Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2017 11:09 - Земята е кръгла, това го пише и в Библията
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 1676 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.01.2021 08:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Голям брой учени, а и обикновени хора от древността са знаели, че земята е кръгла. Миколай Коперник (1473-1543) открива (благодарение на древни текстове), това което Аристарх от Самос много добре е знаел 230 г. преди Христа, а именно че земята се върти около слънцето. Не е ли интересно, че през 438 г. сл. Хр. в коментара си за Платоновият Тимей гръцкият филосф Прокъл (410-485) отбелязва:

"Във всяка от планетните сфери има невидими звезди, които се въртят заедно със своите сфери."

Архимед от Сиракуза през III век пр. Хр. прави бронзови макети, модели на въртенето на Слънцето, Луната и петте известни по онова време планети от Слънчевата система, които имат овални форми. Добре известен исторически факт е, че когато римския военачалник Клавдий Марцел побеждава Сираклуза носи в Рим два модела - макети на движението на планетите, слънцето и Луната в Слънчевата система. Подобни макети представяли и редица други учени от онази епоха, сред които е известно за Талес от Милет и Евдокс от Книд. Както пише Цицерон, когато била направена демонстрация с макета - устройство от Гай Сулпиций Гал и Луций Фурий Фил:

"Когато Гал задвижва глобуса, става така, че Луната следва Слънцето с толкова обиколки по този бронзов механизъм, както по самото небе, от което също, както на небето кълбото на Слънцето получи същото затъмнение и тогава Луната дойде в това положение, което беше нейната сянка върху Земята, като Слънцето беше на линия."

През I век пр. Хр. гръцкият философ Страбон пише в своя труд:

"Моряците, когато се доберат до своята цел, виждат как брегът непрекъснато се издига пред очите им и обекти, които отначало им се виждат ниски, започват да се извисяват. Също така нашите гноми (стрелките на слънчевия часовник) са доказателство за въртенето на небесните тела; а простото разсъждение веднага ни показва, че ако дълбочината на земята беше безкрайна, то такова въртене нямаше да се състои. Всичко за зоните се съдържа в "За местата по света". " (Страбон, География, книга I, 20)

"Нито е редно с този труд да се залавя онзи, който е толкова ленив и невежа, че не познава глобуса и очертаните по него кръгове, някои успоредни, едни на други, други под прав ъгъл спрямо тях, а трети косо, нито тропиците, екватора и разположението на зодиака, онзи кръг, през който слънцето се движи по своя път и чрез който преценяваме различията в сезоните и ветровете." (Страбон, География, книга I, 21) 

           image

                                    Хелиоцентричната система на Коперник

                image

Миколай Коперник, който през XVI век първо написва ръкопис, разпространяващ се с преписи, а през 1543 г. е публикуван трудът му "За въртенето на небесните сфери". По това време Полша е най-голямата страна в Европа.

Древни философи, като Аристотел, Платон, Архимед и др. също пишат и обясняват, че земята е кръгла.

Клавдий Птоломей от Александрия през II век пък развива идеята за геоцентричната слънчева система, тоест, че Земята е център на слънчевата система и слънцето и планетите се въртят около нея. Първият учен, който се противопоставя и на тази глупост е персиецът ал Бируни.

В Библията също на няколко места пише, че земята е кръгла:

"Когато приготвяше небесата, аз бях там. Когато начерта кръг над лицето на бездната, когато утвърждаваше облаците горе, когато усилваше изворите на бездната, когато определяше на морето границата му, така че водите да не престъпват Неговата заповед, когато полагаше основите на земята тогава аз бях майсторски работник при Него, бях Негова наслада ден след ден, веселях се винаги пред Него, веселях се на земния Му кръг и насладата ми беше с човешките синове" (Притчи 8:27-31) 

"Онзи, Който седи над кръга на земята, пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето, като завеса и го разпъва, като шатър за живеене." (Исая 40:22)



Тагове:   земята е кръгла,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665965
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031