Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2017 13:15 - Най-голямата църква построена през последните 15 г. в Европа и една от най-големите сакрални постройки в света
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 1445 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.03.2021 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докато в някои страни от Западна Европа затварят църкви и ги превръщат в какво ли не, то в някои държави се строят нови църкви. Една от десетте най-големи църковни постройки в Европа и една от най-големите сакрални сгради в света е в най-християнската страна в Европа - Полша. Тя е построена в селцето Лихен, като е имало предсказание за нея от 1850 г. (по времето докато Полша се е разпаднала като държава и е била под немско, австрийско и руско робство).

                                          image
               50-годишнина от поставянето на кралска корона на Дева Мария1

image

Църквата в Лихен (Lichen), част от която е в стандартен за Полша от XIII век стил

През XIII век в Лихен имало дървена църква посветена на св. Дорота. През 1728 г. църквата била одновена, а през XIX век била построена по-съвременна църковна сграда, която не е само от дърво, чийто ремонт завършил през 1858 г.

Томаш Клосовски участник в битката при Граблин2 където е тежко ранен и докато се молел му се явява Дева Мария, която му казва, че ще оцелее и предсказва велики неща от духовен характер за Полша (която по това време не съществува, като държава). Тя предсказва, че след време ще построят голяма църква в Лихен. Сред различните предсказания за Полша му казва и че Полша ще се превърне в духовен пример за другите народи в Европа и възстановяването на християнството. Тя имала корона, а на гърдите си изображение на полския орел с корона. Дева Мария му казва да намери изображение, където тя е нарисувана, такава, каквато той я вижда. След 23 години по време на път за поклонение до Ясна Гура (където постоянно стават свръхестествени проявления и изцеления) открива на олтар на пътя в селцето Лгота в близост до Ченстохова, където Дева Мария е изобразена точно както той я е видял. Със съгласието на собственика я взима и поставил образа на светата майка в граблинската гора върху бор. На 15 септември 1850 г. Дева Мария се появила във видение на Миколай Сикатко, който пастирувал в Граблин и се молил пред олтара в гората. Сред нещата, които му казала било да пренесат картината от гората в Граблин. Първоначално хората не му повярвали, а църковните власти го игнорирали, но след година, когато започнала предсказаната от него, както Дева Мария му казала епидемия от холера, хората повярвали в разказаните от него неща. Започнали да се събират около изображенията и имало много случаи на изцеления. На 29 септември 1852 г. картината от близката гора, намираща се в Граблин била пренесена в Лихен и я следвали различни свръхестествени проявления сред вярващите. Така малко по малко пророчеството, че в селцето Лихен ще бъде издигната много голяма църква посветена на Дева Мария започнало да се сбъдва.
От времето на възстановяването на полската държава след Първата световна война до 1939 г. в книгата за благодарности в селцето имало регистрирани 3 000 души с благодарности за свръхестествени изцеления и други свръхестествени явления. По време на Втората световна война нa мястото на църквата през септември 1940 г. разквартирували хитлер югенд, но от момента, когато започнали да се опитват да спят там започнал да се явява силуетът на жена облечена в бяло и се наложило да напуснат сградата.
Строежът на съвременната грандиозна постройка започнал през 1994 г. и в момента това е една от десетте най-големи църкви в Европа. Годишно се посещава от около милион и половина поклонника.

                            image

image

                                 Църквата в Лихен през 20-те години на ХХ век

image

image

image

image

image

Църковните меси в Полша днес се посещават от около 20 милиона души два пъти седмично и още около десетина или повече милиона веднъж седмично или малко по-рядко

image


image

                       image

image


--------------------------------------------

1 Има специално пророчество за Полша за приемането на коронацията на Исус Христос над цялата страна и абсолютно всички, без изключение да се поклонят пред Бог. Това е наречено интронизация. Вече в страната има движение за интронизация с няколко милиона души. Сега през есента около полската граница излязоха няколко милиона души в единна верижна молитва за страната. Стотици или хиляда или не знам колко километра народ наредени около полската граница в молитвена верига - как да не им се възхищава човек. За момента няма друга такава страна по света.

2 На 16-19 октомври 1813 г. около селцето Граблин се състояла една от най-големите битки от времето на Наполеон. Тя е неговото най-голямо поражение, въпреки че по-известна става битката при Ватерло. В Битката при Граблин участват 360 000 души австрийски, пруски, шведски и руски войници срещу 160 000 наполеонови войници.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666002
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031