Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 11:30 - За празника Халоуин
Автор: ernest Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2232 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 31.10.2012 07:04


Наближава келтския езически празник Самейн, който в някои страни се празнува под името Halloween. Празникът е в чест на демоните и е изключително опасен в духовен аспект. Ще използвам цитат от книгата "Тайните общества, шифърът на Леонардо и християнството": 

 "Шокиращо е честването на наложения от окултистите в САЩ езически празник в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември носещ името Halloween (Халоуин), който според официалната версия се приема, че е дошъл с преселването на ирландските емигранти. Случва се дори в някои протестантски църкви да се организират забави за халоуин. На този ден малките деца са насърчавани да обикалят от врата на врата облечени в различни костюми най-често отъждествяващи демони, чудовища, вампири и магьосници и казват “Trick or treat!”, а хората им подаряват бонбони и различни сладки. На празника се гледат филми на ужасите и участниците носят най-често вещерски и изобразяващи демони карнавални костюми. Превръщайки култа към злото като начин на забавление много от хората лесно започват да възприемат съответните демонични култове, също като един вид забавление продължение на празника и просто експериментиране с тези "сили" навлизайки в дебрите на окултизма, магьосничеството, спиритизма и сатанизма. Празникът се чества по време на пълнолуние и именно от него идва идеята за измислянето на вълколаците и вампирите използвани в книгите и филмите на ужасите. От 2000 г. насам е нараснало въплъщението на деца в герои от книгите и филмите на Хари Потър покрай Хари Потър манията. Празникът Халоуин се свързва с келтския езически фестивал, който съвпадал с края на жътвата и празнуването на келтската Нова Година – Samhain (Самейн на ирландски означава ноември) на 1 ноември, а използваната думат за празника се изписвала Samhuinn. На галски празникът бил наричан Oidhche Shamhna, на шотландски Samhuin, а на уелски Calan Gaeaf. Друго наименование, ползвано в Ирландия е Pooky night (Нощта на Пуки) по името на демона Puca. Римляните идентифицирали Самейн с техния празник на мъртвите Лемурия честван на 13 май, а в съвременната неоезическа религия уика Самейн е един от осемте празника наричани още от тях шабати, на които е разделена годината. Самейн е и името на сатанинската метъл група, която прави Гленн Данциг след Мисфитс, които пък са пънк със сатанински текстове. В песента"Medusa and Hemlock" (Медуза и отрова от бучиниш) на английската култова сатанинска група Cradle of Filth (Люлка на разврат) се описва ритуал наречен Самейн.
 Съвременният термин Hallowe"en идва от All hallow even, вечерта на празника Аll hallows Day - ден за честването на всички известни и неизвестни християнски светии умрели като мъченици наричан още All hallows (Всички светии) или Hallowmas. От All hallow"s eve – Нощта на вси светии съкратено се получило Hallow eve, а от Samhain е взета последната буква и се е получило познатото Halloween. Първоначално през 609 или 610 г. празникът се чествал на 13 май и бил осветен от папа Бонифаций IV (608-615), но се оказало, че съвпада с езическия празник Лемурия и във връзка с това папите св. Григорий III (731-741) и Григорий IV (827-844) променят денят на честването на празника на 1 ноември, като официалната промяна става през 835 г. със съгласието на всички епископи. Интересното е, че дори терминът "всички светии" е езически и идва от гръцката дума пантеон и в древно-гръцката езическа култура Пантеонът бил център, място за почитането на "всички светии".
  Днес празникът вече се празнува в много страни по света, като Канада, Пуерто Рико, Ирландия, Мексико, Перу. Нараства и празнуването му в Австралия, Нова Зеландия и Европа. В Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos (Ден на мъртвите), като 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всяка къща има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника на 1 ноември мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперуди латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели. Покрай немската хеви-спийд метъл група Helloween (втората буква "а" нарочно е написана с грешка) в България празникът се чества от някои метъли, предимно от тази част занимаваща се с вещерство, но това не е задължително, тъй като феновете се събират и просто се напиват.
  Древните келти вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година по това време навестявали земята и търсели живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат духовете, на които оставяли храна, за да се нахранят и да подминат дома им, а самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от техните жреци друидите. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни и хора. Извършвали се ритуали за допитване до мъртвите най-често с ябълки с различни цели, като за кого ще се ожени или омъжи, някой или колко деца ще има. В ябълката заемала специално място в келтската и се считала за магически плод, тъй като се вярвал, че светът на мъртвите се намирал на ябълково дърво. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си. Символи свързани с Халоуин са тиквата, смъртта, вещиците, черните котки, прилепите, вампирите, духовете, чудовищата, кръвта, огъня и дявола. Тиквения фенер, със свещ, поставена в него характерен за празника Хелоуин се нарича Светещият Джак и първоначално бил използван човешки череп. Според легендата е кръстен на ирландски митичен пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да се скита по света в очакване на Страшния Съд. Всъщност това, което малко е известно е, че другото име на Джак е Джоукър или сатана и това е игра на думи и скрити символи."




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677594
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930