Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 08:10 - Най-хубавото време в годината 2
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2017 16:01


Подобно на миналата година пролетта настъпи малко по-бавно отколкото е характерно за нашия край, но наближаването на лятото е факт и времето малко по малко става прекрасно (разбира се тук-таме все още попревалява, ама природата си го изисква). Харесвам това време от годината. За мен лятото е най-хубавото време в годината, а също и в годините, когато е хубава (не е хладна) късната пролет.

При хубаво време вече сутрешният джоггинг край морето съдържа и усет за романтика (неслучайно бягащите момичета и жени са 5-6 пъти повече от момчетата и мъжете). От 2013 година за първи път в живота ми започнах да бягам по 9-10 км, а миналата при последното бягане 11 км (последно един спасител, който е наясно с разстоянието на бреговата ивица ми каза за разстоянието, ама на мен направо не ми се вярва, че бягам по 13-14 км., а понякога явно и 15 км.). Не съм бивш или настоящ спортист, спортувам, за да се поддържам, да се чувствам добре и да съм по-щастлив и радостен от добрите и правилни неща в живота. (oсвен бягането и плуването през лятото по някое време започвам да спортувам и др. и се получава общо по около 3-4 часа на ден) По-рано през последните години преди това бягах по 2 км, но откакто организма ми започна да се развива и да ставам по-силен вече бягам по-повече. Тази година нормално си започвам с около 9 км. (до хотел Виктория Палас, някои казват, че до там било 10-11 км.), но реално бягам като си чувствам организма и колкото е добре за дадения ден. Господ ми каза, че ще бягам вече малко по-големи разстояния (зад Виктория Палас, около 11, 11,5 км) и от време на време ще бягам и по повече. Нямам намерение да прекалявам.
Разбира се има моменти, когато се почива по няколко дни и не се прави джогинг. Понякога организма има нужда и от такива дни, после се бяга по-добре и човек е по-силен. Някои хора предпочитат да бягат на алеята между северния плаж и провлака до стария град. Това е по-удобно в часовете след 8 сутринта, когато вече има много хора на плажа. Но обикновено повечето подобни са някакви спортисти дошли от някъде и бягат по над 15-20 км.
Опитвам се в началото да не бягам всеки ден (първитe 2-3 седмици), a нa шабат обикновено не бягам. При сутрешните изгреви се старая (уча се) да правя и слънчево зареждане (приемане, хранене със слънчева светлина, прана хранене), но понякога е облачно. Не знам дали и другите го усещат, но аз като стане това време и почти не ми се яде и понякога зорлян ме карат да ям.  

Някои хора възприемат телата си като чували за боклук, в които могат да слагат всякакви боклуци (нездравословно хранене, алкохолни или безалкохолни напитки с вредни вещества, тютюн1  или наркотици) и въобще не им идва на акъл да спортуват и да си поддържат организмите и рано или късно това им се отразява, докато други се поддържат. И докато в миналото повечето2 от израсналите до около 1993-1994 г. са се хранели със сравнително по-здравословна храна и по-малко вредни околни вещества и имат шанс да живеят нормално по-продължително време, дори и да не живеят много здравословно, то вече следващото поколение, което са израснали след това нямат тази привилегия и се вижда, колко много млади хора напускат този свят (подобно явление по-рано не е имало). Но здравомислещите се грижат за организмите си. От вас самите зависи от кой вид сте. Спортувате ли? Правите ли пречиствания (правят се от навършили 14 г., по-малките трябва специално да се съветват със специалист дали да правят подобно нещо)? За първи път тази година през юни направих и изчистване на токсините в организма със специализиран уред. Оказа се че покрай пречистването с уреда човек не е удачно да се спортува активно (за мен бягане 2-3 км. е разходка или разгрявка) и човек трябва да има предвид, че около месец и половина или не се спортува или съвсем по малко. След това организмът функционира по-добре. Това ми припомни, че знам съставките от комбинацията на ацтекските войни, когато отивали на война за сила и бодрост да бъдат силни, непобедими войни и правенето на енергийни йога техники (при такива техники понякога идва толкова много енергия и сила, че не мога да спя вечерта, ако ги направя следобед и трябва да се правят сутрин или до 1-2 часа). Въпреки че изчистването на токсините с уреда е изключително полезно и подмладяващо, но при висока степен и всеки ден е доста изтощително (един човек при пълна степен, като му направих веднъж една процедура направо замаля). Препоръчват да се прави (клинично) през два дни. (Подобни изчиствания се правят и при тийнейджъри и деца, но на по-слаба степен на уреда.)
Нямам намерение да прекалявам и да започна да бягам по 20 км. Така или иначе съм най-добрият в това отношение в моя град от местните хора (има един човек, професионален спортист, маратонски бегач от друг град временно работещ тук).

Сега (през преходния период през май и началото на юни, после в жегите не се правят дълги гладувания, нo зa а сметка на това през лятото може да се кара продължително време с по един-два плода или зеленчук (салата) на ден. Aко е продължително, през това време не се спортуват силови неща - само йога) е доброто време за правене на пречиствания (включително и пречистващи гладувания). Когато се бягат големи разстояния 9-10 км не се може някой да се натъпче вечерта, после не може да се бяга, а пък като се плува става да се яде вечерта, дори в 10 или по-късно, но не е препоръчително да се яде след 6 часа вечерта. Индианското племе тараумара, които бягат по над 100 км на ден (понякога по 300 км за два дни) не се хранят в дните, които бягат, а също и предния ден. Те единствено ядат по една лъжица на ден семена от чия и това е напълно достатъчно.
Като се плуват по-големи разстояния над 500 м до километър или повече пък, ако човек не ял огладнява и е добре да хапне нещо малко, примерно една праскова. По принцип препоръчват като се плува хората да са закусвали. При плуването много хубаво се оформя тялото.
 Вече може да се акцентира по-лесно и на здравословното хранене с местните продукти от нашата природа. Настъпва времето да се премине на лятно хранене. Предимно плодове и зеленчуци (само когато съм на гости понякога правя изключения с нещо готвено или скара). Сега се променят и някои от билките (аз приключвам определени билки, които се пият на пролет или зима). Тази година за първи път пих билките точно както трябва, както Ли Чун Йун (китайски херболог живял 256 г.). А също за мен е време и за акцентиране върху упражненията за енергийно хранене (без традиционна храна), но човек първо трябва да се научи да чувства организма си и да задвижва енергийните центрове на тялото си. Човек трябва да има хем сила, хем да не изпитва необходимост от храна.
При хората, които преминават на слънчево хранене, след като откажат храната първо свалят около 12-14 кг., но после организмът си възстановява 5-7 кг. (без друга храна). Има над 2000 души по света, които живеят на слънчева светлина, без да броим "спящите" в състояние сомати. http://ernest.blog.bg/drugi/2014/03/17/podmladiavaneto-i-dylgoletieto-mit-ili-realnost-5.1248487

Миналата година ми щумна и да взема малко да се орелефя. И тъй и тъй спортувам. Но тъй като си сгъстявах косата (прави се на два етапа, много съм доволен от резултатите от първия етап) не трябваше да тренирам няколко месеца (да не ми се вдига много тестостерона) и покрай това не бях в добра стартова позиция. Свалянето на килограми, примерно 5-6 кг. са много лесно и бързо нещо, но орелефяването не е сваляне на килограми. Въпреки че някои хора като мен, когато са (станат) с доста ниски килограми (при мен се случва при 57-60 кг.), дори и почти да не спортуват телата им започват да се орелефяват, докато други хора хем слаби, хем не се орелефяват, а бе луда работа - кофти генетика. Аз специално последните 3-4 г. все се чудя на какви килограми да се спра и ту кача през зимата 5-6 кг. (заради развиване на мускулна маса3), ту ги сваля (имам правилни пропорции и добра структура, но за сега не съм мускулест), то по принцип е правилно да има разлика от 2 до 4 кг. между зима и лято при хората с нормално телосложение. Все пак гледам да имам и някой мускул и да не окльощавея, ако правя само йога. Те още в първата книга за йога на български казват, че за нас европейците живеещи на друг климат е добре да се комбинира йога с още някакъв друг спорт. А мускулите, ако са в повече пречат на правенето на йога асани (гимнастики). (Тази година съм предвидил да тренирам бодибилдинг през есента.) Но като цяло заради правенето на йога4 предпочитам по-ниски килограми. Тази година още като си обух летните гащи и са ми широки (по-елегантен съм от миналата година), но тепърва започвам да си спортувам както трябва. Дори и да се поорелефя леко, до 2 г. вероятно ще порасна на височина още 5-10 см. и тогава вече ще съм установил по-трайно нещата. 
 
 
http://ernest.blog.bg/zabavlenie/2015/06/01/nai-hubavoto-vreme-v-godinata.1365700

-------------------------------------

1 Пушачите са така наречените "бавни самоубийци", тъй като бавно, но сигурно унищожават своето тяло и се самопрецакват.

http://ernest.blog.bg/drugi/2014/03/31/manipuliraneto-na-pushachite-bitkata-za-zdraveto.1252764
То дори на цигарите им пише "Пушенето убива" и те си знаят, че се самоубиват малко по малко.
Въпреки че все още има страни, където има доста пушачи (над 40%), това е вреден порок, който ще остане в миналото. Ако може да се вярва на предполагаем попаднал и живял пътешественик във времето - в бъдещето след 200 г. няма пушачи:

http://ernest.blog.bg/drugi/2015/12/30/veche-e-napravena-mashina-za-pytuvane-vyv-vremeto-pyrvi-eksp.1418630
Действително в Япония се предвижда от 2020 г. да бъде забранено пушенето в цялата страна и никъде няма да се продава тютюн. Пушачите се разделят на два вида: такива, които осъзнават, че това е зле и се опитват да се откажат и такива с психични проблеми, които не искат да се отказват. Тютюнопушенето се лекува по различни начини. Един от начините е сутрин на гладно да се пие 1 лъжичка сода разтворена в топла вода. Евентуално се пие по два или три пъти на ден. Друг начин е да се пие билката кудзу корен, която още изчиства вредните натрупвания в организма. Трети начин на лекуване е от китайската медицина с акупунктура. Има точки на ушите и след няколко сеанса всеки пушач може да се откаже. Както казах: тези, които имат психически проблеми или силно демонично присъствие - не искат да се отказват.

2 През 1996 г. има авария на електроцентралата в Чернобил, след което има токсична зараза с обхват хиляди километри. Висок % от децата и младежите до около 17 г., които не са взимали йод в тази част от страните от бившия Соц лагер (включително България), където се е укривало това след години имат сериозни проблеми с щитовидната жлеза. В Полша примерно по това време веднага дават на всички деца йод.

3 При някои спортове хората поддържат ниски килограми и свалят килограми (бягане, тенис, йога), при други пък някои качват килограми (сумо, щангисти, трибой).
Има различни периоди, когато организмът по-лесно развива мускулна тъкан и когато сваля кг. и е в подходящо време да се орелефява. През зимата е добре да се тренира за мускулна маса. Но някои тежкоатлети считат, че по-лесно е мазнините да се преобразуват на мускули се срещат (предимно с ръст над 1.75) от спортуващите тежка атлетика около 20% (особено тези, които не държат много на външния си вид или релефа) умишлено качват килограми през този период, а след това тренирайки се опитват да задържат килограмите и да ги направят на мускули. Докато други (повечето, над 65%), предпочитат да не правят това и да използват различни прийоми или спортуване на различни спортове през различните периоди. По принцип има си и таблици с мерки и съотношения за определен ръст, какви колограми са нормални. А и мога да изясня, че има килограми с които организмът функционира най-добре. Но едва ли повечето са наясно с това. (аз примерно съм си правел експерименти с качване и сваляне ка кг. и съм най-добре за йога между 58 и 64 кг, а ако тренирам повече мускулни упражнения до 67 кг. структурата ми е да съм с по-ниски килограми и много лесно свалям кг., като бях малък, тъй като й се виждах много кльощав майка ми по едно време ме тъпчеше с накакви химии.) Някои по-разумни предпочитат просто да се пооформят. Когато човек е с по-леки килограми и има доста сила по-лесно да прави различни неща, примерно когато се спортува на успоредка и лостове, или пък бягането. (Конструкцията на организма ми е за лека атлетика, за по-ниски килограми и аз естествено предпочитам бягане, плуване по километър (когато е гладко морето) и от време на време свалям килограми, йога и фитнес с неголеми тежести) Повечето експерти препоръчват първо да се свалят излишните килограми (2-3-5-6) и след това да се правят много коремни преси за орелефяване на коремната преса. Най-често се използват и различни спортни добавки за изгаряне на мазнините и орелефяване (аз също понякога от миналата година започнах да използвам, но за кратки периоди от по 3 седмици). Aбсолютно всеки може да се орелефи, единствено е въпрос по какъв начин и за колко време. Някои предпочитат да свалят килограми през лятото и тогава да пробват да се орелефяват. Всеки си е различен и с различни идеи. Добро нещо са и почивните периоди, след което организмът по-лесно се настройва, аз вече направих такъв, а също и пречистващите гладувания (повече от 1 ден) в преходните периоди между пролет и лято и есен и зима. Така или иначе най-важното е да сте с нормални пропорции, другото е въпрос на лично предпочитание (ако погледнете йогите - те не са релефни, освен в редки изключения, важното е да могат да се правят упражненията, примерно рало, удияна бандха, наули). Те културистите не живечт по много. Най-много до около 70-80 г., а йогите стотици, а някои и хиляди години. Така че е добре йога плюс още малко упражнения за мускули, към това иоли още някой сезонен спорт.
Преди две-три години за един месец трениране мускулите толкова ми пораснаха, че започнаха да ми пречат да си правя йога упражненията (не можех да си хвана ръцете зад гърба от горе на долу) и стигнах до заключението че няма смисъл да се прекалява (преди това пък бях свалил прекалено много кг., което като че ли по-ми пасва за йога, но на някои мои хора им се виждах кльощав). Така, че най-важното е да има баланс, а не излишни мускули.
Aз знам и това, което нито културистите, нито другите спортуващи не знаят - древна йога техника за растеж на мускули. Когато някой йога на обикновено ниво, който по-от рано не знае техники на подмладяване, като стане на 100 г. или около тази възраст и ако някой от напредналите иска да му помогне да си възстанови мускулната маса и сила на мускулите, като на 20 и няколко годишен индивид го научи, как да направи това. При тази техника мускулите никога не растат повече от необходимото (както при някои уродливи културисти) и винаги са правилно развити.
4 Най-силните хора на планетата не са културистите, а йогите и те умеят да развиват както сила, така и свръхестествени способности.

http://ernest.blog.bg/drugi/2015/06/10/chudesata-na-dylgoletieto-3-chast.1367852

 Системата от йога упражнения е уникална и единственият наистина много добър начин на поддържане на тялото в перфектна форма и дълголетие. Когато човек прави йога (oсвен упражнения се правят пречиствания и пречистващи гладувания) постепенно придобива по-гъвкаво, по-здраво и по-елегантно тяло. Както споменах добре  е да се комбинира с мускулни упражнения. Предполага се, че йогийските практики са остатък от предната високоразвита цивилизация на земята, като упражненията практикувани от различни хора са систематизирани и описани от Патанджали. Ден на йога е 21 юни.  

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2678631
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930