Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2013 16:26 - Молитвата
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2404 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2014 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тъй като наближава най-големият християнски празник Възкресението на Божия син Исус Христос, който неслучайно е наречен Великден ще обърна внимание на едно от най-важните неща в християнския живот - молитвата. Много съврeменни хора забързани в ежедневието си да работят, да трупат пари, да учат и да вършат какво ли не пренебрегват ежедневната молитва, но всеки отговаря сам за себе си и рано или късно всеки ще си получи заслуженото: наказание или награда. Този тип хора се сещат за Бог само когато дойдат християнските празници1 или нещо им се прецака в живота и тогава в безизходицата си се обръщат за помощ към Него. Но Господ желае хората в ежедневието си да отделят време за молитва и поклонение към Него. Може да е само 5-10 минути, но пак е нещо.

Молитвата представлява поклонение към божеството с изричане на думи. В Юдеизма и християнството това е начин да се отдаде чест на Бог, принасяне на поклонение и отправяне на нужди. Това е като телефон към Бог, както се изразяват някои хора. Най-често е монолог, но съвсем не са редки случаите, когато Господ също говори. Това може да бъде по различни начини: с глас, който се чува в главата, с думи от Святия дух, които могат да излязат по време на молитва от собствената уста2, но движени от Светия Дух или от друг човек, който пророкува. До момента, в който на земята има хора, които се стараят да спазват Божиите заповеди и се покланят на Господа Той ще ги благославя, ще върши чудеса в животите им и ще се грижи за тях, защото е писано:

"Голяма сила има усърдната молитва на праведния." (Яков 5:16)

"Извикай към Мене и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." (Еремия 33:3)

"И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, ще получите. (Матей 21:22)
Затова ви казвам: Всичко каквото поискате в молитва вярвайте, че сте го получили, и ще ви се сбъдне." (Марк 11:24)

"Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори. Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък? или, ако поиска риба, да му даде змия? И тъй, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, Който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него!" (Матея 7:7-11)

"Истина, истина ви казвам, ако поискате нещо от Отца, Той ще ви го даде в Мое име... искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна." (Йоан 16:23-24)

"Господи, на ранина ще чуеш гласа ми; На ранина ще отправям молитвата си към Тебе, и ще очаквам." (Псалми 5:3)

"А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]." (Матей 6:6)

Има различни видове молитви. Истинската молитва е тази, която е изречена към Бог от сърцето. Думите могат да бъдат най-обикновени. Не е необходимо да се ползват шаблони, но Исус дори е дал примерен начин за молене с така наречената Отче наш, в която са вложени най-важните необходими елементи в молитвата. Направете си навик сутрин след събуждане и вечер преди лягане или заспиване да се молите.


-------------------------

1 Повечето от така наречените "християнски празници" всъщност са езически и просто са синкретизирани, приели нови имена. Възкресение е истински християнски празник, а при това двоен празник честван в юдеизма, като Пасха. Единствено традициите към него са езически като примерно "великденския заек" от пангерманската митология и култа към богинята, или боядисването на яйца в чест на богинята Ищар, позната също като „Кралицата на небето”. Описание на ритуала, от който произлиза боядисването на яйца съм включил в следния постинг към четвърто подредие:
http://ernest.blog.bg/history/2013/01/08/otkriite-razlikite-manipulaciite-na-hristiianskite-bibleiski.1039713

Боядисването на яйца е мерзост пред Господа! Ако ви черпят с боядисани яйца и не искате да обидите тези, които ви ги дават, просто се помолете Господ да ги очисти. Съвсем неслучайно сред много християни е разпространен обичаят да се молят на масата преди хранене.

2 Подобно говорене чрез Светия Дух става когато първо някой е кръстен със Светия Дух и има свръхестествено проявление на "говорене на езици" или още споменато като "ангелски езици" (не трябва да се забравя, че "говорене на езици" под въздействие на демони се среща и в различни езически култове и тн.), след което се развиват духовните дарби описани в Послание към Коринтяните 12 глава. При кръщението със Светия Дух идва обещаната духовна сила и свръхестествени дарби от Господа "Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух" (Деянията на апостолите 1:8) и тогава следват свръхестествени проявления. Едно от тях е Говоренето на Бог и Неговото водителство чрез Светия Дух. Аз бях кръстен със Светия Дух в края на 90-те и някъде около 99-та или началото на 2000 г. вече говорех с дарбата много езици и Светия Дух често ми казваше и по някоя дума на разбираем език. Около 2000-2001 г. Светия Дух си ми говореше и тук-таме ми даваше и пророчество. Тогава някъде за първи път ми говори няколко часа. По онова време средно се молех по 2-3 часа на ден. От тогава насам най-често Светия Дух ми говори на български (за мен това е вторият ми език), но понякога и на родния ми език, а се случва и съвсем по малко на езика на прадедите ми - немски (съчетания от думи, които добре разбирам), който слабо владея, знам не повече от 700-800 думи.
  В момента в църквите, които са харизматични (с говоренето на езици) не спазват Божиите заповеди и има най-много лъжедоктрини, а в другите са по-стриктни и  спазват заповедите, но не приемат говоренето на езици. В някои от харизматичните църкви разбира се има и фалшиви духове поради споменатата причина и дори цели фалшиви движения понякога грешно считани за съживления, като примерно "благословението в Торонто", "съживлението в Пенсакола", "светия смях" или разни "изцелителни култове". Невярващите пък не са в състояние да проумеят този духовен феномен с говоренето на езици и пророкуването от Светия Дух и, ако въобще имат представа за какво става въпрос си мислят, че това е нещо, което вярващите си го внушават. 
   И една подробност. В някои църкви идва някой и казва: "Кръщавам те в името на Исус, Отца и Светия Дух", но това е само ритуал, а не кръщение със Светия Дух. Кръщението със Светия Дух е когато някой започне да говори на ангелски езици, няма ли говорене на езици както е описано в Деяние на апостолите 2 глава, няма кръщение със Светия Дух!



Тагове:   Молитвата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665823
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031