Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 18:01 - Stryper в България
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 2490 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.07.2014 21:32


Групата Stryper най-после ще посетят България и ще свирят в Каварна на 14 юли с предгрупа Dokken. За момента все още датата не е оповестена в техния сайт, но те рядко го ъпдейтват.
  Изпълнявали ли са ви желание? Почти всички групи си имат и почитатели. Вероятно в България аз съм най-големият фен на Stryper и пристигането им тук за мен е изпълнено желание. Въпреки че рок музиката не владее живота ми, а e просто предпочитана музика, ако трябва да слушам нещо. Stryper са една от любимите ми групи вече повече от 20 години. 

Името на групата се основава на думата stripes (раните на Исус) и библейския стих с предсказанията за предстоящото идване на Исус от пророк Исая, който пророкува това около 720-730 години преди раждането на Исус:

"But he was wounded for our transgressions, he was bruised for our iniquities: the chastisement of our peace was upon him; and with his stripes we are healed." (Isaiah 53:5 по превода King James)

 "Но Той беше прободен заради нашите престъпления, бит беше поради нашите беззакония; на Него дойде наказанието докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме." (Исая 53:5)

  Началото на групата е положено от двамата братя Робърт и Майкъл Суит. Първоначално те се подвизават под името Roxx Regime, от които се създават Stryper.
Групата Roxx Regime е създадена през 1982 г. и година по-късно в състава влиза китариста Oz Fox. През същата година се случват няколко основни неща. На първо място трябва да се каже, че техният клавирист Kenny Metcalf им благовества и музикантите приемат Исус Христос за личен спасител. Скоро след това групата е преименувана на Stryper и в състава влиза басиста Timothy Gaines. Групата сключва договор с компанията Enigma и само след година на 21 юли 1984 г. е издаден дебютният им мини албум Yellow & Black Attack (Жълта и черна атака). В последствие тази плоча е преиздадена като дългосвирещ албум с допълнителни песни, както е издадена и на дисковете. В различните издания има и две различни обложки. Днес първата картинка за плочата може да бъде видяна единствено на японските издания на компакт дисковете. С подписването на договор за албуми и издаването на първото ЕР Stryper се явяват първата християнска рок (мелодик хеви, глем метъл) група, която е издавана извън християнските среди1. 
 

image

Оригиналната обложка на албума

image

Следващата обложка на албума

ЕР-то Yellow & Black Attack е все още бледа представа за бъдещия успех на групата. От албума по мое мнение се отличава единствено прекрасна балада My Love I"ll Always show. Вторият им албум Soldiers under command (Войници под команда) от 1985 г. е достатъчно сериозен и потвърждава, че заетата от тях позиция да свирят висококачествен музикантски рок подобно на Van Halen дава резултат. Към това може да се допълни и високия диапазон на уникалния глас на вокалиста Майкъл Суит, който пее четири октави и малцина го могат. Вероятно най-високият диапазон в рок музиката е на вокалиста на Steelheart Майк (Миленко) Матеевич. 

image

Обложката на албума Soldiers under command

Истинският успех на Stryper е постигнат с техния трети албум To Hell with the Devil (По дяволите дявола), с който стават световно известни и продават няколко милиона копия. Тъй като по-късно фирмата, която издава албумите им фалирва дори не е ясно точно колко са продадени. Официалната версия е, че са два милиона, тъй като толкова са отчетени преди фалита. Музикантите понякога се шегуват, че вероятно фирмата им дължи "още някой милион". Вероятно просто не са отчетени бройките от последните 1-2 месеца преди фалита и става въпрос за не повече от 2-3 000 долара. А те наистина са спечелили поне около 2-3 милиона от същата фирма. От първите пет албума плюс сборния албум Can"t Stop The Rock, в който са включени две неиздавани песни те са продали общо 8 милиона касети, плочи и дискове.
Към песните "Calling on You", "Free" и баладата "Honestly" от албума To Hell with the Devil са направени видеоклипове и Stryper се явяват втората християнска група излъчена по прохождащата музикална телевизия MTV.
 Групата свиреща мелодик хеви рок, който в наши дни по-скоро може да се приеме за малко по-твърд AOR, за сцената се облича в костюми на жълти и черни райета, като предупредителна окраска, музикантите си топират в разумни граници косите и както повечето групи използват малко грим, с което те се възприемат и в сферата на глема, глем метъла. В наши дни се използва още понятието хеир рок.
 

image


Тъй като на обложката на To Hell with the Devil са нарисувани ангели, които от някои хора може да се възприемат като лицата на музикантите, които чупят китарата на сатанински метъл, който е вързан с верига и отива в дълбините на ада, някои неразумни християни повдигат въпрос за "насилието" в тази картина през 80-те години. По някое време направо започват да продават албума с абсолютно черна обложка, без никаква картинка. Лъжепроповедникът телеевангелист Джими Суаггарт2 застава против групата и тяхното благовестие, благодарение на което хиляди фенове са повярвали, като казва, че хвърлят "бисери на свинете"3
 

image

image


 Поредният албум е In God We Trust (Вярваме в Господа), който излиза през лятото на 1988 г. и музикантите поддържат почти същата насока с малко по-меко по-AOR звучене.
 

image


Следващият албум е Against the Law (Против закона), който е доста по-различен от всичко до момента както в звученето на музиката, така и в текстовете и визията им. Според изказвания на музикантите, това е поради сравняването им с глема. Те престават да носят сценичните си облекла, като за сметка на това си обличат черни кожени якета, а в албума дори никъде не споменават думата Бог. Въпреки това на концерти те продължават да пеят песни от другите си албуми, да благовестват и да раздават Библии на феновете. В интерес на истината албумът е малко по-слаб, въпреки че някои критици по онова време го наричат "най-добрия техен албум". 
 

image


 През 1992 г. или 1993 г. (последното им турне завършва в началото на 1993 г., по време на което пее китаристът Оz Fox) когато фирмата, която издава албумите им фалирва Stryper се разпадат. Вокалистът Michael Sweet започва соло кариера преди още групата да се е разформировала. По-късно албумите на Stryper продължават да се издават от фирмата Hollywood Records. Поради изключително големият интерес към групата на няколко пъти музикантите от Stryper се събират на така наречените Stryper Expo и след това специално заради феновете отново се събират. Оттогава насам са издали още два албума, в които има влияния от съвременната слаба и глуповата рок музика4. Първият албум след завръщането им носи името Reborn, а последвалият го малко по-добър албум Murder by Pride. Казват, че за албума Murder by Pride Майкъл Суит последвал съветите на феновете, с които говорил и те казвали, че искат повече китари и сола, повече крещене. Истината, обаче е, че този албум не се продава както примерно To Hell with the Devil или дори на 10% от него. На албума му е необходима повече мелодия и хармония. Като ги видя ще им го кажа лично. Барем вземат да издадат пак някой наистина добър албум - нещо, което го могат.  Музикантите от тази група се вслушват в мненията на феновете.
 

image

Доpи и обложката е малко странна и прекалено хеви метълска 


Миналата година групата издаде и албум с кавъри The Covering, в който свирят песни на техни любими групи, от които са се повлияли малко или много в началото.
 

image

Групата в наши дни

Ако искате да чуете и да започнете да слушате групата ще ви препоръчам песните:

Calling on You
Honestly
Free
My Love I"ll Always show
Keep the fire burning
I belive in You


   -------------------------------------------------

1 В САЩ първите християнски рок групи се издават от християнски независими фирми и се разпространяват по християнските книжарници и магазини, без достъп на останалата част от слушатели до тях.

2 По онова време Джими Суаггарт бил най-известният телеевангелист. Той обаче е сериозен грешник и извратеняк. В продължение на години е ходел по проститутки и на няколко пъти е залавян. След първото залавяне е изгонен от деноминацията Асамблея на Бога. Той се разкайва пред милиони хора по телевизията, за да може да продължи да проповядва и да взима пари от дарителите, а след второто случайно залавяне в Калифорния е наречен "сериен грешник". Парадоксалното е, че първоначално музикантите са повярвали в Господ, но без да променят живота си гледайки Суаггарт по телевизията и след време дори пак са се върнали към светския живот, докато техният клавирист не им благовествал и не им обяснил какво е християнския живот. Повече информация за лудите сапунки, които се развиват с Джими Суаггарт ще намерите в книгата ми "Кой е Бени Хин" в трета глава започвайки от 73 до 76 страница. Може да се спомене още, че Майкъл Суит още като дете е посещавал евангелска църква, а също и брат му. Просто е трябвало време, за да заемат позиция в животите си.

3 Това е позоваване на стиха от Новия завет: "Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да ги стъпчат с краката си и да се обърнат да ви разкъсат." (Матея 7:6)

4 Съвсем не всички нови групи са лоши, но като цяло в световен план и по-специално в САЩ музикалният бизнес е манипулиран. Така например сред изключително добрите и талантливи нови AOR групи мога да спомена Lionville и H.E.A.T, но този вид музика от години вече е игнориран в Америка от мейджър фирмите. По тази причина повечето нови AOR групи са предимно от Европа, както току-що посочените. H.E.A.T дори вече започват да стават доста популярни в Европа. Включвам линк към мой постинг за тази нова група:
http://ernest.blog.bg/muzika/2012/07/01/.588819
 



Тагове:   Stryper,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677811
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930