Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 19:08 - Музиката: опера, хипи, хард рок, хеви метал, глем, ей оу ар, пънк, стрейт ейдж, ну метал, рап и емо
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 7339 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 03.11.2015 13:05


Едно определение, което се среща в учебниците по музика гласи, че музиката е: "хармонично съчетание на тоновете". Но в наше време дори това, което в миналото се е считало за ужасен шум се приема от някои хора за музика. Едни от най-крайните форми на музиката са нойза и грайнд-нойз кора. В тези така да се каже експериментални стилове хората записват всевъзможни звуци от бор машини и различни уреди издаващи звуци до скърцания на врати и твърдят, че това е хубава музика. Някои от тях използват и разстроени китари (най-често включени в дисторжери) и просто издават някакви звуци към това. Въпреки че в стандартните песни има текстове, в горепосочените стилове обикновено няма такива, но просто се крещи с цяло гърло колкото може повече. Да, в наше време има всевъзможни неща, на които им се вика "музика".
 
Музиката има два основни вида - култово обредна и развлекателна. При различните ритуали дори в първобитните племена и народи се използвали музикални инструменти и издаването на звуци от тях. Развлекателната музика се използвала за веселие примерно при сватби или песни се пеели при различни поводи, примерно по време на военен поход за да повдигнат бойния дух. Песни се пеели за да възхвалят любовта, за да отразят някакво събитие в живота или възхвала на някой владетел или герой извършил някакъв подвиг по време на битка или нещо друго.
Според Библията когато израелския крал Давид разпределил хвалението към Господа (преди около 3000 години) вече имало всевъзможни инструменти:

"А Давид и целият Израилев дом свиреха пред Господа с всякакви видове инструменти от елхово дърво, с арфи, с псалтири, с тъпанчета, с цитри и с кимвали." (2 Царе 6:5)  

За служението си пред Господ певците са се упражнявали денем и нощем:

"И от тях бяха певците, началниците на бащините домове на левитите, които живееха в стаите свободни от друго служене, защото се упражняваха в работата си денем и нощем" (1 Летописи 9:33)
 

Според легендите когато Орфей свирел около него се събирали животните да го слушат. Разбира се много от животните също харесват музиката и това може понякога да се забележи и в наши дни. Преди много години в Швейцария са забелязали, че музиката влияе положително за млеконадоя на кравите и започнали да им пускат музика. Преди години в една статия през 70-те или 80-те години се отбелязало, че в едно селце в Холандия през деня, в който репетирала местната рок група кравите давали повече мляко. Музиката може и по други практични начини да се използва спрямо животните. На един стадион в Англия било пълно с птици, а предстояло някакво събитие и се чудели как да ги махнат и някой пуснал по високоговорителите песен на AC/DC и стадиона набързо се опразнил. Ако ходите в гората и има опасност да срещнете мечка просто си носете дет метъл или грайнд-нойз кор и пуснете силно музиката и мечката моментално ще избяга.     


image

Докато бях в един приятел и взех да свиря сола котката му заради музиката дойде при мен и започна да ме закача и той направи снимки

image
 
Котето направо се насочи към източника на музика и започна нежно да ме закача
  След като музиката влияе на животните, тя не влияе ли на хората? Стигнахме си на думата. Музиката има способността да въздейства емоционално на хората. Но не само музиката, но и съдържанието на текстовете също оказва влияние. А в съвременните музикални течения има и идеологически течения създаващи стил на живот и поведение за много хора.    

Ренесансът е движение възникнало в Италия, което е направлявано грижливо от окултистите и поклонниците на противоположната страна на Господ - падналия ангел Луцифер. По времето на Ренесанса в двора на медичите и с тяхна подкрепа възниква операта, която е опит да се възвърне езическото съчетаване на театър и музика посветени на езическите богове, както това правели в древна Гърция. Но не им се получило много и възникнал нов вид сценично-музикално произведение наречен опера. Първата опера била изпълнена на карнавала преди Великите пости във Флоренция през 1598 година. Съвсем неслучайно в повечето опери присъстват окултизма, магията и мистиката. А по-голямата част от композиторите са членове на тайни общества и се занимават с окултизъм. И така до ден-днешен в различните форми на изкуството срещаме окултисти, поклонници на дявола, които се опитват чрез творчеството си да направляват част от хората. Нерядко такива хора практикуват така наречения "чанелинг" - доброволно обладаване от свръхестествени същества, за които правилната дума е демони. Такъв примерно е случаят с написването на песента Stairway to heaven означаващо "Стълба към небето", но съвсем не става въпрос за библейския разказ когато Яков сънува как ангели се качват и слизат по стълба към небето, но песента е посветена към езическата богиня Изида. Китаристът на Led Zeppelin Джими Пейдж от малък е поклонник и член на сатанинската секта Golden dawn (Златната зора), в която има вътрешни степени и се практикува сексуална мистика (оргии). Можете да прочетете предишния ми постинг за рок музиката:
 
http://ernest.blog.bg/muzika/2012/07/19/kakvo-predstavliava-syvremennata-muzikalna-kultura-rok-metyl.980740

Чанелинг се практикува и от художници, които оставят съответния дух, който обикновено се представя като "извънземен" на наивния обладаван да движи рисуващата ръка. Има и писатели, които пишат книга за една нощ като духа-демон им движи ръката и пише всичко. Така например окултистката Алис Ан Бейли, членуваща в теософското общество в началото на ХХ век е доброволно обладавана от дух, който тя нарича Тибетеца и пише книги, в които дава напътствия за идването на Новата епоха (ню ейдж) и Антихрист и как да стане това. Тя основава Тръста Луцифер, но по-късно го съкращава на Тръста Луцис, който днес е част от ООН. В книгата Discipleship in the new age (Ученичество в новата епоха) публикувана за първи път през 1944 г. Алис Анн Бейли пише за Обединените нации:

"Очевидният ръст на човешкия интелект явяващ се подготовка за така наречената Нова Епоха (Ню-Ейдж), може да бъде видян в планирането на различните нации, както и в усилията на ОН да изградят световно правителство… от самото начало, три окултни фактори са оказвали влияние върху тези планове." (Ученичество в новата епоха, Луцис Прес, 1955 г.)

В книгата Externalization of the Hierarchy, публикувана през 1935 г. на 107 страница Бейли открито заявява, че когато дойде Новата Епоха (New Аge), владетелят на този свят ще бъде Луцифер и ще приеме титлата "the Lord of the World" (Господар на света).

image  
Aлис Анн Бейли
Бейли създава тайно училище наречено Arcane school, в което се обучават хора в окултизъм и в него за около 20 години завършват над 20 000 души. Тя ги разделя на клетки и тяхната цел е да влязат във всяка област на обществото и по този начин да направят окултна революция. Така през 60-те години по време на хипи движението, което е направлявано от някои хора настъпва окултната революция, сексуалния разврат с така наречената "сексуална революция", започват да се разпространяват наркотиците - за да бъде деформирана младежта. Наркотиците като LSD "странно" излизат от лабораториите на ЦРУ, където в продължение на повече от десетилетие се правят експерименти с наркотици с цел промяната на съзнанието и промиването на мозъци.

image

По време на хипи движението възникват и хипи комуните и там жените, които раждат често не знаят от кого са децата им. Автентична снимка на голи хипарки от хипи комуна.

image

Гола хипаpка стопиpаща за Ню Йоpк

Благодарение на реклама и модни дизайнерски манипулации по време на хипи движението през 1966 г. навлиза носенето на панталони от жените. Всичко това се прави умишлено от поклонниците на дявола, тъй като в Библията е забранено жените да носят мъжки дрехи:

"Жена да не носи мъжко облекло, нито мъж да се облича с женска дреха; понеже всички, които правят така, са мерзост на Господа твоя Бог." (Второзаконие 22:5)  


Истинските жени продължават да носят поли и рокли!   

Когато възниква рок енд рола през първите десетина години все още няма определена окултна насоченост, но в песните се пее предимно за любов, тъй като това е основната тема на повечето от светските песни в продължение на хилядолетия и това е, което им трябва на хората. Ако бяха започнали директно с окултизма и сатанизма както е сега никой не би ги приел! Но през 60-те години в САЩ първо е премахната общата молитва на всички ученици преди започването на учебните занятия, а две години по-късно през 1964 г. е забранено четенето на Библията в училище в повечето щати. През 1966 г. в Сан Франциско е създадена съвсем официално Сатанинската църква от Антон ЛаВей и само няколко месеца след това в Сан Франциско възниква хипи движението след една манипулативна статия във вестник притежание на известен масон и член на още няколко тайни общества. Почти всички хипита започват да се занимават с източен мистицизъм. Много от музикантите в групите са членове на окултни общества, някои на магьоснически ковени и сатанински секти. Такива са примерно Битълс, Ролинг Стоунс, Дорс и тн.
Специфични неща за хипитата са: взимането на наркотици, борбата за мир, източния мистицизъм и заниманията с окултизъм, безразборния секс, дългите коси и при мъжете често бради, носенето на чарлстони - дънки или панталони широки в долната част около обувките, ризи или тениски с психиделични шарки, както и на цветя - така нареченото движение flower power. Именно от хипитата, след като се популяризират и разпространяват наркотиците този бич залива обществото и се превръща в бизнес и днес всевъзможни хора страдат от това, независимо от музика или друг вид течение.

Още от самото възникване на рок музиката става разделението между възрастни и млади, които слушат новата музика и през по-късните поколения вече всички, които слушат рок музика са едно, независимо от възраст. Така при първото поколение се получава разделение между хората живеещи "по старо му" и новото поколение, което постепенно започва да живее според нова ценностна система. Забавлението1 заема първостепенно значение за много нездравомислещи и неправилно възпитани младежи.

Доста бързо се обособяват и различни модни стилове на обличане и прически и почитателите на съответните течения през 50-те и началото на 60-те понякога направо воюват едни срещу други. В четвъртия филм с Индиана Джоунс - Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull може да се види нещо подобно когато Индиана Джоунс е със сина си в една закусвалня и за да се отърват от агентите на КГБ предизвикват бъркотия и сбиване на модове със студенти. По-късно това се среща само при някои видове музика. През 80-те хеви метъли, които мразят уейфове и дискари и в наши дни пънкове, които бият емота. При съответните неформални музикални течения се забелязва както стил на обличане и определен тип поведение, така и някаква идеология, стил и начин на живот за повечето хора, които са почитатели на дадения стил. Във връзка с това ще разгледам някои по-основни стилове.   

В края на 60-те и началото на 70-те се появява хард рока, който е актуален и се слуша и свири до момента. През 70-те години възниква глем рока с изпълнители, като Alice Cooper, Kiss, The Sweet и тн., които включват грим, специални сценични дрехи и сценично, понякога театрално поведение. От глем рока през 80-те се появява глем метъла. Докато първите глем метъл групи, които са предимно американски си мацат лицата с грим и се обличат по специфичен начин, като групите Twisted Sister, Motley Crue, W.A.S.P. (доста популярни в България) то съвременното понятие глем метъл, което вече е смесено с Hair Metal включва изпълнители, които не използват гримове, но изглеждат добре сценично, като Dokken, Warrant, тъй като още през 80-те и началото на 90-те се срещат разни групи, които свирят добре и използват елементи от глема като: RATT, Rough Cutt, Quiet Riot, Stryper, Roxx Diamond, Cinderella, Slaughter, White Lion, Tyketto и т.н.

image

Дейвид Ли Рот и виртуозния китарист Еди Ван Хейлън въвел дабълхенд техниката на китара. Снимка от 1980 г.

image

  Музикантите от Warrant, вокалиста Джани Лейн в средата с неговата бъдеща съпруга
image
  Hair metal групата Rough Cutt

Глем музиката оказва влияние в обществото с модата. От глем музиката и по-специално групата KISS се появяват първите клинове2, като сценично облекло за музикантите. Днес предимно жените (в България) носят клинове или музиканти (понякога и фенове) от съответните стилове около глема. По идея от клиновете на Kiss модният дизайнер Питър Голдинг през 1978 г. прави ластичните дънки като облекло за рок звезди. Сред първите негови клиенти, които се забелязват носещи ластични дънки са Jeff Beck и Van Halen. Такива се носят по-често в Glam Metal, AOR и Hair Metal3 модата. Може да се каже, че AOR и Hair Metal модата е една от най-красивите моди в рока. Някои слушащи по-твърда музика наричат ей оу арите и глемовете - гъзари или по-точно контета (Dudes), а музиката "гъзарски рок".

image
Това е една по-нормална снимка на глемърите Motley Crue

image
Нова снимка на Kiss (ако на някой му пука - музикантите от първоначалния състав са по на шейсетина години, Джин Симонс най в ляво е на 64, а разликата във възрастта с жените им е 25-30 години). Групата има над 30 милиона почитатели на възраст от 8 до над 55 години.

През 1977 г. възниква пънка с групата Sex Pistols. Първоначално за пънк движението е характерно, че много от младежите са наркомани и продължително време мнението за пънкарите е, че те са измета на обществото, но вече не е точно така. Самият Сид Вишъс от Секс Пистълс умира от наркотици, но по-късно в началото на 80-те в пънк движението се появяват стрейт ейджовете, които не пият и не пушат, а от тях в Сиатъл през 90-те възниква хардлайн стрейт ейдж движението. За да бъде някой стрейт ейдж трябва да отговаря на трите don"t - да не пие, да не пуши и да не взима наркотици. В САЩ срейт ейдж движението е много популярно сред младежите, които слушат различни стилове в пънк и хардкор, както и сред скейтърите и е известно още като Youth crew (Младежка тълпа). Стрейт ейджове в Америка има навсякъде във всеки малък или голям град и във всяко училище и всеки университет. Тяхното мото е - "позитивност" и "позитивен живот" и често те носят тениски с подобни надписи. Стрейт ейджовете си организират техни празници наричани edge day, по време на които си организират концерти. По време на тези концерти стрейт ейджовете си изписват по ръцете хикс или три хикса ХХХ символизиращи трите неща, които не приемат и не правят.

image
 
image
Крайната форма на стрейт ейджа са хард лайн стрейт ейджовете. Те са младежи, които ходят по клубовете, заведенията и улиците и търсят да видят някой наркоман да се друса, някой да пие алкохол или да пуши цигари и го пребиват от бой. Има няколко случая на убити - умрели от побой на хардлайнери. Движението започва от предградията на Солт Лейк Сити и в момента само в този град има около 40 различни стрейт ейдж групи (около 1200 души), които се движат по около 30 души на куп и пребиват всеки наркоман, пушач или пияница, който им се изпречи по пътя.

image
image
Малко по малко движението се разраства и има различни разновидности. Така например още в началото на 90-те в Бостън стрейт ейджа Елджин Джеймс напуска дома си на 17 години и създава негова групировка и освен обикновените побоища на пушачите, наркоманите и пиещите алкохол започват да нападат и да ограбват търговците на наркотици в града и да раздават парите на нуждаещите се и за хардкор групите - той е наречен съвременен Роби Худ.

image
 
Стрейт ейдж убиец на търговци на наркотици

Хрдлайн Стейт Ейджа е по-популярен сред хардкор средите, но също и сред разновидностите в пънка. В Русия вече има развито стрейт ейдж движение. В България има стрейт ейджове, но за сега не са тръгнали да бият наркоманите, пияниците и пушачите. Трябва обаче да се вземе предвид, че от скоро от началото на сирийския проблем има много голямо раздвижване и активизиране сред скиновете в страната.

image
В началото на 80-те от обикновения пънк се откроява ой културата - това са стийт пънк групи свирещи по-екстремно, като Exploited. Наименованието на стила ой е измислено през 1980 г. от британския журналист Гари Бушел с цел да се различат по-агресивно свирещите пънк групи. Именно от оя са повлияни някои от първите траш групи появили се през 1983 г. От оя също по-късно възниква хардкора и кросовъра (с групи като DRI). Като по-екстремно направление от пънка възникват и споменатите в началото на статията стилове като грайндкор и нойзкор. Пънк и по-специално ой културата е музиката на работническата класа (те са така наречените working class hero) и много от текстовете са социални, те мразят богатите, мразят евреите, които контролират света и са против Новия Световен Ред. През 70-те години като мода сред пънкарите, а на места по-рядко и до ден-днешен е индианската прическа ирокез - обръсната коса от двете страни на главата и вдигането на предизвикателния скалпов кичур коса нагоре, както са правели някои индиански племена като ирокези, мохок, pawnee и тн. Така наречената прическа "на гребен". Най-често пънковете имат много къси коси, а скиновете голи глави. За пънка е специфична хулиганията. Много от пънковете са хейтъри. Въпреки че в началото през 70-те както някои казват "за да свириш пънк не е необходимо да можеш да свириш, а просто да се сдобиеш с някакъв инструмент", сред някои от днешните ой и харкор групи понякога се срещат и добри музиканти, но това не е много важно в пънк културата. В пънка има много голям брой подстилове и от стрийт пънка възниква скин движението, като наци скиновете са станали пословични с побоищата на расова основа. Нацисткото скин движение започва от Ян Стюарт от групата Screwdriver, който по-късно е поръчково убит от евреите, като е инсценирана автомобилна катастрофа. Според някои твърдения само в страните от бившия социалистически блок скиновете са около 60 милиона души. Музиката се записва предимно в домашни условия и с помощта на компютърни програми често е близо до тази, която в другите стилове записват в студия. Принципът е DIY - Do It Yourself (Направи си сам). Тази музика и близките до пънка стилове се разпространяват безплатно.

image          Еxploited      
Към края на 70-те години от време на време започва да се използва понятието Heavy Metal - тежък метал, което възниква през 60-те години в песен за рокери на пътя. Новата вълна на хеви метъла се отбелязва във Великобритания през 1980 г., когато направо възниква термина NWOBHM или казано на цяло New Wave of British Heavy Metal (Нова вълна на британския хеви метъл) с изпълнители като Iron Maiden, Samson, Saxon, Def Leppard (последните по-късно стават AOR и през 90-те някакъв поп-рок), Raven, Motorhead, Judas Priest (последните две групи се появяват още през 70-те) и др.


image 
  Корицата на вторият албум на групата Iron Maiden наименувана по средновековен уред за мъчение. Албумът носи името Убийци.
В Америка групи като Virgin Steel, Battle Axe и др. се опитват да създадат движение наречено Нова вълна на Американски хеви метъл, но не се получава и подобно понятие не успява да се наложи, но само след няколко години възниква траш метъла. В началото на 80-те се появяват сатанински метъл групи като Venom и Merciful fate и това много скоро води до сатанинска революция в метъла след появата на Slayer и стотици други групи, като Bathory, Hell hammer, Celtic Frost, Possessed и тн. Така постепенно се обособява сатанинския стил блек метъл. Подобен е и стила дет метъл (умрял метъл, метъл на смъртта), в който се пее за смърт, убийства, разчленяване на трупове, канибализъм, изнасилвания и сатанизъм, възхваляване на дявола. В Норвегия има около 30 случая (според някои твърдения вече 50) на подпалени църкви от сатанисти блекметъли. Повечето палежи са организирани от сатанински организации създадени от блекметъл глупи, като могат да се спомене сатанинската организация Temple of the Black Light. Има случаи и на вътрешни борби в сатанинските секти и убийства. Един от известните случаи е на Кристиан, нарекъл се Бурзум, който намушква с нож човек от групата Meyhem, в която и той е свирил по-рано и около обстоятелствата и причината още се спори и има различни версии. Кинг Даймънд веднъж се срещнал на едно летище с Глен Бентън и се сбили поради различия във вижданията си за сатанизма, но ги разтървали (не успели да се убият). По описан сатанински ритуал в песен на групата Slayer в САЩ има случай на принесено в жертвоприношение 16 годишно момиче от тийнейджъри сатанисти и се води процес. В Италия има случай на двама души от сатанинска метъл група, които са убити и пренесени в жертвоприношение от член на групата. Първоначално те се водят изчезнали и след няколко години случаят е разнищен. А в страната има специално подразделение към полицията в сътрудничество с църквата, което се бори срещу сатанинските групировки извършващи престъпления.

image
Обложката на дебютния албум "Добре дошли в ада" от 1981 г. на Venom
image

Всеки от музикантите от Venom символично е приел името на някой от древните езически бoжества. На преден план виждате вокалиста на групата - Кронос.

image

Известният сатанист Кинг Даймънд, който изровил от гроб човешки кости и от тях си е направил обърнат сатанински кръст, към който си е прикрепил микрофона


image

Satanic warmaster

image

Dark Funeral

С течение на времето стиловите понятия малко се размиват и примерно съвременните блек метъл групи свирят малко по-различна музика от тези през 80-те (срещат се и клавири още от появата на Dimu Burgir) и много от тях наблягат на паганизма (езичеството). Всичко това рефлектира върху част от феновете, които започват да се занимават със сатанизъм или езически култове.

image

  Сатанистът Глен Бентън от групата Deicide, който си е жигосал на челото обърнат сатанински кръст   Една от формите на метъла възникнала през 90-те години е готика. Понятието има магически характер и се развива като своеобразна готик култура и в някои страни в Европа се правят "готик фестивали". На почит сред готиците са пиърсинга, садомазохизма и магьосничеството, част от тях се занимават и със сатанизъм. Често на готик партита както мъже, така и жени се гримират. Някои от готиците си устройват оргии в закрити помещения. Подобни неща понякога правят и готиците в България, предимно в София. За част от по-тъмните стилове като готик и блек хората масово мразят да се смеят и да са радостни, не обичат хумора, но обичат да са мрачни. Те не гледат примерно никога комедии или приключенски филми, но филми на ужасите, филми за масови убийци и порно. Като книги предпочитаната тематика за готиците е вампиризъм. В Америка има клубове на феновете на вампиризма. Някои дори в маниакалността си са стигнали до това да си присаждат дълги "вампирски зъби", но има и истински вампири - хора посветени посредством окултни ритуали на дявола, които действително пият човешка кръв.

image

Сатанистите от екстрийм готик метъл групата Cradle of filth (Люлка на мръсотията)

През 90-те години възниква така наречения неометъл. Странна смесица от хардкор и понякога малко елементи от рап, които настройват китарите си по-ниско за да се получи бумтящото груув звучене. Понякога казват, че това е "рок музика за черни хора" и "Рап музика за бели хора", което не е много вярно, но поне така го отбелязват някои и звучи забавно. Повечето от тези групи са извънредно слаби музиканти, които дори не могат да свирят сола и музикалната индустрия ги популяризира, като най-често им дава много малки проценти от приходите и тъй като самите музиканти много добре си знаят, че не са нищо особено не могат да претендират за по-големи печалби и така хората от музикалните фирми действат както феновете с некачествена музика, така и повечето от музикантите, а от това имат големи дивиденти. Известни нео метъл групи на английски наричани Nu Metal са: KoRn, Limp Bizkit и Deftones. Понякога на концерти нео метъл изпълнителите излизат заедно с ди джеи. Популярността на нео метъла намаля през 2003 г, когато се появява емото.

image   Извратеняците Limp bizkit
Eмото изкача на музикалната сцена през началните години на XXI век и леко измества неометъла. Характерните неща за феновете на този стил са прическите с дълги бритони, карираните ризи (карирани ризи носят и всякакви други хора) и долнопробни гуменки или платнени кецове. Някои отбелязват и за често срещана комбинация на розово с черно при емотата. Те са първото поколение от младежи, които масово се възприемат като бисексуални и не малко емота си сменят половете с операции или са кандидати да го направят в по-бедните държави. Често се самонараняват - самоубиват или правят опити за самоубийства. Десетки хиляди са се самоубили. Момчетата емота често си боядисват ноктите черни и си изрисуват контурите около очите. Емотата обожават пиърсинга. Като се съберат две емота си говорят кой колко е депресиран. Човек не знае какво да ги прави такива да им се смее или да ги зарита. Неслучайно пънковете ходят на лов за емота. Понеже емотата искат да им е тъжно, те не харесват позитивните и весели неща и примерно къде майтап, къде истина, ама ненавиждат песни като: Don"t Cry (Недей да плачеш) на Guns N" Roses, Wonderful World (Прекрасен свят) на Луис Армстронг, Beautiful Day (Красив ден) на U2 или песните Keep Yourself Alive (Дръж се жив) или Don"t Try Suicide (Не се опитвай да се самоубиеш) на Queen. В същото време от не емо групите те харесват песни като: Lonely Day (Самотен ден) на System of a Down или Suicide Solution (Решение за самоубийство) на Ozzy. Една от най-известните и популярни емо групи е Tokyo Hotel. В момента това все още е най-популярната музика и движение сред младежите в световен план, въпреки че в България от две години насам емо модата намаля и вече няма по двайсетина самоубийства на емота тийнейджъри на ден в страната както преди. Сред емотата е популярно вегетарианството и крайната му форма веганството, но те не се интересуват от здравословен начин на живот. Причината емотата да не искат да ядат месо е да не се ядат животните - идея по-рано разпространявана сред някои секти. Така емотата хем не ядат месо, хем не са здрави. В някои от вицовете и майтапите за емта се казва, че когато момче емо си хване приятелка след време тя го зарязва защото емото е стерилно и тя не може да забременее4.        

Част от музиката има и расово социален характер. Така например ритъм енд блуса е негърска музика на робите от юга, а кънтри музиката произлиза от ирландските заселници и като комбинация възниква блуграса. Подобно на тях е рап музиката, която се появява през 70-те години от негърските гета. Тази музика е характерна за крайните негърски квартали на престъпността, социално слабите, бандитизма и всичко, което може да се види в гетата. Дълги години тази музика се слуша предимно от чернокожи, но през 90-те започва да се слуша все повече и от бели хора, които започват да се обличат като негри и да се правят на такива. Странно е, че българите не се правят на цигани, но на негри покрай характерната рап мода се правят. Една от специфичните черти при рап модата е много късата коса. Това се дължи на две неща. Първо при повечето негри косата им расте по-бавно отколкото на белите и им трябват доста години, за да си пуснат дълги коси. Второ тези хора често влизат по затворите и там им се налага да са с по-къси коси. Така като видите рапър не е ясно дали е тръгнал към затвора или от там се връща. Още през 80-те години трашърите Anthrax през 1987 г. записват песента I"m the man заедно с Public enemy за един сингъл. Срещат се и други рок и метъл изпълнители, които правят подобни експерименти или записват по една тяхна песен в подобен стил с някакво рапиране.  През 90-те сатанистите трашъри Slayer правят песента Disorder съвместно с Ice T, като изпълнителите заявяват, че метъла е улична музика, какъвто е рапа. По някое време през 90-те излиза Body Count, който е по-тежък и се възприема както от рапърите, така и от част от метълите на 90-те. В България когато се появили първите рапъри в София те се движили и били приятели с метълите. В текстовете в рап музиката основно се пее за секс, курви, убийства, изнасилвания, наркотици, лeсни мръсни пари, грабежи и улични битки между престъпни банди. Псувните и цинизмите са задължителни. Рапът е музиката на престъпния свят. Така е и сред почитателите на тази музика. Разбира се срещат се макар и рядко и полицаи, които да харесват рап. Най-стандартното нещо сред рапърите е взимането на наркотици и търговията с наркотици. Сексуалният разврат е задължителен и част от рапърите и техните банди в Америка се занимават още с проституция и повечето от формите на престъпна дейност. Тъй като в рап песните не се пее за любов, а за наркотици, курви и секс, съответно рапърите не живеят с идеята да имат добри семейства, а да се надрогират и да бъдат с колкото може повече курви. Тези, които са женени или ходят с някое момиче редовно й изневеряват. Това виждаме на практика сред почитателите на тази музика. Трябва обаче да се има предвид, че при първото поколение от рапъри в България те не са живеели толкова според стандартите на рапа, но както повечето средностатистически хора по онова време в страната. По онова време търговията с наркотици все още не е била развита. Рап музиката е характерна за по-низко интелектуалните и тези хора определено са част от утайката на обществото. Трудно ще намерите нобелов лауреат да слуша рап.   
 
Чалгата е странен балкански синдром включващ елементи от ориенталската музика. Веднъж преди около 4-5 години един българин отишъл в една дискотека в Бостън и им дал диск на Азис да го пуснат и онези не го пуснали и му се смели, а горкия човечец не можел да разбере как така няма да пуснат Азис и няма да го харесат. Чалгата първоначално се появява в Сърбия, после от Сърбия идва в България и подобна музика казват, че се среща и в Румъния. В Македония чалгата е вече забранена от пролетта.
Повечето български чалга певици са били проститутки или продължават да бъдат такива срещу заплащане от 400 до 600 лв. на час. Има два основни типа чалга. Едната е проста чалга, където много от изпълнителите са цигани или с разни там оркестри, а вторият вид е лъскавата чалга наричана поп фолк. Всъщност словосъчетанието "поп фолк" е идиотизъм и тафтология получена от два различни езика. На английски "folk" означава "народ", а думата "pop" на немски също означава "народ". Но това съвсем не е народна музика.

В крайморските градове, които в миналото са основани като гръцки колонати доста хора имат склонността да се гърчеят и харесват гръцка музика. По тази причина не е зле да спомена и откъде произлиза съвременната гръцка бузуки музика. Тя съвсем не е някаква стара народна музика. През двадесетте години на ХХ век в пристанището Пирея се събирали моряците и пушели марихуана и някой свирел на бузуки. Така наркоманите създали съвременната гръцка музика основана на саунда на бузукито. В текстово отношение доколкото ми е известно песните са съвсем нормални и човешки.

Държа да отбележа, че във всички стилове има и християнски изпълнители и групи. Има и метъл, рок, пънк и рап църкви. По някое време сред следващите постинги ще включа и за християнския рок и метъл.

Както вече споменах много от посочените стилове определят и начин на живот за дадените групи от хора, но трябва да се има предвид, че освен хората, които се определят като някакви има и такива, които просто слушат по малко от дадени стилове. Обикновено това се отнася до близки стилове, но не е задължително. Така примерно много от феновете на пънка харесват и свързаните стилове, като хардкор, кросоувър, ска или феновете на хард рока слушат и AOR, Hair Metal, Glam Metal, прогресив рок, арт рок и т.н. А хеви метълите нерядко, освен примерно Hair Metal слушат пауър метъл, спийд метъл, симфоник метъл. В България сред по-младото поколение има и примерно блек или дет метъли, пънкари, грайндъри и т.н., които освен техните там стилове слушат и мазни цигански кючеци. В миналото през 70-те години в България примерно младежите са се разделяли на две групи: такива, които не слушат музика и не се интересуват от музика и други, които слушат музика и се интересуват от някакъв вид музика. В наши дни почти всеки слуша музика, но единствено разликата е дали тя има някакво по-сериозно място в живота на дадения човек или е нещо между другото.  

За повече информация по темите за рок музиката очаквайте феноменалната ми книга с работно заглавие "Разбуленото лице на рока и метъла", която ще публикувам през лятото на 2015 г. вероятно около август. От няколко години по малко я подготвям, оформям и изпипвам, за да стане възможно най-добре.

PS

Книгата излезе в края на лятото на 2015 г. и вече се разпространява.

-------------------------------------

1 Разликата между децата и порасналия човек е осъзнаването за носене на отговорности и разбирането, че смисълът на живота не е забавление. Това разбира се съвсем не означава, че човек не трябва да се забавлява, но зависи за какво става въпрос. За да може хората да бъдат превърнати в малоумни инфантили и съзнанието им да бъде изместено от сериозните неща, като религия (сериозен християнски живот) и политически машинации водещи към изграждането на Новия Световен Ред световните контрольори се опитват да налагат различни отвличащи вниманието забавления. В това влизат наркотизирането на обществото и живот с много купони рекламиран от илюминатите в някои холивудски младежки филми, спортни събития, като футбола и олимпийските игри (посветени на езическите демонични божества), телевизията и т,н. До известна степен част от музиката също оказва подобно влияние при не малко хора.

2 Добре е да се има предвид, че всъщност прилепнали по краката панталони подобни на клиновете са носели мъжете още от Средновековието в продължение на около 1000 години до началото на XIX век. И по-специално това е била модата при благородниците. А по-късно подобни прилепнали дрехи са продължили да използват някои циркови артисти, като акробати. Така че прилепналите по краката клинове и ластични дънки просто се явяват нещо като възвръщане на модата на благородниците от по-ранни времена.


image

  Ето ви и за по-нагледно рисунка на Наполеон от началото на XIX век
3 Понятието Hair Metal възниква едва през 90-те години за част от добре изглеждащите групи от 80-те и началото на 90-те, когато гръндж модата направо осра цялата музика и музикална мода. По времето когато грънджа става модерен изведнъж много от грозните неща стават модерни. Така примерно едно момиче, което е грозно става хубаво, а на красивите вече не им обръщат внимание и в България примерно присмехулно започват да ги наричат кифли.

4 Стерилността е все по-голям проблем сред по-младото поколение на милениумите1 и е около 10-20 пъти по-голяма от преди, но тенденцията е още много да се увеличи. Това се прави планомерно с вкарването на вредни вещества в храните. Така например в САЩ и Канада 80% от соята е геномодифицирана и съдържанието на естроген според изследванията е между 17 000 до 23 000 пъти по-голяма от нормалното. Така в САЩ под предлог за "диетично хранене" се произвеждат соево мляко, соево сирене и т.н., а наивниците (включително емотата), които не искат да използват такива продукти, тъй като са "взети от животните"  са жертви.    

      1 Понятието "милениуми" се отнася за израсналите младежи през XXI век. Тези, които са до около 30-32 г.



Гласувай:
2



1. skarif - Впечатляващ постинг!
04.11.2013 22:26
Когато имам време, ще го прочета от край до край... (y)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677436
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930