Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2014 09:31 - Подмладяването и дълголетието - мит или реалност 7 част, индиец живял 185 г. до 1955 г.
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 3481 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2016 15:44


Вероятно повечето от интелигентните хора са наясно, че един от начините човек да поддържа организма си в добро здраве и продължителна младост са йога упражненията, които са много полезни. Човек може да започне да прави йога гимнастики, упражнения и пози (наричани асани) на всяка възраст и да подобри състоянието на организма си, но ако започне още от младежки години още по-добре. Не е тайна, че има голям брой йоги дълголетници. Някои дори излизат от рамките на съвременните представи за дълголетие и направо шокират незапознатите с темата.

В този пореден по темата за подмладяването и дълголетието постинг ще стане въпрос за един известен в неговия регион за времето си йогин. Според официалните документи индиецът Тапасвиджи е живял 185 години (1770—1955).

image
Снимка на Тапасвижди през 1936 г. на 168 г.


Тапасвиджи (Shriman Tapasviji Maharaj) се родил в Патиал в семейството на сикхи и имал княжески произход.
От младеж бил обучаван във военно дело и когато починал баща му дошло време да го замести като военен предводител. Когато бил на 50 години и бил раджа решил да се отрече от светския живот. Той си потърсил йога учител и започнал да се занимава с йога. От владетел преминал в другата страна на живота ставайки йогин отшелник. По някое време Тапасвиджи се отдал на краен аскетизъм. Тапасвиджи влязъл в една пещера и прекарал там шест години без храна. Облечен само с надбедрена препаска в продължение на дванадесет зими той прекарвал по шест часа в медитация на брега на студено езеро и на леда, а неговите ученици през това време го поливали със студена вода по негово поръчение. През лятото пък стоял на слънце под палещите лъчи на слънцето по шест часа в медитация. Когато станал около сто годишен тялото му се износило. Тапасвиджи вече считал, че му е време да се приготви да умре, но в подножиeто на Хималаите срещнал един възрастен отшелник. Той не говорил съвременен индийски, но единствено древния санскрит. Този човек му казал, че е на 5 000 (няма грешка, пет хиляди) години. Този йога успял да убеди Тапасвиджи да направи 90-дневен обряд, известен като кайя-калпа. След този обряд на Тапасвиджи се върнал облика на 30-годишен мъж, тялото му отново станало силно. През останалите години от живота си Тапасвиджи преминал още два пъти през кайя-калпа, като всеки път си връщал младостта.  

Тъй като някои вярвали, че Тапасвиджи е придобил неговото дълголетие благодарение на "еликсир на безсмъртието" след неговата смърт направили щателен обиск в дома му да го търсят.

 image

 Чужденци видели някакъв възрастен човек индиец над 100 годишен и го попитали:" Случайно да правите йога?" Той отговорил: - "Правя, ама не случайно!"

На снимката йогинът Свами Йогананда на 103 г. през 2011 г.

----------------------------------------------------

1 Има няколко версии за възникването на Йога. Едната приказна с религиозен фантасмагоричен момент е, че докато Шива медитирал* на планината Кайлаз** Първати го видяла и се влюбила в него (е това са човешки неща). Тя се опитала да му направи впечатление и той да й обърне внимание, но той не се помръдвал. Тогава тя разбрала, чe единственият начин е да бъде като него. Тя застанала близо до него и започнала да медитира. Тогава Шива я забелязал и откликнал на любовта й. Той започнал да танцува неговия любовен и сватбен танц и от позите и движенията, които правел възникнали йога упражненията. Според друга версия, която най-вероятно е вярна тези упражнения възникват преди потопа и идват от Хиперборея (древен северен континент с развита цивилизация, който изчезнал). Оттам отделни хора са запазили древните знания и се разпространява в Индия, но се практикуват от отделни хора. Тези упражнения и практики са систематизирани от Патанджали около III век пр. Хр.  

 Правещите йога упражнения придобиват по-здраво, по-гъвкаво, по-елегантно и по-добре функциониращо тяло. Още преди повече от половин век, когато излиза първата българска книга по йога през 1959 г. (миналата година си я намерих) отбелязват, че за нашия климат (който е по-различен от индийския) се препоръчва освен йога да се спортува и още нещо: бягане или при мъжете още може и по малко мускулни упражнения. Да уточня, че книгите по йога преди 90-те са по-за предпочитане, тъй като в тях няма излишен окултизъм свързан с шантавите индийските религии. Примерно хубава е книгата на Венцислав Евтимов.

* Медитациите са опасно нещо, но има още поне 5 вида сравнително подобни неща, които са добри, полезни и не са окултни. Сред тях мога да спомена релаксацията, концентрацията, самоконтрола над тялото и т.н.

* * Кайлаз е невероятна планина в Тибет с пирамидална форма, около която витаят аномални явления. Едно от нещата, което са установили, както учени-изследователи, така и посетители от древността е, че биологичното време тече по друг начин за различните посетители (примерно учени, които са били три дни там брадите им са пораснали така сякаш са били 2-3 седмици) . Друго е, че се усилват нещата, които носи в съзнанието си даденият човек (ако носи радост – тя се усилва, ако носи любов, тя се усилва, ако носи обремененост от живота, усещането за това се усилва).  

2 Аз започнах да правя йога упражнения още като дете, но по-късно като тийнейджър сам проявих интерес и вече по-сериозно се заех с поддържането на организма си с йога упражнения и пречиствания. Имал съм и кратки периоди на прекъсвания.

3 Има йога техники с които човек може и да не се храни, но вероятно в дадения случай с Тапасвиджи става въпрос за не ядене на традиционна храна, а просто е приемал разни билки.

4 Обикновено при нормално практикуващите йога тялото не се износва, а напротив запазва се, съхранява се в по-добър вид, а има и начини на самовъзстановяване. Тапасвиджи започва да прави много късно йога и вече тялото му не е било в много добро състояние, а както става ясно той явно не е акцентирал и не е правел пречиствания за поддържане на доброто здраве на тялото, а по-скоро се е занимавал с аскетизъм и луди медитации. По тази причина той е остарял на около сто години, което не е ненормално за нормално практикуващ йога асани и пречиствания човек. С пречистванията и асаните (йога позите) тялото се запазва в по-добро и по-младо състояние.  

5 Има различни йоги в състояние на дълбока медитация, които стоят уединени в разни пещери и почти не контактуват с хората. Някои от тях са на стотици години, но има и на хиляди години. Тук-таме се срещат и такива, които комуникират със съвременните хора. Най-известен от тях е Бабаджи, който има младежки вид и е на 1810 г. През ХХ век са го засичали на няколко пъти, но няма негови снимки, единствено рисунка от преди няколко века. Преди около 3 години откриха двама йоги на по 700 години. Както заявяват учените само брадите им, които са дълги около метър и 20 см. за да пораснат, ако не ги подрязват са необходими 120 години. 

6 Кайя-калпа (трансформация на тялото) е таен начин на лекуване използван в продължение на хилядолетия от индийските гурута даващи втора младост на последователите мъдреци. По време на английската колонизация на Индия последователите на това учение били жестоко преследвани и тайните едва не били изгубени (няма как да ги изгубят, след като има хора на хиляди години, които ги пазят). Някои съвремени изследоватили изказват предположението, че освен спазването на определен начин на живот и вероятно упражнения по време на кайя калпа се приемала и отвара в чийто състав влизали и леко изсушени специални гъби.  Всъщност преди кайя-калпа се прави пълно пречистване на организма по метода панчакарма с изчистване от токсините. 

7 Има един много лесен йога чалъм с който човек може да бъде силен и да увеличава силата си, но обикновените йоги не го знаят, тези неща никъде не са записани, в нито един наръчник по йога. Човек или трябва сам да си ги открие или както казва сентенцията: "когато ученикът е готов ще се появи учителя".

8 Разбира се споменатият по-горе метод кайя-калпа е само един от начините на подмладяване. Има различни начини на поддържане на младостта и подмладяване, включително и енергийни. В древната индийска книга Питието на безсмъртието също има рецепта за дълъголетие. Има различни такива рецепти. Така че, тези които са търсили не са били откачени - просто не са знаели какво е ползвал или практикувал Тапасвиджи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665571
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031