Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2013 10:29 - Подмладяването и дълголетието - мит или реалност 2 част
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 3181 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.12.2014 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Различни исторически източници и легенди твъръдят за хора дълголетници, които са живели много повече от обичайното.   
Ако погледнете в Библията в книгата Битие 5 глава пише, че Адам е живял 930 години, неговия син Сит 912 години, Енос 905 години, Кенан 910 години, Маалалеил 895 години, Яред 962 години и тн. Наследниците на Адам до потопа са описани в Битие 5 глава. След потопа Ной живее деветстотин и петдесет години. Една от най-старите книги от Стария завет това е Книгата Йов. Йов живее в някакво време след потопа и той живее сто и четиридесет години:

 "Подир това Йов живя сто и четирийсет години
1, и видя синовете си и внуците си до четири поколения." (Йов 42: 16)

Авраам доживява до 175 години, неговия син Исмаил от наложницата му Агар до 137, а Исаак от жена му Сара до 180:

"И числото на годините на живота на Авраама, колкото живя, беше сто седемдесет и пет години. И Авраам издъхна, като умря в честита старост, стар и сит от дни" (Битие 25:7-8)

"И ето годините на Исмаиловия живот, години сто тридесет и седем" (Битие 25:17)

"А дните на Исааковия (живот) бяха сто и осемдесет години
." (Битие 35:28)

Моисей живее сто и двадесет години и вероятно
от там се е изградила представата, че човек живее до 120 години. Но Моисей съвсем не живее пълните години на живота си. Той е наказан от Бог и годините му са съкратени на 120 и Господ не му позволява да влезе в обещаната обетована земя.

"И Господ му каза: Тая е земята, за която съм се клел на Авраама, на Исаака и на Якова, като рекох: На твоето потомство ще я дам. Аз те направих да я видиш с очите си, но в нея няма да влезеш. И тъй, Господният слуга Моисей умря там, в Моавската земя, според казаното от Господа. И Господ го погреба в долината в Моавската земя срещу Вет-фегор; а до днес никой не знае где е гробът му. Моисей беше на
сто и двадесет години, когато умря; очите му не се помрачиха, нито силата му намаля." (Втрозаконие 34:4-7)

Моисей е наказан, тъй като когато народа негодува и иска вода по свое собствено решение удря с тоягата върху една скала, за да бликне вода. Но той няма право да прави подобно нещо без специалното водителство от Бог. Бог не му е казал да направи това и по тази причина е наказан само да види, но не и да влезе в обещаната за народа на Израел земя. Ето защо живота му е съкратен и той не влиза в земята дадена от Бог за неговия народ. 

Твърди се, че в глинени плочки от Вавилония са описани владетелите на страната и това включвало десетима владетеля преди потопа, които са живяли по около 1000 години.

Съществува хипотеза, според която до потопа небесната покривка на земята е имала допълнителен защитен слой и във въздуха на земята е имало по-голям процент кислород, което вероятно се е отразявало до известна степен и върху дължината на живота. Поради този защитен слой не е имало и такова оптично явление като дъга, което се появява след потопа. Някои ентусиасти дори изказват предположението, че огромните животни, които са се срещали в природата също можели да бъдат толкова големи именно заради по-голямото количество кислород.
Както и да е, във всякакви култури по света срещаме разкази и дори на практика дълголетници живели доста над 120 години. Много хора живеят и напускат този свят без да оставят видима следа, но през ХХ век е известно за няколко души, които живеят доста дългичко. Китаецът Ли Чун Юнг живее до 256 години и умира през 30-те години на ХХ век, няколко години, след като е посетил Европа. Индианец от племето сиу (дакота) на име Жълтата Лисица живее около или над 150 години и умира през ХХ век. Пол Брег, който е един от пионерите изследователи на здавословното хранене в САЩ веднъж докато пътешествал по света в средата на ХХ век срещнал в Истанбул турчин, който бил 156 годишен и той все още ходел на работа. През 60-те години на ХХ век в едно иранско селце все още живеел човек на име Саид Али, който бил на 195 години. Той се оженил през 1790 година. Най-големият му син починал на 120 години, но по онова време той имал още четири деца: двама сина, единият на 105, а другия на 90 години и две дъщери, едната на 110, а втората на 80 години. Саид все още имал добро зрение (в предишния подобен постинг, за който съм дал линк по-долу обяснявам упражнение за подобряване на зрението) и добра физическа активност. Една от многото дълголетнички в СССР Любовь Пужак, която била над 150-годишна помнела идването на Наполеон в Русия.

Друг пример от близкото минало е азербайджанския овчар Ширали Фарзали Муслимов, който на 136 годишна възраст се жени за трети път за 57-годишната Хатум-ханум, която го надживява с 15 години и достига до 104-годишна възраст. Той живее до 168-годишна възраст и си има внуци и правнуци. За него по времето на СССР е направен документалния филм "Ширали спускается с гор" (Ширали слиза от планините").  
 

  image

Шиpали с един от неговите внуци

Още един дълголетник живял 152 г. е Махмуд Багир оглы Эйвазов (7 февр. 1808-3 дек. 1960). Домът му се е превърнал в туристическа атракция. Той е ходел на работа в колхоза "Комсомол" до 1957 г. и се отличавал като трудолюбив работник. През 1956 г. когато дълголетника бил на 148 г. в негова чест е пусната марка, но интересното е, че през същата година неговата дъщеря станала на 120 години.

image
 
  През 1956 г. в СССР издали пощенска марка с лика на Махмуд Эйвазов
Преди две седмици бях на гости в мои роднини и една моя роднина разговаряше, имаше гости и едната нейна приятелка (бивша колежка, медицински работник) спомена, че една 108-годишна жена се качила по стълбите на третия етаж при тях (в клиниката, май каза) без никакви помощни средства, а дъщеря й се мъчила след нея с бастун и викала "Вижте я. Аз не мога да се кача, а тя се качи." Не казаха на колко години е била дъщеря й, но явно над 80. Докато си говореха споменааха за двама души мъж и жена от Варна, които били на 104 г. Жената навършила 104 г. и починала на другия ден, а мъжа й е все още жив. Пиели чай от мента и глог.  
 Сред обикновените дълголетници до около 120 години жените дълголетнички са два-три пъти повече от мъжете, но при високата възраст над 200 години почти няма жени. Това се дължи на много прост факт много по-голям брой жени се подлагат на диети отколкото мъже. Мъжете предпочитат да пият, вместо да се грижат за телата си. Известен е случай на семейно съвместен живот на една двойка, които живели щастливо заедно 147 години. Мъжът починал на 173 години, а съпругата му на 164. през същата 1741 г. Разказват, че когато те били по на около 150 години изглеждали като 50-годишни.     

Преди 2-3 години изследователи откриха в планините в Индия двама йоги отшелници. Когато ги попитали на колко години са те заявили, че са на по 700 години. Звучи доста невероятно за съвременните хора, но защо не. Учените единствено успяха да отбележат, че само за да пораснат брадите им на такава дължина са необходими поне 120 години. Така или иначе неофициално се знае, че има голям брой йоги, които са живели между 200 и 300 години, но това е тема, за която много, много не се говори. Съществуват различни техники на поддържане на физиката в млада форма, а също и на подмладяване.

Включвам два линка към мои постинги малко или много свързани с темата. Във втория има и моя снимка от преди година и половина  и от тогава дори малко съм се подмладил. Там съм 74 кг., после започнах да си възвръщам по-раншния вид и свалих 7 кг. За моето тяло най-добре съм си от между 58 до не повече от 67 кг.2 (ако тренирам и  мускулни упражнения, въпреки че според таблиците в спортните книги казават до 70 кг. и половина при по-голяма мускулна маса), а иначе (по-специално при правенето на упражнения от йога) до около 64 кг., както съм бил по-голямата част от живота. Също да отбележа, че снимките в блога ми са актуални, ако и на някои хора да им се струва, че изглеждам като момченце или други от женската аудитория да казват, че съм като манекен. Такъв съм си както ме виждате. Снимките ми не са от преди 15-20 години! Моля четете линковете, за да не се повтарям.

http://ernest.blog.bg/drugi/2012/08/25/podmladiavaneto-i-dylgoletieto-mit-ili-realnost-1-chast.991917

http://ernest.blog.bg/recepti/2011/10/11/ima-li-bylgarska-bilka-protiv-raka.833220


----------------------------------------------------------

1 В някои Български преводи като протестантското издание от 1940 г. има грешка и пише сто и четиринадесет години. В същото издание има и други грешки.

2 Различните хора имат различна структура на тялото. Така например хората с едър кокал и широки китки са подходящи за тежка атлетика, да кажем щангисти, а несъразмерно високите пък за баскетбол. Всеки кандидат за сумист под 120 кг. би изглеждал смешен пред занимаващите се с този японски спорт. При упражненията от йога пък е добре човек да има по-ниски килограми (от средните стандарти), за да е в състояние да прави повече упражнения. В същото време не може примерно някой да изпълнява редвоно упражнения от йога и от време на време да прави пречиствания и да има шкембе, но и релефа на коремните плочки не е задължителен. Постепенно човек придобива по-хубаво, по-стройно, по-гъвкаво, по-добре функциониращо и по-здраво тяло. Всеки може да бяга и това е спорт, който е подходящ за почти всички, но най-бързите бегачи са от страните на Западна Африка, тъй като имат и по-дълги крака, които в очите на останалите изглеждат малко несъразмерни. Срещат се професии, където също има определени изисквания. Така хора, които са 60 кг. са прекалено тежки и абсолютно неподходящи за жокеи на коне при конни състезания. Хора на височина 170 см. не се приемат за пилоти от сериозните самолетни компании, тъй като са прекалено високи. (Въпреки че в много страни има изискване пилотите да са не повече от 170 или под този ръст в България тези неща не важат особено.) В елитните ресторанти на запад никъде няма да видите сервитьори с ръст 180, тъй като са прекалено високи за изискванията. Там няма да видите и пълнички сервитьори. Не се приемат високи слаби и ниски дебели, но среден ръст и с нормално телосложение. В миналото в Англия за полицаи са взимали само хора с ръст от над 180, а стува ми се че е имало изисквание и за килограмите и не биха взели някой дори ида е 183 см., ако е само 70 кг. Всеки пораснал индивид, примерно над 25 години би трябвало вече да е наясно какви килограми са му оптималните и най-добри за него. Докато при жените плюс-минус 5 кг. може да им изглежда много, то при мъжете в зависимост от ръста е възможно да бъде нормална разликата от 7-8 до 25 кг. и пак да са си в идеални граници за външен вид, тъй като мускулите тежат. Друг е въпросът дали това е добре за физическото им състояние. Примерно има мъже, които прекаляват при бодибилдинг с тежестите, с техните килограми или с тренирането (в малки граници е много полезно, аз също съм си взел щанга и мултифункционална лежанка и транирам по малко, предимно сезонно през зимата, когато не ходя да бягам, но моята структора е повече за лека атлетика и йога, от малък си бях слабичък и дори една година, трети клас майка ми ме тъпка с някакви химии, за да не съм толкова кльощав и слаб, по принцип стуктората ми е като на гепард общо взето широк гръден кош, леко изпъчени гърди от спортуването и хлътнал навътре корем). В един постинг от вече посочените линкове бях споменал, че сърцето расте до около 20 г. възраст и след това през целия живот то работи най-добре с килограми до не повече от тези. Разбира се допустими са и около 4-5 кг. в повече, но е по-добре да не се увеличават или поне да не е за дълго време, за да може сърцето и организма да функционират максимално добре. Аз през по-голямата част от живота ми съм бил между 58 и 62 кг., като през лятото около 58, понякога рядко и 57 кг., а през зимата 60-61 или 62 кг., а около 4-5 години и до 65 кг. Когато бях на 20 години успях да дигна на 68 кг. (не можах повече, нo и това e дoбрe) за около 2-3 месеца и през лятото за около 2 месеца пак си станах 58 кг. и така повечето време 58-62 кг. С това направих сърцето и организма ми да функционира повече от перфектно. Ако трябва да погледна от гледна точка на йога упражнения на 66-67 кг. в момента правя почти всички важни за мен упражнения (включително и наули, което около 90% от хората не могат, а в България дори над 95% не могат да направят и се шашкат), но примерно, ако искам да си кача краката зад врата за сега не мога, а трябва да сваля малко (поне 4-5 кг.), но това не е толкова важно упражнение. За правенето на йога съм установил, че ми е най-добре между 58-64 кг. И така всеки, който спортува нещо в зависимост от спорта би трябвало да е наясно какви са му най-добрите килограми. При някои спортове преди състезание участниците умишлено свалят килограми, но има и такива където качват. Един мой приятел тежкоатлет едър и силен, мускулест човек веднъж бил гладен и имал възможност да яде на аванта колкото му падне и освен другата храна изял 7 пилета. Аз с тези 7 пилета, ако е през зимата или първата половина на пролетта, когато по-често се случва да ям месо спокойно мога да изкарам един месец, а може и много да ми дойдат (особено когато някой прави упражнения от йога няма излишен апетит, но и от време на време на човек му писва да яде всеки ден и ти се иска да си починеш някой друг ден и да се попречистиш). Разбира се никога не бих изял повече от 2 пилета на месец, дори и през месеците когато ям месо (за сега не съм се отказал напълно от пилешкото и месото, както дълголетника Ли Чун Юн, но от около осем години просто не си купувам месо и ям такова само на гости и понякога, когато съм поканен в заведение, единствено няколко пъти годишно си купувам черен дроб понеже в него се съдържат осемте незаменими аминокиселини. През лятото и есента живеейки на принципите на здравословното хранене почти не ям месо с много малки изключения, но се храня предимно с плодове и зеленчуци, малко белтъчини като яйца, извара, сирене, кашкавал и кисело мляко плюс риба, миди и тн.), като се има предвид, че в повечето от пилешкото, което се продава по магазините бият инжекции с хормони на бройлерите, а някои вероятно хранят с ГМО смески. Ако някой яде прекалено често такива храни се получава хормонален дисбаланс в организма, дори понякога води до хомосексуализъм. От друга страна има твърде много хора, които имат излишни килограми и не могат да се справят с тях. Аз това не го разбирам. Миналата година за около два месеца и половина свалих общо 11 кг. (а първоначално мислех да сваля около 15 кг.), от които 7 кг. за две седмици и половина, но един възрастен човек (бащата на комшията) ми каза, че не е добре да продължавам да свалям и да прекалявам, тъй като в действителност резките промени (от над 10-12 кг.) не са добре, ако човек не е много пълен и аз се спрях (все пак си изглеждам добре, а на един мой приятел приятелката пък пусна лафа, че съм като "манекен" и после и много други го повториха, а аз преди няколко месеца се снимах непрофесионално като фото модел за едни дрехи (тениски), но нямам намерение да се занимавам с това просто имам правилно телосложение, не съм нито пълен, нито прекалено кльощав, нито мускулест). Така или иначе, ако поискам винаги изключително лесно мога да сваля 6-7 кг. (което мисля, чe e добре за мен да го направя тази година, миналата се спрях, но сега ще продължа, както бях решил до около 60 или 62 кг. Известно време след публикуването на постинга и това подредие мога да отбележа, че вече съм 65 кг. )   
И така много от хората би трябвало след научаването на тези детайли от мен да си преосмислят при какви килограми им е най-добре, ако искат за много дълго време да се чувстват добре в каквато и да е възраст. Въпреки че това е само един от многото фактори влияещи на организма...          



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673439
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930