по богослевие във Витенбергския университет. По това време преводите на Библията са забранени на различни езици, но единствено според римокатолическия канон на латински, гръцки и иврит. Библиите преведени на родните езици  на различните народи са за забранени и са били изгаряни от самата римокатолическа църква. По този начи единствено по-учените хора са имали достъп до божието слово. Дори за римокатолическите църковни служители не имало много библии, но всичко в църквата се е извършвало според стандартите на канона и книгата за църковни правила.
Мартин Лутер успява да намери една Библия в някаква църква завързана с верига и успял да я прочете цялата. Той също успява да прочете един трактат на Ян Хус, който оказва голямо влияние в начина му на мислене.
Лутер според разпространеното поверие отива в Рим, за да изкачи Пилатовата стълба и по този начин да получи обявената от папата индулгенция1 за всеки който се изкачи, Бог му проговаря с подобно на гръм глас думите: "Праведният с правда ще живее" (Послание към Римляните 1:17) и той слиза засрамен.

На 31 октомври 1517 г. с риск за живота си Мартин Лутер прави списък на 95 тези - несъответствия между Библията и индулгенциите, които продава на римокатолическата църква. Лутер закача тезисите на вратата на католическата катедрала във Витенберг, след което изпраща копие от списъка на архиепископа в Майнц, с което се бележи началото на Реформацията. Само за три дни списъкът с 95-те тези обикаля цяла Германия. Държа да отбележа, че Господ специално също изпраща сън на курфюрста Фридрих Саксонински, който се повтаря три пъти с допълнения и той знаейки, че сънищата са от Бог подкрепя Мартин Лутер.

През 1520 г. Лутер изгаря папската була Exsurge domine издадена от папата гей (пардон, бисексуален) Лъв Х на 15 юни 1520 г. против 95-те тезиса заедно с католическата книга за църковни правила. Същата година Лутер написва три трактата "Открито писмо до християнските благородници на германската нация във връзка с християнското имущество", "Вавилонският плен на църквата" и "За свободата на християнина", с които казва, че спасението на душата е дар за всички хора и може да се  постигне чрез покаяние и опрощението на греховете става по Божия милост и не зависи от католическия папа, отрича измислената теория за чистилището и не приема задължителното безбрачие на римокатолическите църковни духовни лица. В резултат от това през 1521 г. Лутер е отлъчен от римокатолическата църква с була. В ответ в присъствието на голяма народна тъпа Мартин Лутер изгаря булата отлъчването си и изнася реч. Последните думи произнесени от него по време на това събитие са:

"Както изгарят мите трудове в Рим, аз хвърлям в огъня булите и декреталите на този княз на мрака и заклинам всички хора да ми се притекат на помощ, за да хвърлим в същия огън Лъв Х и апостолския му трон заедно с всички кардинали от свещената колегия."

На събора във Вормс папистите гласуват наказание за Лутер и решават да го изгонят от империята, но на път за Витенберг той е освободен от маскирани въоръжени конници изпратени от високопоставен немски държавник и той бива скрит в замъка Вартбург в Айзенах, където на спокойствие превежда Библията.

През 1522 г. само за 9 седмици превежда Новия завет на съвременен немски език и го напечатва в гутенберговата печатница. Това е така нареченият Септемврийски завет - по месеца на отпечатването му, от който са отпечатани 5 000 копия, които са продадени само за два месеца, а през 1534 г. излиза пълната Библия заедно със Стария завет.

Златарят Йоханес Гутенберг от майнц направил подвижни букви и по този начин е изобретява печатарската машина и през 1445 г. са напечатани части от Библията или според някои цялата Библия, които не са били свързани в едни тяло в четиридесет и два печатни реда.

През 1524 г. в Германия започват религиозни борби и избухва селската война, при което селяни на социална основа се борят против едрите феодали и владетелите на едри църковни имоти, при която жертви стават 100 000 души. През 1526 г. в Шпаер е свикано народно събрание на немските князе, при което привържениците на Реформацията са по-голямата част от участниците и успяват да въведат резолюция, която да гарантира свободата на всяко княжество само да може да определя своето вероизповедание. Само три години по-късно през 1529 г. е свикано ново събрание, при което надделяват римокатолиците и успяват да прокарат решение за спирането на всякакво реформаторско движение в Германия, при което реформаторски настроените князе реагират остро и представят въпроса за решение пред народното събрание с прочутата протестна декларация - от където реформаторите получават името "протестанти", което продължава да се използва и до днес за евангелските църкви.  

В наше време има десетки хиляди видове християнски църкви и духовни учения, които малко или много се основават на Библията и учението на Исус Христос. Някои са по-близо до ранното християнство от първи век и тези, които са пазели истинното християнство неизкривено през следващите векове (новациани, донатисти), а други съвсем се отдалечават. В самото навечерие на ХХ век навлиза духовната практика основаваща се на Новия завет и думите на Исус Христос с кръщение със Светия Дух, говоренето на езици (включително ангелски) и съпътстващите прояви на дарбите и силата на Светия Дух.

"Но ще приемете сила , когато дойде върху вас Светия Дух" (Деяние на апостолите 1:8)

Така в началото на ХХ век възниква харизматичното движение. Но още след края на Втората световна, в края на 40-те и началото на 50-те в харизматичното движение навлизат голям брой вълци в овчи кожи, които се стараят с всички сили да объркат умовете на хората вкарвайки всевъзможни лъжедоктрини и учения, нямащи нищо общо с първоначалното учение на Исус Христос.

Ето няколко парадокса нямащи нищо общо с християнството, това което е проповядвал Исус Христос.

image

Ето ви един пастор, който заявява, че Господ му казал да проповядва застанал на гърбовете на хората. Как си мислите дали Исус е проповядвал от гърбовете на хората и така ли е учел да правят неговите последователи?

image


Илая Манасех Джордан, който се е самообявил за пророк и разпространява различни фалшиви доктрини пък продава специални благослoвени пророчески сапуни за наивниците, които не си четат библиите, че да ги насапуниса малко.

В Нигерия има случай на ограбване на банка и подлъганият човек от фалшивите докрини за просперитета идващи от Америка се оказало, че бил "християнин" и дал половината от парите на църквата.

Пасторът Хосеа Мулинде в Уганда използвал хуманитарните помощи, за да си направи къща (подобни случаи има и в България). За снимки за дарителите на хуманитарната организация дал подаръци на децата, а после пак си ги прибрал. Тъй като от организацията поддържаща бедните Global Community Transformation контактували, за да им показва бедните семейства в някакъв момент се стигнало до спор заради децата и училището и той направо отвлякъл отговарящите за хуманитарните помощи и им поискал 4 000 $ откуп. Едното от момичетата предния ден имала сън2 и й било казано да си скрие паспорта и останалите две като видели накъде отиват нещата разбрали, че сънят е от Господа и си скрили и те паспортите, така не успели да им ги вземат и трите в някакъв момент успели да избягат, да си вземат паспортите, да хванат такси и да намерят на летището техни сънародници, които да им помогнат да напуснат страната. Случаят се разказва от участничките в тази история членки на християнската евангелска организация Street Temple.

Темата е твърде обширна и сложна. Тези които се интересуват повече по въпросите ще трябва да прочетат книгата ми "Кой е Бени Хин Помазан божий служител или вълк грабител в овча кожа", която е единствената книга на български обясняваща в детайли всички тези въпроси и изобличаваща голям брой лъжедоктрини в съвременното християнство.

"Онези които съгрешават изобличавай пред всички, за да може и другите да имат страх" (Първо послание към Тимотея 5:20)

"Който заблуждава праведните по лош път, той сам ще падне в ямата си, а невинните ще наследят добро" (Притчи 28:10)


"И не участвайте в безплодните дела на тъмнината, а по-добре ги изобличавайте, защото това което скришом вършат непокорните, срамно е дори да се говори. А всичко, което изобличава става явно чрез светлината, понеже всяко нещо което става явно е осветлено." (Ефесяни 5:11-13) 
 

image

За поръчки на книгата можете да се обърнете на e.h.books@abv.bg

---------------------------------------------

1 С разпространението на индулгенциите се увеличава престъпността в Европа, тъй като хората просто започнали да предплащат на папата за различни злодеяния, които смятат да извършат. Така някой примерно можел да си заплати да убие да кажем 30-40 души през следващите няколко години, да изнасили, ако ще и монахиня, но след като всичко е платено да си въобразява, че е добър човек - добър римокатолик и ще отиде спокойно в рая, тъй като плаща на Светата църква и парите отиват при папата. 
Първоначално на Мартин Лутер не му се вярвало, че папата знае за личностните индулгенции, които се продавали.

Да изясня, че ства въпрос за папата Лъв Х - атеист отгледан от хуманисти Джовани Медичи, който прихванал "неаполитанската болест" анално* от предшественика си папа Юлий II с когото се "сприятелил" още на 12 г. През осемте години на понтификата си (1513-1521) била въведена задължителна цензура в книгоиздаването и никоя книга не можела да бъде отпечатана без одобрението на папата. На Латеранския събор той обявил була в полза на лихварството (забранено със заповед в Библията), като се изисквало половината от печалбата на лихварите да се внася в папската хазна. Папа Лъв Х издава булата Pastor aeternus gregem, в която повтаря известната глупост за "върховната папска власт", провъзгласена по-рано от пап Бонифаций VIII и за първи пър въведена от папа Григирий VII. За разлика от предшественика си няколко години по-рано (преди папа Юлий II) папата-развратник Александър VI той успял да отрови и удуши доста от кардиналите си. 
Тъй като братовчед му Джулио де Медичи бил незаконно роден и по нормален начин не би могъл да го направи кардинал без пререкания и говорене зад гърба му назначил комисия, която да разследва извънбрачния произход на братовчед му. Така се "оказало", че всъщност бащата и майката на братовчед му били тайно женени, като издали и съответните фалшиви документи със задна дата. По-късно братовчеда Джулио става безславният папа Климент VII, през чийто понтификат Рим е превзет и тотално разграбен.

За да си набави пари за постоянните оргии и пиршествата под предлог за ремонт на базиликата св. Петър в Рим папа Лъв Х пуснал отдавна позната схема за индулгенции за живи и за мъртви, при кето се прощавали такива грехове, като прелюбодейство, изнасилване, содомия, кръвосмешение, убийство и др. 
Били пуснати така наречените "лични индулгенции", един  вид "пирамиди", при които собственикът имал правото да откупи греховете двадесет и девет пъти в годината на десет души по негов избор. При някои индулгенции за вече починали можело дори да се скъси срока на престоя на душите в чистилището** (измислено нещо нямащо нищо общо с Библията и христовото учение) с четиридесет и осем хиляди години. Така християнството, което постоянно и постепенно се изопачавало се превърнало в доходоносен бизнес за някои безскрупулни хора. Домениканците обикаляли Европа и убеждавали хората да си купят спасение за душите и вечен живот на небето, като призива на продаващите индулгенции бил:

Щом монетата в паничката ми дрънва
и душата ти към рая веднага хвръква

Ето една забавна история, достойна за комедия, която съм включил в една от книгите си

Немският доменикански монах Йохан Тецел е човекът, който се договорил с папата  и купил на едро индулгенции от него, за да ги препродава в цяла Германия, като обикалял из различните селища и предлагал на хората да си купят индулгенции за минали и бъдещи грехове. Той продавал дори обещанието, че Дева Мария лично ще се яви, когато душата на наивния християнин трябва да се отправи към вечните си покои. Папата не забравил дори и разбойниците, на които разрешил да практикуват занаята си, но при условие, че ще плащат определения процент на римокатолическата църква. Нямало грях, който да не може да бъде купен с пари.

Веднъж докато домениканския монах Йохан Тецел разнасял из Германия индулгенции и ги продавал на едро и дребно някакъв мъж от Саксония, който бил потресен от наглите измами решил да му спретне поучителна шега. 
Той се обърнал към Тецел и го попитал може ли да му опрости бъдещи намерения, при което тецел го уверил, че има всички правомощия от папата да направи това. Тогава човекът казал, че има намерение да отмъсти на свой неприятел, без да посяга на живота му и предложил да плати за индулгенция, която да го защити 10 крони. Тецел не се съгласил за толкова малко и започнали да се пазарят. В крайна сметка се договорили за 30 крони и човекът платил необходимата сума, взел документа и си тръгнал.
Йохан Тецел скоро след това напуснал Лайпциг, където се разиграла тази случка, а другият герой заедно със слугите си му направил засада между Ютеборх и Треблин. набил го, взел му ковчежето с индулгенциите и го пуснал да си върви. След всичко, което му се случило Тецел се обърнал към съдиите. Курфюрстът Георг първоначално бил крайно възмутен от това деяние на насилие над папския служител, но човекът извадил документа подписан лично от Тецел, който го освобождавал от всякаква отговорност и наредил да го пуснат.
Разказът на тази забавна история може да се прочете в книгата на Джон Дарлинг "История на романтизма" (History of Romantism) на страница 443 в изданието от 1870 г.

* За избирането на Джовани ди Медичи, син на Лоренцо Великолепния френският историк Антон Варилас (1624-1694) пише:

"Не минали и три месеца откак кардинал Медичи се настанил в двореца си във Флоренция, когато пристигнала новината за внезапната кончина на Юлий II. кардиналът веднага решил да се бори за тиарата и тръгнал на път. По онова време много го измъчвала срамната болест, която хванал от папата, чийто фаворит бил. Гнойните отоци му пречели да ходи и да язди кон и той бил принуден да пътува в носилка, закрепена на две мулета, които едва пристъпвали."

"Въпреки жестоките страдания, които изпитвал измъченият от болестта Медичи, той развил бърна дейност, за да събере гласове в своя полза. От резките движения гнойниците му се пукали и в помещението се разнесло невероятно зловоние, от което било непоносимо да се стои в конклава. 
Старите кардинали се изплашили, че въздухът ще се отрази пагубно на здравето им и поискали съвет от лекарите. Лекарите им отговорили, че кардиналът ще живее най-много още един месец, че краят му е близък и ще трябва да го изтърпят!
Присъдата на лекарите потресла конклава: раздорите веднага се прекратили и кардиналите единодушно сложили тиарата на главата на тридесет и седем годишния Джовани ди Медичи, като го провъзгласили за първосвещеник под името Лъв Х."   

** Теорията за чистилището е измислена от пап Григорий Велики с молитви и песнопения за умрелите, подобно на индулгенции - източник за печелене на пари от хората. Никъде в Библията няма и повод за подобна глупост. Християнството с Библията учи, че грешниците ще се явят на съд пред Бог, но папата намерил начин как душите на тези, които си платят на римокатолическата църква да не се явят на съд и да не влязат в ада. По повод чистилището папа Григорий еретично заявил:

"Душите могат да получат облекчение, ако се четат молитви, докато те са в чистилището. А от чистилището те могат да бъдат освободени чрез литургии, отслужвани специално за тази цел."

По време на връчването на булата узаконяваща чистилището и "очистителните литургии" папа Григорий Велики отровил епископ Малхус, който му се противопоставял и в същия ден бил отлъчен от църквата за бунтарство и случаят веднага бил използван за манипулиране на обществеността. папата заявил, че смъртта на Малхус е "велико чудо" и в това можел да се види "пръстът Божий", с което придал по-голяма достоверност на чистилището и необходимостта от молитви за умрелите. Едва ли има съмнение къде се намира душата на папа Григорий...

2 Сънищата биват различни видове. Най-често, това което се сънува не трябва да се възприема директно, но има някакво друго символично значение и сънищата трябва да бъдат тълкувани. Както примерно Йосиф, който има сън, при който дори слънцето и луната му се покланят симовлизиращо родителите му - майка му и баща му, а после когато е в Египет разтълкува съня на виночерпеца и на хлебаря в затвора и съня на фараона за седемте крави означаващи седем години. Сънищата понякога могат да бъдат и под външно въздействие на нещо преживяно или като се срещтне някой оказал някакво въздействие върху сънуващия. В такива случаи обикновено не са предричащи. Те могат да бъдат свързани с ежедневието и дори нещо като продължение на дейностите с които се занимава даденият човек. Примерно отиваш да береш гъби и на сън продължаваш да береш гъби. Сънищата могат да бъдат показателни или без особено важно значение. Но има и сънища дадени специално от Господ. Такива, които не са завоалирани и човек не трябва да се чуди, кое какво означава, но Той директно казва на някого, какво точно трябва да се направи. Това са специални показателни сънища.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673659
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930