Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02 16:57 - Що е то 14 февруари и има ли почва у нас? св. Валентин ден на разврата в древен Рим.
Автор: ernest Категория: Тя и той   
Прочетен: 94 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.02 12:20


В различните култури 14 февруари има различни традиции. Във Финландия 14 февруари е ден на приятелството, в България време за зарязване на лозята Трифон Зарезан, а в древен Рим това бил ден на разврата и богинята Юнона. Покрай езическите празнувания в древността в Рим, някои хора отбелязват някакъв си Валентин на същия ден. Това е масово разпространено в глупавата американска култура, където всичко е комерсиализирано и се продава. Въпреки че 14 февруари преди известно време бил набеден от окултистите и неопаганистите за "ден на любовта", реално никога не е имало такъв празник. Друг е въпросът, че много хора дори не знаят, какво е любов и бъркат курвалъка с разврата и хващането на гаджета за любов, където хората са общи и окачествявани, като поредни бройки. По този начин хората насърчавани да си хващат гаджета (приятели или приятелки), ако примерно някое момиче1 от първия с когото започне да излиза няма намерение да създаде връзка с цел да се омъжи за него - това пред Бог е грях и блудство, а поведението й е курвенско и развратено. Най-зле са, тези които направо излизат и карат с различни. Писано е, макар и в друг контекст: "Но имам това против теб, че си оставил първата си любов." (Откровение 2:4) И такива дни, обявени от някого за "дни на любов", ако хората нямат ясна морална житейска позиция за тези неща са прецакани и използвани за увеличаване на разврата и дегенериране на обществото. Моралната част от обществото създават връзки само с цел семейства и не излизат на срещи с различни. Любовта е дар от Господа, като целта е, когато се влюбят мъж и жена да създадат семейство, да са за цял живот заедно и да имат набожно потомство, а не да си ги менкат. Господ създава жената, като помощница на мъжа:

"Не е добре за мъжа да бъде сам, ще му създам подходящ помощник" (Битие 2:18)

Включвам няколко линка, към постинги за истинската любов от поредицата в блога ми Има ли вечна любов:

http://­ernest.blog.bg/­tq-i-toi/2017/07/19/­ima-li-vechna-liubov-­7-chast.1557512

http://­ernest.blog.bg/­tq-i-toi/2016/08/16/­ima-li-vechna-liubov-­6-chast.1470915

http://­ernest.blog.bg/­tq-i-toi/2014/03/18/­ima-li-vechna-liubov-­2-chast.1248830

И още постинга:
Можете ли да обичате? Прецакани ли сте в любовта или можете да обичате за цял живот при първото си влюбване?

http://­ernest.blog.bg/­tq-i-toi/2016/06/01/­mojete-li-da-obichate­-precakani-li-ste-v-­liubovta-ili-mojete.­1455177

В римокатолическия църковен календар всеки ден от годината е посветен на някого или на няколко светци действително живели или измислени. По време на Втория Ватикански събор през 1969 г. Римокатолическата църква се отказва от така наречения св. Валенти поради чисто митологичния му характер. С няколко думи - св. Валентин не е съществувал.

През езически времена в Рим 14 февруари бил ден, посветен на римската богиня Юнона, част от тридневен фестивал, наричан Lupercalia (празници на изобилието), траещ от 13 до 15 февруари. Според преданията Луперкалия започва още от времето на Ромул. А самите Луперкалии произлизат от древен канибалски празник.
Луперкалиите стартирали с принасяне на жертвоприношение, при което жреците се напръсквали с кръвта на жертвеното животно - коза или куче, а после се измивали с мляко. Те били голи, единствено с наметната през рамо кожа на козел и в този си вид обикаляли из града и удряли хората с изрязани от закланите животни ремъци, като се вярвало, че това е ритуал носещ плодородие. Особено много се радвали на ударите с кожата от жертвеното животно жените, които били ялови и искали да имат деца. Ремъците, с които удряли хората за плодородие се наричали фебруа, откъдето произлязло и наименованието на месец февруари.

        image

Oсвен че в края на 14 февруари често следвала оргия, на следващия ден от фестивала на 15 февруари имало отвратителен "свещен" ритуал на съвъкупление с коза символизираща Фауступус, което е отразявано и в Римските обожествявани форми на изкуството.

В заповедите си Господ специално предупреждава тези, които Го следват да не се учат на традициите на езическите народи (което означава и техните празници),
които те имат посветени на демоните:

"...внимавай на себе си да не се впримчиш след тях, след като бъдат изтребени пред теб, и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези
народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо ГОСПОДА, своя Бог; защото те са вършили за боговете си всяка мерзост, която ГОСПОД мрази; понеже дори синовете си и дъщерите си изгарят с огън за боговете си." (Второзаконие 12:30-31)


Не може човек хем да следва Господа, хем да върши езически мерзости:

"Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или ще се привърже към единия и ще презира другия. Не можете да служите на Бога и на Мамона." (Матея 6:24)

"Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша, не можете да участвате в Господната трапеза и бесовската трапеза." (1 Коринтяни 10:21)


Християнският апологет и авторитет от II-III век Квинтий Тертулиан пише против различните езически празници и чествания:

„… и ти боготвориш с преклонение олтари, храмове, както и с други служения и празнуваш техните игри и рождени дни, тези които би трябвало да обсипеш с най-голяма омраза.” (Adversus Nationes, книга I, раздел 64)

„Светият Дух укорява евреите с техните празници. Вашите съботи и новолунията, и церемониите, казва Той, душата ми мрази. За нас, на които съботите са странни и новолунията, и фестивалите в миналото обичани от Бог, Сатурналия и Новата година, и фестивалите по средата на зимата и Матроналия са посвещавани – подаръците идват и си отиват – Новогодишните подаръци – игрите с техния шум – банкетите съпътствани с тяхната глъчка! Ох по-добре верността на народите към техните собствени секти, които нямат претенции и не важничат, че са християни! Нито деня Господен, нито Петдесятница, дори и да им бяха известни не биха споделили с нас, защото поне биха се страхували, да не би да изглеждат като християни. Ние не сме загрижени данеби да изглеждаме като езичници!” (De Idolatria, раздел 14)


"Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата" (Матей 7:21)

                          image

Повече информация по темата за 14-ти февруари и околните дни ще намерите в изследващите книги: "Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към брачните церемонии и сватбените тържества" и "Езическите празници и чествания в християнството".

image

Още два линка на по-раншни мои постинги свързани с 14 февруари:

http://­ernest.blog.bg/­history/2019/02/14/­ima-li-den-na-liubovt­a-koi-e-sv-valentin-­14-fevruari-den-na-.­1645834

http://­ernest.blog.bg/­history/2016/02/09/­14-fevruari-kanibalsk­i-praznik-i-den-na-m­yrtvite-na-smyrtta-.­1428615

--------------------­-------------------

1 Има разлика между мъжете и жените включително и по отношение на любовта. Изследванията показват че истинските влюбвания при момичетата/жените за цял живот се случват при първо влюбване до около 22 г., докато при мъжете, които са способни да обичат силно с истинска любов не е задължително. При мъжете някое поредно влюбване може да се окаже истинско за цял живот. Но те също трябва да са морални и да са с девствени, моногамни жени до около 22 г., за които са първа любов.
Жените са два вида: моногамни и полигамни. Моногамните създават семейства и са за цял живот заедно с първият мъж, който се появи в живота им или още по първо влюбване. И единствено сред тези жени са случаите на истинска любов за цял живот. Полигамните са общи и бройкаджийки, които си ги сменят и са непостоянни и не могат да обичат истински. При тях всичко е временно. Повечето от тях са окачествявани, като проститутко-курвенск­и тип, от тях стават и проститутките. Единствено моногамните жени си имат половинки в живота (половинка означава да бъде на половина с някого) и са едно цяло с мъжа си, а полигамните си нямат половинки, но поредни бройки и временно последен, до следващия, а мъжете, които са излизали, ходели, спали, женели с такива помежду себе си се падат, както се казва "баджанаци". А хората се подиграват и разказват вицове за общите.

"Не сте ли чели, че Онзи който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал: "Затова човек ще остави баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?" Така щото не са вече двама, но една плът." (Матея 18:4-6)

Само че полигамните си нямат една плът и са по-зле и от много от видовете животни. Сред полигамните с проститутко - курвенски манталитет са разпространени и различните отклонения, включително и бисексуалността. За общите, непостоянни от проститутко - курвенски тип е писано:

"Стъпките й стигат до ада; тъй че тя никога не намира пътя към живота, нейните пътеки са непостоянни и тя не знае на къде водят" (Притчи 5:5-6)Тагове:   религия,   разврат,   любов,


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 1849051
Постинги: 512
Коментари: 1014
Гласове: 993
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829