Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 12:01 - Йога дълголетие
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2900 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.08.2019 10:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както е добре известно с правенето на йога1 упражнения се подобрява дейността на организма и това е начин да се постигне съвършено здраве и дълъг живот.
 
Марко Поло при пътуванията си на Изток пише, че е срещал йоги по 250 г. наричани кутригури. Съществуват различни йога методи за средно дълголетие до над 150-200 г. и огромно дълголетие2 с хиляди години и някои хора знаем такива техники.
В книгата Йога на Венцислав Евтимов публикувана през 1981 г. отбелязва:

"Многобройните европейски пътници, които са успели да срещнат в Индия хата-йоги, потвърждават факта, че тези, които са на 80, 90 и повече години, изглеждат на не повече от 30 или 40 години. Посетилият преди 15 години нашата страна йога Жое Клемендоре на своите 45 години изглеждаше като 20-годишен младеж. " (Йога, стр. 15) 

Световноизвестният етнограф и културовед Мирча Елиаде още преди повече от 60 години отбелязва удивлението си от йогите в книгата "Образи и символи Размисли върху магическо-религиозната символика" с думите:

"Без изобщо да съм компетентен в тази област, аз самият бях поразен в Ришикеш и на други места в Хималаите, от великолепното физическо състояние на йогите, макар че те почти не се хранеха. Един съсед на моя kutiar в Ришикеш беше naga, гол аскет, който практикуваше едва ли не всяка вечер pranayama и никога не изяждаше повече от шепица ориз. С тяло на най-съвършен атлет, никой не би могъл и да си помисли дори, че той е недохранен или уморен."

"...доколкото зная, още никой не е дал задоволително обяснение на учудващата младост на йогите."

   

                        image

 

  Рисунка на Бабаджи (няма снимки) от 1861 г. В момента той е на 1814 г. Роден е на 30 ноември 203 г. сл. Хр. Живее в Северните Хималаи. Бабаджи има и сестра на име Матаджи, която е също, като него и живее в пещера в Дасасамедх.

 image

Снимка на Картикея Джи, когато е бил само на 305 г., а изглежда като на 30 и няколко


                                image

                                 Снимка на Тапасвижди през 1936 г. на 168 г.

                                              image

                                                     Девраха Баба

Не е известна възрастта на Девраха Баба. Счита се че е от 200 до 2200 г. Когато англичаните окупирали Индия отбелязали в местните регистри на Алабахбат, че 7 поколения го посещават на неговата платформа и търсят съвети от него и благословения. През цялото време той не се изменил. През XIX век английският принц Емануел бил негов последовател. Има картина на Девраха Баба от онова време в архивите на принца. Девраха Баба не си е казвал възрастта. Понякога е казвал, че е колкото река Ганг. Английски изследователи отишли да му взимат интервю и когато го попитали на колко е години той само се усмихнал. Помолили го да им даде косъм, за да го изследват и чрез ДНК експертиза да установят възрастта му. Той им дал, но изследването показало, че косъмът би трябвало да е на 5 годишно дете. 

Този постинг няма религиозен характер, но се отбелязват малко известни и част от скритите способности на човешкия организъм

-----------------------------------------------------------------------

1 Не е много ясен произходът на йога. Вероятно е остатък от предната или по-предната цивилизация на земята. Когато Патанджали написва Йога сутра това са само изложенията на една от различните съществуващи школи. Школата към която е принадлежал Патанджали не е имала религиозен уклон и не е приемала индийските вярвания в различните божества, като становището е било, че няма пряко доказателство за съществуването им. С правенето на йога човек придобива по-стройно, по-гъвкаво, по-жизнено, по-здраво и по-младо тяло и има по-дълъг живот. Това е най-добрият начин човек да се поддържа, развива и да се чувства добре. В коментарите към Шветашватараупанишад е отбелязано:

"Първите белези на практикуващия йога са лъчезарност, здраве, духовна и физическа чистота, хубав глас, приятен дъх..."


Има 84 000 йога упражнения и каквото и да си измисли човек, включително и сутрешна физзарядка вече ги има в йога. Аз правя йога от дете.
С помощта на някои йога упражнения могат да се придобият и така наречените свръхспособности.
 
2 От гледна точка на дълголетие има два основни вида хора. Обикновени простосмъртни, които са до толкова нещастни, че броят годините си и определят организма си по години или пък броят годините на другите, понякога такива неразумни хора пускат глупави, малоумни лафове, като "на тази възраст..." или "на нашата възраст* вече..." (много са ми смешни, но съм им свикнал) и вторите, които са извън тези критерии. Да, правещите йога са извън тези критерии. Съществува и два вида възраст - календарна и биологическа, като не рядко тези възрасти не съвпадат. Човек, както можете да видите от посочените илюстрации може да е на 300 г. и в същото време биологическото състояние на организма му да е на 30-35 г.  А има и хора със забавени процеси на стареене и връщане на обратно с тотално подмладяване. Известни са случаите с Вячеслав Климов и Яков Циперович с много силно забавяне на тези процеси.
В наше време вече измислиха съвременни методи за подмладяване и удължаване на живота да се живее по 200 г. и в момента науката работи по въпроса да може да се достигнат 400-500 г. По-известен е методът на удължаването на теломерите на Хромозомите.

  Твърди се за случай с жена на име Роза Ферони на 107 г., която се подмладила по неизвестно какъв начин и билогичната й възраст според изследователите е на 28 г. Годишно има по около 100 души, които се подмладяват и повечето от тях не искат да има техни снимки в публичното пространство.

                                  image

А този човек, който изглежда на трийсет и няколко години (биологическа възраст около 32-34 г.) на снимката е на 69 г. Това е професорът по философия с научна степен - доктор по биологическите науки, Альберт Игнатеко, който по свое собствено желание не остарява.


Ниското ниво йоги, които не знаят техники на дълголетие или на подмладяване с дълголетие обикновено живеят от  90-95 до 105-115-120 г., докато другите йоги  живеят от 200-250 г. нагоре. Не е известно до колко. Има в медитативно състояние в Индия, Тибет и др. страни в пещери. Най-младите от тях в Тибет са по на 1200 г., а има и други, представители от предишната цивилизация на земята на по 10 000 и повече години. В центъра на столицата на Тибет има врата, през която никой не може да премине (има силово поле), освен малцината избрани, които веднъж месечно посещават някои от намиращите се в състояние на сомати наричани от местните хора "спящите". Четете постинга ми за Итигелов. 

Споменатият по-горе Бабаджи не е в постоянно сомати състояние, от време на време се среща с хората, но не си казва, кой е. На няколко години в Индия се правят събори на йоги и понякога (може би по-често отколкото се предполага) той присъства. В Индия има йогин на 5 000 г. 
Има главни техники на дълголетие, с помощта на които може да се живее стотици или хиляди години и помощни, с помощта на които всеки, който ги прави може да удължи живота си с по 15-20 г., но когато се правят заедно с други или още с билки или билкови комбинации се живее много. Има билкови комбинации с които може да се живее 200-250 г. За споменатият известен йогин Тапасвижди се знае, че е правил три пъти 90 дневната възвръщаща младостта програма кая-калпа, при която се ползват и билки.
За много от практикуващите йога се счита, че до 60 годишна възраст са още, като тийнейджъри.


В Библията също пише, че в миналото хората са живеели по над 900 г. а в пророческата книга на Исая се казва, че в бъдещи времена хората отново ще живеят дълго и, ако някой умре на 100 г. ще го считат като дете и че е бил грешник и затова е умрял толкова рано.

 * Това е глупост. Пост социалистически синдром срещащ се сред някои от българите получил се в резултат на промиването на мозъци по време на соц епохата, когато са ги учели, че всички хора са равни и са еднакви. И понеже хората не са еднакви и дори нещата през живота не се случват при всички по едно и също време, някои от такивата, за да си донатъкмят всичко подсъзнателно се опитват да се разделят я на години, я на професии и по този начин да си съставят нужните за тях рамки - ограничения. (Eдин oт 10-12 души се различава физиологически от другите и е нещо по-различно. Именно по тази причина, когато се правят различни медикаменти се тества при по-голяма група от хора. Познавам човек, на когото сърцето му е по средата на гърдите, а има редки случаи на хора да им е от дясно, има хора с два реда мигли, като актрисара Елизабет Тейлър, основните разлики по които всички се различават един от друг са над сто.) В сектите се опитват да уеднаквят хората и да нямат индивидуалност. И те карат на идеята "при мен е така, значи и при теб е така". И такива, като минат някаква възраст 40 или 45 г. като започнат да се чувстват възрастни и ако някой около 60 или повече години им каже, че е млад или изглежда млад, като някои от посочените не им се иска да е истина и нещо ги гложди понеже все си мислят, че всички са еднакви (опитите да се разделят хората не по биологически години на организма, но по календарни години или още по набори е дискриминация по ейджизъм). Подобно нещо няма в централна Азия, където много от хората са наясно, че има хора на хиляди години.



Тагове:   йога,   дълголетие,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665432
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031