Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 15:37 - Финансов отчет на църквите
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2372 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.10.2014 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На много места по света се срещат финансови злоупотреби по евангелските църкви. В САЩ дори се е стигнало до парадокса измамите в църквите да са повече от всички други измами в страната. Може да се каже, че това донякъде е в резултат от разпространението на фалшиви доктрини, от които се възползват някои хитреци или не много умни проповедници, които са просто подведени и ги проповядват и разпространяват. В Библията се разрешава на проповедниците да получават пари от благовестието, но това съвсем не означава някой да трупа богатства на гърба на другите или да се възползва от тях. Проповедниците имат право да взимат пари, колкото да имат за елементарни нужди, а не за да богатеят или да живеят с ползването на скъпи вещи за сметка на църквата. В Новия завет пише:

„И в същата къща останете; и яжте и пийте, каквото ви дадат, защото работникът заслужава своята заплата.” (Лука 10:7)

„Така и Господ е наредил, щото проповедниците на благовестието да живеят от благовестието.” (1 Коринтяни 9:14)


Апостол Павел, който е живеел скромен живот е работел, но на моменти е взимал някакви пари за нуждите при пътуванията си от църквите. Във връзка с взимането  пари във вид на заплата, за да може да отиде да послужи на Коринтската църква, той нарича това направо "обиране" като казва:

Други църкви обрах, като вземах заплата от тях, за да служа на вас” (2 Коринтяни 11:8)

На друго място апостол Павел казва:

„нито даром ядохме хляб у някого, но с труд и усилие работехме нощем и денем, за да не отегчим никого от вас” (2 Солунци 3:8)
 
Ако някой знае, че няма кой да го разследва и контролира като не дава отчет на никого за заплатата си и парите получени от църквата и служението, в което участва, включително и като дарения понякога е възможно да прекрачи летвата и да започне да злоупотребява (особено, ако са му пуснали мухата с някоя лъжедоктрина за просперитета, която започва да му допада). Така някои проповедници взимат от църквите по стотици хиляди долари (стига се и до над един милион) като годишни заплати и други бонуси. В същото време десетки хиляди хора (в САЩ са повече от стотици хиляди, вероятно няколко милиона след започването на режисираната криза) се чудят как да свържат двата края, но на такива проповедници въобще не им мигва окото за останалите християни и нехристияни в нужда.
 В Америка са възникнали надденоминационни организации за доброволен финансов отчет на църквите, както и разследващи организации финансовите злоупотреби в църквите, християнските телевизии и независимите служения от обикалящи евангелисти.   
 В България злоупотребите с църковни пари не стигат твърде големи граници, но можете да срещнете проповедници купили си скъпи коли за сметка на църквите, както и изникнали, като че ли от нищото средно скъпи къщи или апартаменти и стартирането на бизнес с чужди пари. Някои хора присвояват пари получени без знанието на църквата в която "служат" дошли  от чужбина, които не отчитат никъде или дори десятъци от чужбина. Така например варненският пастир на Асамблея на Бога Николай Кокончев, който е бивш доносник на Държавна Сигурност по времето на социализма (доносник е бил и баща му Йосиф Кокончев - агент "Искренов", който също е пастир през соц епохата) получава от чужбина хиляди долари всяка година. Той получава десятъците от сестра Кинче от САЩ и дори се кани, когато тя си отиде от този свят да му препише, това което притежава. Някои пастири без знанието на църквата използват църковни пари за собствения си бизнес и после ги връщат обратно и си въобразяват, че никой нищо не знае за техните начинания. Срещат се проповедници, които имат свой собствен бизнес и достатъчно пари (а дори в повече) и пак имат наглостта да взимат заплати от църквите в които "служат", но в такива случаи те просто се възползват от църквата. Има и случаи на обирани църкви, които никак не са малко, но просто за тези неща не се говори и няма гласност. По тази причина много хора не знаят за тях. Да припомня случая със сектата "Войни на Христа" в началото на 90-те години оглавявана от Любо Бознаков, който надъхвал членовете на църквата да продадат апартаментите си и да "посеят" в църквата и духва в Америка прибирайки си църковните пари. Основаната от него църква се разпада, а много от бившите надъхани "християни на просперитета" вече не искат да чуят и дума за Бог.

В България повечето пастори и друг вид проповедници не огласяват пред членовете на църквите какви заплати и допълнителни пари получават. Тази информация е известна предимно на църковния съвет (Защо ли в ранното християнство не е имало църковни съвети?). В част от църквите се съобщава, но в други нямате никакъв шанс да научите независимо колко години посещавате църквите. Разбира се има и такива, които надъхват хората с фалшивата доктрина за "просперитета"  заявявайки, че всички християни трябва да са богати и това първо трябва да е пастора. Исус казва:

„Недейте си събира съкровища на земята, където молец и ръжда ги изяжда, и където крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, където молец и ръжда не ги изяжда и където крадци не подкопават нито крадат; защото където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти.” (Евангелия от Матея 6:19-21)

„При това ви казвам: По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.” (Матея 19:24)

„Но горко на вас, богатите, защото сте получили утешението си.” (Лука 6:24)

„Внимавайте и се пазете от всякаква алчност, защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.” (Лука 12:15)

„Колко мъчно ще влязат в Божието царство ония, които имат богатство!” (Марко 10:23)

„И така, ако някой от вас не се отрече от всичко, което има, не може да бъде Мой ученик.” (Лука 14:33)


Приканвам всички желаещи да очистим църквата християни да направим извънцърковна християнска организация за църковен финансов отчет и разследване на църквите за финансови злоупотреби и разпространение на манипулативни осправедиливяващи придобиването на огромни суми пари от църквите лъжедоктрини да се обърнат към мен и следния и-мейл e.h.books@abv.bg

  „Онези, които съгрешават, изобличавай пред всички, за да имат и другите страх.” (Първо послание към Тимотея 5:20)

Предстоящата организация ще посещава църкви и ще прави проверки на финансовото състояние на църквите заедно със заплатите и другите допълнителни "благословения", от които се възползват съответните проповедници. Имената на църквите и проповедниците, които откажат даването на информация ще бъдат огласявани публично и ще се правят допълнителни разследвания на живота и финансовото състояние на съответните хора. Организацията още ще се фокусира над разобличаването на ересите и фалшивите доктрини.

Желаещите християни да подадат сигнал за финансови злоупотреби на пастори и други проповедници или християнски организации могат вече да подават сигнали на посочения и-мейл e.h.books@abv.bg





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673509
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930