Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 17:20 - Нов папирус - Бил ли е Исус женен?
Автор: ernest Категория: Новини   
Прочетен: 2103 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2012 20:52


Наскоро извадиха папирус от около IV век, в който според професора по коптология1 Stephen Emmel от университета в Muenster Исус казва: "Моята жена...". Основния Проблем е в това, че повечето хора са изключително прости, глупави и неуки, за да си направят правилните заключения.
  В това някой да е женен няма нищо лошо, пък бил той и Исус, но просто това не отговаря на фактите и чрез медиите се използва за манипулиране на масите.
  Първо става въпрос за гностичен текст и хората, които не са наясно  какво е гностицизъм веднага се хващат, като им кажат, че папируса е стар. В миналото е имало голям брой "евангелия". Ако случайно някой се заинтересува малко повече обаче ще открие, че през ранните векове на християнството сериозните апологети коментират единствено четирите станали канонични евангелия и никакви други. Гностицизма се изобличава и гностическите учения, като луда ерес от дявола. Гностицизма възниква от магьосничеството (което е забранено от Бог). Началото е положено от магьосника Симон Маг от Самарийското селце Гита, който между другото е споменат в Деяния на апостолите и искал да купи Светия Дух:

"А Симон, като видя, че с полагането на ръцете на апостолите се даваше Светият Дух, им донесе пари, като каза: Дайте и на мен тази власт, така че на когото положа ръце, да приема Светия Дух!" (Деяния 8:18-19)  

Симон Маг имал магьосническа секта, която се състояла от 29 души и половина, както се изразявали. Половината била една бивша проститутка от Тир, в която той бил открил "преродената душа" на някаква си там измислена от него богиня, която се прераждала през вековете в различни хора. Сектата се занимавала със сексуални практики - правели оргии, къдели на различни езически богове и техните изображения и между другото имали и направено изображение на Исус Христос. Именно от гностицизма по-късно възниква ереста на правенето на икони и статуи, което обаче е забранено от Бог:

"Да не си правите идоли или кумири, да не си издигате стълбове и да не поставяте в земята си камък с изображения, за да му се покланяте, защото Аз съм ГОСПОД, вашият Бог." (Левит 26:1)
 

Това е и едната от десетте Божиите заповеди:

"Не си прави кумир и никакво изображение на онова, което е на небето горе или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
да не им се покланяш, нито да им служиш, защото Аз, ГОСПОД, твоят Бог, съм Бог ревнив, който въздавам вината на бащите върху синовете до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят, а оказвам милост към хиляди поколения на онези, които Ме любят и спазват Моите заповеди." (Изход 20:4-6)
  

Симон Маг станал толкова известен, че започнали да го почитат като бог и в негова чест му издигнали статуя в Рим по времето на император Клавдий. Той дори поучавал, че бил месията, който трябвало да се яви сред евреите.  
 През II век под въздействието на езическите философски школи в Александрия възникват голям брой гностични секти с вярвания нямащи нищо общо с традиционното християнство. Те не са християнски, но в някои от тях смесват някои неща от християнството с езичеството, за да получат собствена религиозна система в която основна роля играят така наречените от тях Плерома и еони. Всички писания от гностицизма съдържат лъжи и всевъзможни глупости. В някои от гностичните секти се практикували оргии, като вярвали, че системно нарушавайки всички Божии заповеди ще се извисят, а други не толкова крайни в различията си с християнството пък забранявали жененето, като маркионитите. Сред системно нарушаващите Божиите заповеди имало такива, които убивали и хора, за да бъдат по-сигурни, че наистина са успели да извършат всички възможни мерзости. Това направили неколцина души създатели на собствени гностични школи (секти). В една от гностичните секти както пише кипърския епископ Епифаний от Салами примерно извършвали ритуали със змия, която почитали и наричали "небесен крал". Именно от една от гностичните секти в Александрия води началото на почитането на някакъв фиктивен ден на раждането на Исус Христос, за което пише Климент от Александрия в неговите писания. Гностиците през нощта правели ритуално шествие около техния храм. От това ритуално шествие по-късно произлиза ритуалното обикаляне на църковните постройки в православието около Великден. А след малко повече от хиляда години в падналото християнство започнали направо да честват измисления ден в чест на слънцето, на който много от езическите народи извършвали човешки жертвоприношения наречен "Рождество Христово". Гностиците твърдели за "скрито познание" наричано на гръцки "гнозис", което получавали от таен източник (Луцифер) и от това произлиза и термина "гностицизъм".
 Наследници на такава тайна школа имаща своя ложа в Магнаурската школа оказват влияние за възникването на българското богомилство.

В каноничните традиционни писания на Новия завет църквата е разгледана като невяста на Христос:

 "защото ревнувам за вас с божествена ревност, понеже ви сгодих с един мъж, да ви представя като чиста девица на Христа." (2 Коринтяни 11:2)

 
 "Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза от небето от Бога, приготвен като невяста, украсена за мъжа си." (Откровение 21:2)

image Фрагмента от папирус

Споменатият в началото на статията професор Stephen Emmel обаче казва за фрагмента папирус:

"Има нещо в този фрагмент, неговото появяване и граматика на коптски, което ме притеснява и ме кара да не бъда някак много сигурен."

Експертът по папируси Alin Suciu в Хамбургския университет направо заявява:

"Аз бих казал, че е фалшификат. Ръкописът не изглежда да е автентичен."

Канадският професор Wolf-Peter Funk в Университета Лавал в Квебек, Канада определя споменатия фрагмент като "съмнителен"и казва:

"Има хиляди парчета от папирус, в които можете да намерите луди неща. Това може да бъде всичко."

Професор Керън Кинг заявява, че тепърва предстои да се направят анализи да се провери дали споменатият фрагмент е автентичен, а не фалшификат. Фрагментът е получен от анонимен колекционер, който се старае да го продаде на всяка цена и повечето учени са изключително скептични относно парчето папирус и неговата автентичност.



-------------------------------------------------------------

1 Коптология е наука за изучаването на древния коптски език използван в Египет.



Гласувай:
0



1. antoninus - Британският учен Франсис Уотсън опроверга автентичността на папируса
23.09.2012 23:37
http://30dumi.eu/2012/09/oprovergaha-avtentichnostta-na-drevniya-papirus-ozhenil-isus/
цитирай
2. ernest - Разбира се
24.09.2012 20:55
antoninus написа:
http://30dumi.eu/2012/09/oprovergaha-avtentichnostta-na-drevniya-papirus-ozhenil-isus/


Не съм се и съмнявал, че така ще се окаже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666210
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031