Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2019 22:35 - ОСЕМ ТИПА ЖЕНИ, С КОИТО ХРИСТИЯНИНЪТ НЕ ТРЯБВА ДА СКЛЮЧВА БРАК
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 866 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2019 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди време ми бяха попаднали статии относно как да сключват брак християните и християнките. Въпреки че се обсъждат някои правилни неща, то има и въпроси, които почти не се засягат. Поствам текстовете, така както са написани, а долу под някои от тях има мои коментари с друг шрифт и подредия за доизясняване.


Миналата седмица, статията ми „Десет типа мъже, с които Християнката не трябва да сключва брак“ предизвика фурор. Повече от 1.2 милиона са я споделили в нет пространството. Най-вероятно това е така, защото толкова много самотни мъже и жени сериозно търсят съвет, по въпроса как да си намерят подходящ партньор.

В отговор на статията си, аз получих огромен брой писма, в които мъже ме молиха да дам насоки как да си изберат подходяща съпруга. Тъй като съм наставник на няколко млади мъже някои, от които вече са щастливо и успешно женени от няколко години, не ми коства кой знае колко усилия да съставя списъка. Това са жените, които моите духовни синове трябва да отбягват:

1. НЕВЯРВАЩАТА. В статията си от миналата седмица, аз напомних на жените, че Библията е абсолютно ясна по този въпрос. 2 Кор. 6:14 казва: „Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?“ Бракът е друго много важно решение, което ще ви се наложи да вземете, освен това да следвате Исус. Не го прецаквайте, пренебрегвайки очевидните неща. Вие имате нужда от съпруга, която обича Исус повече от вас. В списъка, за качествата, които искате вашата бъдеща съпруга да притежава, трябва да сложите на първо място духовната зрялост.

- Тук аз ще трябва да попитам - ами къде е любовта? Нали именно Господ създава мъжа и жената и към това им дава и любовта? Да, най-правилно е християните да създават семейства с християнки, но... Когато са писани тези стихове е имало християни и юдеи следващи Бог и останалите са били езичници. Много ясно е, че светлината е Бог, а тъмнината са заблудите на дявола и езичеството. Но сега в много от страните в считани за християнски държави, ако и да не е всичко, както трябва по християнските правила, много от хората са до голяма степен симпатизанти. Тоест те спазват християнските празници. На такива дни, като Великден казват: "Христос Возкресе", а според християнството всеки, който изповяда, че Исус е Божий син и повярва в неговото възкресение ще се спаси (разбира се трябва да живее и праведен живот) или поне иначе казано има голяма възможност да се спаси. А в Новия завет още се казва, че ние не знаем дали нашите половинки, няма да се спасят заради нас. Но тук ще кажа, че не е добре да се правят рискове, но по водителство от Бог.

"И ако някоя жена има невярващ мъж и той е съгласен да живее с нея, тя не трябва да се развежда с него, защото невярващият мъж се освещава чрез връзката си с вярващата жена и невярващата жена се освещава чрез връзката си с вярващия брат. Ако не беше така, децата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са осветени." (1 Коринтяни 7:13-14)

Добре е да се знае, че във всяка страна положението е различно. Примерно в България младите мъже до 34 г. сред невярващите от 15-тина години не се женят1. Като махнем християните, етническите турци и цигани едва около 300 души мъже годишно в страната до 25 г. се женят. А до 34 г. са около хиляда и петстотин души. А в същото време има свестни и хубави девойки.
Вторият сериозен въпрос, който не е засегнат е християнското вероизповедание. Има различни християнски вероизповедания и деноменации и повечето имат много малко общо. Православни, протестанти, католици, копти, адвентисти и още 30 000 подобни. Човек трябва да е внимателен и с тези неща.


2. МАТЕРИАЛНОТО МОМИЧЕ. Един мой млад приятел беше сгоден за момиче от богато семейство. Той пести пари с месеци, за да може да й купи пръстен. Но когато й предложи брак, тя го накара да се върне в бижутерския магазин, за да й купи пръстен с по-голям диамант. Тя направи така, че нейният годеник да потъне в дългове заради един пръстен, който отговаряше на нейните изисквания. Момичето искаше стил Тифани ( бел. пр. – изключително скъп магазин, в който може да се намери всичко, но на космически цени), а той можеше да си позволи Уол Март (бел.пр. – магазин стил Кауфланд). Предупредих приятеля си, че навлиза в опасни води. Освен, ако не искате да живее в дългове до края на живота си, не сключвайте брак с момиче, което вместо зеници има знака на долара в очите си и в чантата си Gucci носи 8 кредитни карти.

Моята забележка - много правилно казано от автора на статията. Относно алчните материалистки дори в света хората ги мразят и подиграват. Примерно в песента She wants more (Тя иска повече) на Glam/AOR групата Slaughter. Дори във филма Титаник е показана тази страна - материализъм или любов? Кое от двете ще избере?
Но трябва да се има предвид, че материалистки има от всички слоеве на обществото. Някоя може да е от богато семейство, или да го кажем добре финансово и да не е материалистка. А може да е бедна и алчна материалистка. В България сред невярващите има уникален случай на второбрачни, които се развеждат за втори път (вторите бракове не се приемат от сериозните християни) и в съда жената съди мъжа си за 400 празни буркана. Отиват в мазата със съдия изпълнител и там няма дори и осемдесет буркана, ама на алчната й се искали 400. След две години алчната материалистка умира. И обърнете внимание, че случаят не е сред малцинствата. Както би трябвало да ви е ясно това се случва преди двайсетина години и материалистката е от времето на израстналите по времето на социализма, когато материамизмът е бил част от идеологията на системата, въпреки че 85% от хората са били горе-долу на едно финансово положение. В наше време, тъй като в България мъжете не се женят, може да се стигне и до обратния парадокс - жените да започнат да си плащат, за да има, кой да се ожени за тях.
A втората забележка - християните в никакъв случай не трябва да ползват кредитни и дебитни карти.


3. ДИВАТА. Някои мъжкари много обичат да си предават тежест, раздавайки го тузарски, като претендират, че са нещо повече от жените и че ги превъзхождат. Дивата е женската версия на този кошмар. Тя си мисли, че света се върти около нея и не се замисля два пъти дали не би наранила някого, само и само да докаже, че е права. Думите й са остри и рязки, а капризите й са неразумни. Някои жени от този тип, биха могли да се издигнат до лидерска позиция в църквата, но само не се заблуждавайте от техният супер-духовен начин на изказване. Истинските лидери са смирени. Ако не забележите Християнско смирение в момичето, с което се срещате, просто си тръгнете и продължете да търсите правилният за вас човек.

Моят коментар е, че не трябва християнин да се среща с различни, както правят блудниците от света - ха днеска с една, ха след няколко дена с друга - браво бе християнски курвалък, автора хамериканец си говори нещата от американска му гледна точка*, а не от библейска. Как си мислите примерно апостол Павел (предполага се, че е бил вдовец) дали си ги е менкал така - отива на среща с една и след седмица с друга. При поддържането на обикновени социални контакти се държи дистанция. Не се излиза на срещи! Човек от няколко разговора в църква или извън църква може да си направи извода, каква е дадената.
Първото нещо е водителството от Бог, когато някой има намерение да създава семейство. За съжаление в много от църквите християните не практикуват духовните опитности и Бог или Светия Дух не им говори и нямат конкретно водителство и в такива случаи трябва да се оправят някак си сами. Много християни са доволни, като създават семейства просто с някоя, която се явява отговор на определен набор от изисквания, но без любов. Все едно отивате в магазин и си купувате нещо. Хората не са предмети. Освен че жената трябва да е девствена, да не е ходила по мъже (да не си е хващала гаджета или постоянно да я виждате с някакви мъже, които циркулират около нея) и да е на възраст2 за създаване на семейство, между дадени хора трябва да има привличане и някаква тръпка. Нали трябва да бъдете цял живот заедно, как ще живеете с някоя, ако няма нищо между вас? В съвременното протестантско християнство в страните, където протестантите са по-малко от невярващите много често игнорират такова нещо, като любов. Нали ви е ясно, че не можете просто да вземете двама души и да чакате да се получи любов. По този начин не става. Има хора съвместими за чувства и несъвместими. Дори в полигамните семейства, когато мъжете имат по няколко или много жени е забелязано, че от многото жени мъжете обичат силно само една от тях, с една се получават нещата. Примерно:

"Ровоам обичаше Мааха, Авесаломовата дъщеря, повече от всичките си жени и наложници, защото той имаше осемнайсет жени и шейсет наложници" (2 Паралипоменон 11:21)

В Песен на Песните се възхвалява любовта между крал Соломон и жена от град Сулам, наречена суламка. През това време Соломон има шестдесет кралици и осемдесет наложници, но само между него и суламката има това по-специално привличане и чувства:

"Има шестдесет кралици и осемдесет наложници, и безброй девойки. Но една е гълъбицата ми, съвършената ми, едничка на майка си, избрана на онази, която я е родила. Видяха я дъщерите и я нарекоха благословена; кралиците и наложниците - и я похвалиха" (Песен на песните 3:2)

* След времето на сексуалната революция по време на хипи движението, частично контролирано от тайни сатанински общества падат моралните задръжки и християнските устои на обществото в САЩ. След това моралните стандарти на много места са занижени. Едва последните 10-12 г. отново се вдигат в християнските среди.


4. ДАЛИЛА. Сещате ли се за Самсон? Той беше помазан от Бога със свръхестествена сила, но я изгуби когато беше съблазнен от една жена. Тя успя да изкопчи от него тайната му и го подстрига по най-ужасният начин на света. Също като Далила, жените, които не са предали сексуалността си на Господа, ще ви заблудят с чара си, ще разбият сърцето ви и ще отнемат помазанието3 ви. Ако „Християнката“, с която сте се запознали в църква се облича предизвикващо, флиртува с други мъже, пише неуместни сексуални коментари във Фейсбук или ви казва, че няма нищо лошо в това да правите секс преди брака, по-добре да скъсате връзката си с нея преди да ви е хванала в капана си.

Моят коментар - В САЩ има движение за запазване на девствеността до брака и всяка 5-6-та американка в момента влиза в него. Става въпрос за над 10 милиона момичета дали обет да се запазят чисти до брака. Движението с баловете на чистотата започва през 1998 г. в Колорадо Спрингс от Ранди и Лиза Уилсън за техните дъщери и бързо набира голяма популярност и излиза извън пределите на САЩ в различни страни. Тази статия сигурно е писана преди повече от десет или дванадесет години, когато не са били толкова много и не са били масово запазени до брака. Да, иначе има всякакъв сорт християнки. Зависи коя, кога е повярвала, ако не е от вярващо семейство. Първото правило е когато християнин ще си взима жена е годеницата да бъде девствена.

5. СВАДЛИВАТА ЖЕНА. Един млад човек ми сподели, че се среща с момиче, което носи в сърцето си негодувание и яд, заради това, че е била наранявана в миналото. „Но преди да й бях предложил брак, аз й казах, че трябва да се справи с това чувство.“, сподели той. „Не беше лесно, но тя преживя мощен пробив и сега сме сгодени.“ Този млад мъж беше осъзнал, че горчивината, която бъдещата му съпруга таеше в себе си, можеше да разруши брака им. В притчи 21:9 четем: „По-добре да живее някой в ъгъл на покрива, Нежели в широка къща със свадлива жена.“ Ако жената, с която се срещате кипи от гняв и непростителност, съвместният ви живот ще претърпи крах поради караниците, затръшването на вратите и безкрайната драма, с която ще бъде изпълнен. Настоявайте тя да се моли и да потърси съвет.

6. ВЛАСТНАТА. Брака е равнопоставено партньорство – 50 на 50. Той функционира само когато мъжът и жената практикуват съвета даден ни в Ефес. 5:21: „ ...
като се подчинявате един на друг в страх от Христа.“ Също както някои съпрузи си мислят, че брака им може да върви, ако налагат волята си като диктатори, така и някои жени се опитват да манипулират вземаните в брака решения, само и само да получат това, което те искат. Ето защо, консултирането със специалист преди брака е толкова важно! Няма да ти се иска да си женен само от две седмици и да разбереш, че съпругата ти ти няма доверие и че иска да взема всички решения сама.

Моят коментар - бракът може и да е партньорство, ама в Библията е дадено мъжът да властва над жената и той да ръководи семейството. Останалото е сатанинска измама прокарана от феминистките. (дори съвременната извратена стратегия за джендъра е поставена по време на Международна конференция на феминистките в Китай през 2004 г.) Линк за мой пост, където споменавам доста неща свързани с феминизма:

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2017/01/29/otkachalkite-na-svatba-myj-se-ojeni-za-smartfona-si-drug-za-.1506289

или четете последната глава на книгата ми: Лъжата за св. Валентин. Поглед назад към брачните церемонии и сватбените тържества

Много добре се знае, че властните жени, които се опитват да контролират мъжете си и да ги командват имат демони. В такива случаи трябва първо да им се изгонят демоните и да им се обясни, че не им е дадено от Бог да командват. Всички раннохристиянски авторитети споменават, че дори длъжностите в църквата са дадени само за мъжете и единствената длъжност в която може да участват жени е дяконството, но диаконисите не са били ръкополагани, просто били помощен персонал в дадената дейност. Диаконисите участвали в правенето на трапезите и шиели дрехи за бедните, което си е женска работа. Така например Тертулиан в De Baptisimo предупреждава, че ако жена започне да участва в правенето на водни кръщения това ще е от някой демон. Писано е:

"Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог." (1 Коринтяни 11:3)

"И на мъжа ти ще бъде подчинено всяко твое желание и той ще те владее" (Битие 3:16)

7. МОМИЧЕТО НА МАМА. Нормално е за младата съпруга да се обажда на майка си за съвет и да търси помощта й. Но не е нормално, да й звъни пет пъти на ден по телефона, обсъждайки и най-малкият детайл за брака си, включително и сексуалният си живот. Тука нещо не е наред. Аз съм консултирал млади мъже, чиито съпруги позволяват пълен контрол от страна на майка си или баща си, върху техният брак. В Книгата Битие 2:24 ни се казва: „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.“ Родителите трябва да са на заден план в брака на децата си. Ако вашата годеница все още се държи за полата на майка си, действайте внимателно.

8. ПРИСТРАСТЕНАТА. Много хора в съвременната църква не са били правилно наставлявани и учени. Много все още страдат от най-различни видове пристрастявания4: от алкохол, наркотици, зависимост от лекарства, та до порнография. Това е така, защото ние или не сме се изправили смело срещу тези грехове и не сме ги конфронтирали, или просто не показваме достатъчно съчувствие и не оказваме състрадателна помощ на тези, които се борят с този тип грехове. Исус може напълно да освободи всеки човек от тези лоши навици, но няма да ти се иска да разбереш, че жена ти обича чашката, чак след като сключиш брак. Възможно е все още да сключиш брак с тази жена, но не е разумно да се обвързваш с нея преди тя да е осъзнала проблема си предварително.

Вашето златно правило при избора на съпруга би трябвалo да бъде съвета даден ни в притчи 31:30: „Прелестта е измамлива и красотата е лъх; Но жена, която се бои от Господа, тя ще бъде похвалена.“ Гледайте отвъд качествата, които света казва, че са важни са личността. Погледнетe на сърцето.

Моята последна забележка е - Каквото и да прави християнинът трябва да се моли. В това отношение много важно да представи в молитва пред Бог, каква жена иска и да иска от Него да му даде - ПРАВИЛНАТА ЖЕНА ЗА СЪПРУГА - това е ключът, с точно тези думи. А пък, ако си пада по любов (всички мъже не са романтични и не всички си падат по такова нещо, като любов) да иска Господ да му даде Правилната жена с която да има истинска любов. Тъй като в християнството не се позволява, кой когато му падне да се развежда, но единствено по прелюбодейство и после и двамата нямат право да сключват брак повторно (Марк 19:11-12), когато някой се жени трябва да вземе такава, която наистина да му харесва.
В Библията пише, че трябва да е хубава - стройна (като кошута) и да има благ характер, за да може човек да си я харесва:

"Тя да ти бъде, като любезна кошута и мила сърна, нейните гърди да те задоволяват винаги и възхищавай се на нейната любов." (Притчи 5:19)

За добрата жена от Господа е писано:

"Сърцето на мъжа й уповава на нея ; и не ще му липсва печалба. Тя ще му донася добро, а не зло през всичките дни на живота си" (Притчи 31:11-12)

Няма да давам излишно стихове, но просто ще ви дам няколко линка от мои постове за любовта:


http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2016/08/16/ima-li-vechna-liubov-6-chast.1470915

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2017/07/19/ima-li-vechna-liubov-7-chast.1557512

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2014/03/18/ima-li-vechna-liubov-2-chast.1248830

http://ernest.blog.bg/tq-i-toi/2013/07/19/ima-li-vechna-liubov.1131334

--------------------------------------------

1 В България повечето млади жени до около 80% се омъжват за по-големи мъже и по-голямата част от мъжете, които въобще се женят са християни. За 2018 г. в България са омъжени 1503 жени между 18-19 г. и 175 мъже между 18-19 г. А жените от 20 до 24 г. са 5 647. Мъжете от 20 до 24 г. са 1 600. Жените от 25 до 29 г. са 9 036, а мъжете от 25 до 29 г. са 4 120 души. Както виждате това са данните, които говорят достатъчно красноречиво и младите жени в България се омъжват за по-големи мъже.

2 В миналото християнките са се омъжвали от 14 до 20 г. възраст. В Библията дори се споменава такова нещо, като "възраст за любов" (Езекил 16:8) и възрастта за любов при жените не е 24-25 г. В християнството и юдеизма не се честват рождени дни*, но нa 12-годишна възраст от поне три хилядолетия в юдеизма момичетата отбелязват бат митцва. Това е времето, когато момичето се превръща в жена и от това време тя носи отговорност пред Бог. От това време се изучават Божиите писания (при момчетата след бар мицва на 13 години). След бат мицва момичетата може да се омъжват, като обикновено се прави годеж и след година се омъжват. Примерно на 13-14-15 г. се сгодяват и на следващата година се омъжват. За да не се омъжват момичетата в прекалено ранна възраст преди известно време в Израел беше издаден закон забраняващ браковете под 16 годишна възраст. В страните от Латинска Америка е разпространен ритуалът кенсионера. Когато момичето навърши 15 г. баща й се опитва да й подари кукла, а тя отказва с което показва, че вече е пораснала и е голяма.
За жените има определен период от време - възраст за първо влюбване и създаване на семейство, а за мъжете няма. Именно поради факта, че на жените им минава времето, а на мъжете не в Библейски времена много мъже, като минат жените им 32-33 г. и си взимали втора млада жена на по 15-20 г. (Има божии заповеди в Стария завет разрешаващи двуженството, но в християнството двуженството не се толерира.) Също така за разлика от жените на които бързо им минава времето при мъжете християни понякога Господ изисква от тях да вършат определени неща или служения и през дадения период не им е дадено да създават семейство. Така че мъжът християнин дори и да се моли за семейство понякога просто трябва да изчака определен период докато му дойде времето. Тези хора на които Господ им говори са един вид облагодетелствани, но редното е при всички да бъде така. Духовните дарби и силата на Светия Дух са дадени за всички, но не всички ги практикуват.
С умишлено вдигнатата възраст в образователната система в много "развити" държави всичко се обърква. Това с възрастта на годеницата всеки сам трябва да си го прецени, ако има нужните знания. Така или иначе в наше време правилната възраст е доста преди 30 г. Имайки предвид, че жените могат да родят здрави деца до 32** г., възраст - това означава, че християните трябва да се женят за жени на не повече от 25-26 г. Според мен максимум до 22-23 г. (Поне аз не приемам над 22 г. жени.) Освен това жените могат да се влюбят истински за цял живот единствено при първо влюбване до 21-22 г. възраст и ако някой иска семейство по любов не може да тръгне с някоя на 23-24 г, и да чака да се получи нещо - не се получава. Няма случаи на истинска любов за цял живот с над 21-22 г.!

* В ранното християнство всички християни са били наясно с това. Никой не е чествал рождени дни. А някои от християнските апологети от III век на кратко дискутират в писанията си във връзка с ересите въпроса за рождените дни, заявявайки че подобно кощунство е забранено от Бог. Така или иначе през следващите 1200-1300 г. никой християнин не е чествал рождени дни. Честването на рождени дни започва да се прокарва постепенно в обществото от окултистите и сатанистите през XVI век. Като това е най-важният и основен празник в сатанизма.

Почти всички християни не са наясно, как точно са били, както сватбените церемонии, така и различни неща свързани с въпроса за за сватбите в ранните векове на християнството, преди да започнат да се израждат и манипулират различни части от живота на християните от институциионната църква. Сериозно изследване по въпроса представлява книгата ми Лъжата за св. Валентин Поглед назад към брачните церемонии и сватбените тържества. За поръчки на книгата, луксозно издание с цветни илюстрации можете да се обърнете на e.h.books@abv.bg  цена 9 лв

image

** Направени са задълбочени изследвания и в началото на 90-те години правят банки за яйцеклетки и се взимат само и единствено от жени до 32 г., тъй като единствено до тази възраст жените могат да родят здраво поколение. А християните нямат правото да се женят за жени, които не могат да раждат или са преминали времето за раждане на здраво поколение. Eлисавета (родственицата на Дева Мария), която ражда Йоан Кръстител е била считана за възрастна и е била на тридесет и няколко години (била е омъжена от 22-24 г.), а мъжът й, който служил в Храма под 50 г. Вероятно 45-47 г. Дева Мария според всички неканонични текстове е на 14 г., когато се сгодява за Йосиф, а когато ражда Исус е на 15 г. Йосиф пък е на около 50 г. и се предполага, че е имал по-раншен брак. Според някои неканонични текстове с жена на име Ана и има пет сина от нея - това са споменатите в Библията "братята и сестрите" на Исус. Въпреки че е възможно и от Мария да има още братя. Най-известният брат на Исус е Яков Праведният, чието убийство с тепавици по стълбите на Храма в Йерусалим става причина за размириците, които довеждат до въстанието през 66-та г. - Първото юдейско въстание.

3 Това с помазанието е глупост. Става въпрос за лъжедоктрина масово разпространена сред харизматичната част от протестантите. Обяснения на над двадесет и няколко лъжедоктрини в протестантството, включително и за помазанието ще можете да научите от книгата ми Кой е Бени Хин.

4 Авторът не споменава цигарите. В Америка действително вече малко хора пушат цигари, но за невярващите от някои други държави и такива, които са повярвали може и понякога да се срещат някои, които още не са се избавили от този порок. Отчайващо е откритието, че ако някоя е пушачка или бивша пушачка и е пушила повече от 5 г. вече не може да роди качествено и здраво поколение - раждат се деца с патологии, вградени генетични дефекти и всевъзможни заболявания или които може да се проявят в даден момент. Трябва да се избягват пушачки и бивши пушачки, които са пушили 5 или повече г. Когато някоя повярва, Бог може цялостно да промени всичко в нея, но не можете да се надявате и да се надържате, че е изчистена, ако Господ по някакъв начин не ви показва реално нещата. Ако нямате водителство - по далеч от бивши пушачки.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2673766
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930