Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2014 07:52 - Обсебващата любов
Автор: ernest Категория: Тя и той   
Прочетен: 3870 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2016 12:37


Има различни видове любов. Понякога любовта е кротка, друг път щура, безразсъдна, сладка, красива, всеотдайна, мъчителна, силна, изпепеляваща, изключително романтична и т.н. Случва се някой, който е влюбен само от няколко думи или изречения направо временно да намрази обекта на любовта си (но това не е истинска омраза) и после пак само от няколко думи още по-силно да го заобича (това се случва по-скоро когато още не се познават хората и има някакви недоразумения, но е в резултат на прекалено силната любов, която после се връща още по-силна, когато си дойдат нещата на мястото). Има си хора, които са си един за друг и между тях има някаква невидима връзка. И някои хора, като че ли направо са направени един за друг. Любовта може да бъде различна, но ако я нямаше колко сив и безвкусен би бил света. Да живее любовта!
Днес ще се заема с една от формите на любовта - обсебващата любов. Когато двама души се обичат дори и да са обсебени един от друг това е прекрасно и хубаво, но когато някой пощурява и е обсебен по някого и когато любовта не е споделена или е отхвърлена може да се превърне в патологичен случай. Подобни граничещи с патологичността случаи на безумна любов се случват единствено сред момичетата и младите жени. Тези неща не се случват сред мъжете, но единствено при жените. Между мъжете и жените има разлики. Така например жената ражда, мъжа не ражда. Мъжете имат хромозоми Х и Y, докато при жените отсъства единия хромозом - Y (това е доказателство, че жената е създадена от мъжа). Като няма как (докато още нямат жени или пък отсъстват) и на мъжете им се налага да чистят, да перат и да си готвят, но това е поради необходимост, докато на жените си им е дадено да шетат, чистят, подреждат, да перат и да готвят. Така е и в други неща, в които мъжете и жените се различават.  

image

Carl Jung
При швейцарския психолог и психиатър Карл Густав Юнг, докато още бил млад лекар веднъж дошла една жена. Тя била полудяла и не била на себе си. Причината се оказала мъж. Тя била влюбена в някакъв мъж (първа любов1), но поради неизвестно какви причини се омъжила за друг мъж, но когато мъжът обект на нейната първа любов се оженил, тя не могла да го понесе. Получила нервен срив и започнала да полудява. 

Подобни случаи има не малко сред момичетата и младите жени. Не може някой да изостави първата си любов и всичко да му е наред.

Ще спомена и патологичния случай с Адел Юго - дъщерята на известния писател Виктор Юго, която от любов развива шизофрения.

image


Адел Юго

image


Адел е петото дете на Виктор Юго. Тя се ражда и израства в Париж, но през 1851 г. семейството на Виктор Юго се премества в Джърси, където живее до 1870 г. Там Адел среща Алберт Пинсън. През 1856 г. те се влюбват и Пинсън й предлага брак, но тя му отказва (отхвърлянето на първата любов винаги има фатални последствия). После тя отново се обръща към него, но Пинсън я отхвърля. Покрай военната си кариера той е изпратен през 1856 г. в Бедфордшир, а през 1858 г. в Ирландия, където е повишен като лейтенант и остава до 1861 г. Адел въпреки че е отхвърлена продължава да го преследва. Тя отива в Халифакс (Канада), където той е разквартирован. Когато заминава за Барбадос - Адел отново отива там. Искала да я наричат "Госпожа Пинсон", ходела раздърпана по улиците и децата започнали да й се подиграват и да я замерят с камъни. Поради това излизала надвечер или вечер. И в Барбадос полудяла и развила шизофрения.
Научният начин на тълкуване на някои неща свързани с мозъчната дейност:

Доколкото науката твърди, че е разгадала повечето от процесите свързани с пристрастяването се счита, че това се дължи на моментно повишаване на количеството допамин в мозъка. Може да се говори за пулсативни колебания на допаминовата активност и при случаите на промени в допаминовата регулация на базалните ганглии се срещат психически разстройства с натрапчиви действия и влечения, които не рядко могат да бъдат определени, като патологично завишена готовност за реакция - тоест казано на малко по-разбираем език на човек малко му трябва, за да превърти. Към това трябва още да се спомене, че понижената допаминова активност предразполага не само към моторни дефицити, но и към депресия. При едно от по-сериозните психични отклонения - шизофренията забелязваме патологично повишена допаминова активност в Централната нервна система. В опитите да се ограничат и лекуват подобни психични състояния се използват лекарствени препарати, които стимулират D2- и D3-авторецепторите и ограничават завишената допаминова активност.





--------------------------------------------------

  1 Не може някой да си зареже първата любов и после да бъде щастлив в любовта. Има си закономерности в природата и не може някой да се откаже от това, което му е дадено за него и после да чака пак да дойде. Тези неща не се получават. Такива хора малко или много страдат в любовта. За повече информация прочетете втория постинг от поредицата "Има ли вечна любов":

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2014/03/18/ima-li-vechna-liubov-2-chast.1248830


Има три основни правила в любовта:

Правило 1 Не се сваля някой и не се прави нищо когато се знае, че някои хора се обичат или се харесват. При свалянето голяма любов никога не се получава, тове е единствено тактика, за да може евнтуално да се хване някой някоя, която не му е дадена отгоре и не е за него. Ако човек търси просто някаква връзка, но не държи на това да изживее голяма любов може да тръгне да сваля, ако ще и наред, но това е курварски метод. Мъжете и момчетата свалят, когато няма любов, не ги обичат и не ги харесват и зорлян се опитват да направят нещо с някоя, която не е за тях. Когато някои се харесват и обичат не е необходимо да се свалят, след като се запознаят нещата се развиват по естествен път. Ако въобще някой би трябвало да прави нещо, като сваляне, то редното е това да бъде момичето. Ще дам няколко примера за голяма любов. Принц Джахан от историята за Таджмахал да не би да е свалял Мумтаз Махал и тогава тя да се влюби в него - не по този начин истинска любов никога не се получава. Ромео свалял ли е Жулиета? Да не би случайно при голямата любов на Яков и Рахил от Стария завет Яков да е свалял Рахил? - Не няма такова нещо! Ами Рамзес II свалял ли е Нефертари - а, не! Мартин Лутер да се е пробвал да сваля Катерине фон Бора? При известния случай на голяма любов в полския град Гдиня, където хората чак им издигнали паметник да не би Якуб Схеби да е свалял неговата любима Елжбиета - не, няма подобно нещо!

Правило 2 Никога не се изоставя първата любов - в противен случай човек се прецаква на тема любов и любовта никога повече не идва. При по-романтичните и влюбчиви натури дори и пак да се случи да се влюбват - фалшивата любов трае кратко от няколко седмици или месеца до 1-2 години, после изчезва. При голяма част от мъжете, които са морални е възможна голяма любов при някое поредно влюбване, но не е редното човек постоянно да си ги сменя и по този начин да се надява на любов - това е курвалък.

Правило 3 Никога не се взема жена, която не е девствена.


Докато на много от мъжете не им пука твърде много, то в енергийното поле на жената се запазва информация от първото влюбване до края на живота й. И ако се наруши примерно правило 1 следват следните неща с другия партньор: ревност, караници, побоища над жените, разводи или дори убийства. Абсолютно винаги, ако някоя жена е била влюбена в някого с първа любов и по някаква причина след това, ако е с някого другиго, мъжът обект на първата й любов може да я има понеже докато е жива се пази информация (на любовта й) в нея и по-специално в енергийното й поле. И това е абсолютна закономерност и причина за много разпади на по-късни връзки и бракове. Никога, никога никой не може да бъде сигурен в това, какво ще стане и дали няма да го изоставят или да му изневеряват, ако жената преди това е била влюбена с първо влюбване в някого другиго. По-точно - почти винаги има възможност тя да бъде с обекта на първата си любов, ако го вижда или успява понякога да го срещне. Ако той я поиска тя не може да му устои и откаже - това са зависимости и закономерности! Всичко това е причината за толкова много гнусни сапунки.

Правило 1 се основава на библейските стихове да не се пожелава нищо чуждо:

"Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си..." (Изход 20:17)

"Защото заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, чуждо не пожелавай, и всяка друга заповед" (Римляни 13:9)

При нарушение на правило 2 се случват всевъзможни неща от най-елементарното, когато някой започне връзка да не му върви и да му изневеряват, изчезването на чувствата след някое време е задължително, ако са се оженили да се разведат, а когато все пак горе-долу върви да се случи нещо не както трябва с другия човек. Примерно да катастрофира фатално и ако е жив да е на легло, да умре по някакъв начин, като примерно катастрофа - пътен инцидент, или все нещо да не е наред. 
Или нямат деца, или пък децата им са болни и с нарушения, но все нещо не е в ред в семейството (един известен пример е когато четири годишното дете от втория брак на Ерик Клептън родено зорлян от сурогатна майка пада от прозореца, докато той е наблизо и умира). В природата има ред и закономерности и когато се нарушат тези неща в любовта, когато някой отхвърли първата си любов вече нещата свързани с тема любов докато е жив не вървят. При тези неща оправяне няма! 

Има и четвърто правило, но то е актуално само за християните кръстени със Светия Дух, на които Светия Дух им говори и ги ръководи - да Го слушат! Това специално важи и на тема любов. Когато Господ потвърди, че някой е подходяща половинка нещата вървят през целия живот.     



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666112
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031