Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2018 19:04 - Aмерикански пастор се ожени за две жени. Ще разрешат ли законодателно двуженството?
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 1907 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2018 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Американският пастор Томас Милър на 61 г. си взе втора жена и има щастливо семейство. Първата жена на пастора е Белинда на 44 г., а новата е Реба  на 19 г. Тя вече роди и си имат дъщеричка на име Catherinе. Така се случило, че се залюбили и тъй като Библията разрешава двуженството човекът се оженил и с нея. В Стария завет е пълно със случаи на праведни пред Господа хора, които имат две или повече жени, но със заповед е разрешено - 2 жени. Дори при даването на наследство са дадени правила:

"Ако някой има две жени, едната любима и другата нелюбима, и му народят деца - любимата и нелюбимата, и ако първородният син е на нелюбимата, тогава в деня, когато дели между синовете си имота си, не бива да направи първороден сина на любимата наместо на нелюбимата, който е истинският първороден, но да признае за първороден сина на нелюбимата, и да му даде двоен дял от всичкия си имот, защото той е пръв плод на силата му, нему принадлежи правото на първородството." (Второзаконие 21:15-17)

image


image

image 

image

В истрорията на Израел двуженството и полигамията с няколко или няколко десетки жени се е практикувала поголовно в продължение на векове до XI век, когато един равин от Майнц, Германия променил това.

Ще дам два примера от Библията.

Яков избраника на Господ и създател на еврейската нация има две жени (Рахил и Лия) и две наложници (Зелфа и Вала). От всички тях има 12 деца, синове, които са 12-те еврейски племена, чиито имена носят племената. Неговият брат близнак Исав се жени на 40 години и си взима хетейка на име Юдита, а след това втора жена, също хетейка.

"А когато Исав беше на четиридесет години взе за жена Юдита, дъщеря на хетееца Вири, и Васемата, дъщеря на хетееца Елон." (Битие 26:34)

На родителите на Яков и Исав никак не им харесвало, че си взел за жени хетейки. Едва няколко години по-късно е случката с лещата. Бартер - леща срещу първoродство и след това пък случката на получаване на благословения по първородство (Битие 27 глава). След тази случка Яков бяга напускайки мястото, където живее и отива в Падан-арам. Той е на четиридесет и няколко години, когато се случват тези събития (вероятно 45-48) и заминава. Там той се влюбва в Рахил, която е тийнейджърка (вероятно около 13 г.) и тя го е обичала и тогава той се договаря с баща й Лаван да му работи седем години за нея и да му я даде след седем години за жена. Но по време на сватбата, която траела няколко дни Лаван му дава по-голямата дъщеря Лия и го поставя пред свършен факт да му работи още седем години за любимата му Рахил, която по някое време му става жена.
За Рахил пише, че била стройна с хубава фигура и имала красиво лице и той толкова много я е обичал, че не забелязал кога са изминали седемте години:

"а Рахил имаше хубава снага и хубаво лице." (Битие 29:17)

"И тъй Яков работи за Рахил седем години, но поради любовта му към нея те му се видяха като няколко дни" (Битие 29:20)


Пророк Самуил е син на Елкана и майка му Анна. Елкана има две жени Анна и Фенина:

"Той имаше две жени, името на едната бе Анна, а името на другата Фенина. И Фенина имаше деца, а Анна нямаше деца" (1 Царе 1:2)


През първи век преди Хр. в сектата на есеите се появява учител останал известен единствено, като "Учителя по праведност", който започнал да учи, че мъжете трябва да имат по една жена. По-късно по време на навлизането на християнството в Римската империя повечето християни са се женели за по една жена, но някои са имали и наложници - жени с по-нисък социален статут. Това довело до разискването на въпроса на християнски събори и да забранят, ако някой вече има една наложница да си взима втора жена.
Стигнало се до там, че когато в края на IV век вече християнството било не само официално, но главна и единствена религия в империята някои религиозни деятели да отидат и да правят забележки на императора, който имал няколко жени. Той (струва ми се, че беше Теодосий I) им отворил Библията и им посочил стихове и те си подвили опашките и млъкнали.

Трябва да изясня, че когато Бог създава мъжа не му прави 4-5 жени, но една жена с която да са едно цяло. Това с многоженството навлиза по-късно по различни причини.

image

Повече по въпроса със сватбите, историята и произхода на сватбените тържества и церемонии четете тази книга!



Тагове:   пастор двуженец,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2677494
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930