Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2021 13:31 - Кой какво празнува? Отбелязване на Рождество Христово или Коледа? Кога е роден Исус Христос? Измамата за Коледата.
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 2768 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 07.02.2022 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако някой иска да прослави в живота си Исус Христос и неговото свръхестествено зачеване и появяване на света, това е добро, но когато някой следва различни традиции и практики, които не са свързани с вярата е меко казано глупост.

С раждането на Исус Христос се бележи нов исторически период, нова култура с морално ценностна, духовна система, която се разпространява в голям брой страни по света.
През VI век скитският монах Дионисий Малки по време на правенето на пасхални таблици предлага да се въведе ново летоброене – от раждането на Исус. И въпреки че не е изчислил точно годината, то и до ден - днешен се използва това летоброене в прослава на Божия пратеник даден на света за прощение на греховете и да имат хората вечен живот с Господа.

От десетина години насам всяка година пускам по един постинг изобличаващ езическите традиции, Фалшивата Коледа и фалшивото време за рождество Христово.
Забелязвам че дори един от най-ранните ми постинги по темата от 2011 г. озаглавен "Защо няма да чествам Коледа" е посетен и четен над 15 хиляди пъти. Интересното обаче е, че когато напишете на Google Защо няма да празнувам Коледа - нищо не излиза, всевъзможни постове, но не и моя с написаното заглавие, явно гугъл леко филтрират този постинг и едва, когато се добави ернест блог постът се появява.

Когато някои коледни традиции са свързани пряко с християнството, като взимането на прошка и с песни прославящи Исус Христос всичко е наред и много добре, но когато не е така понякога това може да бъде и зле или дори изключително противно на Бог. Така например в Каталуния коледна традиция е в композицията от фигури, която пресъздава Христовото рождество, рождественските ясли задължително някъде по-отзад присъства Каганер. - Клекнало момче със смъкнати панталони и купчинка екскременти под неговия заголен задник, което е меко казано подигравка с Господ. El Caganer в превод Акащият. Въпреки че е масово и е дългогодишна традиция от около края на XVII и началото на XVIII век вкарана между християнските фигурки изобразяващи раждането на Исус във Витлеем, всичко това е кощунство и мерзост пред Бог. Вярва се, че акащото момченце носело късмет. Забележете не Исус Христос носи късмет, но някакво си там акащо дете? Опа, защо така случайно се измества Исус? А дали е случайно?

                             image

                                                     Акащият Каганер


image

      image

                               image

През последните години вече не е само момченце, но правят всевъзможни акащи фигурки и като, че ли фокусът се е преместил не в някаква конкретна личност, но в акането и понякога се използва, като законен начин да се подиграват с публични личности

                                         image
 
С направата на различни видове Каганери са стигнали твърде далече и дори има акащ Исус, което е светотатство
   
Друга свързана с Каганер традицията в Испания е Кага Тио - отрязано парче дърво, трупче нарисувано с лице и червена шапка, както момченцето. Това е така нареченото "акащо дръвче". Кага Тио в превод от каталунски означава "акащия пън". В последните две седмици преди Коледа пред него се поставят различни плодове, ядки, бонбони, пеят му песни, както в по-раншни времена се правело в езичеството през същото това годишно време. На Коледа според обичая Tio de Nadal трупчето дърво Кага Тио се бие с пръчка и се пее, за да изака коледните подаръци. Най-силно се удря при думите Caga Tio означаващо "сери пънче" и се заплашва, че ако не изсере подаръците ще го бият, което е върха на глупостта и мерзостта.

image

За разлика от този глупав обичай в Испания с дървото даващо подаръци в Полша и Чехия подаръците не се дават нито от някакво свещено езическо дърво, нито от измисления Санта Клаус, но от Янушек - умалително означаващо малкия Исус, което е вече християнски обичай и е в съгласие с Господ и Неговите повеления.
 
Няма да се спирам за дълго върху различните езически традиции в повечето, да не казвам всички страни по света, но все пак ще спомена, нещо показателно. В Норвегия се счита, че на Бъдни вечер идват зли духове и вещици и за да се предпазят от тях домакинствата крият всички метли в домовете си преди да си легнат, а в района на Германия, Австрия и Швейцария, където също се вярва че по това годишно време се появяват демоните се правят страховити маски и костюми на злия демон Крампус остатък от езичеството и древните вярвания. Подобни обичаи, различаващи се частично има още в редица други страни. Всички тези езически обичаи са свързани с това, че по време на зимното слънцестоене се чествали празници на всевъзможните там езически божества, а между другото Исус Христос не е роден тогава или през това годишно време. Исус въобще не е роден през зимата.

image

                                                       Демона Крампус

Няма нищо лошо за един - два или повече дни роднини от едно семейство да се съберат заедно, както се прави по Коледа, но е жалко, ако това правят единствено на фалшивия ден обявен през IV век за времето на рождество. Все пак какво честваме и има ли значение?

Ако искаме да бъдем честни спрямо себе си и това, което правим и започнем да търсим назад в миналото, преди около 2000 г., първото което забелязваме е, че точно по това време се отбелязвали празниците на голям брой езически народи свързани със зимното слънцестоене посветени на езическите демонични божества, на повечето от които се принасяли човешки жертвоприношения. В същото време няма нито едно доказателство, че Исус е роден именно по това годишно време.
Точно обратното – всички пасажи от Библията и Новия завет сочат, че е роден през друго годишно време. Най-малкото, че когато се ражда Божия помазаник е имало преброяване, но в Римската империя не са се правели преброявания през зимата. А също, че овчарите са спели на открито.

„И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си.” (Евангелие от Лука 2:8)

Добре е да се има предвид, че обичаят в Израел бил през първата или втората седмица на ноември, когато падал така наречения „ранен дъжд” да прибират добитъка за през зимния период и да го изкарват отново едва през пролетта след „късния дъжд”.

В Римската империя през декември се чествали празнични дни на забавление и пълна разпуснатост, където развратът бил нещо обичайно наричани Сатурналия в чест на божеството Сатурн, които приключвали преди 24-25 декември и в края на празниците принасяли в жертва избраният за крал на веселбите човек. Това било времето на зимното слънцестоене, когато се чествал празникът – рожден ден на Sol Invictus (Непобедимото слънце). Във Вавилон пък на 24-25 декември се чествал рождения ден на Тамуз. Сред повечето народи именно по това време се раждали техните слънчеви божества.

image

Стела с изображение на Сол Инвиктус с лъчи на главата. Да ви напомня на нещо? А статуята на свободата в Ню Йорк, какво изобразява? Исус Христос, Дева Мария или нещо друго не до там християнско?

Честването на Sol Invictus в Римската империя датира от времето на хомосексуалния император Елгабал (218-222), когато за първи път е въведен култа. По това време в чест на Sol Invictus се принасяли човешки жертвоприношения не само от плебса, но и от знатната каста на римските патриции. Седемдесет години по-късно култът повторно е въведен от император Авлериян, който на 25 декември 274 г. издига храм на божеството и се разпространява в империята. А император Константин Велики, по времето на когото римския епископ (папата) Силвестър обявява, че 25 декември трябва да се приема за деня на раждането на Исус Христос е бил върховен жрец на култа Sol Invictus и върховен жрец на жреческите колегии в Рим носещ титлата Pontifex maximus.

Когато някой реши да отбележи и прослави в живота си раждането на Божия син Исус Христос, това е много добре... Но. Да тук има и доста но, но, но, но, но. Но първо трябва да се съобразява с Господа и да бъде внимателен, какво в действителност прави, а не да смесва неща от забранените от Бог езически практики.
Всичко свързано с езическите обичаи е мерзост пред Бог!

„и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо Господа твоя Бог; защото те са извършили за боговете си всяка мерзост, която Господ мрази" (Второзаконие 12:30-31)


Редното е да се обърне внимание на масовите в повечето страни общи традиции, като Санта Клаус, елхата и фигурките играчки по нея.

Истина е, че съществуващите в наше време омразни на Бог традиции свързани с така наречената Коледа са се оформили постепенно през последните 700-800 г., но последните 150 г. направо се опитват да заменят Иисус Христос с измислен анимационен герой – Санта Клаус с когото милиони родители лъжат децата си, че носел подаръци. Малко известен факт е, че украсената елха, или по-точно да го кажем - ашера е точно дървото, под каквото във Вавилония в древността правели оргии в чест на езическите божества и принасяли в жертвоприношение три месечно дете. Странно, как така случайно украсената ашера се е популяризирала през втората половина на XIX век и се е превърнала в централно място в домовете и много неразумни хора, които или не мислят с главите си или подценяват казаното в Библията от Господ и приемат тази езическа традиция в християнството.

                          image

Всяка година през декември се изсичат около един милиард дървета за направата на коледни елхи, което е лудо унищожаване на природата

Както в юдеизма, така и в християнството Господ забранява всякакви езически практики и традиции. Не трябва да се взима и да се копира нищо от езичеството, което е мерзост пред Бог. В Стария завет Господ предупреждава израилтяните да не се учат нищо от практиките и традициите и начина на живот на египтяните и ханаанците:

"Да не правите, както правят в египетската земя, където сте живели, и да не правите, както правят в ханаанската земя, в която ви завеждам, и да не ходите по техните наредби. Моите закони да изпълнявате и Моите наредби да пазите и да ходите в тях. Аз съм ГОСПОД, вашият Бог." (Левит 16:3-4)

"И внимавай да не би, като повдигнеш очите си към небето и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно войнство, да се подмамиш и да им се поклониш и да им послужиш" (Второзаконие 4:19)

"Ако се намери сред теб  вътре сред някоя от портите ти, които Господ, твоя Бог ти дава, мъж или жена, които вършат зло в очите на Господа, твоя Бог, като престъпват завета Му и отидат да служат на други богове, и им се покланят, или на слънцето, или на луната, или на което да било небесно войнство, което не съм заповядал ; и ако ти се каже и чуеш, тогава добре да разпиташ, и ето ако е истина и сигурно, че такава мерзост е извършена в Израил, тогава да изведеш вън при портите си мъжа или жената, и да умрат." (Второзаконие 17:2-5)

"Да нямаш други богове освен Мен. Не си прави кумир, или каквото и да е било подобие на нещо, което е на небето горе или което е на земята долу, или което е във водата или под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоя Бог, съм ревнив, който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които ме мразят, а показвам милостта си към хиляда поколения на ония, които ме любят и пазят моите заповеди." (Изход 20:3-6)


Трудно е за вярване, че окултната пентаграма, която е задължителна при ритуалната магия направо е поставяна на повечето "коледни елхи". И най-откаченото и безумно е, че понякога може дори да бъде видяна и в украсата на някои грешно наричани „християнски църкви”. Иисус и Бог предупреждават в Библията за конкретни неща, но псевдо християните си правят оглушки и каквото на тях им хрумне, без да се съобразяват, каква е Божията воля за тези неща и какво пише в Библията и попадат под проклятие от Бог.

Неслучайно също апостол Павел предупреждава:

"Както сме го казвали и преди, казвам го и сега: Ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет. Защото на човеци ли искам да угоднича или на Бога?" (Галатяни 1:8)

image

Изображение на магьосническа пентаграма за призоваване на демони от книга по ритуална магия от XIX век. Да уточня, че в Стария завет Господ строго забранява практикуването на магия и е заповядано магьосниците да се убиват: "Магьосница жива да не оставиш." (Второзаконие 22:18)

                                                 image

На корицата на наръчника по сатанизъм наречен Сатанинска библия написана от Антон ЛаВей и публикувана през 1969 г. се вижда основният символ в сатанизма
- пентаграмата.

В началото на III век видният християнски апологет Квинтий Тертулиан е предупреждавал християните в „De Idololatria” да се пазят от езическите празници и свързаните с тях практики, представляващи богохулство, сред които споменава сатурналиите, новата година и рождените дни на идолите. Той пише за задължителните за езичниците празници:

„Минервалиите са на Минерва, както сатурналиите на Сатурн, които трябва задължително да се празнуват дори и от малките роби по време на Сатурналия. Подаръците за Нова година също така трябва да са включени, и Септимониума спазван...” (De Idololatria, раздел 10)

„Същото нещо става на рождения ден на идола; всяка пищност е посветена на дявола.” (De Idololatria, раздел 10)


„Всички грехове са обида към Бога, а всичко, което Го обижда, идва от демоните и злите духове, на които идолите са посветени. Затова изобщо не трябва да се съмняваме, че щом някой върши грях, извършва именно това престъпление – идолопоклонство. Това, което прави, принадлежи на господарите на идолите.

Веднага щом дяволът въведе в света производителите на статуи, картини и други изображения от всякакъв вид, това просташко дело, от което произлязоха всички човешки беди, прие форма и име, произлязло от идолите. От този момент всяко изкуство, което произвежда идоли, под една или друга форма, става извор на идолопоклонство. Няма значение дали един образ излиза от ръцете на гравьор, скулптор или фригийски майстор на бродерии. Безразлично е дали този образ е цветен и изработен от гипс, камък, сребро, бронз или плат. Тъй като идолопоклонството съществува дори без идоли, няма значение от какъв вид, от каква материя или форма е, щом веднъж се появи.”  (Тeртулиан, ОТНОСНО ИДОЛОПОКЛОНСТВОТО)


„Кой ще отрече, че този, който не признава идолопоклонството за убийство, е изгубил душата си? Само така ще познаете, че е неверен и порочен. Всеки, който
служи на фалшиви богове, без съмнение изопачава истината. Всяка промяна на истината е изневяра. По този начин се потапя в блудство. Кой може да се посвети на нечисти духове, без да се опетни и измърси? Още повече, Святото Писание си служи с думата „блудство” за да покаже идолопоклонството.” (Тeртулиан, ОТНОСНО ИДОЛОПОКЛОНСТВОТО)

 

 Друга подробност е, че съвременното честване на рождени дни разпространено в масовата култура сред невярващите произлиза от сатанизма и окултни сатанински секти по времето на Ренесанса преди 500 г. и е в пълен конфликт с дадените от Бог принципи и празници и в ранното християнство никой не е празнувал рождени дни. Да, дори и сега тук-таме, макар и рядко има такива християни1, които не празнуват рождени дни.

В наръчника по сатанизъм наречен Сатанинска Библия пише:

„След собствения рожден ден, двата най-главни сатанински празника са Валпургиевата нощ и Халоуин (или нощта на Вси светии).” (The Satanic Bible)

Не може някой едновременно да прави неща от езичеството, които първоначално са посветени на демоните и в същото време да служи на Господа! Още в Библията е писано:

"Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или ще се привърже към единия и ще презира другия. Не можете да служите на Бога и на Мамона." (Матея 6:24)

"Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша, не можете да участвате в Господната трапеза и бесовската трапеза." (1 Коринтяни 10:21)


Около един милиарда деца всяка година биват лъгани с идването на някакъв старец, който им носи подаръци наричан Дядо Мраз, Дядо Коледа, Санта Клаус, Папа Ноел, св. Никола и т.н., който реално не съществува и популярността му по време на "коледните празници" измества на места дори тази на Исус Христос. Във филмите за Santa Claus често се споменава за "коледния дух", но в действителност става въпрос за коледните демони. 

                             image

Личността, която постоянно се среща около коледното време е Дядо Мраз или както е известен повече в англоезичните страни Санта Клаус и той дава подаръци на децата. Santa Claus (или по-точно Satan Claws) се появява за първи път преди около 200 години в едно произведение с езически подтекст. А преди около 120 г. рисуват вече външния му вид и измислят джуджетата елфи, които също произлизат от езическите вярвания и са митични езически божества разпространени сред нордическите и различни други народи.

                              image

Кой умря на кръста и след това на третия ден възкръсна? Исус или някакъв анимационен герой?
image


Православната църква в повечето страни отбеляза Рождество Христово вечерта на 6 януари. Когато болшевиките идват на власт през 1918 г. променят Юлианския календар с Григориански, но църквата не признава това и хората продължават да празнуват Рождество на същия ден, което обаче според новия календар се пада на 6 януари. През 1921-1922 г. комунистите започват активна агитация против религията опитвайки се да налагат атеизъм с промиването на мозъци и дори Лени пише статия на темата, а през декември 1922 г. започва да излиза и вестник Безбожник. Първоначално болшевиките започват да слагат червени звезди на върховете на елхите. По-късно забраняват честването на Рождество Христово и по предложение на И. Скворцов правят шествия с преоблечени, като жреци на различни езически култове комунистически деятели антирелигиозни агитатори наричайки това комсомолски карнавал и превръщат всичко във фарс. След забраната на честването на Рождество, елхата от 1927 до 1936 г. е забранена, а по-късно е преименувана на Новогодишна елха, а подаръците стават "новогодишни подаръци". През 2016 г. руската православна църква забранява ползването и украсяването на елхи на Рождество, като вреден немски обичай (което разбира се е истина).

image

Комсомолци излизат с плакати: "До 1922 г. Мария е раждала Исус, а в 1923 година е родила комсомолец" 

image

В началото на 20-те години на ХХ век болшевиките по време на Рождество дори правят шествие с червени звезди закачени на пръчки.

image

       Деца с антирелигиозни агитационни плакати против Рождество и елхите


Преди 124 години едно малко момиченце в САЩ дори е излъгано публично и с това става известно и най-странното е, че не се намира никой, който да се противопостави на лъжата. Ще използвам цитат от книгата ми "Измамата за Коледата": 

"По време на „Коледа” в много страни по света се дават два, три или пет пъти повече филми за Santa Claus, отколкото за Исус Христос и това направо промива мозъците на децата. Santa Claus се превръща в идол, своеобразна икона и култ за децата. Първият известен случай на официално манипулиране и нагла лъжа е от 1897 г., когато осем годишното момиченце Virginia O’Hanlon написва писмо до вестника New York Sun и пита дали наистина съществува Santa Claus с думите:

„Драги редакторе. Аз съм на осем години..
 Някои от моите малки приятели казват, че Santa Claus не съществува.
Татко ми казва: Ако го видиш в THE SUN значи е така.
Моля кажете ми истината: има ли Santa Claus?”


След което на 21 септември 1897 г. издателят Francis Pharcellus Church отговаря с манипулативно писмо във вестника, като до 1949 г. всяка година по време на „Коледа” е отпечатвано отново. Част от текста гласи:

„ВИРДЖИНИЯ, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична възраст. Те не вярват, ако не видят. Те мислят, че нещо не съществува, ако не го възприемат техните малки умове. Всеки ум, Вирджиния, и на големите хора, и на децата, е малък. В огромната ни вселена човекът е същинско насекомо, мравка по своя интелект, в сравнение с безкрайния свят над него, ако се мери възможността му да овладее цялата истина и всички знания.
 
Да, ВИРДЖИНИЯ, има Santa Claus.”

Писмото завършва с думите:

„Нямало Santa Claus? Благодарим ти, Господи, той е жив и ще живее винаги. След хиляди години, Вирджиния, нещо повече, след 10 пъти по 10 000 години, той ще продължи да носи радост на детското сърце.”
image
                          

                              image

Да припомня само, че лъжата е нарушаване на една от Божиите заповеди и всички родители, независимо от това дали си мислят, че са християни или не, които залъгват децата си със Santa Claus съгрешават спрямо Бог и нямат дял с Христа. Ето какво пише в Библията за лъжците:

„Който говори лъжа няма да устои пред очите ми.” (Псалми 101:7)

„Безбожните са отстъпили още от майчината утроба; още щом се родят, се отклоняват тези, които говорят лъжи.” (Псалми 58:3)

„А колкото за страхливите, невярващите, нечистите, убийците, блудниците, чародеите, идолопоклонниците и всичките лъжци, техният дял ще бъде в езерото, което гори с огън и сяра. Това е втората смърт.” (Откровение 21:8)


Библията ни съобщава, че дяволът е баща на лъжата:

„Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща.” (Йоан 8:44)

Въпреки че така нареченият празник на английски Christmas, наречен така по правенето на църковна литургия - меса в чест на Исус на тази дата, на Български Коледа (от езическото название на Слънцето на зимното слънцестоене) или Рождество Христово се счита за християнски празник от някои, които не се ориентират много в живота, то странното е, че има и хора, които не живеят по християнски, но постоянно или често са в грях, но по различните обявени от църквата за празнични дни също нещо там празнуват. Като в такива случаи те се самозалъгват, че правят нещо, но това тяхното е двойно по-противно на Бог поради животите им, както и заради омразните за Бог езически обичаи.

 Във връзка с честването на Нова година вечерта на 31 декември срещу 1-ви януари - това отново е изцяло езическо, въпреки че в Библията е дадено време, кога да започва Новата година и това време не е сега през зимата. честването на Нова година вечерта на 31 декември срещу 1-ви януари е обичай въведен от изперкалия Юлий Цезар през 54 пр. Хр. посветен на божеството Янус. Цезар се обявил за божество и дори повлиял на Римския Сенат през 44 г. да го обяви официално за бог.

image

В миналото различните народи чествали своята Нова година по различно време, най-често през март, но след въвеждането на християнството в Римската империя и неговия официален статут през IV век в продължение на 1500 г. постепенно отчитането на годината от това време навлиза и в редица европейски народи. Да, както вече казах в Библията има посочено време кога да започва Новата година за тези, които се покланят на Бог и това съвсем не е през декември или януари или въобще през зимата. А на някой пука ли му, какво казва Господ?

Част от хората живеят със създадени стереотипи и традиции, като пуснати по течението, а други разсъждават с главите си и не робуват на тези неща. Едно от предизвикателствата на живота в духовен план пред Господ е когато човек научи истината да взима решения и да се променя. От вас драги читатели зависи какви да бъдете, как да живеете, какво да чествате и какво да не чествате. Да тръгнете по добрия избран от Господ път или да хванете другия път, но добре е да знаете:

"Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! - ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата." (Матея 7:21)



"Не се оставяй да те побеждава злото, но ти побеждавай злото чрез доброто" (Римляни 12:21)


Тъй като се оказва, че темата е твърде голяма и съдържа много скрити детайли, не може да бъде обсъдена достатъчно обстойно в една-две статии за желаещите да научат повече по темите мога да препоръчам да направят това с книгите ми "Измамата за Коледата" и "Езическите празници и чествания в християнството".

image

Уникално 205 страници изследване на произхода на 13 от по-важните съвременни празници и чествания, както и свързаните с тях традиции.

                        
image

Това е така да се каже по-скоро демонстрационно кратко издание от 2009 г., 144 страници, което не e редактирано и съдържа 58 цветни илюстрации. Все още се намират остатъчни бройки. Тъй като книгата е самиздат си позволих да я разпространявам на смешно ниска цена - 7 лв., a до изчерпване на количеството от останалите около 100 бройки я разпространявам на символичните 5 лв. Желащите да си я поръчат може да се обърнат на следния е-mail: e.h.books@abv.bg , а също могат да получат и автограф.

                    image

---------------------

1 Като сериозен християнин от момента, когато си изясних произхода на честването на рождени дни не празнувам рождени дни. Но аз така или иначе почти не съм празнувал рождени дни със забавление с мои гости и приятели по-рано, колкото да не е без хич само няколко пъти (около 5-6 пъти). Няколко месеца преди издаването на първата ми книга през пролетта на 2009 г. (държа на снимката най-вдясно), така както се бях уговорил с няколко приятели да се съберем и докато правех изследванията си за книгата и разбрах всичко, вечерта просто се обадих, казвайки им, че на следващия ден няма да се събираме и повече рождени дни няма да празнувам. Като имам приятели е нормално, който и да е ден да ме посещават и т.н., но просто няма да си организирвам специално празнуване за рождени дни. 
  В юдеизма, от който като разклонение е възникнало християнството с Новия завет не се честват рождени дни. Никой в ранната църква не е чествал рождени дни, нито апостол Павел, нито апостол Петър, нито кой да е друг. В юдеизма, когато момичетата стават на 12 г. тържествено се отбялязва бат мицва (дъщеря на заповедта), а момчетата бар мицва (син на заповедта) на 13 г. и тогава за първи път се позволява на момчетата да четат публично пред цялата синагога текстове от светите писания. Бар и бат мицва са тържествени религиозни церемонии с посвещение към Бог и се отбелязва, че децата вече са пораснали и трябва да започват да изучават Божииите писания и да следват Божиите заповеди. След бат мицва момичетата могат да се сгодяват и 1-2 г. по-късно да се омъжват/женят (за по-големи мъже). Съответно, когато човек порасне носи отговорност за постъпките си и от тази възраст има духовна отговорност пред Бог за живота си.
  Езичниците са чествали рождени дни за божествата си. Примерно слънчевите божества в по-голямата си част се считало, че са родени на зимното слънцестоене. Така покрай честването на дивата разпуснатост на Сатурналия и последвалият ден на раждането на Sol Invictus, когато се извършвало човешко жертвоприношение в Римската империя просто нагодили раждането на Исус Христос, който няма нищо общо с тази дата. Не знаем датата на раждане на Исус поради простата причина, че никой не е обръщал внимание на тези неща сред вярващите в Израел и никой освен Мария и Йосиф не са знаели, кога е роден Исус. Исус не си е чествал рождени дни! Много от езическите императори и владетели се чувствали, като богове, равни на боговете и по тази причина са чествали рождени дни. Понякога някои по-откачени се самообявявали за богове, като Юлий Цезар или Александър Македонски.
 Честването на рождени дни се е превърнало в светска традиция и започва малко по-малко да се разпространява в християнските страни по времето на окултния Ренесанс, когато сатанисти и други окултисти, и магове са въвеждали различни ереси и езически практики в техните кръгове и постепенно много от тях са приети в обществото. Според сатанистите най-главният и важен празник в сатанизма е рожденият ден, както го пише в тяхната книга от Антон ЛаВей.
 Независимо от това, колко хора честват или не честват рождени дни, специалното празнуване на рождени дни във формата на празничен ден (личен празник) не е наред спрямо Бог. Ако би било нормално да се честват рождени дни, то Бог би го позволил. Нали не си въобразявате, че Господ е забравил да каже в Тората в Библията, където ясно и точно е обяснено, какви празници да се празнуват, че хората могат да си празнуват рождените дни?



Гласувай:
6



1. notfun - ..многоо важен, и поУчителен пост..
20.12.2021 14:28
авторе, достойно, е, че имаш Смелост, да го 'сложиш, и тук..

хората, тук са над 80%, словоблудци , или измамни..латерни)
съжалявам ако, Думите ми са прекалено..остри , и тежки..

Хубави празници, ви желая!
Здраве, Обич, и Берекет..
Джулия
цитирай
2. elizabethborislavova - Нино коледа, нито рождество са библейски, установени от Бога празници
20.12.2021 19:44
Това са вавилонски празници, вмъкнати от сатана в църквата. Така уж някой празнува за христос, а празнува сатананския вавилонски празник на вавилонската богиня и нейното дете.
Рождените дни са повод за суета и гордост. Има два случая в Библията, които ни насочват към тяхното негативно значение.
цитирай
3. blagovesteliseev - И аз како теб като разбрах спрях да празнувам рождени дни
20.12.2021 20:54
1 В онова време четверовластникът Ирод чу слуха, който се носеше за Исуса;
2 и рече на слугите си: Тоя е Иоан Кръстител; той е възкръснал от мъртвите, и затова тия сили действуват чрез него.
3 Защото Ирод беше хванал Иоана и беше го вързал и турил в тъмница, поради Иродиада, жената на брат си Филипа;
4 понеже Иоан му казваше: Не ти е позволено да я имаш.
5 И искаше да го убие, но се боеше от народа, защото го имаха за пророк.
6 А когато настана рожденият ден на Ирода, Иродиадината дъщеря игра всред събраните и угоди на Ирода.
7 Затова той с клетва се обеща да й даде каквото и да му поиска.
8 А тя, подучена от майка си, каза: Дай ми тука на блюдо главата на Иоана Кръстителя.
9 Царят се наскърби; но заради клетвите си, и заради седящите с него, заповяда да й се даде.
10 И прати да обезглавят Иоана в тъмницата.
11 И донесоха главата му на блюдо и дадоха я на девойката, а тя я занесе на майка си.
цитирай
4. ernest - Точно така
21.12.2021 11:37
elizabethborislavova написа:
Това са вавилонски празници, вмъкнати от сатана в църквата. Така уж някой празнува за христос, а празнува сатананския вавилонски празник на вавилонската богиня и нейното дете.
Рождените дни са повод за суета и гордост. Има два случая в Библията, които ни насочват към тяхното негативно значение.


Рождени дни се чествали за божествата и тъй като някои езически владетели се считали за божества или равностойни на тях, както и техни наместници във формата на владетели са чествали своите рождени дни с празненства. В Библията има две споменавания - едното, което вече 3-тия коментар цитира, когато Ирод празнува и е отсечена главата на Йоан Кръстител и втория случай е на фараона.
цитирай
5. elizabethborislavova - Учудвам се, че знаеш и за втория рожден ден
21.12.2021 18:15
Впечатлена съм. quote=ernest]
elizabethborislavova написа:
Това са вавилонски празници, вмъкнати от сатана в църквата. Така уж някой празнува за христос, а празнува сатананския вавилонски празник на вавилонската богиня и нейното дете.
Рождените дни са повод за суета и гордост. Има два случая в Библията, които ни насочват към тяхното негативно значение.


Рождени дни се чествали за божествата и тъй като някои езически владетели се считали за божества или равностойни на тях, както и техни наместници във формата на владетели са чествали своите рождени дни с празненства. В Библията има две споменавания - едното, което вече 3-тия коментар цитира, когато Ирод празнува и е отсечена главата на Йоан Кръстител и втория случай е на фараона. [/quote]
цитирай
6. barin - Здравей, Ернест. Според това, к...
21.12.2021 18:27
Здравей, Ернест. Според това, което съм чел и съвместно с други двама пресмятал преди години излиза, че Исус Христос е роден на 18-ти март 4 г. пр. Хр. Съвременния календар е нагоден по живота на Исус Христос и светците. От друга страна празниците са съвместени с други, много от които български. Още по темата:
barin.blog/history/2015/05/26/koga-e-roden-isus-hristos.1364462
Тук съм писал някои неща от мои и на други изчисления и сметки. Може би ще е интересно и за другите коментирали.
Поздрави!
цитирай
7. ernest - Добре е да се търси истината
21.12.2021 19:02
barin написа:
Здравей, Ернест. Според това, което съм чел и съвместно с други двама пресмятал преди години излиза, че Исус Христос е роден на 18-ти март 4 г. пр. Хр. Съвременния календар е нагоден по живота на Исус Христос и светците. От друга страна празниците са съвместени с други, много от които български. Още по темата:
barin/history/2015/05/26/koga-e-roden-isus-hristos.1364462
Тук съм писал някои неща от мои и на други изчисления и сметки. Може би ще е интересно и за другите коментирали.
Поздрави!


Няма много база за изчисления, а още по-трудно е да се уточни конкретна дата, но има и писания на раннохристиянски автори, които още през III-IV век не са знаели, кога е роден Исус и повечето са считали, че е роден през март, но това не се базира на нищо.Аз съм преровил всички древни писания, до които съм успял да достигна. Сега единствено може да се каже, че е около есента, базирайки се индиректно на написаното в Новия завет и препратка на службите на мъжа на Елисавета, по което горе-долу е ясно времето на раждането на Йоан Кръстител, който вероятно е роден през пролетта, а от там и по-късно става приблизително ясно кога е времето на раждането на Исус, но абсурд да се говори за някаква конкретна дата. Аз описвам нещата на кратко, точно и ясно в книгата "Езическите празници и чествания в християнството".
цитирай
8. vandela007 - Тъй като
26.12.2021 17:49
не може да се посочи друга дата за рождението на Исус Христос, мисля, че не е лошо на "Рождество" да използваме случая и да казваме по някоя и друга дума на хората, с които общуваме и които ни поздравяват с "Честита Коледа". Не да им изнасяме проповед, а просто да хвърлим семенце в главите им за истината. Не знаем кой ще се замисли върху това, което сме казали, но знаем, че ние само сеем, а "Господ прави да расте" - 1Коринт.3:6,7.
цитирай
9. ernest - Абсолютно
26.12.2021 22:38
vandela007 написа:
не може да се посочи друга дата за рождението на Исус Христос, мисля, че не е лошо на "Рождество" да използваме случая и да казваме по някоя и друга дума на хората, с които общуваме и които ни поздравяват с "Честита Коледа". Не да им изнасяме проповед, а просто да хвърлим семенце в главите им за истината. Не знаем кой ще се замисли върху това, което сме казали, но знаем, че ние само сеем, а "Господ прави да расте" - 1Коринт.3:6,7.


Съгласен съм. Всяко време за обръщане към Господ е добро и особено, когато много хора са по-отворени на тази тема. Нормално е някои хора да се обърнат към Бог включително и по това годишно време. Но така или иначе дори по телевизиите често се споменава Исус и едва ли можете да срещнете някой, който да не знае за какво става въпрос, друг е въпросът, кой как живее и къде е сърцето на дадена личност.
Исус дойде за всички, но има хора, които хем чуват, хем си живеят в бълвоча. Най-малкото да кажем развалената, полигамна част от хората, които живеят в разврат и си ги сменят и не са с един човек/ една жена в живота си. Тях нищо не ги ползва дали ще честват нещо си или не, те така или иначе са за осъждение и не могат да кажат, че не са чули за Исус и че Бог изисква да се живее морално, но сами са избрали съдбата си и пътя по който са тръгнали:

"А когато Той дойде, ще изобличи света за грях, за правда и за съд" (Йоан 16:8)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2676718
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930