Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2012 19:16 - Репортаж за рокфест Каварна 14 юли и малко рок история
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 7383 Коментари: 11 Гласове:
2

Последна промяна: 27.07.2014 19:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


За няколко часа посетих Каварна. Гледах групите Dokken и Stryper, като за любимата ми група бях на първия ред, успях дори да си взема по някой автограф, да се срещна с познати и приятели, да се запозная с няколко души и посред нощите да се прибера в къщи.

Изпълнявала ли ви се е мечта? А няколко наведнъж? От известно време някои от нещата, които съм мечтал и съм искал да направя започнаха да се случват в живота ми. Една от любимите ми групи е Stryper и винаги много съм искал да ги видя. Въпреки че на много хора като сме си говорели никак не им се вярваше, че е възможно да дойдат до България, те все пак дойдоха. Групата направо отседнала в един хотел до плажа и в продължение на седмица музикантите ходят на плаж. Дори китариста Оз Фокс беше научил думите "шопска салата". И аз ходя постоянно на плаж в моя град за около час и половина на ден, рядко два (а при това и през лятото и есента ям предимно салати и плодове, само когато ме черпят някъде може да ям месо). Дори в деня на концерта отидох на плажа и както обикновено плувах половин километър (понякога плувам  и по един километър, ама има едно ограждение заради скутерите и рядко го преминавам, за да плувам повече, когато има вълни не плувам, а ако са големи може дори и да не вляза). Так или иначе с удоволствие мога да кажа:

Обичам сутрин да бягам рано на бос крак край брега на морето
Обичам да плувам по половин-един километър в морето

Още малко и ще взема да напиша и някое стихотворение. Ха, ха.

Установих, че ще е добре малко да забогатея. Ако имах повечко пари направо щях да отида на хотел и да дойда един или два дни преди рок феста и да имам повечко време. Така бих имал достатъчно време да си поговоря с музикантите и хората, с които се срещам или запознавам. Иначе всичко става съвсем набързо. Тръгнахме малко късно и стигнахме съвсем навреме за самия концерт, но късно да обикалям да се срещам с музикантите. Срещнах някои познати и приятели. От няколко години все събирам пари за издаването на книгите ми и дори някои елементарни неща не успявам да направя. Преди около 7 години си подарих хладилника и от 6 години все искам да отделя 400-500 лева и да си купя нов хладилник*, но все не успявам. Предния Indesit го купих за 400 $ и нямах проблеми с парите по онова време, дори не ми направи впечатление като го купувах. От поне 5 години искам да си подменя фаянсовите плочки в банята, да взема нова тоалетна чиния и нова пластмасова врата, което е не повече от 800-1000 лева, ама така и до никъде не успявам да стигна. Печатането на книгите гълта всичко, което успея да изкарам, но поне книгите не са като банан, за да се развалят. Парите си стоят в тях и когато и да тръгнат да се продават както трябва все ще си дадат заслуженото. В момента имам книги за около 15 000 лв.
Един линк как и защо се пишат самиздат книги:

 http://ernest.blog.bg/izkustvo/2011/03/14/kak-i-zashto-se-izdavat-knigi-samizdat.707310

 Малко преди да взема автографи, аз самият давах автографи. Все още се спотайвам, ама дори и да стана световно известен писател няма да отказвам да давам автографи. Приятно бях изненадан. Оказа се, че всички християни рокаджии са напълно наясно, че телеевангелистите са мошеници и, че съвременното официално християнство не е като това, което е учел Исус, а е променено. Във връзка с тази тема, ако желаете можете да видите статиите в блога ми ми:

http://ernest.blog.bg/novini/2012/04/02/izmamite-v-hristiianskata-televiziia.932851
http://ernest.blog.bg/novini/2010/03/03/nai-izvestniiat-lyje-propovednik-pastor-beni-hin-se-razvejda.503538

Концерта на Stryper беше перфектен. Перфектно пеене и свирене. Започна с интрото от албума To Hell with the devil (По дяволите дявола) и свириха предимно стари песни. Имаше и няколко кавъра, сред които Sout it out Loud на Kiss и Breaking the Low на Judas Priest. По време на кавърите по някое време на сцената се качи и бургазлията Jeff Scott Soto, който от няколко години живее на семейни начала с една бургазлийка от комплекс Славийков и прекарва поне по месец-два през лятото в България. Jeff участва като гост вокалист в албума Against the Law на Stryper.

image Билета ми за концерта на Stryper с автограф от вокалиста Майкъл Суит. Тъй като си имам познати и използвам някакви връзки, обикновено дори при около 30% от концертите имам възможност да не плащам за вход, но дори и при това условие не ходя често на концерти, тъй като имам за писане (на книгите) или разстоянието е голямо до мястото на концерта   image  Съвременна снимка от сегашното турне на Stryper 2012 г. с автографи от оригиналния басист Тим Гейнес, който често отсъства и е заменян и е късмет, че го хванах точно на това турне и китариста с прякор Оз Фокс

image

Аз и музиканти от групата

image

Китаристът на групата
  По принцип последните 1-2 дни преди концерта човек обикновено си преговаря творчеството на групите на които отива на концерт, но аз таман бях получил албума Address the nation от 2012 г. на любимата ми нова AOR група H.E.A.T и още няколко други прекрасни албума и просто нямаше как да стане това, освен няколкото песни, които слушахме на Dokken в колата.

image

На тръгване в колата, преди всички да са се качили
На групата Dokken също ми харесват класическите 3 албума: Tooth and nail, Under lock and Key и Back for the Attack. Въпреки че имат доста хубави песни в тези албуми, съвсем не мога да ги сравня със Stryper, които си бяха хедлайнерите на вечерта. Може би най-вече защото не живеят християнски живот и поради това ми изглеждат малко тъпички и нещастни като хора. По време на концерта Dokken изпълняваха предимно стари песни. Вокалистът Don Dkken дори каза по едно време:
"Сега е 2012 г., но аз живея като в 1987 г." За него 1987 г. е най-доброто време. Наистина в Щатите има страшно много хора, които слушат предимно музика от 80-те, обличат се както през 80-те и живеят, като че ли още са 80-те. Осемдесетте години е забележителен период в историята на рок музиката. След популяризирането на дабъл хенд техниката на свирене на китара през 1978 г. от Еди Ван Хален с излизането на дебютния албум на Van Halen нивото на свирене на китаристите през 80-те се вдига неимоверно. Макар и малко в развитието на свиренето на китара допринася и арпежното (цигулково) свирене на Ингви Малмстийн. Днес този вид техника се използва най-вече от някои китаристи от пауър метъл групи и солови изпълнители, понякога навлизащи в дебрите на прогресива. Всичко, което е постигнато като техники на свирене на китара през 80-те не може да бъде надминато до момента. Изключително много талантливи групи през 80-те сполучливо комбинират качествено свирене на китара с добри композиции и мелодии в жанра съчетаващ хард и хеви рок, AOR, глем метъл и хейр метъл. Докато много от съвременните музиканти в другите стилове на метъла и рока: нео-метъл, грънджо-метъл, артернатив, хадкор и тн. изглеждат като, че ли са ги изпуснали от гората или като, че ли са току що излезли от затвора и често носят отпуснати дрехи и изсулени гащи и ходят буквално като насрани, а музиката им без мелодия звучи все едно са влезли в гората и се опитват да изгонят от там мечките, то през 80-те години музикантите съчетават музика и добър външен вид и красива мода. В един от броевете на английското списание AOR от пролетта някой от журналистите беше написал с малко преувеличение интересното сравнение, че през 80-те музикантите са изглеждали по-добре отколкото техните приятелки.
 В интерес на истината, аз в известен смисъл също живея както в края на 80-те и началото на 90-те (до 92 г. е времето, когато нормално излиза и се разпространява хубавата музика). Хубавата част от рок модата в хард и хеви рок, AOR и така наречения по-късно хейр метъл включва дълги или средно дълги коси, прави дънки, ластични дънки, кожени панталони, спандекс-клинове, хубави ризи и тениски, маратонки, обувки с остри върхове и каубойски ботуши, някои с украшения наричани катарами (музикантите понякога носят ботуши от крокодилска кожа). Плюс прави дънкени сафарита, прави дънкени елеци (сафарита с изрязани ръкави), рокерски якета, хубави кожени якета, дълги кожени манта и кожени ръкавици с изрязани пръсти. Освен това за хеви рок феновете: тениски, значки на групи, нашивки и гърбове (големи нашивки на групи, които се поставят на гърба на дънкените елеци). 
   Една от тънкостите при носенето на ластични дънки е, че за да изглежда добре някой първо трябва да има нормално телосложение. Краката му да са му съразмерно фигурата, което означава да не са по-къси или по-дълги от идеалните мерки за красота (базирайки се на принципите на Златното сечение или Божествената пропорция). Второ. Да не е нито дебел, нито кльощав, на не са му криви краката, като футболист или конен състезател, да не са прекалено мускулести. На гърба на първата ми стихосбирка "Вечният път" от 1997 г. съм с такива дънки. По едно време се бях поотпуснал и занемарил, но от известно време вече започвам да влизам във форма. Към края на 2000  г. станах молитвен партньор на Бени Хин, а по-рано на служението на Кенет Копланд и в продължение на години имах негативни последствия в живота си, тъй като горепосочените са лъжепроповедници и мошеници и върху тях има редица фалшиви духове. Това се отрази на живота ми както лошо във финансова страна, така и по други начини. Трябвало е да бъда молитвен партньор на горепосочените лъжепроповедници, за да мога да напиша такава хубава книга. Господ е искал да премина през някои неща, за да напиша всичко това в книгата, като "Кой е Бени Хин". Постепенно живота ми започна да се оправя едва, след като се отказах от молитвеното партньорство. Желаещите да научат нещо повече по въпроса с измамата или ползата от молитвеното партньорство могат да си потърсят книгата ми Кой е Бени Хин и да прочетат главата "Молитвено партньорство". Можете или да си я купите или да я потърсите в библиотеките. 

image         
На тревата пред стадиона в Каварна с рокаджии от моя град. Държа обложки на оригинални дискове в ръка.     Но да се върнем на Dokken. В състава на Dokken, освен вокалиста, чието фамилно име носи групата не присъстваше нито един член от първоначалния й вид. Басиста бе от Heavy AOR групата House of Lords (Камарата на лордовете), а барабаниста от посредствената Hard & Heavy Лос Анжелиска група Y&T, която има много албуми зад гърба си. Първите няколко песни бяха класически от ранните албуми до 1987 г. и по едно време излезе като гост на сцената Себастиян Бах1 и пееше доста добре.
  image                                                Dokken със Себатиян на сцената
  Дон Докен поради неправилния живот, който е живеел съвсем му е паднал гласа и едвам си пее песните, но в музикално отношение групата направи добър концерт. В един момент получих видение докато гледах концерта, беше доста неприятно. Виждах как някой си забива спринцовка с наркотик в ръката. Огледах се да видя има ли наоколо някой да изглежда като наркоман или да прави нещо такова, понеже се чудех на видението, но не видях нищо подобно. Между песните по някое време Don Dokken се изцепи харесват ли тревата, ама като не му отговори никой, каза че в България не пушели марихуана. По едно време започна да разказва някаква негова история. Той каза, че не насърчава наркоманията и пиенето на алкохол2 и започна разказа си. През 90-те каза, че много пиел и се друсал. Веднъж през 1995 г. слушал плоча на Джим Морисън3 и докато правел това му се появил Джим Морисън и му казал: "Много си надрусан човече". Направо се учудих и разбрах защо Господ няколко минути преди това ми беше дал видението. След това Don Dokken заяви, че така написал песента Too High to Fly (Прекалено надрусан за да излети) и я изсвириха. Глупава песен. Акъл нямат да се излагат да я свирят.

image      
Един дебеличък човек, който не мръдна по време на концерта на Dokken и моите приятели го снимаха, понеже им се видя смешен. Прилича на един анимационен герой - Румцайс.   
  Мога да обобщя, че на концертите имаше сравнително малко хора. През 1990 г. само за 3 месеца от България бягат 100 000 души и емигрират в Канада. Повечето от тях са младежи и това е поколението на хеви рок феновете на 80-те. По-късно емиграцията от България продължава и включва всевъзможни слоеве на обществото, като в крайна сметка 2 милиона души напускат България за около 15 години. Фенове на тази музика продължава да има много почитатели дори и в България, но това са предимно хора на 38-45 години и не всеки може да отдели пари за ходенето на концерти. Повечето от хората вече имат собствени семейства, а с това и отговорности. Понякога хората плануват нещата доста по-отрано. Така например докато пътувахме към Каварна ми се обади един приятел от Португалия и нямал възможност да дойде на Stryper, тъй като всичко от по-рано е било решено и тн. Някои от феновете са бизнесмени и лятото по морето е моментът когато се вадят парите. Не можете да очаквате някой човек да си зареже сезонната търговия и да изтърве на ден да изкара 500 или повече лева, за да отиде на някой концерт. Най-подходящото време за концерти е есента. Познавам поне 10-15 души, които слушат Stryper, но не бяха на концерта, поне трима имат бизнес, който не могат да оставят, на един му предстои състезание, няколко души не дойдаха, тъй като човека, който трябвало да ги кара с кола нещо бил зает, друг човек не можеше да си уреди транспорта до Каварна, поне един още беше на работа и един в чужбина.  
    

------------------------------------------------

1 Себастиян Бах е певец известен най-вече от хеви метъл групата Skid Row. Иначе си е средно издухан - пияница, наркоман (пуши марихуана) и курвар. Мой познат когато преди няколко години Себастиян беше дошъл, обикалял заедно с него цяла вечер да пият и тн.

2 Повечето рокаджии пият поне бири. Аз не харесвам и не пия бира. Дори само, ако съм с приятели някъде на заведние рядко може да пия някакво безалкохолно (може сокове или айрян), тъй като почти всички са пълни с боклуци и убиеца аспартам. Не пия боклука Кола при никакви обстоятелства, единствено, ако някой ми е поръчал предварително колата когато сме на заведение и вече нямам избор.

3 Джим Морисън е окултист, певец от хипи групата Doors, който умира при не много изяснени обстоятелства вследствие на взимането на наркотици и редовното прекаляване на пиене на алкохол.


P.S.

* В крайна сметка през втората седмица на август все пак си взех чисто нов хладилник.



Тагове:   каварна рокфест,


Гласувай:
2



1. zabylgarite - Браво приятел
15.07.2012 19:24
Добър материал ни поднасяш
И си прав,че нямаме пари за концерти. Имаме и деца и възрастни родители.

Послушвай музика в моя блог като имаш време
Ще намериш добри неща

Основно от 70-те и 80 -те слушам и аз.

Поздрави!!!!!
цитирай
2. maranatha - Документален филм за рока
16.07.2012 22:54
Ето един християнски документален филм за произхода на рока и основните му послания.
http://www.youtube.com/watch?v=RqecQNF459E
Веднага си представих как Исус и апостолите отиват на концерт на амонска банда и там тръскат глави в ритъма на езическата музика и вдигат нагоре ръце с вирнато кутре и показалец.
цитирай
3. ernest - Да
17.07.2012 10:40
zabylgarite написа:
Добър материал ни поднасяш
И си прав,че нямаме пари за концерти. Имаме и деца и възрастни родители.

Послушвай музика в моя блог като имаш време
Ще намериш добри неща

Основно от 70-те и 80 -те слушам и аз.

Поздрави!!!!!


И аз съм го минал този момент, когато трябваше повече от година да се грижа за майка ми, но от лекарствата, които й изписаха разви паркинсон и малко преждевременно напусна този свят. Над 70% от лекарствата са вредни и умишлено увреждат хората и ги карат да развиват разни болести.
Младежите докато са ученици и студенти и живеят на разноските на родителите си им е доста по-лесно. Просто трябва от някъде да си спестят пари за билет за някой концерт, да изкрънкат родителите си или баба и дядо и им е лесно. Така се събират повечко хора на концерт при някои групи, които може и да нямат дори много фенове. На мен ми се е случвало последните години да имам по два-три бона и в същото време все едно нищо нямам и нищо съществено не мога да си позволя да си купя или да направя. Всичкото предварително е предназначено за печатането на някоя моя книга. Дори на човек му се налага да разпродава разни неща, които вече има. Преди да издам първата ми книга "Измамата за Коледата" си продадох китарата. Тази година планирам издаването на още 2 нови книги и преиздаването на една и за момента не ми достигат около 6-7 000 лв.
цитирай
4. ernest - Историята на рока и метъла е ясна
17.07.2012 10:43
maranatha написа:
Ето един християнски документален филм за произхода на рока и основните му послания.
http://www.youtube.com/watch?v=RqecQNF459E
Веднага си представих как Исус и апостолите отиват на концерт на амонска банда и там тръскат глави в ритъма на езическата музика и вдигат нагоре ръце с вирнато кутре и показалец.


Тръскането на глави не е чак толкова задължително. В метъла да, но аз не слушам метъл с малки изключения. Не видях много хора на концерта да тръскат глави, хората гледаха. Дори моите приятели снимаха един смешно изглеждащ човек, който въобще не мръдна с едно движение по време на Dokken. Ще включа снимката малко по-късно.
цитирай
5. ernest - Ето един християнски документален ...
17.07.2012 20:44
ernest написа:
maranatha написа:
Ето един християнски документален филм за произхода на рока и основните му послания.
http://www.youtube.com/watch?v=RqecQNF459E
Веднага си представих как Исус и апостолите отиват на концерт на амонска банда и там тръскат глави в ритъма на езическата музика и вдигат нагоре ръце с вирнато кутре и показалец.


Тръскането на глави не е чак толкова задължително. В метъла да, но аз не слушам метъл с малки изключения. Не видях много хора на концерта да тръскат глави, хората гледаха. Дори моите приятели снимаха един смешно изглеждащ човек, който въобще не мръдна с едно движение по време на Dokken. Ще включа снимката малко по-късно.

Може и да не успея. Видях се с единия от приятелите ми и са му станали само 4 снимки и то предимно където пият бири и някаква друга още където сме всички на тревата.
цитирай
6. maranatha - Християнство и рок
17.07.2012 22:43
По време на такъв концерт, а и доста след него ти идват едни такива благочестиви мисли, че само се чудиш как по-скоро да си отвориш Библията или да се помолиш. Всъщност, вече не се учудвам от нищо. Синът на един пастор от София си е сложил във фейсбука снимка на групат СОДОМ. Ако изгледаш четирите части на филма, който ти предложих, че видиш, че самите рок музиканти твърдят, че всеки техен концет е богослужение в чест на Луцифер. Феновете поркат бира, показват знака на рогатия и си мислят, че тия щуротии около Факлоносеца на светлината хич не ги засягат.
цитирай
7. ernest - Християните понякога са странни
18.07.2012 17:23
Християните понякога съвсем прекаляват, когато не разбират някои неща. Някои не приемат съществуването на християнски рок. Повечето все имат желанието да ме накарат да се подстрижа. И аз наистина понякога се подстригвам и започват да говорят нещо, че така било по-добре, ама като ми порасне малко повече косата от техните представи и пак им става лошо. Всъщност те искат да имам 2-3 сантима коса. Аз нямам намерение да прекалявам, но никога няма да тръгна с по 3 см коса за постоянно. Такъв вариянт въобще не съществува. При това прекаляват когато започнат да ти се натрапват да ти казват как трябва да се обличаш, а те са по-зле, но не го знаят. Веднъж имах следната забавна случка. Струва ми се, че беше някъде към края на есента на 1998 г. около ноември. Една жена от църквата в моя град, която посещавах се опита да ми направи забележка като каза, че съм "се разхождал по улиците, като модел". Аз просто се носех с обичайната AOR мода каубойски ботуши, ластични дънки или кожени панталони, тениска на някоя група и риза отгоре. Сега от няколко години съм си взел и кожено манто и някои подобни на нея хора сигурно съвсем ще изперкват. Но май с мантото ме харесват и им изглеждам фешън. Вече имах и позитивни отзиви, но в същото време на снимката за последната ми книга на гърба на корицата от около 14 или 15 декември 2011 г. точно преди издаването на книгата съм с мантото, рязани кожени ръкавици, кожени панталони и суитшърт на Stryper и някои хора мърморят защо не съм с някоя фланела и "да приличам на писател". Съжалявам, но аз така се обличам и нямам намерение да се правя на нещо, което не съм, като циркаджия.
цитирай
8. ernest - По време на такъв концерт, а и доста ...
18.07.2012 18:15
maranatha написа:
По време на такъв концерт, а и доста след него ти идват едни такива благочестиви мисли, че само се чудиш как по-скоро да си отвориш Библията или да се помолиш. Всъщност, вече не се учудвам от нищо. Синът на един пастор от София си е сложил във фейсбука снимка на групат СОДОМ. Ако изгледаш четирите части на филма, който ти предложих, че видиш, че самите рок музиканти твърдят, че всеки техен концет е богослужение в чест на Луцифер. Феновете поркат бира, показват знака на рогатия и си мислят, че тия щуротии около Факлоносеца на светлината хич не ги засягат.


Sodom бе един от първите концерти по време на демокрацията, но групата е зле. Аз не ги слушам такива, а и метъл не слушам с малки изключения. Сина на онзи пастор не е добре. По-добре да слуша Vengeance Rising, Sacrament, Believer, Pale Horse. Да, повечето метъли и рокаджии пият бири, ама и някои хора по църквите дето не са никакви пак пият бири. Аз не пия, но ако не се напиват, то си е тяхна работа. Всеки сам ще си отговаря.
цитирай
9. ernest - И още
18.07.2012 20:53
Още от около 1980 г. знам какво означава знака. И няма начин да използвам тази мерзост. Първо ще постна новия си постинг, а после като имам време ще прегледам филма, въпреки че аз съм по-наясно с тези неща от, които и да са създателите му. Повярвай ми наистина знам за какво става въпрос. А между другото християните според теб трябва ли да слушат някаква музика и имат ли право да свирят на някакъв инструмент?
Само така между другото да спомена, че в църковните младежки песнарки в България от около 15 години има и една песен на Stryper.
цитирай
10. maranatha - За музиката
19.07.2012 20:16
Мисля, че този бивш рап музикант, който е станал християнин, обяснява много ясно какви са посланията на този вид музика и какво влагат изпълнителите в тях. Разбира се, изводите важат и за всички останали видове агресивна музика, които влияят на подсъзнанието и внушават определен начин на живот. Наистина си заслужава да се види какво казват музиканти, след като проумеят истината за сатанизма в музиката:
http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=49:-&Itemid=27
цитирай
11. ernest - Най-после добавих снимките
06.08.2012 19:01
ernest написа:
ernest написа:
maranatha написа:
Ето един християнски документален филм за произхода на рока и основните му послания.
http://www.youtube.com/watch?v=RqecQNF459E
Веднага си представих как Исус и апостолите отиват на концерт на амонска банда и там тръскат глави в ритъма на езическата музика и вдигат нагоре ръце с вирнато кутре и показалец.


Тръскането на глави не е чак толкова задължително. В метъла да, но аз не слушам метъл с малки изключения. Не видях много хора на концерта да тръскат глави, хората гледаха. Дори моите приятели снимаха един смешно изглеждащ човек, който въобще не мръдна с едно движение по време на Dokken. Ще включа снимката малко по-късно.

Може и да не успея. Видях се с единия от приятелите ми и са му станали само 4 снимки и то предимно където пият бири и някаква друга още където сме всички на тревата.

Едва днес можах да взема и да добавя снимките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2672059
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930