Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 17:48 - Не знаеш ли Рок поезия
Автор: ernest Категория: Музика   
Прочетен: 3213 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 26.05.2015 01:38


Има различни хора, които харесват различни неща и приемат едно нещо за хубаво, а друго за грозно и лошо. Стилът AOR е музиката акцентираща на любовта1 и се харесва предимно на хората с усет за красиво. Включвам линк към постинг за любовта:

 http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2013/07/19/ima-li-vechna-liubov.1131334

Аз страшно много харесвам стила AOR. Преди известно време попаднах на два нови албума, които много ми харесаха от мига, в който ги чух и вече повече от месец и половина често ги слушам. Единият албум е Niva-Incremental IV, проект, група който не бях слушал по-рано и много ми хареса, а другият диск, който си взех е на една нова AOR група. Прекрасна музика с първи едноименен албум от 2014 г. Казват се Seven. Какво беше учудването и изумлението ми когато разбрах, че групата има издадени два сингъла през 1989 и 1990 г., свирят на турне заедно с Ричард Маркс (до 1991-1992 г. е неговият AOR период, после преминава към мейнстрийм) и се разпадат. От скоро музикантите са се събрали и издават невероятно хубав първи аблум в стил съвременен AOR. В миналото са свирили мейнстрийм AOR и дори са с къси коси, което е малко странно за рокаджии, но при мейнстрийма и поп музиката е нормално.

image

Снимка на групата Sеven от 1990 г.


Една песен от 1990 г. в стил мейнстрийм поп-рок:

http://www.youtube.com/watch?v=ba8AzS0BBMQ

 

Другата група е Niva получила името си от създателя й певецът Тони Нива. Тони Нива участва в записите на първия албум на Swedish Erotica (единствено първият им албум е общо взето биващ, включвам една от по-хубавите песни по-долу).

image

Снимка на Tony Niva, който пее в сингъла "Down Town" на SWEDISH EROTICA

image

Нова снимка на Tony Niva

Tony Niva участва още в групите Lion"s Share и Oxygen. Албумът Incremental IV, който излиза в края на август е пикът в неговото творчество и се отличава както с прекрасни мелодии, така и с красива поезия.


image

Новият албум на Tony Niva

Включвам текста на прекрасната, красива и запленяваща песен Don"t You Know:

Don"t You Know Не знаеш ли

There is a reason Има причина защо ти си единствена
Youre the only one for me Ти си единствена за мен
It is true
Това е истина

You keep me asking me if I am true Продължаваш да ме питаш дали съм истински
If theres no other one Дали няма някоя друга
So I always tell И аз винаги казвам
Dont you know the reason why I love you? Не знаеш ли причината поради която те обичам?
Dont you know the reason why I care?
Не знаеш ли причината, поради която ме е грижа

It is you I own a secret magic Това си ти - притежавам тайна магия2
It is you
Това си ти

Theres no secret Няма никаква тайна
Ill follow the girl I love Ще следвам момичето, което обичам
You got everything I need Ти имаш всичко от което се нуждая
Youre my girl
Ти си моето момиче

You keep me asking me if I am true Продължаваш да ме питаш дали съм истински
If theres no other one Дали няма някоя друга
So I always tell И аз винаги казвам
Dont you know the reason why I love you? Не знаеш ли причината поради която те обичам?
Dont you know the reason why I care? Не знаеш ли причината, поради която ме е грижа
It is you I own a secret magic Това си ти - притежавам тайна магия
It is you
Това си ти

Dont you know the reason why I love you? Не знаеш ли причината поради която те обичам?
Dont you know the reason why I care? Не знаеш ли причината, поради която ме е грижа
It is you I own a secret magic Това си ти - притежавам тайна магия
It is you
Това си ти

There"s no secret Няма тайна
I fell in love to The Girl Next Door Влюбих се в момиче от съседната врата3
You Got Everything I Need Ти имаш всичко от което се нуждая
In a Girl
в едно момиче

----------------------------------------------------------------------------------

1 В различните музикални стилове се набляга на различни теми и се пее за различни неща и това до голяма степен рефлектира на начина на живот и възприемане на света по определен начин пpи различните видове хора. Докато в дет метъла се пее за дявола, сатанизъм, сатанински ритуали, смърт, изкормване на хора, в рапа се пее за бандитизъм, наркотици, развратен живот, курви, проститутки и тн., в блуса за нещо нещастно и измъчено, като самия стил започва от мъката на негрите работещи по плантациите в Юга, в стила AOR (Ей Оу Ар) се пее предимно за любов.

2
Когато хората не са много наясно с християнството и нямат ясно отношение използват думата "магия", като символ на нещо необикновено. Аз не използвам такива изрази в подобен смисъл. Има случаи на окултисти и магьосници, които умишлено да вкарват подобни изрази в текстовете си, но тук няма подобно нещо, иначе не бих включил текста на песента в постинга.

3 Има доста случаи на влюбване на момичета или момчета (мъже), или двойки живеещи в близост един до друг. Изразът next door - "съседната врата" се отнася както до съседната къща, така и когато живеят в блокове някъде едно до друго - съседна врата, но също може да се приеме евентуално и някъде в същия вход, а в някои случаи може би и от съседния вход.










Гласувай:
2



1. skarif - (y)
05.12.2014 17:34
Благодаря! Изключително полезен за мен беше постингът. Търсих из нета инфо за AOR рок музиката, но така и не открих подобен стил. Изводът- AOR парчетата са рок музика, в която се пее за любов. Макар че, в някои от примерите виждам, че се пее и за младостта и свободата- типично за рок стила. Имам един въпрос- как точно се разчита абревиатурата? Благодарности още веднъж...
цитирай
2. ernest - AOR или още FM
05.12.2014 21:00
e абревиатура, която първоначално се води Album Oriented Rock поради качествено и мелодично ориентираните песни от албум, които направо всичките са хитове и може да се просвирват цели албуми по радиата, поради това се използва и синоним FM от радио вълните, по които пускат музиката. По-късно измислят и още две определения.
цитирай
3. ernest - В Япония имат свои собствени определения
05.12.2014 21:05
и там нещо набъркват Westcoast с AOR или може би просто и двата стила. Не харесвам Westcoast - много леко ми идва и няма китари, а само клавири. Тъй като свиря китара предпочитам китарноориентиран рок пред клавирно (а хубаво е и двете да ги има на едно място).
цитирай
4. skarif - Благодаря!
06.12.2014 14:17
Благодаря за отговора! :)
цитирай
5. ernest - Мога още да допълня
08.12.2014 10:48
Към първата вълна от AOR групи влизат Boston, Journey, Foreigner, Survivor, Night Ranger, kъм втората White Lion, Tyketto, Danger Danger, Slaughter, Bad English, Damn Yankees и при тях по малко присъства и момент от глем. Сред най-новите групи от този вид може да се споменат: H.E.A.T, Lionsville, State of Salazar, Work of Art и др.
В продължение на доста години, до момент на манипулиранe от страна на мейджър фирмите част от тази музика е една от най-слушаните музики с изпълнители, като Brian Adams, Bon Jovi, Journey. Има и групи като Toto, които са комбинация от няколко стила основно AOR, но и с доста елементи от фюжън и др. Като примерно едни от най-касовите албуми са Journey-Escape - над 12 милиона, а общо от албумите си са продали над 90 милиона, Def Leppard-Hysteria около 22 милиона. От едноименния албум на Boston са продадени 20 милиона, от албума Slippery When Wet на Bon Jovi сa продадени 30 милиона, от албума New Jersey - 24 милиона, а от сборния Crossroads - 21 милиона. От Foreigner IV са продадени над 7 милиона. Когато култовата AOR група Journey се разпада през 1992 г. фирмата Sony им предлага само за да се съберат 200 милиона долара, но групата отказва - те си имат достатъчно пари и не са искали хората да си мислят, че са се събрали заради парите. Още на втория им концерт, преди да станат известни има 100 000 души - това е феномен в рок музиката. В същото време през 1992 г. Journey действително тайно се събират и след 5-6 години отново за радост на десетки милиони хора започват да свирят. AOR е най-хубавата част от рок музиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666282
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031