Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 08:51 - Какво е да имаш баща идиот, пък бил той и аристократ, наследник на графове?
Автор: ernest Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9547 Коментари: 14 Гласове:
3

Последна промяна: 28.07.2016 09:48


  Родителите ми се разведоха, когато бях малък (на пет-шест-годишна възраст) поради изневерите на баща ми и от тогава няколко години се криеше и не искаше да изпраща издръжка (въпреки че според неговите думи е бил доста добре финансово, но жена му казва обратното и май е права) и никога дори не се опита да ме види, въпреки че е идвал в моя град. Ако не го бях потърсил вероятно никога той самият не би го направил. Когато моята майка научи, че баща ми си има любовница от приятелско семейство (някакви аристократи от Полша живеещи в чужбина) и когато аз успях да потвърдя, че баща ми ме е мъкнел на любовните си срещи и познавах "втората му жена", както той се е изразявал, майка ми поиска развод. Известно време след това той дошъл и на колене плакал и молил майка ми да го приеме обратно, но тя отказа и от това време се настроил срещу нея и вероятно това се е пренесло и върху отношението му спрямо мен. От последното писмо от баща ми, което получих на 18 февруари научих, че когато дошъл, майка ми го оставила да спи в кухнята, а ние с нея сме спали в стаята и той бил много обиден от това. Колкото и нагло да звучи - това е самата истина и той още се вайка в писмото си до мен. Майка ми е била прекалено добра с него. Почти всички жени направо биха го изхвърлили да ходи да спи на хотел. От майка ми знам, че след развода, баща ми й изпратил нагло писмо, в което пишел, че, ако иска й "разрешава" да продължава да използва фамилното име Херолд. Когато тя започна да съди баща ми за издръжка и с милиция ги откри, къде са с жена му се състоял един интересен разговор. Втората съпруга на баща ми казала на майка ми: "Ами ти, вместо да си даваш парите по адвокати с тях си гледай детето!" 
  На моите полу-брат и полу-сестра баща ми не беше казал, че е имал по-ранен брак и син. Веднъж го видях за 4-5 минути и след години ги посетих с цел да видя брат ми и сестра ми. Когато издадох първата си самиздат стихосбирка му изпратих една книжка и получих дразнещо писмо, с което се заяждаше и ми пишеше, че нямам право да използвам благородническото име на рода von Bauernberg (в стихосбирката си), което не е вярно, тъй като съм първороден. Това е по прадядова линия, а по прабабина са други два благороднически рода. Исках официално да си възвърна благородническата представка към името von Bauernberg и отидох да попитам в консулството. Отговориха ми, че трябва да се представят документи (на предците ми) и веднъж по-късно, когато видях баща ми, тъй като научил за това, което съм питал в консулството ми мърмори по въпроса и ме упрекна за това, че съм ходил да питам в консулството. Той каза, че в Полша от 1918 г. били махнали титлите и т.н., но всъщност вече, ако той би ми дал някакви документи с имената на прадядо ми можеше лесно да стане работата. Той просто си търсеше претекст да ми откаже. Смятах да си изкарам немско гражданство, но баща ми отказа да ми даде каквито и да е документи, въпреки че в друг разговор ми спомена, че той, ако искал можел да си изкара немски документи, ако поиска, но му било все едно. Парадоксалното е, че в продължение на повече от 30 години дори не знаех, че съм от немски произход, докато и до момента баща ми не е наясно, че имаме и английска кръв. Колкото пъти го питах да разкаже за семейното дърво и имената на прабабите и прадядовците винаги упорито ми е казвал: "Няма да ти кажа!", но сега е подготвил полу-биографична книга, в която е написал това, което знае на 2 от последните страници и в края на декември обеща да ми ги изпрати, но така и още не го е направил.

image

Гербът на предците ми от около XI век произлизащ от Лотарингия. Според преданията (записани за първи път през XVI век от гербалиста Бартош Папроцки и шейсетина години по-късно от Шимон Околски - монах от клана Рава) началото е от английска принцеса (на герба), която се омъжва за
херцога на Лотарингия и двама от техните синове се женят за моми от чешкия аристократичен род вършовици и се преселват в Полша, където рода получава името Rawa но местността около реката, където първоначално се заселват. По името на Варш (от рода Вършовици/Rawa) е наименувана полската столица Варшава. Както е добре известно херцозите на Лотарингия са били наследници на меровингите (вероятно по оцелелия син на Дагоберт II) и първият крал на рицарското ерусалимско кралство Утремер неслучайно е херцогът на Лотарингия Жофроа дьо Буйон (някакъв мой пра-пра-чичо), който предпочитал да се нарича "Пазител на Божи гроб". Както нашумя през последните години една от причините за създаването на  тамплиерския орден1 като клон на Приората на Сион (които се разделят в годината на отсичането на бряста 1188 г.) е да пазят меровингите и тяхната кръвна линия. Вероятно именно с цел да се запази меровингската кръвна линия е и разклонението с клана Рава
   
  

  След смъртта на майка ми неколкократно бях на гости на баща ми по празниците (предимно Коледа) и повечето време се е държал леко надменно и общо взето не ме е уважавал. Никога не знаеш за какво ще тръгне да те хока. През 2007 г., когато бях у тях на коледната трапеза сред ястията имаше големи стекове (пържоли в галета), от които човек може да изяде 1-2 максимум (тъй като има и друга храна) и когато дигнаха останалите 5-6 стека казаха, че ще ги изядем през следващите дни. Странно обаче, че докато бях там стековете не се появиха... Аз предпочитам вегетарианска храна и само на гости ям месо, но важното е отношението на криене на храната. На втората вечер, когато вечеряхме, като си правехме сандвичи на масата имаше масло и маргарин и аз започнах да ползвам маслото (тогава още не бях отказал маргарина, но все пак предпочитах масло), но баща ми каза, че маслото било само за жена му. След това изкара един буркан с остатък от лютеница и ми даде да го доизям, но лютеницата беше вече вкисната и аз го оставих. Нашия човек се ядоса и каза, че сам ще си го изяде и наистина си го излапа. Когато същата година казах на баща ми, че от година пиша книга, той сякаш на състезание с мен, за да не остане по-назад написа една книга на полски с впечатленията му от България (предимно ругаене на България и разбира се пише, че България е замесена в атентата срещу папата, което е точно обратното на моето мнение) под името Bulgaria Roztrwoniony dar Boga (България изгубеният дар от Бога) и я публикува през декември 2008 г. Същата Коледа (2008 г.), докато му бях на гости и му казах, че скоро съм започнал да пиша нова малка книжка, която скоро ще излезе той нагло ми каза: "Ти няма да си издадеш книгите!", а съпругата му: "На теб кой ти каза, че си писател?".

image

Книгата на баща ми "България изгубеният дар от Бога"

  Нашите предци от последните няколко поколения са били дребни благородници, както от немска така и от полска линия. А, ако успеем да върнем лентата с 1000 и повече години назад може да се открият и две кралски линии, но това баща ми не го знае, тъй като не е дотолкова наясно с историята на герба и клана Rawa. Той често изтъква, че е благородник и в същото време надменно подценява другите. Според мен истинското благородство не се състои в това. Но както и да е. През декември 2009 г. баща ми обеща да ми провери и поправи текста от опитите ми за преводи на полски на първата глава на книгата ми "Измамата за Коледата", както и да ми помогне малко с преводите. Той ми обеща да ми изпрати и снимки на рода (дядо ми, баба ми и прабаба ми и т.н.) и част от неговите писания за рода по интернет. Чаках близо месец и по едно време получих в писмо три снимки от времето докато съм бил в тях, а обещаните снимки на рода така и не пристигаха. На рождения ми ден му изпратих текстовете за проверка и евентуални преводи (на мен все не ми се вярваше, че той ще се захване с тях). Баща ми е професионален преводач с преводаческо бюро, но умишлено на името на съпругата му. Преди няколко дни получих кратко изключително нагло писмо от баща ми, който освен, че отказваше да преведе нещо и най-учудващо за мен ме хокаше за държанието ми с някакви негови бълнувания. Включвам текста на писмото му в превод на български:

Здравий Нестек (това е някакво негово умалително за Ернест),

 трябва да Те разочаровам, но няма да се захвана с превеждането на Твоя текст. Причината? Никога не се заемам с изпълнението на неща, които са - първо - противоположни на моя светоглед и второ - са за мен емоционално негативни. Твоят текст е точно това в моите очи. Дори не го прочетох до края и го изтрих от компютъра. Може да се почувстваш разочарован, но има области до които не се докосвам.
  Освен това имам една забележка. Изпратих Ти снимки от Твоето идване в нас. И с нито една дума не потвърди получаването на пратката, нито една дума за благодарност за това. Жал ми е, че носиш моето фамилно име поради такива постъпки. Не приемам такива взаимоотношения между хората. Ти дори преди заминаването си от нас не поблагодари на Гали (умалително за жена му от Галена) за гостуването си. Аз от дете съм чувствителен при липсата на култура сред обществото.
 Изпращам ти поздрави  Твой баща   
 
 
 Няма да пиша с какви думи са ме дразнили жена му и той и за това искат някаква специална благодарност. Смятам, че съм бил културен при тръгването си, но както и да е. А ето и отговорът на писмото, което аз му изпратих:

 Здравей баща ми,

налага се да отговоря на невероятно наглото ти и надменно писмо. Ти да не си луд? Обеща да ми изпратиш снимките на рода по интернет плюс онази част от твоите писания за рода и цял месец чакам, но вместо това ми изпращаш по пощата снимките където съм бил у вас - нещо което нито съм те молил, нито имаме уговорка. Нарочно не ти отговорих.
 Чаках да видя дали ще удържиш на думата си за другите снимки, въпреки че не ми се вярваше да го направиш. Но думата ти нищо не струва. Вместо това ми изпращаш нещо което не ме интересува. Предната година пак щеше да ми пращате една снимка на рода по пощата, но нещо не я дочаках. Казваш, че съм бил невъзпитан, че не съм ти отговорил, ами аз от теб се уча. През пролетта изпратих 2 книжки от "Измамата за Коледата" и никой не се обади 8 месеца и половина и не знаех дали сте ги получили. Дори когато бяхме на коледната трапеза отидох и изкарах една книжка за Роберт и ти съвсем ненадейно ми каза, че ги имате. Явно много ти е голяма културата. Колко си жалък!
 Никога когато съм имал нужда от баща в живота си не съм го имал. Никога през живота ми не си ми помагал за абсолютно нищо и не си направил нещо за мен, а и аз никога не съм те молил за каквото и да е било до този момент. Винаги си гледал на мен с мнителност, високомерие и изискана надменност. Ти имаш пълното право на собствено мнение, но когато те попитах и ти ми обеща да поправиш текста и да попреведеш от останалото вече беше наясно какво пише, тъй като повече от 8 месеца книгата е била при теб. Можеше да не обещаваш. Аз нямаше да си правя труда да ти го изпращам и сега нямаше да ти пиша тези редове. Изпратих го на рожденния ми ден - 1ви февруари. Аз не чествам рождени дни, но поне приемам пожелания и картички, но ти забрави за рожденния ми ден и ми изпрати "прекрасен" отговор два дни по-късно. Много пъти си ме лъгал и аз все си трая. Да бъдеш благородник означава да държиш на думата си, но ти за съжаление не си такъв. Явно, ако си плащах щеше да "помогнеш" с поправките и преводите...
 Дали ти харесва или не аз съм твой първороден син2. Вероятно и с това не си наясно какво означава. Може би не ти пука какво казва Господ, но все пак ще ти напиша Неговата заповед по този въпрос: 
 "Ако някой има две жени, едната любима, а другата нелюбима, и му родят синове - и любимата, и нелюбимата - и ако първородният син е на нелюбимата, тогава в деня, когато завещае имота си на синовете си, той не бива да направи първороден сина на любимата вместо сина на нелюбимата, който е първородният, а да признае първородния, сина на нелюбимата, като му даде двоен дял от целия си имот, защото той е началото на силата му; на него принадлежи правото на първородния." (Второзаконие 21:15-17)
  Никога не съм ти искал пари и горепосоченият стих не е някакъв намек.
 Относно човешките взаимоотношения. Веднъж не ме потърси и не пожела да ме видиш докато бях малък. Дори не знаеше как изглеждам - хич не те интересуваше. Другите семейства дори и да се разделят родителите пак посещават своите деца и дори имат право, ако поискат да ги вземат за кратко, но при теб и това липсваше. Когато пораснах и исках да те видя през 1984 г. (струва ми се беше) дойдох един ден на паметника "1300 години България". Ти се приближи към мен и попита на развален български
:

- Кого търсите?

Аз отговорих:

- Би трябвало да се досетиш.

На това твоя милост ми отвърна:

- Аа. За какво си дошъл?

Аз казах:

- Дойдох да те видя.

След това беше великия бисер от твоя страна:

- Ами вече ме видя, можеш да си тръгваш!

Каза ми, че си отиваш в къщи за да обядваш и ми предложи с колата да ме оставиш долу и добави, че там някъде имало спирка на автобус с който мога да отида до някакъв километър пети или десети не си спомням точно, но мисля, че беше десети:

- Ще хванеш автобуса до десети километър от там можеш да отидеш на стоп до Варна. Там имаш роднини - те ще ти помогнат.

  Ето това беше великата ни първа среща - само 5 минути след като ме видя престанах да съществувам за теб и ти отиде доволно да си тъпчеш търбуха. До този момент не бях виждал по-дебел човек от теб сигурно си бил около 130 кг. (аз бях 58-59 кг.) и в очите ми изглеждаше ужасно. Виждал съм снимки на дядо ми и не приличаш на него, той не е дебел. По ония времена не пътувах на стоп. Отидох на автогарата и след няколко часа се прибрах в къщи.
  Да ти припомня и нещо от последното ни сбогуване. Ти се приготвяше да отиваш на работа (където пътуваш с колата си). Попита ме ще тръгвам ли? И аз си тръгнах в дъжда към автобусната спирка, въпреки че знаеше, че ботушите ми пропущат, когато е мокро времето. Един истински баща, дори не особенно културен би ме закарал с колата до гарата или автогарата, но твоят безкраен егоизъм няма граници.
  Повече от ясно е, че ме каните на гости по коледите само от куртоазия. Знаеш, че не чествам Коледа. Изпратих двете книжки от "Лъжата за св. Валентин" по пощата тъй като нямах намерение да идвам, но когато ми се обади и след това ми изпрати 50 лв за пътни ме постави пред неудобното положение да дойда. 
  
 Съжалявам, че имам такъв баща идиот-егоист! И продължавам да невярвам, че ще ми изпратиш обещаните снимки и текста за рода.

Жалко, че ми се наложи да ти напиша това писмо. Прощавам ти за отношението ти и прегрешенията ти към мен, дано и Господ се смили над теб.
 
твой син Ернест

PS
Копие от това писмо ще може да се чете в интернет за да може всички да видят какъв баща имам носещ името Jan Herold.

image

Ето как е изглеждал баща ми по ония времена на около 45-46 г. Нито баща му, нито сестра му са пълни.

image

Аз съм долу в лчво, до мен братовчедка ми, а над нея сестрата на баща ми, която си е с нормално телосложение

image

На първата снимка баща ми на около 26-27 г., а на втората на около 22-23 г. - като е бил студент дори е спортувал и за известно време (не знам колко, може би 5-6 г.) е изглеждал нормално

 
След малко повече от седмица от изпращането на горепосоченото писмо на 18 февруари получих таман две писма в един плик представляващи вид дипломатично скъсване от страна на баща ми с мен, който не иска никога повече да ме види. В тях се старае да се изкара излязъл сух от водата, без да поема никакви отговорности и в края на краищата невероятният егоист казва, че искал всичко да си е останало както когато се е развел. Тоест да не ме е срещал и виждал. Имал съм претенции към него. Отправяше и някакви неясни заплахи сякаш има за какво да ми пука. Явно го бях уцелил по "болното място" с този постинг в блога ми, писмото и и-мейлите. Разбира се не ми изпрати обещаните снимки на баба ми, дядо ми и т.н., които бе обещал. За това му било виновно времето, въпреки че от тогава ми е изпратил 3 пъти писма по пощата и уговорката бе да го направи по интернет, а той има тази възможност всеки ден. Просто си търси извинения и пак лъже и увърта. От изпращането на писмото вече са минали повече от 40 дни и пак не го е направил. Действително той потвърди, че когато ме видял за първи път видял в мен - майка ми и няколко минути след раздялата ни съм престанал да съществувам за него. На външен вид (като фигура - килограми) определено повече приличам на нея (отколкото на него), но не съм нито майка ми, нито баща ми, а отделна личност. Да си призная като по-малък винаги съм се стараел да не постъпвам както него поне доколкото са ми били известни определени негови постъпки от разказите на майка ми. Сред полуистините той още пише, че бил отворил сметка, в която вкарвал пари за плащането на издръжката в Полша, но пък когато година след развода беше в България на десетина км от нас се скатаваше. Майка ми дори не знаеше адреса му, за да го принудят да плаща. Колко години е траяла тази ситуация не помня, но знам, че майка ми доста го гони за това и дори по едно време, както даваше пак престана и се беше покрил. За да си доизясним някои неща аз от своя страна му изпратих два имейла за последно, а на 27 февруари получих и отговор писмо от него. Той пише, че аз винаги се изкарвам прав, но баща ми дори и да сгреши, пак никога не си признава. Той още пише за самота - сякаш един път годишно, като се виждахме и сега като не отивам ще бъда самотен, но той някои неща така и не ги проумява. Аз така и не чествам езическия празник на 25 декември. Исус не е роден тогава и честването на рождени дни произлиза от езичеството и магията, ранните християни не са чествали такава мерзост, а единствено някои гностични култове в Александрия. Аз ходех просто на гости заради баща ми и бих го направил по което и да е годишно време, ако ме поканят. Веднъж когато бях в тях ми каза, че нямал приятели и никой не му идвал на гости в тях и той не ходел никъде и явно си мисли, че и аз съм, като него. Е аз имам приятели, но той това не го разбира.   
 Странно е, че с изключение на някои крайни изказвания и предубедени мнения съпругата му в мое присъствие се е държала много по-нормално с мен, отколкото той самият. Когато съм ходил на няколко пъти до преводаческото бюро на баща ми и е имало някой от работещите, той винаги е скривал, че съм му син и просто е казвал: "Имаме гост". 
  През лятото на 2008 г. (струва ми се) бяха пуснали допълнителни минути към джиесема ми и аз ги използвах, за да се обаждам включително и на баща ми. Веднъж като говорехме той ми заяви, че след като умре той няма да остави нищо. Това ми го беше казвал и по-рано, като твърдеше, че колкото пари има ще си живее с тях и нищо няма да остави, но съвсем не съм му обръщал внимание. Но когато говорехме по телефона разбрах, какво си мисли - че му се обаждам, за да мога да му искам пари или да взема наследство. Беше доста гнусно от негова страна. Всъщност той многократно ми е казвал, като е лъжел, че няма никакви пари, но мен тези неща не ме интересуват пряко - и да има и да няма това не играе роля във взаимоотношенията ни. Нормално е да си имат някакви спестявания хората, но доколкото ги познавам, парите ще са на сметка на жена му, за да неможе аз да получа нещо, ако той умре. Една вечер докато гледахме телевизия през декември 2009 г. баща ми се изпусна и ми каза, че купил четиристаен апартамент на полу-сестра ми в гр. Ополе, да има къде да отсяда, когато отивала в Полша. Когато се усети добави, че апартаментът бил много евтин. Полу-сестра ми е омъжена за директор на клон на някаква банка и имат много пари. Виждал съм ги двамата откакто са сключили брак само веднъж за съвсем кратко на един Великден. Заплатата на съпруга й е 8 000 евро на месец, а нейната също като член на управителния съвет в банката би трябвало да е някаква сума над 4 000. Те си имат къща за 200 000 или повече евро в Дармщад и си строят втора в Дрезден. И баща ми, който "няма пари", като на "нуждаещи се" им купил още по един апартамент. А, аз повечето време живея с по 40-50-60 лв на месец3  и баща ми ми се подиграва, че нямам пари. И още ми казва, че и през следващите 10 години (или 20 не си спомням вече точно) няма да отида до Полша, защото нямам пари и трябвало да си платя, за да отседна някъде.   

 Баща ми дори и да ме остави, Небесния Отец никога няма да ме остави. Не случайни са думите на Исус Христос:

"Защото дойдох да разлъча човек от баща му, дъщеря - от майка й и снаха - от свекърва й; и неприятели на човека ще бъдат домашните му. Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене" (Матей 10::34-37) 

P.S.

Повече от две години след написването на този постинг нищо не се промени. Баща ми не изпрати обещаните снимки на родата, а на 7 април 2012 г. почина4. През декември 2015 г. посетих гроба му. Сума пари са изсипали, няма лошо като има пари, ама на мен и 100 лв. не ми остави.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


1 Не е много ясно какво е било положението в началото, но около 50 години след посоченото разделение между ордените настъпва пълното морално разложение в тамплиерския орден, затъването в окултизма и луцеферианството (сатанизма) във вътрешните тайни нива, ритуалът със заплюването на кръста с Исус при встъпването в ордена и хомосексуализма. Твърди се, че това е станало по времето на тайнствения магистър Ронселм, който не влиза в официалните списъци на великите магистри. Съвременните тамплиерски ордени са създадени от масоните и целят обединението на религиите към Новия Световен Ред и са част от йерархията към постигането му. Приоратът на Сион пък е част от швейцарската Велика масонска ложа Алпина. Дори създателя на баварските илюминати Адам Вайхаупт е бил обучаван в продължение на пет години от великия магистър на Приората на Сион Шарл дьо Лорен, като е трябвало да съдейства за издигането на меровингската династия на френския престол, но Вайхаупт излиза от контрол (вероятно повече под влияние на Ротшилд) и разпространява идеята за Световно правителство и премахването на монархиите. По тази причина създаването на баварските илюминати се счита за провал.

2 Първородството е от изключително важно значение при аристократичните родове. Още от времето на Свещената Римска Империя (оглавявана от немски князе избирани за императори) през Х век първородните синове в германските земи наследствено приемат титлите на своите бащи и предци. По тази причина по време на кръстоносните походи първородните синове обикновено не са участвали и не са взимали длъжности в рицарските ордени. На тях е оставала отговорността да запазят титлите и рода.

3 Има различни моменти. Известно време се занимавах с бизнес и бях добре финансово. После в продължение на около 2 г. се грижех за майка ми. След това дойде нов момент и трябваше да реша какво да правя и започнах да се занимавам с четене и писане в продължение на години и нямах много време за други неща и примерно няколко години около времето на постването на постинга наистина е било точно така. Но вече нуждите в живота ми започнаха да се променят и се нуждая от големи суми пари. Примерно през 2015 г. за 5 месеца изхарчих 8 хил. лв. и после за известно време останах без пари с малки приходи от по около 200 лв., докато започнат да се връщат вложенията.

4 В моя случай, въпреки че след смъртта на баща ми (аз не отидох на погребението му, не съм двуличник) никой от неговото второ семейство не се обади за някакво наследство от негова страна (баща ми не умира като клошар, без пари в джоба или банката (6 000 лв му струва гроба), въпреки че парите на дребния им семеен бизнес нарочно са на името на жена му от години, за да не попаднат случайно при мен, той си има и автомобил на негово име, но явно си е подготвил предварително завещанието, в което аз не фигурирам) аз автоматично приемам правото на титлите, които са носели моите предци. Последният граф или нещо подобно, който си е носел титлата с благородническото име Herold von Bauernberg е прадядо ми. След възстановяването на полската държава през 1918 г. чуждестранните титли и благороднически представки към имената, като von са забранени. Когато след публикуването на първата ми стихосбирка "Вечният път" баща ми ми написа писмо и кратки обяснения на имената на родовете за втората ми стихосбирка "Шепотът на любовта" използвах пълното име на рода ми Ернест Херолд фон Бауернберг, но тъй като баща ми се дразнеше от това, в книгите си по-късно не го използвах. Но вече след смъртта му пак ще използвам името, такова каквото е за следващите ми книги. Две години след смъртта на баща ми по случайност установих, че при такива случаи, когато родителят почине по закон децата му имат дял (право на наследство), независимо от това дали парите и името на фирмата на жена му са на нейно име и право на дял от всичко, което са придобили по време на брака, така че имам право на дял от всичко, което имат. Но аз няма да прося за нещо, което те би трябвало да имат достойнство да ми дадат,. Господ ще намери начин да ме благослови финансово много повече.

image

 



Тагове:   баща,   меровинги,


Гласувай:
3



1. анонимен - Ернест, четях и ми беше много мъчно ...
24.02.2011 02:31
Ернест, четях и ми беше много мъчно поради положението, в което си бил.
Разбирам, вероятно съвсем не напълно, мъките и трудностите, през които си минал и минаваш с такъв човек, явно доста несмислен и непостоянен.

НО, тук има едно голямо Но, което си позволявам да ти кажа, защото виждам, че си вярващ човек, боящ се от Господаря!
Мисля, че не е добро това да говориш неща против баща си, ако и да са истина, защото писанията казват да не злословим баща или майка.
Мисля, че за твое добро би било да се покаеш пред Бога!


Притчи 20:20
Светилникът на този, който злослови баща си или майка си, Ще изгасне в най-мрачната тъмнина.

Ти може да ми опонираш сега, че да злословиш някого означава да говориш лъжа за него.
Да, ама думата "злословене" сама си показва какво означава - просто да говориш зло за някого, независимо дали това зло е истина или лъжа.
Ти не проявяваш необходимата почит към този родител, ако и да не е достоен той!
Заради Бога би трябвало да го почиташ независимо какъв е!

Дано Бог му даде покаяние и осмисляне и дано отношенията ви се подобрят!

Надявам се да си разбрал мотивите ми да не изпаднеш в огорчение, мислейки че не си бил разбран.
Напротив - правя го за твое добро според разбиранията, които имам!

Бъди здрав!
цитирай
2. ernest - Отдавна не ми пука
25.02.2011 21:39
анонимен написа:
Ернест, четях и ми беше много мъчно поради положението, в което си бил.
Разбирам, вероятно съвсем не напълно, мъките и трудностите, през които си минал и минаваш с такъв човек, явно доста несмислен и непостоянен.

НО, тук има едно голямо Но, което си позволявам да ти кажа, защото виждам, че си вярващ човек, боящ се от Господаря!
Мисля, че не е добро това да говориш неща против баща си, ако и да са истина, защото писанията казват да не злословим баща или майка.
Мисля, че за твое добро би било да се покаеш пред Бога!


Притчи 20:20
Светилникът на този, който злослови баща си или майка си, Ще изгасне в най-мрачната тъмнина.

Ти може да ми опонираш сега, че да злословиш някого означава да говориш лъжа за него.
Да, ама думата "злословене" сама си показва какво означава - просто да говориш зло за някого, независимо дали това зло е истина или лъжа.
Ти не проявяваш необходимата почит към този родител, ако и да не е достоен той!
Заради Бога би трябвало да го почиташ независимо какъв е!

Дано Бог му даде покаяние и осмисляне и дано отношенията ви се подобрят!

Надявам се да си разбрал мотивите ми да не изпаднеш в огорчение, мислейки че не си бил разбран.
Напротив - правя го за твое добро според разбиранията, които имам!

Бъди здрав!


Разбирам загрижеността ти, но когато Бог дава заповедите и разпоредбите, които са записани в Моисеевия закон те се отнасят за вярващите, а не за невярващите. Аз съм простил на баща ми - той за съжаление си е такъв, но в никакъв случай не мога да му позволя да продължава да се държи така и да ми говори полуистини и тн. и взаимоотношенията ни главно по негово желание приключиха. Така или иначе аз не съществувам за него. В твърде много отношения аз съм различен от него. Въпреки че в последните си писма ми обеща, че ще ми изпрати снимките на рода, той за една година време не го направи. За мен Бог е по-важен. Исус казва:

„Брат брата ще предаде на смърт, и баща – детето; и деца ще се надигнат против родителите и ще ги докарват до смърт. Ще бъдете мразени от всички заради Моето Име; а който устои докрай, той ще бъде спасен.” (Матей 10:21-22)

„Да не мислите, че дойдох да донеса мир на земята; не дойдох да донеса мир, а меч.
Защото дойдох да разлъча човек от баща му, дъщеря – от майка й и снаха – от свекърва й; и неприятели на човека ще бъдат домашните му. Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене” (Матей 10:34-37)

„И всеки, който е оставил къщи или братя, или сестри, или баща, или майка, (или жена), или деца, или ниви заради Моето Име, ще получи стократно и ще наследи вечен живот.” (Матей 19:29)
цитирай
3. анонимен - Това е добре, че си простил и аз не ...
26.02.2011 01:30

Това е добре, че си простил и аз не се съмнявам, че заради Бога си го направил!
И затова нямах предвид непростителност от твоя страна, а само, че независимо баща ти вярващ ли е или не, достоен човек ли е или не, праведен ли е или нечестив, ти, като син, си длъжен да го почиташ, а изнасянето на тези неласкави за него житейски подробности са в най - лекия случай нещо напълно ненужно!

Ти петниш името му по този начин и го злословиш и това не е добро!

Цитатите, които даваш, по никакъв начин не толерират подобно поведение у син, имащ желанието да е угоден на Бога!

Дано осъзнаеш, че това не е праведно отношение за вярващ в Месията!
цитирай
4. ernest - Никак не съм на това мнение
26.02.2011 10:19
анонимен написа:

Това е добре, че си простил и аз не се съмнявам, че заради Бога си го направил!
И затова нямах предвид непростителност от твоя страна, а само, че независимо баща ти вярващ ли е или не, достоен човек ли е или не, праведен ли е или нечестив, ти, като син, си длъжен да го почиташ, а изнасянето на тези неласкави за него житейски подробности са в най - лекия случай нещо напълно ненужно!

Ти петниш името му по този начин и го злословиш и това не е добро!

Цитатите, които даваш, по никакъв начин не толерират подобно поведение у син, имащ желанието да е угоден на Бога!

Дано осъзнаеш, че това не е праведно отношение за вярващ в Месията!


В Библията на десетки места ясно е написано да се изобличава. Никъде в Библията няма нито един стих в който да пише да се почитат невярващи родители. В някои страни има направени "Ден на майката", "Ден на бащата", "Ден на родителите" или "Ден на предците", но всички тези чествания са направени на окултен принцип и са езически. Включително и 8-ми март. Човече ти нещо не си наред. Бог е на първо място.
цитирай
5. ernest - Относно почитането на родителите
26.02.2011 22:35
Както казах относно уважението на родителите това се отнася единствено за вярващите. Не мога да разбера хора, които хем не разбират нещо, хем се опитват да те поучават и да спорят. Когато е даден Моисеевия закон той се отнася единствено за вярващите - обяснил съм това в последната страница на книгата ми "Лъжата за св. Валентин", ама кой да чете. Тази заповед не се отнася и не може да се прилага за невярващите. Ако някой прави това е кръгъл глупак. В Библията е казано, ако някой дойде и ти каже: "Да следваме други богове" (Второзаконие 13 гл.) - да бъде умъртвен и това важи дори, ако това ти е брат, баща, майка или близък. Така когато възниква християнството повярват хора от други народи и много от християните не са слушали въобще родителите си, които са били езичници и са имали сериозни препирни и е стигало до убийства. Вероятно няма нужда да изреждам разказите и легендите... В наше време също има много атеисти и деисти. И съвсем не трябва да се почитат демонизирани невярващи родители. В никакъв случай, ако някой вече е повярвал не трябва да слуша невярващите си родители, които разсъждават по светски, но трябва да внимава в Божиите изисквания. Нормално е да има препирни и е ненормално да няма, ако някой наистина вярва в Бог. Ето защо Исус Христос казва:

„Да не мислите, че дойдох да донеса мир на земята; не дойдох да донеса мир, а меч.
Защото дойдох да разлъча човек от баща му, дъщеря – от майка й и снаха – от свекърва й; и неприятели на човека ще бъдат домашните му. Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене” (Матей 10:34-37)

Християните единствено могат да се молят за близките си.

Смятам темата за приключена за коментатора, който вече изрази мнението си и се опита да се налага с многократни писания, които бяха изтрити. Всякакви понататъчни коментари от негова страна по този въпрос ще продължават да бъдат изтривани!!! Моля не бъдете досадни с фикс идеи, но разсъждавайте и върху това което пиша, като отговори. Ако е необходимо допитвайте се до Бог.

Извинявам се за необходимостта да постъпвам по този начин.
цитирай
6. анонимен - Относно темата
27.02.2011 14:45
здравейте!
аз съм атеист, не вярвам ни в бога, ни в дявола, но ще изкажа моето мнение.
Ернест е напълно прав относно баща си и дори заради това че е вярващ човек постъпва доста леко като мярка. защото ако бях аз на неговото място такива като баща му ги пращам директно в гроба. най много мразя лъжци, лицемери, мошенници и изроди като неговия баща които се подиграват с нещата които Ернест е постигнал в живота си, защото тоя боклук баща му не е нищо повече от един пропаднал старчок и комплексар който си избива комплексите като лъже и мами Ернест, и най лошото е че му се подиграва защото никога няма да бъде на неговото ниво.
факта че никога не е помогнал на сина си го прави шибана утрепка която заслужава мъчителна смърт без никаква жал. смърт на такива като баща му!
цитирай
7. ernest - Все пак
27.02.2011 20:18
Аз все пак бих искал баща ми да доживее да ме види като успял.
цитирай
8. ernest - Да изясня все пак и значението на думата "злослови" в посочения от коментатора стих Притчи 20:20
28.02.2011 11:18
В повечето случаи под "злословие" се разбира говорене на лъжи за някого, но хората могат да имат и друго предвид като говорене на нещо зло за някого в негово отсъствие. Ето и значенията в Български тълковен речник на думата:

злословие мн. злословия, ср. Осъдителни, зли думи за някого в негово отсъствие; клевета, клюка. (линк http://www.t-rechnik.info/search.php?search=%D0%B7%D0%BB%D0%BE)

В посочения стих смисъла, който е вложен е клеветене, кълнене. В някои от преводите на български е използвана тази дума. Давам като пример превода на издателство Верен:

Който кълне баща си или майка си, светилникът му ще угасне в най-мрачната тъмнина. (Притчи 20:20)

А относно превода и значението да дадения текст ще приложа и най-добрия английски превод, известен като KIng James:

Whoso curseth his father or his mother, his lamp shall be put out in obscure darkness.

В случая е използвана дума със значение "проклина", "кълне". Това важи и за почти всички английски преводи:

If a man curses his father or mother, his lamp will be snuffed out in pitch darkness. (New International Version (©1984)

If one curses his father or his mother, his lamp will be put out in utter darkness.
(English Standard Version (©2001)

He who curses his father or his mother, His lamp will go out in time of darkness.
(New American Standard Bible (©1995)

Whoso curseth his father or his mother, His lamp shall be put out in blackness of darkness. (American Standard Version)

If anyone puts a curse on his father or his mother, his light will be put out in the blackest night. (Bible in Basic English)

He that curseth his father, and mother, his lamp shall be put out in the midst of darkness. (Douay-Rheims Bible)

Whoso curseth his father or his mother, his lamp shall be put out in the blackest darkness. (English Revised Version)

Whoever curseth his father or his mother, his lamp shall be put out in obscure darkness. (Webster's Bible Translation)

Whoever curses his father or his mother, his lamp shall be put out in blackness of darkness. (World English Bible)

На английски има само два превода при които не е използвана точно тази дума. При коментарите към стиха също обясненията са, че става въпрос, ако някой проклина или кълне родителите си.

Има и един доста по-сериозен стих отнясщ се за същата тема, който "коментатора" не спомена, вероятно поради незнание и това е:

Който злослови баща си или майка си, непременно да се умъртви.(Изход 21:17)

Но тук също не във всички български преводи е използвана думата "злослови", какъвто е случая с Библията на Българско Библейско дружество издание 2010 г, издадена със съдействието нa Обединени библейски дружества - UBS и "Мисия без граници" - MWB, където пише:

Който кълне баща си и майка си, да бъде убит. (Изход 21:17)

На английски при превода KIng James превода е следния:

And he that curseth his father, or his mother, shall surely be put to death. (Exodus 21:17)

Тук отново е използвана дума със значение "проклина", "кълне" и същата дума се използва във всички съществуващи преводи на английски с изключение на два.

Ако само хипотетично премахнех този постинг "лични дневници", това означава да прикрия и да се съглася с лъжите и нечестивите и отвратителни постъпки на баща ми спрямо мен и майка ми и той пак да ми се подиграва зад гърба. Е това няма да стане!
цитирай
9. анонимен - Ернест, не е въпросът за незнание на ...
02.03.2011 00:36
Ернест, не е въпросът за незнание на посочения от теб стих в подкрепа на казаното преди от мен като по- силен вариант даже!

За мен по -важен е стихът, който аз ти дадох, защото така или иначе, сега няма такава теократична държава и следователно тази присъда няма да бъде изпълнена, но това за изгасване на светилника в дълбока тъмнина е нещо, което не зависи от човек!

Предупреждението ми към теб беше с приятелско чувство, а не да ти натрия носа, но кой знае какво ти си разбрал, което не говори много добре за разпознаването ти... както и да е, де.

Не мисля, че е право да ми триеш постовете, дори и те да противоречат на твоето за момента разбиране.
Ако ти си прав, за какво се притесняваш?
Остави ги, нека четящите сами да преценят.

Дано не така изтриваш и изобличенията на съвестта си...
цитирай
10. ernest - Не ми се губи времето с празни приказки
02.03.2011 18:19
анонимен написа:
Ернест, не е въпросът за незнание на посочения от теб стих в подкрепа на казаното преди от мен като по- силен вариант даже!

За мен по -важен е стихът, който аз ти дадох, защото така или иначе, сега няма такава теократична държава и следователно тази присъда няма да бъде изпълнена, но това за изгасване на светилника в дълбока тъмнина е нещо, което не зависи от човек!

Предупреждението ми към теб беше с приятелско чувство, а не да ти натрия носа, но кой знае какво ти си разбрал, което не говори много добре за разпознаването ти... както и да е, де.

Не мисля, че е право да ми триеш постовете, дори и те да противоречат на твоето за момента разбиране.
Ако ти си прав, за какво се притесняваш?
Остави ги, нека четящите сами да преценят.

Дано не така изтриваш и изобличенията на съвестта си...


Достатъчно ясно дадох примери, че както в посочения стих, така и в следващия, става въпрос за грешен превод и се отнася за това, ако някой кълне родителите си, а не ако някой ги злослови. Но дори и така да беше, аз не злословя, а казвам истината. И най-важното виждам вманиячаване без разбиране и затова ги трия. Не са необходими десетки коментари, аз съм на правата страна и дори покрай всичко добавих един абзац към постинга от преди година. Знам, че постъпвам правилно и много ми харесва постинга, който съм направил. Не съм написал всичко което мога да напиша за баща ми, но и това е достатъчно. Както вече казах тези стихове са дадени за вярващите родители, а не за други. Да започнем с това, че невярващи родители биха били убити с камъни по ония времена, както и блудници като баща ми примерно. Моля ви хора разсъждавайте с главите си. Когато Исус проповядва то Той върши това сред народа на Израел и дори отказва да изцелява езичници. Освен един римлянин стотник (Матея 8:5-9) и една ханаанка. Доста показателен е случая, когато Исус след увещания прави това за една ханаанка, която му се примолва за обсебената си дъщеря от демон и казва, че дори и кученцата ядат от трохите на господарите си:

"И ето, една ханаанка излезе от онези места и извика, като казваше: Смили се за мен, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми е лошо обсебена от демон. Но Той не й отговори нито дума. Учениците дойдоха и Му се молеха, като казаха: Отпрати я, защото вика след нас. А Той в отговор каза: Аз не съм изпратен при други, освен при загубените овце от израилевия дом. А тя дойде, кланяше Му се и казваше: Господи, помогни ми! Той в отговор каза: Не е хубаво да се вземе хлябът на децата и да се хвърли на кученцата. А тя каза: Да, Господи, но и кученцата ядат от трохите, които падат от трапезата на господарите им!" (Матея 15:22-27)

А между другото мога ли да те попитам ти кой си, че така се опитваш да защитаваш баща ми? Някакъв негов приятел ли?
цитирай
11. анонимен - Ернест, това, че невярващите и б...
03.03.2011 01:20
Ернест, това, че невярващите и блудни родители биха били убити е едната страна, а другата е, че деца, злословещи родителите си също не биха били невинни!

Никъде в словото не пише да почитаме САМО вярващи и праведни родители, моля те, разбери го!
Казвам това заради теб!

Не съм приятел на баща ти, нито познавам баща ти или теб!

Аз съм вярваща в Йешуа ал - Машех християнка.
Попаднах на твои неща във връзка с Бени Хин и бях приятно изненадана от някои твои вярвания.
Там съм ти писала първо.
цитирай
12. анонимен - И само да допълня, че изобщо не е в...
03.03.2011 01:29
И само да допълня, че изобщо не е вярно, че защитавам баща ти, напротив - възмутена съм от поведението му, разбира се!

И както казах в самото начало, с болка четях изстраданото от теб и ти съчувствам, НО... нещата, които ти писах бяха от загриженост за теб - понеже виждам, че се спъваш в нещо и не го осъзнаваш...

Ти, ако видиш брата си да греши някъде, в нещо, няма ли да го изобличиш?
Та това би било за негово добро.
Не бива човек да презира изобличение, особено когато е направено с добри мотиви!

Бъди здрав!
цитирай
13. ernest - Да, но общо взето доста излишни говорения
03.03.2011 07:45
анонимен написа:
И само да допълня, че изобщо не е вярно, че защитавам баща ти, напротив - възмутена съм от поведението му, разбира се!

И както казах в самото начало, с болка четях изстраданото от теб и ти съчувствам, НО... нещата, които ти писах бяха от загриженост за теб - понеже виждам, че се спъваш в нещо и не го осъзнаваш...

Ти, ако видиш брата си да греши някъде, в нещо, няма ли да го изобличиш?
Та това би било за негово добро.
Не бива човек да презира изобличение, особено когато е направено с добри мотиви!

Бъди здрав!


Напълно съм съгласен, че ако видиш брата е добре да се опиташ да му помогнеш, но мисля, че малко попрекали и стиховете не само от Притчи 20:20, но и от Изход 21:17, а има и още като Левит 20:9 (пак проклинане) и Притчи 30:11 (проклинане), са преведени грешно. Освен посочените от мен преводи и в коментарите се изяснява, че в дадения стих става въпрос за проклинане:

Whoso curseth his father - Such persons were put to death under the law; see Exodus 21:17; Leviticus 20:9, and here it is said, Their lamp shall be put out - they shall have no posterity; God shall cut them off both root and branch. (Clarke's Commentary on the Bible)

Whoso curseth his father or his mother,.... This is dreadful indeed! a person must be got to a great pitch of wickedness to do this; to curse his parents, one or other of them, that have been the instruments of his being, and by whom he has been brought up and put out into the world; to slight them, despise them, and mock at them, is highly base and criminal, but to curse them is shocking! what can such expect but the curse of God upon them? (Gill's Exposition of the Entire Bible)

Но дори и без всичко това човек трябва да може да прави разлика между добро и зло и грях. Точно баща ми се опитва да ми хвърля проклятие, като той и съпругата ми се репчеха, че няма да си издам книгата (аз вече издадох две и подготвям още две в близко бъдеще, плюс второ издание на Измамата за Коледата два пъти по-голяма) и че аз няма да отида до Полша дълги години. Едва сега през март завърших добавките, поправките и оформлението на текстовете за преводи на "Измамата за Коледата". Поне на езиците които разбирам проверявам библейските цитати, за да използвам правилните преводи. В полския католически така например умишлено липсваха изречения. Римокатолическата църква е поправяла Библията на над 420 места. И едва след приготовлението на текстовете и на английски почти всички цитати (около 50 страници материал)евентуално мога когато му дойде времето да отида на гости в Полша и да договарям издаването на книгите ми.

Много християни за съжаление недоразбират различни неща от Библията и си живеят с техни там мнения и доктрини. Бъди благословен в разбирането си за Божието слово.

цитирай
14. анонимен - мда, блаагодаря ти! и ти също!
03.03.2011 15:56
мда, блаагодаря ти!
и ти също!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665830
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031