Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2019 16:26 - Лятото започна
Автор: ernest Категория: Забавление   
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.09.2019 08:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предполагам, че всеки си има любимо годишно време. За мен това е най-хубавото време до към октомври-ноември.

Ходенето на плаж, плуването, сутрешния джогинг, плодовете и зеленчуците -дарове от природата. Тази година започнах с 850 метра плуване още в края на май, просто водата не беше достатъчно топла, като за по-сериозно плуване от километър или нагоре и се възпрях. Явно тази година ще мога да плувам някои дни по километър и половина и нагоре на веднъж (то на два три пъти и 3 км мога, две седмици след постването на този пост мога да добавя, че вече понякога плувам по 1700 метра и това лято някой ден ще плувам и по 2 км, зa сега не знам дали ще ходя на състезанието по маратонско плуване). Ставам все по-силен и се развивам. (За първи път започнах да плувам по километър преди 6-7 г. Преди това плувах 200 метра. Плувам само, когато морето е гладко.) Преди шест години, когато започнах да се развивам и да ставам силен открих, че мога да бягам1 по около 12 км сутрин. (Преди това бягах по 2 км.) Време ми е да започна и джогинга в който дори си има и доза романтика. През лятото съм хиперактивен. Обикновено след това през деня още нещо си дотренирвам в къщи или на уредите (без да броим йога упражненията).
И лятото е блажено време.

image

                                   image

Още в първата книга за йога на български препоръчват за нашия климат отличаващ се от индийския да се дотренирва още фитнес и бягане.

Лятото е и времето за здравословно хранене с налични от природата зеленчуци и плодове. Аз карам над 6-7 месеца само на салати и плодове, предимно на вегетарианство + в някои случаи охлюви, риба, миди, рапани или скара. А също топлите месеци са добри и за тренировки по слънчево зареждане - хранене със слънчева светлина2 (на някои плиткоумни хора им е криво, като четат такива неща, понеже не се ориентират в света в който живеем).

Време е за радост.

---------------------------------------------------------------

1 При здравословното спортуване не е от значение, колко се бяга. (Структурата на организма ми е за лека атлетика.) Аз по принцип откакто започнах да бягам големите разстояния през 2013 г., по-малките бягания, като 1-2 км вече не ги смятам за бягане, а за разходка. Като цяло не определям разстоянието толкова в километри, но знам приблизително, колко е. Бягам до определен хотел. Примерно обикновено спирам при Виктория Палас на шезлонгите да почивам 15-20 минути и обратно. Кея на снимката е някъде по средата. Един дядо мой човек, като започнах да бягам по над 10 или 12 км (aз съм единственият в града, който може да бяга толкова) разговарял с някакъв негов познат лекар и той казал за мен: "Той вече не може, трябва постоянно да бяга по 10-12 км." - Да, ама не. Мога по 6 месеца да не бягам и после пак си бягам. Може веднага 12 км,. а може и в началото по-малко и постепенно увеличаване.

2 По принцип през лятото се яде по-малко. Това дори повечето от обикновените хора са го забелязали. Причина за това са слънчевите лъчи. Някои хора, които искат да си го обяснят смятат, че за това са виновни жегите, да ама това усещане за необходимост от по-малко храна започва доста преди жегите. Някои спортуващи мъже зорлян качват килограми във формата на мускулна маса примесена с мазнини през зимата, а през лятото набързо се свалят ненужните килограми (обикновено около 8-10  кг.), за да се изчисти oт мазнините или орелефи човек. Така или иначе при спортуване отделя се тестостерон и спортуващпят има по-добър метаболизъм и човек от една страна се пооформя, а от друга се изчиства от ненужни килограми, независимо дали става въпрос за 5-8 или повече кг., а някои специалисти твърдят, че най-добре се развиват мускулите с плуване и плувците след време придобиват най-красиви тела. С правенето на йога пък се придобива повече жизненост, стройно и гъвкаво тяло и се живее по-пълноценно.
Аз за известно време последните около 3 г. отлагах изчистването и орелефяването, че мислех първо да порасна на височина малко и след това, ама вече предпочитам да се пооформя и да изчистя тялото си и това и това лято или есен да сваля около 8-10 кг. (всичко се определя от състоянието при което се правят лесно максимален брой по-сложни йога упражнения, ако не се прави много чисто някое по-сложно упражнение още се сваля).
                                           image
На тази моя снимка от август 2017 г. примерно съм 68 кг., което за мен е много и не мога да си правя добре йога упражненията и трябва да сваля 4-5 кг. (хората, които не правят йога не могат да имат компетентно мнение по въпроса). Примерно на 66-67 кг. правя наули, а на 68 вече не мога (99% от обикновените хора не могат да го направят). Аз свалям много лесно килограми.

Две от страничните неща при порастването на височина, когато човек е над 22-23 г. са че порастват ходилата и мъжкото достойнство с по 3-4-5 см. Наскоро забелязах, че вече са почнали да ми растат ходилата и са порастнали с около номер и половина до 2 номера и някои обувки дето са ми били таман въобще не стават, но не съм се мерил на височина, вероятно за сега да е не повече от 1-2 см и тепърва предстои.
Наскоро в България идва един индиец, който прави няколко дълги периода по повече от година, през които не яде. Първият му опит е 211 дни. По време на втория експеримент траещ 411 дни неотлъчно е изследван и наблюдаван. (Легендарният Бабаджи, който е вечно млад* и е постигнал състояние на безсмъртие (в йога дори има термин за тези, които са постигнали състояние на безсмъртие) от над хиляда и петстотин години насам не яде, но понякога, когато слиза при обикновените хора и се прави на обикновен човек, като го почерпят яде по някой плод.) Техниката на слънчево зареждане е на принципа на йога упражнението тратака. Но аз от друг йога - Девраха Баба, който не си казва годините** знам истинската техника, която е в комбинация с още едно упражнение. Вероятно по някое време, може би към есента и аз ще се пробвам да откажа храната поне за месец или повече, да видя как е само на слънчева енергия. Важното е да се чувствам добре и силен без храна (при 5-6 дни нищо не се усеща, все си е същото, то е нормално да се правят пречиствания-постения до 21 дни поне веднъж годишно, при йога всяка седмица се правят пречиствания - гладувания по 1-2 дни, в християнството също поне един ден седмично, в ранното християнство - два дни, аз не ям два дни седмично). В момента има окло сто хиляди души по света, които живеят на слънчева светлина. Има и семейства и интересното е, че дори децата им от малки сами се научават на слънчево зареждане.

* За йогите, които знаят техники на подмладяване и дълголетие се счита, че до 60 годишна възраст са все още, като тийнейджъри. Това е факт.

** Вероятно между 700 и 1 000 г.  Англичаните са го засекли преди 200 г. и е в регистрите на Allahabad High Court Barrister от тогава. И още тогава се знаело, че е на много години и все не си казвал годините. Отбелязано е, че седем поколения хора постоянно го посещавали и през цялото време той си е все същия. Дошъл от някъде другаде. Живее до 1990 г. Веднъж екип от учени, които го посетили го помолили за косъм от косата му. Той им отрязал кичур и им го дал. Те направили анализ и след време, когато го посетили повторно му показали резултатите си - при всеки един от тях лабораторните изследвания показали, че това е коса на 5 годишно дете. 
Да отбележа и една подробност - има два вида възраст календарна и биологическа и понякога тези възрасти не съвпадат. Taкa има хора, които са на много години, но са млади. За тези читатели, които не се ориентират в света в който живеем и нещата които съществуват - в наше време вече откриха начин да се живее 200 г. с удължаването на теломерите по генетичен път. Първият експеримент е направен през септември 2015 г. Другият метод, който ще бъде официално представен след 2-3 г. с невероятните резултати и веднага след това въведен за ползване е вълновия метод на подмладяване с който може да се живее неизвестно колко стотици години.


                                        image
Рисунка на Бабаджи от 1861 г., когато е бил на 1658 г. Живее в Бандинараян (изолирана местност в Северните Хималаи), където има още поне петнайсетина  йоги горе-долу подобни на него.

Един виц

Триста годишен йога отива на посещение при учителя си - йога на хиляда и петстотин години. След като си тръгва ученика по някое време при него идва един две хиляди годишен йога и си говорят:
- Какво ново при теб?
- Нищо особено. Днес идва един младеж, от двеста години е мой ученик.




Тагове:   лято,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2662256
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031