Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2014 15:01 - Личностно самоусъвършенстване
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 1997 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.05.2014 07:34


Какво е личностното самоусъвършенстване? Зависи, кой за какво говори. Понякога с този израз се спекулира от някои окултисти.

Някои хора карат по течението и каквото стане това е, а други постигат мечтите и желанията си. Как става това? Много е просто - самоусъвършенстват се и се стараят към нещата, които искат.

За да бъде щастлив, доволен от себе и начина на живот човек е добре съзнателно да развива в себе си добри качества и да се насочи към правилните и добри неща в живота. Така, когато някой започне да пораства и да се превръща в личност има няколко пътя. Единият е да гледа какво правят другите и като глупак да се води по акъла им или начина им на живот, другият е да следва определени принципи в живота или да се самоусъвършенства и сам да се изгражда като личност. Има някои хора, които са до толкова духовно празни и празни като личности, че не са в състояние да стоят и един час сами. Постоянно до тях трябва да има някой и с нещо да ги занимава или да им говори. Тези хора рядко постигат нещо по-сериозно в живота си, те най-често са като реплики на много от заобикалящите ги. Така, ако човек е решил да постигне нещо в живота си е добре да вземе съдбата си в свои ръце и да започне да се самоусъвършенства и да се развива, като личност.

Самоусъвършенстванията могат да бъдат в различни насоки. Ще спомена няколко вида.

Като начало да вземем най-простото - ако някой иска да изглежда добре и да бъде здрав. В такъв случай трябва да прочете известна литература по въпроса и да започне да се грижи за себе си. Това може да се постигне със спортуване, здравословно хранене и тн. По този въпрос има статии и книги.
Ето три статии от блога ми във връзка с тази тема:

http://ernest.blog.bg/drugi/2013/06/12/zdravosloven-jivot-1-zdravoslovnoto-hranene-i-zdravosloven-j.1119322

http://ernest.blog.bg/history/2014/03/25/istinata-za-fluora.1250922

http://ernest.blog.bg/drugi/2014/03/31/manipuliraneto-na-pushachite-bitkata-za-zdraveto.1252764 

Ако някой иска да бъде приеман от по-сериозните и интелигентни хора примерно трябва да развие малко културата, интелекта и знанията си. Да кажем най-елементарното да вземе решение никога да не псува, да не говори цинизми и некултурни неща (или просто да избягва да прави това1) и да страни от такива хора или поне да не бъде като тях, ако се случва да ги среща. Това е доста сериозен въпрос както за много младежи, така и за много по-прости и некултурни възрастни индивиди. Липсата на култура е в ущърб на повечето хора и признак за ниско ниво. 

Задължение на родителите е да възпитават децата си, но различните хора са с различни виждания и познания за живота.

Така, за да може да си вдигне нивото някой е необходимо личностно преобразяване. Решение за промяна и изграждане на характер и качества, от които човек винаги ще се радва за в бъдеще в живота си. Промяната може да бъде започната винаги, на всякаква възраст, но най-добре е още в младежки години, тъй като човек ще има достатъчно много време да се радва на правилните и добри неща в живота си.

За да бъде интелигентен и да има уважението на по-сериозни хора, а не на простаците и пропадналите хора, човек трябва да чете книги. Да чете профилирана или разнообразна литература. Книгите трябва да бъдат внимателно подбрани, тъй като съвсем не всяка книга дава правилни и добри знания. Има твърде много подвеждаща и манипулативна литература, но също се намира и достатъчно много добра. В съвременния свят, за да оцелява човек са необходими знания и ако човек не притежава знания става жертва на много неща. Редовно четящите моя блог и поучаващите се са на прав път и имат доста по-голям шанс от другите. Не пиша блога за себе си, аз си ги знам нещата, но това е, за да помогна и отворя очите на хората по много въпроси.  

Четенето на книги е един от начините човек да се изгражда като личност. Когато Айнщайн бил дете на 7-годишна възраст баща му му подарил една книга по физика. Както той по-късно си признава тази книга оказала голямо влияние в живота му.

Ако някой не е прочел и 50-100 книги в живота си, то такъв човек е с нисък интелект и е ограничен и прост. 
 
Една от основните книги, която всеки човек живеещ на земята би трябвало да прочете е Библията.
България на думи се счита за християнска страна, но кой е християнин? - Християнин е този, който живее според повеленията и заповедите на Бог и спазва написаното в Библията. Ако човек не е вярващ, той е жив зян и напразно живее на тази земя. Това винаги може да се промени, но колкото по-рано толкова по-добре.
Така, освен че Библията е добро четиво за обща култура (за да не бъде човек прост) - тя също се явява и помощно средство за самоусъвършенстване в духовната област. Духовното самоусъвършенстване в християнството се състои в това човек да вземе да чете Библията, да внимава в това, което пише и да започне да спазва написаното, без да гледа какво правят различните видове секти (наричани църкви), на които се е разделило християнството. В духовното самоусъвършенстване влиза изграждането на духовен живот, част от което е ежедневната молитва. Молитвата може да бъде 5-10 минути или час, но трябва да е от сърце.
Можете да посетите постинга за молитвата:

http://ernest.blog.bg/drugi/2014/03/11/.1106360

Друг момент е събирането и контактуването с вярващи хора2. Събирането с други вярващи с цел поклонение пред Бог - това е църквата3.

Взависимост от това към какъв живот се стреми някой - трябва да прави нещо в съответната насока, за да го постигне. Ето и няколко примера. Ако някой иска да стане професионален шофьор, трябва да изкара шофьорски курсове за професионални шофьори. Ако някой иска да свири в рок група, трябва първо да се научи да свири на някакъв инструмент.


Вземете живота си в свои ръце и се самоусъвършенствайте! Бъдете позитивни и постигайте добрите цели в живота си! 
 

-----------------

1 Може би ще е удачен един личен пример. Аз никога не псувам и избягвам да говоря цинизми. Но преди години когато живеех в Полша имах доста приятели съученици американци и въпреки че не живеех по техния начин на живот, все пак бях постоянно с тях. Един ден като се прибирам към България някъде по гарите или летищата се усещам как започвам да псувам на английски. Усещам се и си казвам: "Опа, чакай какво става тука?" и просто взех контрол над себе си и това моментално приключи.

2 Въпреки че малко съм се изолирал и аз страшно много съм ходил по църквите, като обикновен вярващ, а сега ги посещавам с конкретна цел - реформация, разпространение на книгите ми и духовно събуждане. Аз отдавна вече се старая да живея както първите християни (това е на първо място в живота ми), а не според фалшивите стандарти* откакто съм разбрал какви са истинските неща и колко се различават съвременните църкви от ранната църква. Ранната църква описана в Новия завет не е институционна, но тя е домашна. Истинската църква е домашната църква, която не може да бъде манипулирана и контролирана. Човек или прави нещата точно по Библията и както е било в ранната църква и е истински християнин или не и се самозалъгва с разни ереси и не е християнин, но единствено симпатизант. Един много добър мой постинг на тази тема:

http://ernest.blog.bg/drugi/2014/03/24/.905425

Въпреки тези забележки за начинаещи християни е добре да посещават църква, но трябва да са внимателни, дали това, което се проповядва отговаря на Библията и основните неща в християнството.
* В Америка примерно вече има секти наричани "църкви", където проповядват и събират всякаква тотално грешна паплач, като гейове, лесбийки, травестити, проститутки (не бивши, но действащи), стриптизьорки, като това са мерзости, забранени неща от Бог и подобни хора има заповед да бъдат убивани Левит 20:13, Второзаконие 23:17, 1 Коринтяни 6:9-10. Това се отнася, както за непокаяното стадо от грешници в тези така наричани църкви, но така и за проповедниците. А в другите църкви, които уж са по-добре пък има пастори, които се развеждат и се женят по няколко пъти (в Библията ясно е казано, че нямат право да се женят повече от веднъж и на Божиите служители е разрешено да се женят единствено за девствени жени) или проповядват "пасторки" (в Библията е забранено жена да проповядва в църква 1 Коринтяни 14:34), макар и рядко някои пастори са пиещи алкохол или пушачи (под 1%, но ги има) и всичко това без да броим членуващите измамници в тайни общества. За повече информация вижте:

http://ernest.blog.bg/drugi/2013/12/27/hristiianstvo-za-prodan-konchinata-na-syzdatelia-na-hristiia.1222853

http://ernest.blog.bg/novini/2012/04/02/izmamite-v-hristiianskata-televiziia.932851

http://ernest.blog.bg/drugi/2010/09/26/svetovno-izvestniiat-teleevangelist-beni-hin-zasnet-s-liubov.611225

http://ernest.blog.bg/novini/2010/03/03/nai-izvestniiat-lyje-propovednik-pastor-beni-hin-se-razvejda.503538

3
Църквата не е някаква постройка, а вярващите хора. В гръцките текстове на Новия завет за църква е използвана думата "еклесия". Първоначално църквата е била домашна, а през IV век става институционна, но вече е променена и не е както е било в началото. 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673184
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930